Az a római katolikus egyház által elkövetett Inkvizíció hány ártatlan ember életet követelt összesen?
Alig pár ezer halálítélet született meg, de ennél jóval többen haltak meg. Egy részük már a kínvallatáson halt meg "balszerencsésen", másik kisebbik részük tárgyalás és ítélet nélkül öltek meg...nagyobb részt pedig nem feltétlenül kellett inkvizítor a városba, hogy a tömeg megöljön valakit. Nem voltak barbárok, de tény, sok gyilkosság látott napvilágot a vallási ellentétek végett, amit az inkvizíció még meg is könnyített.
Szóval, ha eljárásos, pereskedés útján kiszabott haláleseteket nézünk, akkor elég kicsi számot találunk.
Ha az inkvizíció következményeit, és hatásait is szemügyre vesszük (már amennyire tudjuk) nő ez a szám.
De szerintem így sem megy 50-60 ezer fölé, azok már egész sereget tesznek ki, amivel hódítani lehet.
# 9
Ahogy már jeleztem TÖRTÉNÉSZEK tudományosan publikált adatait adtam tovább, nem Himlerét. Ő nem szerepel az olvasmánylistámon. :) Bocs hogy nem tudom linkelni, de nem tudom, hogy fönt van-e egyáltalán a neten.
Tehát akkor a római inkvizíció adatait kérdezed, mert az működött az egyház alatt, így pl. a spanyol inkvizíció már nem számít bele.
Van egy könyvem, az egyetemi tanárom írta, aki Rómában kutatott többször is. A könyvben azt írja, hogy a talált levéltári források alapján a Sanctum Officium a felállításától, azaz 1542-től 1761-ig 100 kivégzést hajtott végre.
Még egy érdekesség: a római inkvizíció a pernél modernebb eszközöket használt, mint máshol jellemző volt a korban. Pl. kötelező volt védőt kirendelni a vádlotthoz, ami a fejlett és modern Angliában csak 1836-tól volt jellemző.
ami za afrikai és amerikai népirtásokat illeti, hogy annak mennyire nem volt köze a katolikussághoz, azt ki sem tudom fejezni, több ezer schindler listájához hasonló filmet lehetne forgatni katolikusokról, van is, pl a Misszió, sztárparádéval, érdemes megnézni
mind az amit már írtam meg ez sem a mosdatásukra van, hanem csak a tényszerűséghez ragaszkodom, ugye ha valaki felírna egy olyna kérdést, hogy "hitler naponta hány csecsemő vérét itta meg" és erre írnám ,hogy "egyet sem" akkor sem mosdatnám a szörnyeteget, csak tényszerű maradnék
szóval kérem akkor töröljék le a szájuk széléről a vért akit érint
A Római Inkvizíció a 16. századig még 50 embert sem végeztetett ki.
Peter Godman, új-zélandi történész szerint, aki már az 1960-as években olvashatta a Vatikán inkvizíciós okiratait. Csak a legmegáltalkodottabbak kerültek máglyára. A cél az eretnek lelki üdvössége és azért, hogy a tömegek ne kövessék a példájukat. Nem volt cél mártírokat gyártani.
"Peter Godman, új-zélandi történész szerint, aki már az 1960-as években olvashatta a Vatikán inkvizíciós okiratait."
Azt hogy, ha csak 98-ban lettek kutathatók a vatikáni inkvizíciós okiratok? Nem beszélve Franciaországban a 3 évtizedes vallásháborúról, amiből kiemelve embereket (mert egész népcsoportokat nem is tudtak volna) halálítéletre...már az is megugrotta az általad mondott 50 főt.
Jó, ezzel belecsúsztam a 17. századba, de az inkvizíció sem évszámra pontosan maradt abba minden országban.
A reformációnak, de még inkább a felvilágosodás szabadkőműveseinek érdekében állt katolicizmus lejáratása, az inkvizíció szörnyűségeinek felnagyítása és eltúlzása.
Ha viszont kizárólag csak az inkvizíció perirataira támaszkodunk jóval reálisabb képet alkothatunk az áldozatok számáról.
Az igazán nagy áldozatokat inkább a vallási háborúk szedték.
Tudni kell azonban, hogy az eretnekek általában egyben lázadók is voltak. Minden állam fellép a valós vagy vélt ellenfeleivel szemben. Sajnálatos, hogy az állammal túlságosan is összefonódott egyház túlságosan is részt vett ebben.
"Tudni kell azonban, hogy az eretnekek általában egyben lázadók is voltak."
Vagy a nép által is kedvelt újítók. Az inkvizíciót elég sokszor használták fel nagyobb hatalmú/érdekű emberek felháborodás mentes kipipálásához. Olykor vissza is nyalt a fagyi, mert inkvizítorok is lettek már merényletek áldozatai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!