Szerintetek valahol nem egészséges, vagy helyes az efféle hit? (Kifejtés lent)
Arra az emberekre gondolok, akik ilyen és ehhez hasonlókat írnak (nem pontos idézetek, csak tartalmukban megegyezőek) :
"Bennem lakik Jézus, befogadtam, így nem lehet baj"
"Én már most örökké élek, hála Istennek"
"Sajnállak téged/titeket, hogy nem látjátok azt a fényt, mint én"
stb. stb.
Kisebb nemtetszést váltanak ki bennem az ilyen mondatok, mert hit és vallás ide vagy oda, nem úgy lenne rendjén, hogy nem iszunk a medvebőrére, és amikor tudjuk felülvizsgáljuk magunkat?
Ti hogy vélekedtek erről?
ui.: Tudom hogy az ilyen vak meggyőződést nem csak a hívők tanúsítanak, ez független minden világnézettől, hisz mindegyikben előfordulhat. Én csak azért ezekkel a példaidézetekkel álltam elő, mert ezek maradtak meg leginkább a fejemben.
Köszönöm a véleményeket :)
Természetesen az idézetek, nem egyetlen egy ember szájából lettek kiszedve...több ember, egy-egy megnyilvánulásait szedtem össze.
És reagálva a 7-es válaszolónak: Értem, persze. Gondoltam, hogy nem szó szerint kell érteni, és még csak nem is te vagy az egyetlen, aki az idézetet írta már valaha. Csak azontúl, hogy valami nem szó szerint értetendő, nagyon mögé lehet magyarázni.
Hogy pl. mondjak, néhányszor velem is előfordul, hogy nagyban változtatja a felolvasás módja (hangneme) a véleményemet/megközelítésemet a témához. Olvass el egy szöveget gyorsan, ingerülten hangsúlyozva és máris agresszívabbnak hatnak a semleges betűk és szavak. :)
"Bennem lakik Jézus, befogadtam, így nem lehet baj"
"Én már most örökké élek, hála Istennek"
Ezekkel semmi baj nincs,persze csak akkor működnek,ha őszinte az illető saját magához.
"Sajnállak téged/titeket, hogy nem látjátok azt a fényt, mint én"
Ez már kissé vicces,és inkább arról tanúskodik,hogy az illető jó eséllyel csak nagyzol,és nem igazán működik az életében az,amiről prédikál.
Indítózoh. Aki iylet ír, elfogadta a Bibliát. A Biblia azt mondja, hogy akiJézusban szívből hisz, üdvözül. A Szent Szellem által újjászületik szellemben, és a Szent Szellem él benne. Szellemben Jézusra hasonlít és a gondolkodását és a viselkedését is ennek megfelelően, napról napra alakítj át Jézus.
Mivel a Biblia azt írja, hogy aki Jézusban hisz üdvözül, így az is helyes, ha azt állítjuk,hogy örök életünk van.
Aki azt llítja, hogy "él bennem Jézus, stb..." az eldobta a saját igazságát és Isten igazságát, az Igét, Jézust, a Bibliát helyezte a gondolkodása és a viselkedése központjába.
Galata
2,19 Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. [Róm. 6,11.14.]
2,20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem. [Eféz. 5,2.]
2,21 Nem törlöm el az Isten kegyelmét; mert ha a törvény által van az igazság, tehát Krisztus ok nélkül halt meg.
Rengeteg Ige szól erről, olvassuk el az apostolok leveleit a Bibliában.
Kedves Kersztény testvéreim. Aki nem bízik az üdvösségében, abban nem tud kiteljesedni Isten szeretete az agapé
1 Ján. 4,17
Azzal lesz teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizodalmunk van az ítélet napjához, mert a mint ő van, úgy vagyunk mi is e világban.
Érzésem szerint a kérdező valakit le akar járatni(...), ezért kiragadott idézgetésekkel befolyásolja még a keresztényeket is, akik pedig - úgy látom - szépen bele is sétáltak a csapdába.
Aki úgy gondolkozik, hogy ha szívből elfogadta Jézust, akkor üdvössége van, Szent Szellemmel be van töltekezve és Szellemben megegyezi Jézussal, az az Újszövetség alapján gondolkodik. Karizmatikusok hitünken ezt a részét jól teszik. Ebben semmi magabiztosság nincs viszont maximális bizalom van Jézusban. Ha Ő megtesz vagy mond valamit az tökéletes és igaz. Ezért dicsekszünk is az Úrban
2 Kor 11
17 Aki pedig dicsekszik, az Úrban dicsekedjék
Róma
5,1 Megigazulván azért hit által, békességünk van Istennel, a mi Urunk Jézus Krisztus által,
5,2 A ki által van a menetelünk is hitben ahhoz a kegyelemhez, a melyben állunk; és dicsekedünk az Isten dicsőségének reménységében.
5,11 Nemcsak pedig, hanem dicsekedünk is az Istenben a mi Urunk Jézus Krisztus által, a ki által most a megbékélést nyertük.
