Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Errôl mit gondoltok?

Errôl mit gondoltok?

Figyelt kérdés
Azaz érzésem,és ez független azoktól akik szerint semmiféle Isten nem létezik...hogy mi emberek csak rabszolgàk vagyunk,leszünk..teljesen mindegy hogy a jónak vagy a rossznak szolgàlunk,csak arra vagyunk jók hogy,màsok akaratàt cselekedjük,senkit nem érdekel hogy ki mit akar,meg éppen milyen,itt lenn és ha létezik fenn akkor ott is csak munkàlkodàs folyik,amit velünk intéznek el..pont ugy mint itt a földön.. soha nem lesz szabad akarat,és soha nem is volt...

2015. dec. 18. 13:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem ismerem a magas lovat, de majd utana nezek mi az.
2015. dec. 18. 17:20
 12/16 anonim ***** válasza:
# 6: Te a szabad akaratot a mindenhatósággal kevered.
2015. dec. 18. 18:56
 13/16 anonim ***** válasza:

Dehogy keverem.

Megy elottem egy ember az utcan, elovesz egy zsebkendot, de nem veszi eszre hogy kirantotta a penzet is. En felveszem es szolok neki , mert igy neveltek, ezt lattam otthon. Azt mondom magamban, megtehettem volna hogy nem szolok neki. Na pontosan ez a szabad akarat illuzioja. Azt hiszem hogy megtehettem volna, de nem tettem meg.

Ha azt mondom , na legkozelebb direkt mashogy dontok, akkor az majd szabad akarat lesz? Dehogy.

Ebben az esetben ugyanis a bizonyitasi vagy iranyit. Az onigazolasom vagya.

Az, hogy az ember nem hisz a szabad akaratban, nem azt jelenti hogy csak sodorja a szel jobbra balra. Hoz donteseket, de a dontesei melyere lat, eszreveszi azok gyokereit. Noha tud rola, megis tisztaban van vele hogy nem o iranyit.

2015. dec. 18. 19:59
 14/16 anonim ***** válasza:

#13: de kevered. Ugyanis korábban sok olyan példát hoztál fel, amelynél a választás hiánya az, hogy nem vagyunk mindenhatóak: nem dönthetünk a születésünkről, hogy milyen neműnek szülessünk.

Az pedig, hogy visszaadom a pénzt, mert jó ember vagyunk, az jelenti a szabad akaratot. Ettől lesz ez a döntés az ENYÉM, mert összhangban van a jellememmel, nem pedig véletlenszerű. Ha abból indulunk ki, amit az emberi lélekről ma tudunk, a nem a jellemből adódó döntés csak véletlen eredetű lehet, de nem látom be, a véletlenszerűség hogyan is jelenthetne több szabadságot. Más kérdés, hogy a természettudomány nem is ismer olyat, hogy véletlen, szóval ez végképp nem járható út, és nem is gondolhattuk soha komolyan, hogy ez jelentené a szabad akaratot. Ha azt nézzük, mit jelenthet valójában a szabad akarat, ha logikusan gondolkodunk, akkor számomra a fent leírt gondolatmenetem elfogadható.

2015. dec. 18. 20:09
 15/16 anonim ***** válasza:

Igen, korabban irtam, hogy mar az alap dolgokat sem valaszthattuk meg szabadon, mint az eletbe valo be illetve kilepesunket, hiszen 2 ember jol sikerult ejszakajanak eredmenye vagyunk, amit tudunk, hogy szinten nem ok (szex) valasztottak szabadon, hanem osztonok iranyitottak.

A jellem pedig nem csak ugy van, hanem a gyermekkori kornyezeti behatasok es neveltetes eredmenye.

2015. dec. 18. 20:38
 16/16 anonim ***** válasza:

Majdnem jó. :)

Ha jobban belegondolsz, az élet nem úgy lett létre hozva, hogy a semmit tevés, és erkölcsi törvények nélkül legyünk a világban

Ha így lenne akkor gátlás nélkül, olyat tennének egyesek, ami azért nem okozna gondot senkinek, mert nem jár lelkiismeret furdalással, mert nem létezne, ez a belső "hang"

S nem mindegy hogy jónak szolgálsz, vagy rossznak, mert ezen döntésen alapul a saját és mások élete is.

minden dolog, még a tárgyak is akkor működnek jól, ha rendeltetésük szerint, törvényszerűség szerint van használva,

Ha nem lenne az élet ezen törvények alá szerkesztve, akkor mi lenne itt?

Gondolj Spartacusra.

Ő "felszabadította" a rabszolgákat. S a rabszolgák, az Ő szolgálata, irányítása alá kerültek.

az ember nem úgy lett megteremtve, hogy független legyen mindentől, hanem mindenképpen törvényszerűség szerint élje az életét, ellenben káosz, és iszonyatos élet lenne.

2015. dec. 19. 08:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!