Az egyes vallásokban hogy nevezik, hívják Istent?
Először is megkérek mindenkit, hogy CSAK és kizárólag a kérdésre válaszoljatok, nem provokáció a célom, és nem is szeretném, ha arról szólnának a válaszok, hogy J.T.így meg úgy, mert nem pocskondiázásra vagyok kíváncsi.
HANEM:
Ha szerintetek nem Jehova Istennek a neve, akkor hogy hívják?
a Biblia nem mond mást
egyetlen lény képes teremteni, Isten
tehát egy van belőle
Na jó. :-)
- A Biblia szerint a teremtő Isten neve Jehova vagy Jahve (héberül JHVH). [link] de főleg [link] "JHVH - Jáhve
A "jud-hé-váv-hé" Isten különleges Neve...
Helyette ADONÁJ szót mond a zsidó ember, mert nem szabad kiejtenie a szent istenfélelem miatt.
A héber irás fejlödésével az i.sz. VI-VII. századában a JHVH betük közé az Adonaj szó magánhangzóit illesztették, igy lett e szó
JeHoVaH. ( a héberben az elsö "a" hangzó "e"-re módósul.)
A Szentirás szerint Jahve néven elöször Éva nevezte igy Istent 1. Mózes 4:19-ben.
Jelentését maga Isten magyarázta meg:
"Vagyok, aki vagyok"..."
- A muzulmánok Allahnak hívják, de ha jól tudom, ez "csak" annyit jelent, hogy Isten.
- Az indiánok a teremtőt Manitunak hívják az indiánfilmek szerint. :-)
- Ehnaton fáraó szerint az egyetlen létező isten neve Aton volt.
És itt nagyjából vége is szakad annak, hogy mi "az" Isten neve, mert nem túl sok egyisetnhívő vallás van a világon.
nem állítottam, hogy nincs neve
mindenesetre nem jehova
bizony nem ennyi
mert elvileg ugyanarról az Istenről beszélünk
Csillagok: azért a Károli fordítást használom, hogy senki ne mondhassa, a mienkben másképp van.
Ézsaiás 40:26 - "Emeljétek föl a magasba szemeiteket, és lássátok meg, ki teremté azokat? Ő, a ki kihozza seregöket szám szerint, mindnyájat a nevén szólítja, nagy hatalma és erőssége miatt egyetlen híjok sincsen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!