Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták és vallásosok,...

Ateisták és vallásosok, szerintetek mitől ilyen ingerültek, és ellenségesek másokkal szemben - bizonyos - Jehova Tanúi?

Figyelt kérdés

Sziasztok, megkérlek titeket, hogy olvassátok végig, és utána válaszoljatok. És most elmondom, hogy akinek nem inge, ne vegye magára.

Tehát bizonyos Jehova Tanúinál azt vettem észre, hogy hatalmas indulatok vannak azokkal szemben, akik elutasítják őket. És akkor hozom a példákat. Az egyik Tanú ezt írta:

"Márpedig a Biblia Jézust Pusztítóként is leírja, mert bizony pusztulást hoz azokra, akik Isten ellenségei, és akik a "földet pusztítják". Ki tagadná, hogy számukra PUSZTULÁST okoz Jézus majd?"

Nem értek egyet evvel, amit Jézusról mondd, de most nem is a teológiai kérdés a lényeg, hanem a viselkedése. Figyeljétek meg, hogy ez a Tanú mennyire erőteljesen hangsúlyozza a pusztulást. Úgy vélem, hogy a Tanúk szóhasználatában a "pusztulás" egy mindennapos kifejezés. Ezt szeretném bizonyítani, ezért hoznék is pár példát: Olvastam például, hogy alkalommal a Tanúk szájából - a visszautasításuk miatt - kicsúszott egy mondat, amelyben benne volt az is, hogy "ott pusztul majd az armagedonnkor". Aztán egy másik példa, itt a fórumon, egy régi kérdésnél az egyik válaszoló, aki már azóta nem vállalja a nevét, és talán jobb, ha nem is árulom el, hogy ki volt az, ezt írta, figyeljetek, milyen nagy hangsúlyt fektet a pusztulásra:

"de azt hiszem lesz még - nem is olyan sokára - amikor sírnál azért, hogy JT "prédikátorok" mondjanak neked valamit. Az égi seregek pedig igazságosan tesznek mindazokkal, akiket ELPUSZTÍTANAK"

Megfigyeltétek? Itt is óriási hangsúlyt kap a pusztulás. Nem gondolom, hogy véletlen az, hogy kiemelt, nagybetűvel szerepel ez a szó. De hozok még egy utolsó példát. A Februári Őrtoronyban a 15. oldalon is azt olvassuk, hogy "A pusztítás világméretű lesz". Itt azonban ez enyhébb kifejezésnek minősíthető, mert állítólag az angolban a carnage kifejezés található, aminek a jelentése: vérontás, mészárlás (nem is csodálom, hogy az enyhébb "pusztítás" kifejezést fordították a szövegbe.

Jehova Tanúi erre bizonyára azt mondják, hogy azért beszélnek erről, mert a Bibliában is szó van róla. Csakhogy a Biblia nem beszél lépten-nyomon a pusztításról, amint már lassan ők teszik. Ez az egész fanatikus és barbár módszer előttem, és egyértelműen a megfélemlítés ennek a célja, hogy azt ültessék el az emberek fejében, hogy aki nem csatlakozik a szervezetükhöz, az - az ő szóhasználatukkal - elpusztul. Másrészt azt írta még ez a valaki:

"sokkal nagyobb bajok vannak magában a hitehagyott "kereszténységben"! De milyen jó is kifelé mutogatni, és elterelni a figyelmet magatokról."

Megfigyeltétek? Itt meg egy összeesküvés elméletet kreál. Azért kíváncsi lennék rá, hogy ha például a házalása során egy hívő, katolikus házaspár kerül az útjába, akik a Katolikus Egyház tanítását fogadják el, vajon képes lenne-e a szemükbe mondani ezt is, amit VALÓBAN gondol róluk. Vagy egy szép mosollyal ezeket elhallgatná? Ez is bizonyítja, hogy micsoda emberek vannak a Jehova Tanúi között. Szinte már-már gyűlöletet táplálnak azok iránt, akik elutasítják a tanításaikat. Ezekre is tudnék a JT kiadványokból és kommentekből idézni, de elég ennyi.

