Errôl mit gondoltok?
Dehogy keverem.
Megy elottem egy ember az utcan, elovesz egy zsebkendot, de nem veszi eszre hogy kirantotta a penzet is. En felveszem es szolok neki , mert igy neveltek, ezt lattam otthon. Azt mondom magamban, megtehettem volna hogy nem szolok neki. Na pontosan ez a szabad akarat illuzioja. Azt hiszem hogy megtehettem volna, de nem tettem meg.
Ha azt mondom , na legkozelebb direkt mashogy dontok, akkor az majd szabad akarat lesz? Dehogy.
Ebben az esetben ugyanis a bizonyitasi vagy iranyit. Az onigazolasom vagya.
Az, hogy az ember nem hisz a szabad akaratban, nem azt jelenti hogy csak sodorja a szel jobbra balra. Hoz donteseket, de a dontesei melyere lat, eszreveszi azok gyokereit. Noha tud rola, megis tisztaban van vele hogy nem o iranyit.
#13: de kevered. Ugyanis korábban sok olyan példát hoztál fel, amelynél a választás hiánya az, hogy nem vagyunk mindenhatóak: nem dönthetünk a születésünkről, hogy milyen neműnek szülessünk.
Az pedig, hogy visszaadom a pénzt, mert jó ember vagyunk, az jelenti a szabad akaratot. Ettől lesz ez a döntés az ENYÉM, mert összhangban van a jellememmel, nem pedig véletlenszerű. Ha abból indulunk ki, amit az emberi lélekről ma tudunk, a nem a jellemből adódó döntés csak véletlen eredetű lehet, de nem látom be, a véletlenszerűség hogyan is jelenthetne több szabadságot. Más kérdés, hogy a természettudomány nem is ismer olyat, hogy véletlen, szóval ez végképp nem járható út, és nem is gondolhattuk soha komolyan, hogy ez jelentené a szabad akaratot. Ha azt nézzük, mit jelenthet valójában a szabad akarat, ha logikusan gondolkodunk, akkor számomra a fent leírt gondolatmenetem elfogadható.
Igen, korabban irtam, hogy mar az alap dolgokat sem valaszthattuk meg szabadon, mint az eletbe valo be illetve kilepesunket, hiszen 2 ember jol sikerult ejszakajanak eredmenye vagyunk, amit tudunk, hogy szinten nem ok (szex) valasztottak szabadon, hanem osztonok iranyitottak.
A jellem pedig nem csak ugy van, hanem a gyermekkori kornyezeti behatasok es neveltetes eredmenye.
Majdnem jó. :)
Ha jobban belegondolsz, az élet nem úgy lett létre hozva, hogy a semmit tevés, és erkölcsi törvények nélkül legyünk a világban
Ha így lenne akkor gátlás nélkül, olyat tennének egyesek, ami azért nem okozna gondot senkinek, mert nem jár lelkiismeret furdalással, mert nem létezne, ez a belső "hang"
S nem mindegy hogy jónak szolgálsz, vagy rossznak, mert ezen döntésen alapul a saját és mások élete is.
minden dolog, még a tárgyak is akkor működnek jól, ha rendeltetésük szerint, törvényszerűség szerint van használva,
Ha nem lenne az élet ezen törvények alá szerkesztve, akkor mi lenne itt?
Gondolj Spartacusra.
Ő "felszabadította" a rabszolgákat. S a rabszolgák, az Ő szolgálata, irányítása alá kerültek.
az ember nem úgy lett megteremtve, hogy független legyen mindentől, hanem mindenképpen törvényszerűség szerint élje az életét, ellenben káosz, és iszonyatos élet lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!