Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti mit gondoltok a keresztény...

Ti mit gondoltok a keresztény vallásról?

Figyelt kérdés

Én evangélikus vagyok,szerintem ahogy a katolikusok látják a vallást és magát a Bibliát az tulságosan szűk látáskörű.

Én azt látom hogy mindenki szószerint akarja venni a Bibliát ami miatt nem csoda hogy sok ember hülyeségnek tartja hiszen szószerint véve valóban hihetetlen.

És szerintem a hitet nem kellene túl bonyolítani mint sokan teszik. Csak higyjünk hiszen az ad reményt. Ez az én álláspontom érdekelne a tiétek.

2015. márc. 19. 19:52
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

A keresztény vallás egy ókori ideológia kissé modernizálva.

Lényegében szinte alig van különbség a mitológia és a kereszténység között és a hit, mint módszertan a világ megismerésében nem elfogadható eljárás.

Erkölcsileg a kereszténység túl egyszerű, sommás ítéletei nem korszerűek, a világ ennél bonyolultabb már.

Sztereotípiái, például a nőkkel szemben megalkotott nézőpont régen túlhaladott, az emberi bűnökről, hibákról alkotott véleménye nem elég árnyalt és túlságosan kegyetlen, mondhatnám embertelen is.

Manapság még a börtönökben is előtérbe kerül a bűnösök megjavítása és erkölcsi felemelése, nevelése. A jog is régen lelépte a Bibliai igazságszolgáltatást, továbbá a keresztények világvége várása nonszensz és nem old meg semmit, hiszen már volt egyszer rá a hitük szerint precedens, csak ezt nem veszi észre senki a nagy igyekezetben, hogy elhiggyék a sok légből kapott szentenciát.

Logikátlan is és a hittételekben hemzsegnek a tudománytalan és az egymásnak ellentmondó nézetek.

Azt tudom, hogy a sok bibliás esküdözik, hogy így, meg úgy, nincs ellentmondás a könyvükben, csakhogy akkor mivel magyarázzák, hogy egyesek szerint van szentháromság, mások szerint meg nincs? Mivel magyarázzák a többi félreértést, amely a számos felekezetet, a különféle egyházakat, a szektákat létrehozta, amik gombamód szaporodnak?

Hogyhogy nincs egyetértés, ha egyszer egyértelmű szerintük a Biblia, amely az alapja az egész kereszténységnek, hiszen nélküle még Jézusról sem hallott volna senki, mert csak innen tudunk róla, de még ezekhez az írásokhoz sincs a valóságban sok köze, mert mindent mások tollából tudunk róla.

Lényegében már a Biblia is egy furcsa keletkezésen ment keresztül, ahogyan megszülettek a különböző írások, az alakuló kereszténység nézeteiből, úgy vált egyre meghatározóbbá és gerjesztette a folyamatot.

Lényegében a kereszténység maga teremtette meg így a saját alapjait és még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor, hogyan és miért, mert a kezdeti események, írások, levelek mind a feledésbe merültek, még az első ezer év történelmét sem ismeri senki pontosan a keresztények két évezredes történetéből, csak esetleg vázlatosan egy egy utalás formájában, ha az a valódi történelemmel kapcsolatba került.

2015. márc. 20. 15:36
 22/26 anonim ***** válasza:

14#

Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet. Majd elolvasom így is ebben az esetben a tradicionális evangéliumokat (márk, máté, jános, lukács)

Persze meggyőznöd, hogy keresztény legyek nem sikerült, de legalább egy plusz nézőpontból is megvizsgálhatom így. :)

17#

Nos azért "venné el", mert a hit erőt adna abba, hogy képes vagyok oda letekerni és azt hinném, hogy ez paranormális (valójában placebó hatás) és így már nem az enyém teljesen az enyém, hogy eljutok oda.

"Igazán mondom nektek: Ha valaki azt mondja ennek a hegynek: »Emelkedj fel, és ugorj a tengerbe!«, és szívében kételkedés nélkül hiszi, amit mond, megtörténik."

"Szerintem el kell érni egy bizonyos szintet ahhoz, hogy az ember a kíváncsiságától fűtve túlnőjjön a vallások állította kereteken. "

Na, már most tudni kell, hogy mi szerepel a gnosztikus evangéliumban illetve ezeknek a tanításoknak mik a központi témája:

[link]

"1 Jézus mondta: A kereső ne hagyja abba a keresést, amíg (nem) talál, és ha

talált, megzavarodik, és ha megzavarodott, csodálkozni fog, és királlyá lesz a

mindenségen."