Szóval szerintetek hogy jutottak idáig el bizonyos Jehova Tanúi, vajon a szervezetnek köszönhető, hogy az említettek ilyen emberek lettek?

2014. dec. 4. 17:35
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Kedves grkaty!

Én úgy gondolom, hogy te kényed-kedved szerint dobálózol a bibliai jövendölésekkel, önkényesen értelmezve, azokat kiragadva, olyan terhet téved az emberek vállára, amit nem tudnak elhordozni, ráadásul félremagyarázva azt.

Ha ismernéd azt a történelmi korszakot, amiben a Biblia keletkezett, akkor tudnád, hogy a görög-római világban rendkívül vallásosak voltak az emberek. Szinte minden népnek megvolt a maga eszkatologikus szemlélete, ezért is terjedt annyira a kereszténység, nem kellett például külön kitérni Isten létezésének a bizonyítására. Ha ott a gonoszok megítéléséről beszélt valaki, nem történt semmi különleges, mivel mind az egyiptomi, mind a görög mitológiát illetők egyetértettek abban, hogy a bűnös embereknek meg lett szabva a sorsa. A világ azonban 2000 éve rendkívül sokat változott, ma ateizmus van, nem is igazán beszélnek a vallásról. Így ha rögtön avval indítasz, hogyha nem térnek be a szervezetedbe, akkor dádá lesz, csak az ellenszenvet növeled magatokkal, és legfőképpen a Bibliával szemben, mivel egy 21. századi embernek a végítélettel való fenyegetőzés vagy megfélemlítés, vagy nevettséges. Az (1Kor 3,2)-ben azt mondja Pál, hogy terjenk italával táplálta a gyülekezetet, mert nem tudták volna még megemészteni a kemény eledelt. Ezt a tapintatos módszert már Jézus is alkalmazta, amikor a tanítványoknak a világ végét Jeruzsálem pusztulásával összekapcsolva mondta el, nem pedig úgy, hogy a Jeruzsálem eleste után még a világ 2000 évig fent áll. Ti azonban a legkeményebb eledelt akarjátok lenyomni az emberek torkán ráadásul egy saját körítésben. Prédikációtok középpontjában nem a megváltás, hanem a pusztulás teológiája, hogyha valaki nem tér be hozzátok, az elpusztul. Állandóan ezzel fenyegetitek az embereket, e körül forognak a mindennapjaitok. Nem a Megváltót akarjátok megismertetni az emberekkel, hanem a fenyegetésitekkel híveket akartok begyűjteni a Társulatotokba.

Prédikációtok semmiben sem másabb, mint a középkori egyházé volt. Ott is mindig ilyesztgették az embereket, hogyha nem térnek meg, dádá lesz.

A 22:36 és 22:08 válaszolókkal pedig egyetértek.

2014. dec. 4. 22:32
 12/22 anonim ***** válasza:
0%

Legjobb lenne megkérgezni ezektől a "bizonyos" tanúktól, hogy miért ilyen ingerültek. Gondolod, hogy az "ateisták és vallásosok" (így en bloc)jobban tudják erre a választ? A kérdésedben magad is elismered, hogy nem mindegyik tanú ilyen. Miért így fogalmaztad meg a kérdésedet? Nem azért, mert te magad vagy egy kicsit ingerült velük szemben? Azt szeretnéd itt olvasni, ahogyan szidják őket? Ha valóban őszinte a kíváncsiságod, akkor azokat kérdezd, akiknél személyesen tapasztaltad az ingerült ellenségességet.

