Vannak e olyan régészeti bizonyítékok, amelyeken szerepel a "Jehova" név és a 15. századnál korábban keletkeztek?
Legyen az véset faragvány vagy bármilyen írásos tárgy.
(könyv, levél, pergamen, stb)
"Ennyi a történet; ahogy írták is Jézus nevét sem tudjuk hogy ejtették ki, ilyen formában, hogy Jézus az sem található meg sehol. Ennek ellenére Jézusnak szólítjuk urunkat."
Nem figyelsz oda arra hogy miről szól a kérdés!!!!!!!!
Ez a kérdés nem a kiejtésről szól!
Ez a kérdés arról szól hogy milyen TÁRGYI régészeti lelet van amely a 15. század előtti és rá van írva hogy Jehova!
Ez a történet!
"Ez a kérdés arról szól hogy milyen TÁRGYI régészeti lelet van amely a 15. század előtti és rá van írva hogy Jehova! "
A mai magyar formában egyetlen ókori névről sincs ilyenforma tárgyi bizonyíték. Ilyen erővel kereshetnénk azt is, hogy van-e olyan régészeti bizonyíték, amin szerepel Nagy Sándor neve, így, ebben a formában. Holott, mivel nem magyar volt, ez lehetetlen. Szóval, mint mondtam EGY ÓKORI NÉV SEM SZEREPEL A MAI MODERN FORMÁJÁBAN. Ókori, "anyanyevi" formájában viszont igen. A Nagy Sándor pl így szerepel: Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας
A Jehova így szerepel: יהוה
Egyiket sem úgy ejtsük, ahogy az ókori kéziraton szerepel, nem várhatod el, hogy magyarul legyen leírva egy ókori régészeti lelet. :D Nem hiszem, hogy olyan nehéz ezt felfogni.
"Egyiket sem úgy ejtsük, ahogy az ókori kéziraton szerepel, nem várhatod el, hogy magyarul legyen leírva egy ókori régészeti lelet."
Tényleg nem várhatom el hogy magyarul legyen leírva?
Most teljesen összeomlottam....volna. Amennyiben ez elvárás lett volna részemről.
De képzeld el hogy nem volt az. Mivel az érdekelt hogy van e ilyen régészeti lelet.
De ez nem elvárás hanem kérdés volt. Számomra ez két külön fogalom!
"Te kérdező, már megbocsáss, de te itt provokáltál, vagy csak ilyen nehéz eset vagy?"
Ha úgy érzed hogy provokáció akkor egyáltalán miért foglalkozol vele? Vagy egyszerűen arról van szó hogy nem bírod figyelmen kívül hagyni a provokációkat?
Ha igen akkor a baj veled van!
Viszont ha nem akkor meg a válasz egyértelmű!
Nehéz eset vagyok. De azt is lehetne mondani hogy több oldalról is körbe járom a dolgot. Bocsásd meg nekem hogy ennyire kétkedő vagyok. De ha alaposan bele gondolsz napjaink világában van egy kis enyhe probléma a megbízhatósággal. Legalább is nekem ez a tapasztalatom. Így inkább gondolják azt hogy nehéz eset vagyok mint azt hogy nagyon felületes.
Annyival helyettesíteném ki az előttem szólókat, hogy létezett régebbről is a jehova név. Csak egy kicsit másképpen mint ahogyan azt sajnos páran hiszik!
A Mésa-sztélé(moábita kő)-én megtalálható ez az elnevezés ami a 9. századból ered és 1860-ban fedezték fel. [link]
Erre a régészeti leletre is hivatkoznak a szervezetnél, hogy igenis létezett már régebbről is a jehova név. És ez így is van!
Azonban nem úgy ahogyan azt sokan gondolják!Ezen a kövön van egy történet Mésáról ,aki fellázad a zsidó elnyomó zsarnokság ellen,erről ír a Biblia az 1Királyok 16:23.-ban.
Ebben a versben egészen egyszerűen, érthetően az van leírva,hogy megharagszik Izrael Istene,az-az az egy Igaz Isten, Omré akkori zsidó király bálványisten imádása miatt. Egész egyszerűen az van leírva a versben,hogy Omré király bűnösen vezeti a népet,bűnbe,romba dőltve azt az ő bálványisten imádásával ami nem tetszik az igaz Istennek. Ez a vers megtalálható a Bibliában, könnyen értelmezhető!
Ebben a videóban; https://www.youtube.com/watch?v=PRkmCvISIH4 több régészeti lelet is benne van és sok mindent meg lehet tudni,pl hogy mióta létezik zsidóság( https://www.youtube.com/watch?v=GOs9Hcf16AE )…de egyes tanúknak elég alap lehet a nyomozás indításához a 13.perctől pár percig a video.
És akkor rögtön el is jutottunk arra a pontra, ami a világban kialakult vallási megosztottságról szól,ami meg az emberek irányításáról szól,a cionizmushoz,ami próbál irányítani,megmásítani,vagyis a sátán szolgálatához!De mivel most itt csak régészeti vagy egyéb bizonyítékok kereséséről van szó,ebbe nem mennék bele, csak egy-két mondat erejéig azok kedvéért,akik kíváncsiak és nyomozgatnának kicsit.
Azért kellett ezt a szót megemlíteni,mert egyrészt a tanúknak a szervezet azt adja el, hogy a zsidó nép már nem Isten népe(sőt,hogy senki más nem tartozik oda…) mert elhagyták őt és mostanság a szervezet azt mondja,hogy a tanúk az igaz és egyetlen nép. Na ez így pont nem igaz!Ugyanis a zsidó nép két részre szakadt,egyik aki követi Jézust,Isten úgy ahogy kell és van a másik aki nem ezt teszi,megmásít,irányít stb. Ha leegyszerűsítem a dolgot,tulajdonképpen a szervezet ugyan azt teszi a tanúkkal,amit a világgal a megosztott vallással tesz a zsidóság azon része,aki elhagyta az igaz Istent és sajnos irányít. Mit is mond a Biblia arról ki tartozik Isten népéhez?
Minden olyan személy aki elfogadja Jézus váltságáldozatát és hisz Istenben!Nem zsidók,görögök,németek ,feketék,fehérek stb,hanem csakis ezek az emberek!Pont!
Másrészt azért is kellett ezt a szót megemlíteni,mert ha valaki nem vak és utána néz a masoreta népnek( a fenti videoban erről is hallani!), hogy kik is voltak ők mit tettek, az ókori mitológiának, Széth istenségnek ( [link] )rögtön láthatja bárki, hogy mi is a valóság.
Annyit jegyeznék meg azon kedves tanúknak akik sok esetben a linkelt oldalak tartalmára azt mondják,hogy hazugság és stb, hogy mielőtt bármi véleményt is mond az tegye már úgy,hogy utána néz egy linkelt oldal és annak tartalmának más helyeken is. Ehhez adnék egy kis segítséget ; 2 Timóteus 2:15 és egy kis saját írás a szervezettől; "Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.
Hallgattam egy előadást amiben nagyon jól meg van fogalmazva,hogy mi ide kintről megérthetjük az egészet,de az aki benne van ebben vagy más vallásban elvakultan, ha ők maguk nem akarnak tiszta szívvel látni,ha nem akarnak ők maguk felszabadulni,akkor senki nem tehet semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!