Keresztények! Ha elítélitek a jehova tanuit, hogy csak az őrtorony kiadványokat olvashatják, ti is ugyan ezt teszitek, mikor elutasítjátok az apokrifeket és csak a 4 apostol evangéliumát fogadjátok el hiteles forrásnak. Így van?
Előre le szeretné szögezni, nem vagyok tanu, sem pedig keresztény.
Arról, hogy ki mit tart hitelesnek, szerintem lehetne vitatkozni, de most nem ezért tettem fel a kérdést. Én azt látom, hogy olyan miatt ítélitek el embertársatokat amit ti is szemrebbenés nélkül megtesztek. Azt, hogy a tanuk nem fogadnak el bizonyos iratokat, az az ő dolguk, de ti sem fogadjátok el az apokrifeket, holott azok semmivel sem kevesebbek vagy többek mint a 4 evangélista írása. Tudom, tudom, az ihletettséget hiányoljátok belőle, de ki volt az aki megmondta mi maradjon a bibliában és mi az ami nem fér bele, magyarul mi az ami ihletett és mi nem? Tudjátok vajon a választ? Annyit segítek, egy pap volt, azaz egy ember. Szóval az, amit a tanuk tesznek, hogy elfogadják egyes emberektől azt a szelekciót, mely kiválogatja mely hasznos és mi az ami haszontalan, nem vethetitek a szemükre, hisz a biblia megalkotásával az evangélista és apokrif iratok is hasonlóképp, ember által lett kiszelektálva.
Mi erről a véleményetek? Van amit nektek lehet, de már másnak nem?
Végszóként, tisztában vagyok vele, hogy a tanuk sem fogadják el az apokrifekben foglaltakat, viszont nem is erről indítottam beszélgetést. Ez a példa jól mutatja azt, hogy az emberek általi szelekció bizonyos esetekben szerintetek elfogadható, más esetben pedig nem.
5-nek:
- Köszönöm a hozzászólásod, bár több hozzád hasonló lenne...
7-nek:
- Tehát te elhiszed másoknak, hogy ami nincs a bibliában az nem is ihletett, csak mert valakik úgy vélték? Nem logikusabb elolvasni és aztán kijelenteni valamiről, hogy számomra elfogadhatatlan, mert...
Egyébként megkérdezhetem, hogy neked mi kivetnivalód van az apokrif iratokban? Gondolom olvastad, ha véleményed szerint nem ihletett, akkor azt el is tudod mondani miért?
8-nak:
- A példád azért nem megfelelő, mert akik szelektálták azt, hogy mi maradjon benne a bibliában, nem azok voltak akik írták.
" Tehát a Szentlélek mondta meg"
- És mit mondott az apokrifokról? Azok miért nem hitelesek? Szmomra úgy tűnik, hogy ez a biblia összeállítása körüli bonyodalmat egy újabb csodával szeretéd megmagyarázni, azaz ezzel szeretnéd elkerülni a megmagyarázhatatlant. Ez bizony dogma, amit kötelezően el kell fogadnia az embernek, ha a vallási csoporthoz akar tartozni. Egy intelligens lény(Isten) sosem kérné a kíváncsi embert arra, hogy megmagyarázatlan dolgokat fogadjon el kérdések nélkül. Már csak azért sem, mert nem találsz a világban olyan dolgot, melynek ne lenne előzménye, azaz ok- nélküli okozatot. És ha Isten iylenre alkotta eme világot, miért tenne másként a hittel? Ez ellentmond a józan paraszti észnek és gondolkodásnak.
9-nek:
- Érdekes, hogy engem nevezel laikusnak, mégsem tudod megmagyarázni, hogy az apokrif iratok miért apokrifek. Az érved elfogadható, hogy bizonyos tanításokat eleve elfogadott a nép, csakhogy elfelejted, hogy nem a nép állította össze a bibliát! Az pedig, hogy csoda vagy holmi varázslat áll a háttérben és a szent szellem lejött megsúgni az embereknek, hogy mi legyen a bibliában, nos dogmának elmegy, magyarázatnak kevésbé.
10-nek:
"Meggyőződésem, hogy ezzel a "kérdéssel" nem érdeklődni akartál, csak veszekedést szítani."
