Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az egyes vallásokban hogy...

Az egyes vallásokban hogy nevezik, hívják Istent?

Figyelt kérdés

Először is megkérek mindenkit, hogy CSAK és kizárólag a kérdésre válaszoljatok, nem provokáció a célom, és nem is szeretném, ha arról szólnának a válaszok, hogy J.T.így meg úgy, mert nem pocskondiázásra vagyok kíváncsi.

HANEM:

Ha szerintetek nem Jehova Istennek a neve, akkor hogy hívják?

2010. márc. 15. 16:30
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
56%

a Biblia nem mond mást

egyetlen lény képes teremteni, Isten

tehát egy van belőle

2010. márc. 15. 16:45
 12/32 anonim ***** válasza:
45%
ebben nem mond mást, csak abban, hogy nincs neve. mert van. de ha nem tudod elővenni a bibliádat, hogy leellenőrizd, akkor megrekedünk ezen a szinten.
2010. márc. 15. 16:47
 13/32 anonim ***** válasza:
59%
Krisna,Síva,Buddha,Allah,meg van még ezer más..de én úgy gondolom,hogy azt az egyetlen Istent tisztelik,csak mind másképp..
2010. márc. 15. 16:49
 14/32 anonim ***** válasza:
54%
Én az utolsóval értek egyet. Hiszen ez mind egy ISten csak minden vallás ki akarja sajátítani magának ezért adnak neveket nekik.
2010. márc. 15. 16:51
 15/32 anonim ***** válasza:
Bocsánat nem nekik csak neki
2010. márc. 15. 16:52
 16/32 anonim ***** válasza:
87%

Na jó. :-)

- A Biblia szerint a teremtő Isten neve Jehova vagy Jahve (héberül JHVH). [link] de főleg [link] "JHVH - Jáhve

A "jud-hé-váv-hé" Isten különleges Neve...

Helyette ADONÁJ szót mond a zsidó ember, mert nem szabad kiejtenie a szent istenfélelem miatt.

A héber irás fejlödésével az i.sz. VI-VII. századában a JHVH betük közé az Adonaj szó magánhangzóit illesztették, igy lett e szó

JeHoVaH. ( a héberben az elsö "a" hangzó "e"-re módósul.)

A Szentirás szerint Jahve néven elöször Éva nevezte igy Istent 1. Mózes 4:19-ben.

Jelentését maga Isten magyarázta meg:

"Vagyok, aki vagyok"..."

- A muzulmánok Allahnak hívják, de ha jól tudom, ez "csak" annyit jelent, hogy Isten.

- Az indiánok a teremtőt Manitunak hívják az indiánfilmek szerint. :-)

- Ehnaton fáraó szerint az egyetlen létező isten neve Aton volt.

És itt nagyjából vége is szakad annak, hogy mi "az" Isten neve, mert nem túl sok egyisetnhívő vallás van a világon.

2010. márc. 15. 16:56
 17/32 anonim ***** válasza:
45%

nem állítottam, hogy nincs neve

mindenesetre nem jehova

2010. márc. 15. 16:56
 18/32 anonim ***** válasza:
De a jehovásoknak Jehova!Tehát egy más vallás szerint Istent Jehovának hívják,ezt nem lehet kétségbe vonni,mint ahogy azt sem,hogy a krisnások Krisnának hívják az Istent!Mondd inkább azt előző,hogy a te istenedet nem jehovának hívják..ennyi!
2010. márc. 15. 17:04
 19/32 anonim ***** válasza:

bizony nem ennyi

mert elvileg ugyanarról az Istenről beszélünk

2010. márc. 15. 17:05
 20/32 A kérdező kommentje:

Csillagok: azért a Károli fordítást használom, hogy senki ne mondhassa, a mienkben másképp van.

Ézsaiás 40:26 - "Emeljétek föl a magasba szemeiteket, és lássátok meg, ki teremté azokat? Ő, a ki kihozza seregöket szám szerint, mindnyájat a nevén szólítja, nagy hatalma és erőssége miatt egyetlen híjok sincsen."

2010. márc. 15. 17:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!