Milyen jellemábrázolást lehetne adni "Istenről" a Bibliai tettei alapján?
Szia!
Az Ószövetségben vagy az Újszövetségben ábrázoltra gondolsz?
Nem tudom, hogy jellemről lehet e beszélni, vagy inkább tünetekről, kár. hogy nem vagyok orvos.
Több részre szakadt személyiség. (A szentháromság szerint)
Heveny uralkodási vágy, parancsolási késztetés. (szőrszálhasogató előírások, parancsok)
Hirtelen harag (kiűzetés)
Drasztikus tettekre való hajlam (özönvíz)
Pirománia (Szodoma, Gomora )
Kegyetlenségre való hajlam (csecsemők fejének szétzúzására való biztatás)
Indokolatlanul és értelmetlenül szigorú büntetések (számos eset)
Igazságtalanság (eredendő és öröklődő bűn)
Csalás (az általa megkeményített szívű fáraó népének sujtása tíz csapással is)
Becsapás, cserben hagyás ( elhitette a zsidókkal, hogy kiválasztott nép, aztán dobta őket)
Érthetetlen, fogalmazás, ködösítés ( Még a hívei is százféleképpen magyarázzák a tanait)
Szeszélyes viselkedés (egyszer mindenbe beavatkozik, máskor meg bujkál, semmit sem tesz)
Felelősség áthárítása (Az általa teremtett elromolható dolgok következményeit más nyakába varrja)
Zsarolási hajlam (Ha nem azt teszik, amit szeretne, akkor büntet, fenyeget)
Látszatszabadság adása (a körülményekkel korlátozott szabad akarat)
Bűnrészesség (Ha engedi a gonoszt garázdálkodni, pedig tehetne ellene, akkor bűnrészes)
Lenne még, de meguntam.
Az egyes mit írt, (lekéstem róla)? Mondjátok volt ilyen erős?
Én indokoltam is!
Beszélgessünk inkább arról, hogy azok az emberek milyenek voltak, akiktől megvédte a gyermekeit? Mit is ír Szodománál? Hogy a város minden tagja követelte a kéz angyalt, nagyok és kicsik, mert meg akarták ölni. Vagy a többinél a szadista és kegyetlen népek vajon miért érdemelnek látatlanban több tiszteletet, mint Isten?
Hogy a Biblia milyennek írja le? Védelmezőnek, gyermekeit szeretőnek, igazságosnak. Ha Istenről van szó, akkor mindent megengedtek magatoknak, még azt is, hogy hazudjatok. Ismeritek öt? Nem hiszem. De jellemző a mai világra, hogy még az ismeretlent is képesek vagytok mocskolni, mert jellemtelenek vagytok és annyira nagyra tartjátok magatokat, hogy fel sem merül bennetek, hogy tévedtek.
„mert jellemtelenek vagytok és annyira nagyra tartjátok magatokat, hogy fel sem merül bennetek, hogy tévedtek.”
Ez gyakorlatilag a vallásos emberek definíciója.
Te egy több ezer éves mesekönyvre alapozod az egész életed meg minden erkölcsöd, akkor ki is a jellemtelen?!
Mi tartjuk magunkat nagyra? Ti azt hiszitek, hogy személyes kapcsolatotok van az univerzum teremtőjével.
Jehovistákkal nem érdemes vitatkozni olyan, mintha a falnak beszélnél.
A késdésre nem hiszem, hogy kellene még több válasz. Az eddigiek jól bemutatják menniyre ellentétes kép van a bibliában és a vallásos emberek fejében istenről. Ráadásul ez nem is zavarja őket, hisz a többfelé szakadt személyiséget és a kétszínű viselkedést is a skizofrén istenük hasadt személyiségéről másolták le. Nekik ez természetes.
Egyetértek! Azért kíváncsi lettem volna az írók lelkivilágára, vagy pszichológiai elemzésére, de főleg arra, hogy mi célból akarták hinni azt, hogy az önámítás a boldogság egyedüli üdvözítő útja..
Köszi a válaszokat..
# 15
„Ismeritek öt? Nem hiszem.”
Miért, te ismered? Vajon honnan? Csak nem abból a bizonyos könyvből, amit 1500 éven keresztül sugalmazott kifejezetten a te kedvedért? Azt nem fogadom el válasznak. Valami konkrétabb ismeretforrást viszont örömmel vennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!