- Na most megfogtál. Valóban tűrhetetlen, hogy kérdőre vonjuk a kereszténység képviselőit a fent említett okokból. Vajon mikor a jehova tanuinak szegeznek kérdéseket is ilyen hévvel állsz ki mellettük, nehogy valaki vitába, merjen bocsátkozni? Egyébként az amit te kifogásolhatnál, az az lenne, ha veszekedést szítanék, de itt nem ez történt. A vita egyszerűen különböző nézetek ütköztetése, megbeszélése. Sajnálom, hogy te nem tudod különválasztani a vitát a veszekedéstől, de a valóságban a kettő nem ugyan az. Elmélkedj el ezen.
"Azt értem hogy vannak viták, és ez bizonyos keretek között teljesen egészséges."
- Miért, szerinted itt mi folyik?
"De amikor már hótvörös fejjel és megnövekedett adrenalinszinttel ülünk a képernyő előtt és a billentyűzetet verjük füstölő fülekkel, ordibálva hogy MIT KÉPZEL!!! az már nem egy normális dolog. "
- Hol láttál te ilyet? Csak nem az első kommentre adott válaszom ihletett? Már nincs kint az eredeti, de biztosíthatlak, hogy nem véletlenül lett törölve és a reakcióm igencsak mérsékelt volt ahhoz képest ;)
Az apokrif könyvekkel az a baj, hogy nincs meg a folytonos tisztelete, ami egy sugalmazott könyvtől szerintem elvárható. Ezek a könyvek érdeklődés hiánya miatt elvesztek, most találjuk meg őket a sivatagban, vagy azért maradtak fenn, mert valaki elég érdekesnek találta, hogy a mese könyvek között megőrizze.
Egy igazán sugalmazott könyv, amely ha tényleg életet ad az olvasóinak, az nem veszhet el csak úgy, mert az olvasói vigyáznak rá, és kellő számú embert meg tudnak győzni arról, hogy ezt érdemes tovább adni.
Mindazonáltal persze nem kizárható, hogy valami oknál fogva mégis elveszett egy sugalmazott írás, mondjuk egy páli levél. De az lehetetlen, hogy egy olyan páli levél kerüljön elő, ami lényegesen mást mond mint a meglevők.
@openyoureye
"Érdekes, hogy engem nevezel laikusnak, mégsem tudod megmagyarázni, hogy az apokrif iratok miért apokrifek"
-->Laikusnak azt nevezzük, aki az élet vagy a tudomány bizonyos területéhez nem ért. Van, ahol én is laikus vagyok, nem szégyenlem, de mivel az embernek örökké tanulnia kell, van időm pótolni a hiányosságaimat. Te jelen esetben azért vagy laikus, mert nem ismered a kanonizáció folyamatát. Ezt nem sértésként írom, elnézést, nem célom megbántani, de tényleg így van.
Az apokrifokról: azok attól apokrifek, hogy közönséges hamisítványok. Az apokrifek egy részét a gnosztikusok írták, akik a bibliai szereplők neveivel próbálták eladni a tanításaikat. Ez nagyon könnyen kiszúrható, ugyanis az apokrif evangéliumok rendszerint gnosztikus tanításokat tartalmaznak, akik viszont nem származhatnak a próféták és az apostolok tollából, mivel nekik semmi közük nem volt ehhez az irányzathoz. Arról nem is beszélve, hogy némely ilyen apokrif nagyon átlátszó. Az egyik "evangéliumot" megpróbálták például Péter apostol nevével eladni. Azonban a könyv a 2. században keletkezett, és mivel maga az apostol már sajnos a 60-as években meghalt, ezért értelemszerűen nem ő a szerzője. Hát ennyit az apokrifokról röviden.
"Az érved elfogadható, hogy bizonyos tanításokat eleve elfogadott a nép, csakhogy elfelejted, hogy nem a nép állította össze a bibliát"
-->A "nép" alatt a zsidó népet értem, akik körében az Ószövetség keletkezett. Ők náluk annak a kanonizálása már jóval Krisztus előtt lezárult. Josephus Flavius ókori történetíró beszámolójából levezethető, hogy az időben i.e. 5. század után keletkezett iratokat a nép már nem tekintette az előbbiekkel azonos súlyúnak, így a héber kánonban sincsenek benne. Csak az alexandriaiba került bele némely könyv.