Efézus
1,13 A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével
4,30 És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szent Lelkét, a ki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára
Ha ezért a szövegemért üldöz vagy gyűlöl a világ, akkor dicsőség Istennek, beteljesedett az írás és jó úton járok, így köszönet a kérdezőnek ezért a kérdésért.
Az egyedül bölcs Istennek a Jézus Krisztus által dicsőség mindörökké. Ámen
Amúgy meg, ha valaitől idézünk, annak jelentése függ attól is, hogy az illető milyen szövegkörnyezetben használja. Ha pedig nem fejti ki, akkor kérdezzünk rá, hogy hogy érti ezeket, mielőtt helyette gondolkodva ítéljük.
Mondok egy példát:
"Jaj, de szép zöld-citrom-rózsaszín az ég, mert éjjel van és a szomszég színes reflektorokkal bevilágítja"
Kérdés ebből: Mi a véleményetek arról, ha valaki ezt írja? "Jaj, de szép zöld-citrom-rózsaszín az ég"
Gondolhatnánk azt, hogy esetleg beszívott vagy más miatt ment el az esze, holott közelsem erről van szó.
Vagy: "Sok bicikliző medvét szoktam látni az állatkerben"
Kérdés: Mi a véleményetek erről, aki ezt írta? "Sok bicikliző medvét szoktam látni"
...
Gyenge példák, de remélem átmegy,hogy mit szeretnék mondani
Utolsó!
Rendben értelek, akkor megmutatom az egyik ilyen idézed gazdáját: (21-es válasz)
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Azt én írtam, az "utolsó", azért isírtam, hogy szerintem Te egy ember ellen mész. Szintén abból az elgondolásból, amit itt is és máshol is kifejtettem. Valahol jogos a felvetésed, mert így félreérthető, de ez a gyakori kérdések felépítéséből is adódik, mert ha válaszolsz egy válaszra, akkor azt "meg kell címezni".
Semmiképpen nem tartom felsőbbrendűnek magam, pláne nem az Ige alapján, hisz az Ige mondja, hogy aki nagy akar lenni (a Mennyben), az legyen mindenkinek szolgája (a Földön). De aszolgálat mibenlétét is az Ige írja, így én az ateisták felé úgy szolgálok, hogy ha nem keresve a magam dicsőségét,hirdetem Isten Igéjét.
Az olyan írást, hogy "én ismerem a fényt, sajnállak, mert Ti ostobák vagytok", én is elutasítom, bár elképzelhető,hogy felindulásomban én is írtam hasonlót. Ha ez így van, az butaság. De a Jézusban élés, meg az ehhez hasonlók, amiket kifejtettem, az igei, így azok a keresztények tévednek, akik elutasítják az üdvösségtudatot, szellemi krisztusi jellemet, a Szent Szellemmel való betöltekezést.Valai írta is az elején, hogy ezeknek mik a feltételei.Semmiféle cselekedet nem feltétele az üdvösségnek, mert az üdvösség feltételét Jézus teljesítette, így aki elfogadja Őt, az üdvözük. Hisz Krisztusnak is örök élete van és aki szellemben Krisztusban van, szintén örökli ezeket.
Krisztus=minden, Krisztus+saját cselekedeteim=semmi. PErsze tegyünk jót, de ezt nem testből, hanem szellemből, Krisztus nyugodalmából kiindulva (Zsidó 4) tegyük. A gyümölcsfa semmit nem tesz, ismétlem, semmit nem tesz, hogy gyümölcsöt teremjen. Él bennünk Jézus és termi a Galata 5 gyümölcseit, ha nem kezdünk a törvny alapján dolgozni.
Tehát, én hálás vagyok, szellemi jellemem tökéletes, és teszem a jót. Adakozok, stb.És a szellemi törvények szerint, szellemből élek. MErt az igaz ember hitből él.
"Azt én írtam, az "utolsó", azért isírtam, hogy szerintem Te egy ember ellen mész."
Nem mentem ember ellen, mivel kérdésemben nem határoztam meg konkrét személyt, vagy linket. Nem kell magadra venned.
"bár elképzelhető,hogy felindulásomban én is írtam hasonlót. Ha ez így van, az butaság."
Nem írtál ilyet, nem csak tőled idéztem.
Egyébként úgy az egészre reagálva: Halandó vagy, nincs örök életet se itt, se a mennyben, attól függetlenül, hogy mit hiszel. Pusztán a hit szerintem nem elég, hogy a Mennybe kerülj. Mert tudom, hogy minden keresztény keresztezi részletekben, vagy nagy vonalakban a Biblia akaratát és előírásait.
Vagy ha tévedek, akkor...értelmezésed szerint, felekezettől függetlenül, Isten minden hívője a Mennybe kerül?
Én nem vagyok egy földi vallási szervezet tagja sem. Többi kérdésre, ha megengeded,Igévelválaszolnék, mert nekem az az igazság és az élet. Saját gondolataimnak sem hiszek,ha az Igével ellentétes. Keresztény testvéreimnek: az Igék nem mondanak ellent egymásnak, maximum valamelyiket nem értjük pontosan
Róma
3,19 Tudjuk pedig, [Gal. 3,10.22.] hogy a mit a törvény mond, azoknak mondja, a kik a törvény alatt vannak; hogy minden száj bedugassék, és az egész világ Isten ítélete alá essék.