Képzeld csak el, ha mondjuk ez az irányzat terjedt volna el az ókorban, és mint meghatározó szerepet ez és az ez és ehhez hasonló tanítások a bűnbánat helyett. Hogy keresned kell a tudást (gnózist). A sok fanatikus aki az egész napos ima helyett a tudás keresésének szenteli az életét és hogy gyűjtse a gnózist?

Szerinted mennyiben lenne más a világ, természettudományos és technikai szempontból?

Lehet kicsit sok sci-fi-t néztem, de szerintem már a 19-20 századba lett volna térhajtóműnk, amivel a csillagokban kutatjuk az idegen élet formákat után. (már ha lehetséges a fénynél gyorsabban utazni valahogy)

"- Érdekes, hogy aki kutat, az a kereszténység után a keleti filozófia felé veszi az irányt, nem?"

Hát ennek egyrészt az az oka, hogy ezek a vallások úgy alakultak ki, hogy már akkor is létezett materializmus és nem üldözték a híveiket mint pl. a zsidóknál. ezért a keletiek megvilágosodás és Isten keresése sokkal logikusabb és tudományosan helytállóbb (lásd bizonyos védákban egy evolúcióhoz nagyon hasonló elméletről beszélnek, meg beszélő majomemberekről írnak) mint a sivatagi népek keresése.

A másik oka az, hogy a keletieknél elterjedt a meditációs gyakorlat illetve a reinkarnáció/lélekvándorlás tana. Ugye ha a reinkarnációba hiszel és nincs benned félelem, hogy örökké a pokolra kerülsz (legfeljebb egy darabig) akkor letudsz nyugodni és képes vagy meditálni is. (lehet, hogy fordítva volt és előbb meditáltak utánna jöttek rá, hogy van reinkarnáció) Ezért sokkal békésebbek, toleránsabbak a keleti tanok általában mint a az Ábrahámi vallások.

2015. márc. 20. 15:53
 23/26 anonim ***** válasza:

Nekem felnyitotta a szememet. Nem tudom elképzelni, hol lennék, ha nem lettem volna az Úr kegyelméből katolikus keresztény.

Rájöttem, hogy az a korszellem amiben a megtérésem előtt nevelkedtem, amivel sajnos még a szüleim is fertőztek, az egy nagy hazugság, egy szemét, és radikális változtatásra van szükségem.

Direkt hangsúlyoztam ki, hogy katolikus lettem, mert a Te tapasztalataiddal ellentétben a legintelligensebb, legnyitottabb hitnek tartom (több más felekezetbe járás után mondom ezt), de ezen nyitottság és szabadság egy megingathatatlan, tiszta, és logikus, elvárásokat támasztó hit köré épül fel. Túlkomplikálni tényleg semmit sem kell, de ha semmi se ad tartást, szétfolyik az egész hit.

Az is tetszik a kereszténységben, hogy gyakorlatilag nem is vallás, bár föntebb valaki a görög mitológiával hasonlítgatta össze, így látszik, hogy semmit se ért a témából. A zsidó-kereszténység logikája csak pont a tökéletes ellentéte az összes vallásnak. A vallások módszereket találnak ki, hogy a személytelen isteni energiákat valahogy befogják, vagy a nagy istenség különböző megnyilvánulásait imádják, ezzel szemben a mi hitünk azzal kezdődik, hogy a személyes Isten meghív egy nomád pásztort, hogy hagyja el szülőföldjét, mert új jövőt mutat... és elkezdődik egy izgalmas kinyilatkoztatás...

Ezt nem lehet überelni... :)

2015. márc. 20. 16:56
 24/26 anonim válasza:

Hol vannak a régi istenek? Ha meghaltak, akkor nem halhatatlanok? A mostaniak meddig fognak "élni" ?

Jönnek majd újak? Vagy csak az uralmon lévők elnyomók találták ki? Rettegő ember nem lázadozik.

2015. márc. 21. 18:34
 25/26 anonim ***** válasza:
nekem mindenüt a a? jel
2015. márc. 28. 18:58
 26/26 anonim ***** válasza:
kereszténység=kommunizmus (szarÖ
2015. ápr. 1. 00:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!