Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire hasonlít a vallás a...

Mennyire hasonlít a vallás a babonákra?

Figyelt kérdés

Rengeteg babonát ismerünk, amik különféle meg nem alapozott hiedelmek és előfordult, hogy a keresztény vallás is keveredett ezekkel.

A boszorkányok szemmel verése, állatok, emberek megrontása ma már elfogadott babona, de például az ördög tevékenysége nem, az a vallás egyik sarokköve.

Szerintetek mennyire keveredik manapság a vallás az egyszerű babonával, illetve a keresztény hitben milyen babonaszerű elemek vannak, ha vannak egyáltalán?

2015. febr. 3. 15:46
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Szerintem azért a vallás több, mint egy puszta babona, vannak tagadhatatlan elemei, amik túlmutatnak rajta.

A szeresd felebarátodat, mint tenmagad, vagy a megbocsájtás az ellenségnek ilyen, de azt már faramucinak találom, hogy ezt azért kell tenni, mert ez, vagy az megparancsolta, vagy mert akkor előnyöm, vagy hátrányom származik belőle.

Viszont ha a részletekbe belemegyünk, akkor nem sok a különbség, a láthatatlan szellemek, a kísértetek pontosan olyan képzeletbeli lények, mint a sátán, vagy az angyalok, mert egyiket sem látta senki. A vallás talaján könnyű elburjánzania a babonáknak, hiszen ott is elég hinni valaminek a létezésében, valamilyen lénynek, vagy történésnek az összekapcsolása a fantázia szerint súlyos képzelgéshez, hiedelmek elfogadásához vezethet.

Magam is szeretem a boszorkányos, angyalos, varázslós filmeket, könyveket, de akkor sem hiszek a Harry Potteres mesevilágban, ha bele tudom élni magam, mert egy dolog a fantázia és más dolog a valóság.

Mióta apró gyerekeimnek magam találtam ki az esti (és néha a nappali) meséket, néha elképzelek történeteket, szituációkat, amelyek majdnem olyan valóságosak, mint egy álom, de azért, hogy ott minden klappol, minden simán megy, azért én azt belül tudom, hogy nem igaz az egész, a valóság más.

Lehet, hogy a vallás annyira szerteágazó, hogy belebonyolódik az, aki hisz benne, túllép egy határon.

Érdekes dolog, mert attól függetlenül, hogy nem hiszek a babonákban, amikor azért megtörténik velem egy olyan eset, átsuhan az agyamon, felismerhető a gondolat, hogy talán mégiscsak van benne valami. Nem zörög a haraszt, meg ilyesmik is eszembe jutnak néha, úgy kell elhessegetni őket.

Ha az ember gyakran néz horrorfilmet, akkor érdekes esetben lehet, hogy a valóságban is elszaladnak a gondolatai ilyen irányban és mondjuk egy sötét holdvilágos éjszakán, amikor a szél sejtelmesen fúj és megrezzenti a fák leveleit, így megmozdulnak az árnyékok, minden különössé változik, ilyenkor nem szívesen megy temetőbe, vagy csak a sötét fák közé, mert beindulhat a képzelete és egy idő múlva a szívbaj kerülgetheti.

Na, azért ritkán jut ilyesmi az eszembe, de senki ne gondolja, hogy megijedek a saját árnyékomtól.

Könnyű annak bátornak lenni, akinek kicsi a képzelőereje. Előfordult velem, hogy sötét éjjel mentem haza és a megállóban más is leszállt. Balzsamos nyári éjszaka volt, kedélyesen ballagtam az előttem haladó nő mögött néhány méterre, nem is figyeltem rá. A házunkhoz érve az előttem haladó sietve a kapualjba szaladt, én meg követtem, mivel haza akartam menni. Legnagyobb megdöbbenésemre furcsa pózban, kétrét görnyedve, védekező tartásban vonaglott, rettegve és talán motyogott is valamit, hogy - ne, ne, ne bántsam! - Gyorsan elslisszoltam onnan és utána ijedtem meg, hogy ha elkezdett volna sikoltozni, vagy segítségért kiabálni, akkor semmi sem mosta volna le rólam, hogy meg akartam támadni, de aztán meg megsajnáltam, hogy mennyire beleélhette magát a képtelen szituációba, pedig semmi rosszat nem akartam neki, nem is figyeltem rá, de ő meg mindenfélét beképzelt magának.

Szerintem nem árt, ha uralkodni tud az ember a képzeletén, nem kell mindent elhinni, vagy bevenni, amit az előttünk élt, sokszor teljesen tudatlan, vagy hozzánk képest műveletlen emberek kitaláltak.

