Ti mit gondoltok a keresztény vallásról?
Én evangélikus vagyok,szerintem ahogy a katolikusok látják a vallást és magát a Bibliát az tulságosan szűk látáskörű.
Én azt látom hogy mindenki szószerint akarja venni a Bibliát ami miatt nem csoda hogy sok ember hülyeségnek tartja hiszen szószerint véve valóban hihetetlen.
És szerintem a hitet nem kellene túl bonyolítani mint sokan teszik. Csak higyjünk hiszen az ad reményt. Ez az én álláspontom érdekelne a tiétek.
Én katolikusra vagyok megkeresztelve, ismerek is katolikusokat, és egyáltalán nem mondanám szűk látókörűnek. Nem követem a vallásomat, bár némely tanítást megfontolandónak tartok. Az a bajom vele, hogy kicsit úgy érzem, ezt hogy azzal, hogy Jézus megváltotta bűneinket, mi ránk egyszerű földi halandókra már úgy igazából nincs is nagyon szükség. Tehát nem igazán fontos, hogy fejlődni szeretnél, illetve ha kérsz valamit Istentől ő megadja neked. Az egyéni teljesítményt nem igazán értékeli ez a vallás. Pedig szerintem ez az élet igazi értelme, hogy valami jobbá és tapasztaltabbá válj mint a mi most vagy, ez szerintem Isten igazi szándéka. Pl. Nekem van egy álmom, hogy lebicajozom innen Bp.-ről a Bosznia piramisokhoz ezen a nyáron, és útközben meg táborozgatás közben átgondolom az életemet, megcsodálom a természetet és ismeretlen tájakat fedezek fel. És megpróbálom rendbe tenni azokat a dolgokat "lélekben" amik problémát okoztak. Ugye ez egy nehéz dolog, egyrészt fizikailag oda letekerni, másrészt mentálisan is igénybe venne. De ha teljesítem az útvégén és haza felé jövet ez megtérül. Na, ellenben ha Jézus segítségét kérem imákkal ("Kérjetek és adatik"), ő leveszi rólam a gondjaim nagyrészt, erőt add nekem hogy végig csináljam ezt a tervet. És itt van ezzel a problémám, egyrészt ha végig csinálom az utat egyrészt már nem teljesen az enyém lesz a sikerélmény, másrészt teljesen felesleges végig gondolnom és megbékélnem a múltammal, mert Jézus kereszt halála által ezeket megváltotta... szóval én emiatt nem vagyok keresztény. Bár a gnosztikus iratokra pl. Tamás evangéliumát nagyon jó irányzatnak tartanám, ha épült volna köré vallás.
Ellenben a keleti meditációkat, Osho filozófiái, az hozzám sokkal közelebb áll mint a kereszténység, pont azért mert soknál a hit középpontjában áll, hogy fejlődj csak és kizárólag TE vagy a felelős a sorsodért és azért miként fogsz reinkarnálódni (már ha létezik).
Minden keresztény vallású embertől elnézést kérek ha megbántottam ezekkel a sorokkal. Ez csak egy vélemény, lehet, hogy rosszul értelmeztem a Bibliát, illetve gyakoroltam régebben a keresztény hitet. De nekem ez jött le belőle.
# 12
Ha figyelmesen elolvassuk az Evangéliumokat (nem a Bibliát), akkor Jézus sehol sem nevezte önmagát megváltónak, megszabadítónak jött, de nem megváltónak. Az amit a különböző vallások állítanak, hogy Jézus megváltott volna, sehol sincs benne az Evangéliumokban.
Ez a megváltó dolgot Szent Pál alkotta meg, egy saját teológiában, amely nem egyezik Jézus tanításával.
A vallások pedig Szent Pált vették alapul, természetesen hiszen így nem kell gondolkodniuk az Isten dolgai felől, mivel Jézus majd mindezt helyettük megteszi, megváltja.
Jézus viszont ennek pont az ellenkezőjét tanította. A megtérés Jézus szerint ez: Márk1.15. és (ezt) mondta: "betelt az idő és (már) közel van az Isten királyi uralma, változtassátok meg gondolkodásmódotokat és higgyetek az evangéliumban (örömhírnek)"
Tehát nagyon is sokat kell tennie az embernek, ha meg akar szabadulni, a földi megkötözöttségektől, és ha boldog akar leni. Nem hogy gondolkodni nem kell, hanem egyenesen meg kell tudnunk változtatni azt a gondolkodási módokat, ahogyan eddig gondolkodtunk. Hogyan? Úgy ahogyan azt Jézus tanította.