"Az pedig, hogy csoda vagy holmi varázslat áll a háttérben és a szent szellem lejött megsúgni az embereknek, hogy mi legyen a bibliában, nos dogmának elmegy, magyarázatnak kevésbé."
Ha valaki áttanulmányozza a Bibliát, akkor egyértelművé válhat számára, hogy a Szent Lélek befolyásolta a kanonizációt. Emberi elgondolás szerint ugyanis a Dániel könyvét a Máté evangéliumát, vagy a Jelenések könyvét nem volt veszélytelen felvenni a kánonba, és terjeszteni. A római hatalomról ugyanis próféciákat tartalmaznak ezek a könyvek, amelyek előrevetítették a bukását. Ez a rómaiak szemében nyílt lázadás is lehetett volna a birodalom ellen. Hogy mégis felvették azokat a könyveket a kánonba, annak a jele, hogy nem emberi okoskodás, hanem a Lélek döntött arról, hogy mi kerül oda, és mi nem.
@openyoureye
A konkrét kérdésekre pedig a válasz:
A Jehova Tanúit nem itélem el, viszont a tanításaikat nem fogadom el, mert hamisak. Ez most vitán felül áll, mert ha megnézed, a történelmi kereszténységet, az sosem vallott ariánus nézeteket, ők meg igen.
Egyébként az egy dolog, hogy ők mit olvasnak/olvashatnak. Nekem keresztényként nincs megtiltva semmi, tehát ha szeretném, akkor az apokrif írásokat is olvashatom. És olvastam is már, és a jövőben is fogom olvasni. Nem a hamis evangéliumokat, mert azok nem érdekelnek, viszont az apokrif apokaliptikus írások igen, mert azáltalá jobban megértem magát az apokaliptikus irodalmat is.
Kedves kérdező!
Mivel előttem leírták a kanonizáció folyamatát, ezért ezt taglalom, viszont azt hadd mondjam el, hogy Jehova Tanúi tanításai nem egyeznek a Bibliával.
Ők egy - már másolt zsidó - Bibliát fordítottak le, ami nem is volt elismert fordítás. Igéket fogalmaztak át, hogy egyezzen a tanításaikkal. Jézus szerintük, mivel az átírt Bibliájuk ezt sugallja, nem Isten maga, hanem csak egy angyal. Teljes mértékben szadista, ember és családellenes a központi tanításuk és erre hívja fel az a figyelmüket, aki reagálnak a hozzászólásaikra. Mivel emberek vagyunk, ezért sokunkat el tud ragadni az indulat, amikor leírsz valamit és nem arra válaszolnak, hanem bemásolnak egy részt a honlapjukról. Olyan, amikor hiába magyarázod a gyermekednek a kört, ő ragaszkodik ahhoz, hogy Nap csillag alakú és téped a szád, de ő makacsan ismételget egy téves ismeretet, amit mondjuk a barátjától hallott.
Vagy hogy még emberibb legyen a példa: a gyermeked azt állítja, hogy te csaló és hazug vagy, holott ez nem igaz és nem tudod meggyőzni, mert a barátja ezt mondta neki és még azt is, ha veled marad, akkor az káros neki. Ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni ezt a nézetkülönbséget.
Zuhannak a JT-k egy toronyházból, minden ablakban nyújtja valaki a kezét, hogy odaadjon nekik egy ejtőernyőt, ami maga Jézus Krisztus, ők pedig elutasítják, hogy majd Jehova megvédi őket. Apropó Jehova. Ez is tény, hogy ez egy 16. századbeli, téves fordításból származó név, az eredeti JHVH. Mivel a 16. században lett létrehozva, ezért nem is szerepelhet az eredeti iratokban, márpedig ezt ők állítják. Nyelvészeti tényt cáfolnak, mert az őrtorony ezt sulykolta beléjük.
Engem különösképpen nem érdekelnek, hogy miben hisznek, én azt vallom, hogy Isten mindenki értelmét meg tudja nyitni, de szoktam válaszolgatni, mikor időmből kitelik.
Az apokrifeket pedig még nem olvastam, arról nem tudok véleményt formálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!