Lehet, hogy ki vagy hegyezve a "pusztulás" fogalmára. Megértem, hogy nagyon zavar téged, még olvasni is rossz, nemhogy belegondolni abba, mit is jelent ez! De a Biblia üzenete nem ez, hanem Isten országának az örömhíre. Ahogy mi mondjuk ugyanezt: a királyság jó hírét prédikáljuk az egész lakott földön, amiről Jézus is tanított, amíg a földön élt. Amiért te is imádkozol a Miatyánkban. Mi erről a Királyságról (ahogy, gondolom te ismered: országról) beszélünk, aminek a királya Jézus. És arról, hogy ez a királyság már uralkodik az égben, és várjuk azt a közelgő időt, amikor a földön is ez fog uralkodni.

Ítéletet egyikünk sem mondhat a másik emberről, akármilyen is a vallása. Nem áll a mi hatalmunkban, és jogkörünkbe sem tartozik az ítélet. Ez kizárólag Istené. Ezért nem ítéljük meg-, és el egyik felebarátunkat sem. De ezt megtartani nem csak a tanúknak nem sikerül mindig, hanem más egyházakhoz tartozó embereknek sem.

Ezzel egyetértesz?

Gusev

2014. dec. 5. 00:03
 13/22 A kérdező kommentje:

Tisztelt Gusev!

Ha beszéltél már makacs emberrel, akkor tudod, hogy nem lehet velük szót érteni, hát ez a helyzet azokkal a bizonyos Tanúkkal is. A kérdést azért tettem fel, mert kíváncsi vagyok, hogy mások hogy látják a dolgokat, ugyanis én ilyen viselkedéssel ritkán találkoztam kivéve egy másik vallást. De természetesen te is megadhatod nekem a választ, ha tudod. A kérdésem azért így fogalmaztam meg, mert ezzel is nyomatékosítotom, hogy vannak köztük normálisabbak is, ezért nem azokról van szó. Én nem vagyok velük szemben ingerült, mert nem teszik mást, mint elutasítom a tanításaikat, de az ingerült típusú Tanúk nem így tesznek a kívülállókkal szemben, hanem jól odamondogatnak egy pár fenyegetést, mint ahogy például az egyik társadtól idéztem fentebb, az 5. bekezdésben, és az utolsó szó jogán távoznak. Ez nem szép dolog.

"Azt szeretnéd itt olvasni, ahogyan szidják őket?"

Nem akarom. Csak választ szeretnék arra, hogy jutottak azok az emberek el odáig. Egyébként maguknak köszönhetik, hogy magukra haragítják az embereket. Az unitáriusok gyakorolatilag testvér vallás veletek, hiszen azonos krisztológiát vallottok, őket mégsem bántja senki, vajon miért?

"Lehet, hogy ki vagy hegyezve a "pusztulás" fogalmára. Megértem, hogy nagyon zavar téged, még olvasni is rossz, nemhogy belegondolni abba, mit is jelent ez! De a Biblia üzenete nem ez, hanem Isten országának az örömhíre."

Nem azzal van a probléma, hogy bent van a Bibliában a végítéletről szóló tanítás, de még az sem, ha szóba kerül, hanem az, ahogyan, és amire használjátok ezt a tanítást. Az előbbi, 22:32-es válaszomban részleteztem ezt a problémát, ott megtalálod, hogy mi a gond. Ítéletet valóban nem mondhatunk az emberekről, de kedves Gusev, mi a helyzet akkor, ha a Tanúk kimondják, hogy aki nem csatlakozik hozzájuk, az nem kaphat örök életet? De természetesen embereket megítélni nem lehetséges, ezért magam is óvakodok ettől. Emberi helyzeteket, és viselkedéseket, azonban meg kell ítélnünk, és állást is kell foglalnunk róla. De avval egyetértek, hogy más egyházhoz tartozó emberek, és Tanúk egyaránt átesnek a ló tulsó oldalára az emberek feletti ítélkezésben Egy kétségtelen!