3,20 Annakokáért a törvénynek cselekedeteiből egy test sem igazul meg ő előtte: [Gal. 2,16.] mert a bűn ismerete [Róm. 7,7.] a törvény által vagyon.
3,21 Most pedig törvény nélkül jelent meg az Istennek igazsága, [rész 1,17.] a melyről tanúbizonyságot tesznek a törvény és a próféták; [Csel. 10,43.]
3,22 Istennek igazsága pedig a Jézus Krisztusban való hit által mindazokhoz és mindazoknak, a kik hisznek. Mert nincs [Gal. 3,28.] különbség,
3,23 Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.
3,24 Megigazulván ingyen az ő kegyelméből [rész 5,1. Eféz. 2,8.] a Krisztus Jézusban való váltság által,
3,25 Kit az Isten eleve rendelt [1 Ján. 2,2.] engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt,
3,26 Az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, a ki a Jézus hitéből való.
3,27 Hol van tehát a dicsekedés? Kirekesztetett. Mely törvény által? A cselekedeteké által? Nem; hanem a hit törvénye által. [rész 4,2. 1 Kor. 1,29.31. Eféz. 2,9.]
3,28 Azt tartjuk tehát, [Gal. 2,16.] hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül.
Galata
3,22 De az Írás mindent bűn alá rekesztett, hogy az ígéret Jézus Krisztusban való hitből adassék a hívőknek.
3,23 Minekelőtte pedig eljött a hit, törvény alatt őriztettünk, egybezárva az eljövendő hit kinyilatkoztatásáig.
3,24 Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg. [Róm. 10,4.]
3,25 De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.
3,26 Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. [Ján. 1,12.]
3,27 Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel. [Róm. 6,3.13.14.]
3,28 Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.
3,29 Ha pedig Krisztuséi vagytok, tehát az Ábrahám magva vagytok, és ígéret szerint örökösök.
János
8,44 Ti az ördög [1 Ján. 3,8.] atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott [Júd. 1,6.] meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.
8,45 Mivelhogy pedig én igazságot szólok, nem hisztek nékem.
8,46 Ki vádol engem közületek bűnnel? Ha pedig igazságot szólok: miért nem hisztek ti nékem?
8,47 A ki az Istentől van, hallgatja az Isten [1 Ján. 4,6.] beszédeit; azért nem hallgatjátok ti, mert nem vagytok az Istentől valók.
János
6,28 Mondának azért néki: Mit csináljunk, hogy az Isten dolgait cselekedjük?
6,29 Felele Jézus és monda nékik: Az az Isten dolga, hogy [1 Ján. 3,23.] higyjetek abban, a kit ő küldött.
Efézus
1,13 A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével,
Galata
3,2 Csak azt akarom megtudni tőletek: a törvény cselekedeteiből kaptátok-é a Lelket, avagy a hit hallásából? [Csel. 10,44.]
3,3 Ennyire esztelenek vagytok? A mit Lélekben kezdtetek el, most testben fejeznétek be?
3,4 Annyit szenvedtetek hiába? [2 Ján. 8,1.] ha ugyan hiába.
3,5 Annakokáért, a ki a Lelket szolgáltatja néktek, és hatalmas dolgokat művel bennetek, a törvény cselekedeteiből, vagy a hit hallásából cselekeszi-é?
3,6 Miképen Ábrahám hitt az Istennek, és tulajdoníttatott néki igazságul.
6,24 A kegyelem legyen mindazokkal, a kik szeretik a mi Urunk Jézus Krisztust romlatlanságban. Ámen.
Pont ez a hit egészséáges.
Bennem lakik Jézus. Benne is, bennem is, mindeniben, aki elfogadta őt Megváltójául és átadta neki az életét. Te ezt nem tetted meg, így honnan tudhatnád miről beszélünk?
Én már most örökké élek, hála Istennek. Bizony hála neki, mert az ő kegyelméből van nekünk üdvösségünk hit által és mivel engem megkeresett és én igent mondtam neki, elfogadtam Krisztust és befogadtam, ezért tudom, hogy örök életem van.
Sajnállak téged/titeket, hogy nem látjátok azt a fényt, mint én. Én is sajnállak, mert azért jársz ide, hogy cáfolj, miközben hajtod a pénzt, a szexet, az életet, és el sem jut a szívedig, hogy másról szól az élet. Mi már tudjuk, de ne mondd nekem, hogy amit te nem tudsz, vagy nem ismersz az nem is létezik, mert akkor még jobban foglak sajnálni.
Ugyanakkor az említett kérdés 21-es válaszolója imádkozik érted, ami nagy szó, mert az imádságnál nincs hatalmasabb tett, amit egy hívő tehet a másikért. Enni adni, inni adni, ruhát, vagy fedelet az átmeneti állapot és tűzoltásra jó, megtesszük, ha kell. De imádkozni másért, aki ráadásul a gúnyolódókhoz tartozik, nagy szó, becsülöm azt, aki ezt írta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!