9-nek:
"A vallások a kizsákmányolhatóság eszközei voltak régebben."
- Ezt én vitatnám. Az általánosítást nyilván a kereszténységből vontad le de gondold át a következőt: Még a mai őserdőben élő törzsek sámánjai semmiben sem zsákmányolják ki a törzsüket, vajon korábban más vallások miért tették volna ezt? Az más kérdés, hogy bizonyos emberek kapzsiságból erre használtak fel egyes vallásokat, de általánosságban egyáltalán nem ez a jellemző a vallásokra.
"Persze egyre kevesebben foglalkoznak a vallással, szerencséjére az emberiségnek. "
- Vagy épp szerencsétlenségünkre. Az emberekből kezd kihalni az empátia, szeretet, odaadás, segítségnyújtás (és még lehetne sorolni)képessége. Az eszeveszettt nagy fejlődésben lassan elfelejtjük, mit is jelent embernek lenni. Véleményem szerint nem csupán a technikai fejlődés jelenti az egyedüli fejlődést. Mondok egy példát: Elértük, hogy eltöröljék a rabszolgatartást. Ez vajon a technikai fejlődés eredménye? Nem. A lexikális tudás nem egyenlő az intelligenciával. Az ember pedig nagyon le van maradva emberségből. Az információáradat ami napjainkban ér minket olyannyira maga alá temet, hogy nincs is lehetőségünk válogatni. A telhetetlenség pedig csak tovább rontja a helyzetet. Szerintem a vallás az egyedüli dolog az életben ami megáljt parancsol az embernek és arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak a kívülről érkező információval törődjön, hanem forduljon befelé és az embertársai felé. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz a tudományos fejlődés, hanem azt, hogy meg kellene találni az arany közép utat a kettő közt.
"Előbb-utóbb megszűnnek az Egyházak, mert nem lesz mondanivalójuk."
- Ha az egyházak meg is szűnnek maga az eszemiség nem fog eltűnni. Egyébként megmondanád, hogy mi az amire inkább oda kellene figyelni a mai világban a hit helyett?
"Ez a fejlődés menete, bár jelenleg még a valóság az, hogy 5 lépés előre, 4 pedig hátra"
- Te most ugye a tudományos fejlődésre gondolsz? Szerinted az ember egy gép? Az embert pont az érzései teszik emberré és ezzel egyetlen tudományág sem foglalkozik. Hova akarsz már fejlődni? Holnap a marson akarsz házat venni? És aztán? A tudományos ismeretek nem mást, mint újabb eladható kütyüket eredményeznek ami egy idő után idejemúlttá válik. Aztán jöhet a következő nagy ugrás. A kérdés már csak az, hogy az ember mivel lesz több a használati cikkek megvásárlása, használata, majd ha megunta, eldobása során? Én nem látom, hogy ettől egy ember jobbá válna, viszont azt, hogy egymástól elszakítja azt igen.
"A fejlődés nem tud megállni, csak megtorpanni!"
- Szerencsére ebben igazad van és pont ez az a dolog, mely többé tesz egyes embereket a másiktól. Nem az, hogy mennyi pénzed van hanem az, hogy ezzel mennyit segítesz másokon: https://www.youtube.com/watch?v=G65z8p1YNhw
10-nek:
"Mint írtam a válaszomban: ateisták ÉS vallásos emberek fejében is elképesztő képek élnek a vallással kapcsolatban, és elképednek amikor azt mondom hogy a Biblia nem is ezt írja... "
- Igaz, bocs a félreértésért ;)
12-nek:
"Pedig szerintem ez az élet igazi értelme, hogy valami jobbá és tapasztaltabbá válj mint a mi most vagy, ez szerintem Isten igazi szándéka."
- Egyetértek. A mondás is ezt igazolja: A koporsón nincs zseb.
"Na, ellenben ha Jézus segítségét kérem imákkal ("Kérjetek és adatik"), ő leveszi rólam a gondjaim nagyrészt, erőt add nekem hogy végig csináljam ezt a tervet."