A kérdés azonban speciálisan azokról az emberekről szól, akik ezt nem ismerik sajnos fel, és nem csak magukat, hanem másokat is kellemetlen helyzetbe sodornak.

2014. dec. 5. 02:16
 14/22 anonim ***** válasza:
0%
én csak az enszre kérdeznék rá: az ensznek nem csak országok lehetnek a tagjai? a tanúk szerint az enszre vonatkozik sok bibliai prófécia, az angol amerikai világhatalomból kinövő szarv, ezt már régóta tanítják, nem hiszem, hogy ennek ellenére tagjai lettek volna valaha is, emiat, meg hogy nem ország.
2014. dec. 5. 07:47
 15/22 Salx Narval ***** válasza:
Ó, kaptam én hasonló "jóbaráti" figyelmeztetést más vallási csoportba tartózótól is, mindenhol vannak szelíd és robbanékony emberek, úgy értem az életben. Szerintem igazságtalan, csak a JT-in elverni a port, mások sem különbek. Attól még, hogy szépen mondja valaki, hogy milliók pusztulnak majd el és köztük te is ha..., még nem lesz kevésbé szebb a történet. Az én "Istenem" nem tesz ilyent, erre viszont azt mondják, hogy kitalált az Istenem, lehet, de legalább nem gyilkos és nem fenyeget senkit.
2014. dec. 5. 08:49
 16/22 ceri ***** válasza:

Jehova a félelemre alapoz. Nem véletlen, hiszen a megfélemlített embert lehet manipulálni. Az szinte bármilyen aljasságra képes, hogy mentse magát.

Aki nem fél azt nem lehet ilyen módon manipulálni. A jézusi szeretet az igaz istentől jön, aki belénk lehelte a lelkét. A szeretet istenből következik, a fenyegetés amelyből a félelem fakadhat Jehovától. Lásd ószövetség.

A magyar nyelv nagyon szépen kifejezi, hogy fél-elem. Erre alapoz a sátán (Jehova). Tehát nem lehet azonos a mindenhatóval, az eggyel, az istennel.

2014. dec. 5. 09:44
 17/22 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Jó, hogy egyetértünk abban, hogy a jó hírt nem lehet ingerülten hirdetni, és nem tekinthetünk ellenségesen azokra, akiknek hirdetjük. Erőszakosan sem tehetjük mindezt.

Semmiképpen sem a szervezet okolható azért, ha vannak olyan tanúk, akik Jézus prédikálásra vonatkozó tanítását figyelmen kívül hagyják, és saját rossz természetüket engedik előtérbe. A szervezettől jövő emlékeztetők éppen arról szólnak, hogy mindig vegyük figyelembe azok méltóságát, akikkel beszélünk; törekedjünk a békére; még magunkban se mondjunk ítéletet senkire; ne gyötörjük az embereket a rossz hírekkel, hiszen van benne részük bőven amúgy is, inkább a "jó hírre" koncentráljunk.

Én magam úgy gondolom, elkerülhetetlen, hogy néha ne kerüljön szóba a 'pusztulás'egy-egy beszélgetés során. Isten már az Éden kertjében szóba hozta Ádámnak a jó és rossz tudásának fájával kapcsolatban, illetve az engedelmességgel kapcsolatban. Ő sem riogatta vagy fenyegette Ádámot ezzel, hanem lehetőséget adott neki arra, hogy saját akaratából engedelmeskedhessen. A Biblia utolsó könyvében is a föld megrontásával kapcsolatban olvashatunk erről.(11:18)Istennek joga van olyan ítéletet hozni, amilyet jónak lát. Csak ő képes ezt igazságosan megtenni.

Ha megnézed, miről szólnak a filmek, a hírek, láthatod, hogy a legizgalmasabbnak azok tűnnek, amelyek a kegyetlen pusztításokról szólnak. A videojátékok közt alig találni mást. Ez szórakozás?! Beépül az emberek (gyerekek!)tudatába, életébe, de ezt nagyon sokan nem tartják felháborítónak mégsem.