Ha ők összefüggéseket kerestek a számukra ismeretlen dolgok között, akkor ha az emberben felmerül a gyanú, hogy esetleg igaz is lehet, a legjobb, ha utánajár, bár persze annak, hogy a fekete macska szerencsét, vagy szerencsétlenséget hoz e, a legjobb módja megtudni, ha kerítesz egy macsekot és akkor kiderülhet az igazság.

:)

/Szerintetek az babona, ha reggel a freecellel letesztelem magam, hogy mennyire friss az eszem járása?/

2015. febr. 4. 09:49
 12/19 anonim ***** válasza:
50%
Semenyire nem hasonlit a vallás a babonára, hiszen a Biblia azt hirdeti, hogy tarcsd magad távol a babonáktól. Azt azért le kell zögezni, hogy a vallást sokan félre értik, kihasználják és sok vér tapadt a Kereszeténységhez. Én nem a vallásban, hanem a hittben hiszek, van külömbség
2015. febr. 4. 13:15
 13/19 anonim ***** válasza:
Hogyha tényleg nincs Isten, vagy Jézus nem halt meg és nem támadt fel értünk, akkor a keresztény vallás babonaság. De ha igaza van a kereszténységnek, akkor nem babona, hanem igaz vallás.
2015. febr. 4. 17:05
 14/19 anonim ***** válasza:
Rosszul teszed fel a kérdést,ugyanis semmi köze a babona a valláshoz, az megint más kérdés, hogy az emberek mit tesznek hozzá, és mit vesznek el a vallástól. Szerintem kevered a szezont a fazonnal. A babona téveszme, és nem az igaz hitre alapszik, hanem inkább az egóra (Igaz nem teljesen jó a hasonlat, de legalább közelit), mert valaki kitalálta. Az igazságot neked kell megkeresni, és csak egy igazság van. Nem tudom hogy csak azért kérdezed mert nyitott szemléletű vagy,eseleg tudni akarod az igazat.Az meg hogy mi az elfogadott, vagy mi nem az, csak rajtad áll. Ha egy Buddhistát kérdezel, lehet hogy meglepődnél. Isten szerinted létezik, ha igen, akkor a Sátán is, olyan ez, mint a Jin-jang. Egyébként jó kérdés, amit feladtál, hiszen a boszorkányokra lehet inkább ráfogni, hogy babonásak, ezért nem is értem a kérdést valójában. Ha gondolod, és érdekel a téma akkor egy jó kis eszme cserére partner vagyok, mondjuk levélben.
2015. febr. 5. 14:09
 15/19 Snapette ***** válasza:
A vallás is egy babona, csak komplexebb, mint a többi. Egy mitológia továbbmesélése, de teljesen ugyanaz a kategória: megfoghatatlan és bebizonyíthatatlan dolgokat nevezünk meg okként olyan esetekben, mikor nem ismerjük az okot, és bizonyos cselekedetektől bizonyos eredményeket várunk el, holott köztük nincs összefüggés.
2015. febr. 6. 08:09
 16/19 anonim ***** válasza:

Snapette ha vallás babona, akkor miért nem hívják babonának?

A vallás hitre alapszik, míg a babona a szerencsére, vagy a szerencsétlenségre, és nincs ebbe semmi komplex dolog.

Hallottál már olyan vallásról, mint a babona? Én még nem. Tudod az életben sok minden összefügg, de attól még különállnak egymástól

2015. febr. 6. 12:00
 17/19 anonim ***** válasza:

"Nem szabad mindent elhinni ennek a pápának. Jézus mondta, hogy ő eretnek."

Kinek mondta, és mikoor?

Jézus személyesen ismeri Ferenc pápát, vagy az összes pápa eretnek? Péter is, akit Jézus maga választott egyháza "alapkövének"? (A Petrosz, Pierre, Petrus stb. szó ugyanis követ, sziklát jelent.)

Vagy neked jelent meg Jézus, hogy ezt a fontos tényt, speciel erről a pápáról közölje veled?

Látod, kérdező, az emberi butaság kimeríthetetlen... (Lekopogom!)

2015. febr. 6. 12:21
 18/19 Snapette ***** válasza:

16-osnak

A babona is hitre alapszik. A babonás ember hiszi, hogy a 13 szerencsétlen szám, hiszi, hogy a fekete macska szerencsétlenésget okoz és hiszi, hogy a horoszkópja az életéről beszél és őt írja le.

2015. febr. 14. 15:21
 19/19 anonim ***** válasza:

18-nak!

A babonások Attheisták, vagy mégsem?

2015. febr. 15. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!