- Ezzel nem értek egyet. Miért venné le? akkor hogy tanulsz belőle. Ezzel egy hamis képet ültetne el benned, hogy az nem nagy teljesítmény, hogy lebicajozol boszniába, pedig igenis az. Ezért van az, hogy van aki képes rá van aki pedig nem. Az ima nem könnyebbé teszi a kihívásokat hanem elviselhetőbbé. Bár amit most írtam te is megfogalmaztad:"És itt van ezzel a problémám, egyrészt ha végig csinálom az utat egyrészt már nem teljesen az enyém lesz a sikerélmény"
"Bár a gnosztikus iratokra pl. Tamás evangéliumát nagyon jó irányzatnak tartanám, ha épült volna köré vallás. "
- Miért kellene mindenkinek egy séma szerint gondolkodnia és vallásokhoz csatlakoznia? Az információ amiről beszélsz mindenki számára elérhető. Az mondjuk elég praktikus megoldásnak tűnik, hogy akiknek útmutatásra van szüksége, annak kapaszkodót nyújthat a vallás, de ezek az emberek nemhogy kérdéseket fogalmaznának meg, de még maguk sem tudják, hogy merre induljanak el. Szerintem el kell érni egy bizonyos szintet ahhoz, hogy az ember a kíváncsiságától fűtve túlnőjjön a vallások állította kereteken.
"Ellenben a keleti meditációkat, Osho filozófiái, az hozzám sokkal közelebb áll mint a kereszténység,"
- Érdekes, hogy aki kutat, az a kereszténység után a keleti filozófia felé veszi az irányt, nem?
Attól függ.....
Katolikusokrol vagy az Amerikai stÍlusú keresztényekről (Karizmatikusok) beszélünk.
Szerintem álszentek.
szia
(Jakab 2:19, 20) 19 Ugye hiszed, hogy e g y Isten van? Jól teszed. Csakhogy a démonok is hiszik, és reszketnek. 20 De akarod-e tudni, ó, te balga ember, hogy a hit cselekedetek nélkül tétlen?
tudod a Teremtő nem hozott létre és nem is támogatja a vallásokat, ez a szó nem is jó, erre
Isten egy útmutatást adott az életre, és nem tanitások ezreit
a Bibliát azért iratta le, hogy a késöbbi kor embere tanuljon azokból, amiket jól tettek, vagy nem jól tettek, addig amig helyre nem állitja a földön az eredeti szándékát
Ahogy a Teremtő kijelenti, a hit halott tettek nélkül.
Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni.
Viszont ahhoz hogy bizonyitsuk hogy hiszünk Istenben és az Ő szándékánban, tettekre van szükség
Ábrahám, és a többi hűségesek is mind az életükkel bizonyitották, hogy hisznek e Teremtőben vagy sem.
és ezek nem üresen csengő szavak voltak, hanem mély tettek
a Reményt pedig bár fenntartjuk, de ne gondoljuk hogy az igéreteket, csak úgy megkapjuk.
a munkahelyeden is akkor kapsz fizetést ha megdolgoztál érte. és nem csak úgy
s az pedig hogy hülyeségnek tartják az le van irva, hogy annak fogják tartani.
Isten ellenben bölcsebb az emberek okoskodásánál, és ezeket a hülyeségeket használja fel, hogy megtartsa a hűségeseket.
Mert bizony egy keresztén alázatos... és alázatos ember pedig megteszi azt amit kérnek tőle mint ahogy egy kis gyermek is.
Jézus azt mondta hogy ha nem leszünk olyanok mint egy kisgyermek, semmiképpen nem örököljük Isten országát.
(1Korintusz 1:18–21) 18 A kínoszlopról való beszéd ugyanis bolondság azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik megmentésben részesülünk, Isten ereje. 19 Mert meg van írva: „El fogom veszteni a bölcsek bölcsességét, és félretolom a műveltek intelligenciáját.” 20 Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol ennek a világrendszernek a vitázója? Nem tette-e bolondsággá az Isten a világ bölcsességét? 21 Mivel ugyanis — az Isten bölcsességének megfelelően — a világ a maga bölcsessége útján nem ismerte meg az Istent, az Isten jónak látta, hogy a prédikált dolgok bolondsága által mentse meg a hívőket.
(Máté 18:2–4) 2 Magához hívott hát egy kisgyermeket, közéjük állította, 3 és így szólt: „Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, semmiképpen nem mentek be az egek királyságába. 4 Aki tehát megalázza magát, mint ez a kisgyermek, az a legnagyobb az egek királyságában;
a gyermek pedig tanitható és engedelmes,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!