Talán azért lehet szembetűnő még -bizonyos tanúk rossz hozzáállása mellett- az, hogy több szó esik nálunk a pusztulásról mint másoknál, mert velünk többször találkoznak az emberek a prédikálás folytán. Hiszen mások nem teszik ezt.

Igazad van abban, hogy a téma alkalmas a megfélemlítésre, de nagyon rossz úton jár az, aki ilyen eszközhöz folyamodik. Szükség van néha figyelemfelkeltésre a közönyös, "szundikáló" emberek közt, de az említett eszköz egyértelműen rossz! Nem a szervezettől való! Úgy juthattak el bizonyos tanúk idáig, hogy engedték, hogy az indulataik vezessék őket, és nem az elméjükön keresztül jutott a szívükig a tanítás. Gondolom... Minden ember más habitusú, de azért tanulunk Istentől, hogy hozzá igazítsuk magunkat, amennyire csak lehet emberként. Nem tartunk ugyanott az úton.

Gusev

2014. dec. 5. 11:09
 18/22 anonim ***** válasza:
Kemény szavak ezek elvtársak. :-) A félelemmel tényleg lehet befolyásolni. Ha meg valaki rájön, hogy valami nem stimmel, akkor a többiektől való félelem miatt nem változtat. Mindegy kitől,mitől, csak féljen az ember, és akkor el tudom érni az alávetettségét. Ez az NWO alapja.
2014. dec. 5. 12:26
 19/22 anonim ***** válasza:

kedves Kérdező.

ahogy irtam nem voltak soha részei az ENSZ-nek

Ez egy kiforgatott dolog,

Magam 24 éve szolgálom Jehovát Jézus nevében,

És ismerem a vád alapját.

Az ENSZ-be csak nemzetek lehetnek tagok, Jehova Tanúi nem egy nemzet, hanem imádati forma

ennél fogva semmilyen formában nem lehetnek részei egy nemzeti szervezetnek,

Sőt ha megnézzük, még a Nemzetek közül sem lehet mindegyike része ennek a szervezetnek

Az ENSZ, időközönként meghiv bizonyos szervezeteket és "vallásokat", hogy mondják el véleményüket az életben milyen változtatásokat javasolnak vagy hogyan látnak bizonyos dolgokat.

S több vallás, Jehova Tanúi is kaptak meghivást

Elmondtuk álláspontukat a Biblia szerint és ennyi.

ettől nem lettünk része az ENSZ-nek, ahogy egyik egyház sem része mert az egyházak nem Nemzet.

az más, dolog, hogy némely vallásban képviseltetik magukat a politikában és ezért részei a világ Politikájának.

De Jehova Tanúi egyetlen nemzeten belül sem avatkoznak bele a politikába teljesen e nélkül élnek nincs politikai pártjuk sem

Jézus Tanitása szerint távol tartják magukat ezektől. nem részei a világnak ebben az értelemben, még ha itt is kell ebben a világban élnünk

2014. dec. 5. 14:21
 20/22 anonim ***** válasza:
0%
Kedves Celman! Figyelmesen végig olvastam a kérdéseidet, majd a válaszaidat is. Én azt látom, hogy rendkívül haragszol Jehova Tanúira. Mi ennek az oka? Jehova Tanúi bűneivel kapcsolatban a hallottam valahol, olvastam a neten, nem túl megbízható. Szerintem ha a bíróság elítél katolikus egyházfőket pedofíliáért, az már bizonyíték arra hogy elkövették, szerinted? Tisztelem a vallásosságodat és a bibliai ismeretedet, de nem vagy elfogulatlan. A stílusod finoman fogalmazva is szájbarágós. A válasz benne van a kérdésedben. Jehova Tanúi módszere barbár, dogmatikusak, ők maguk pedig agresszívak. Ügyes vagy:)
2014. dec. 5. 14:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!