Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az egyházak alapvetően sok...

Az egyházak alapvetően sok kárt okoztak az emberiségnek, nem?

Figyelt kérdés
A kérdés nem az egyéni hívőkre vonatkozik, és elismerem, hogy a vallások sok esetben szükségesek voltak (de nem helyettesíthetetlenek), de gyakran olyan ürügyek voltak csak egy-egy háborúhoz, illetve gyűlölködéshez, amit szerintem nélkülük el lehetett volna kerülni (ha(gondolok itt a boszorkányüldözésekre, a Dzsihádokra, Keresztes Háborúkra) - bár ki tudja, az ember alapvetően pusztító természetű, a vérünkben van a széthúzás és egymás elnyomása. Ebben az esetben viszont a vallások hazugságokat terjesztenek. És legtöbbjük dogmája, hogy ne hazudj. Elferdítik a történelmet, befolyásolják az embereket, üldözik (üldözték) és megvetik azokat, akik nem közéjük való, és ezt a mentalitást nyomatják a hívőikbe. Mi ez, ha nem rossz?
2010. jan. 31. 10:18
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
38%
pedig bevezették
2010. jan. 31. 11:59
 12/40 A kérdező kommentje:
Nem azt tagadom, hogy nincs a vallásoknak jó oldala. Tudom, hogy a középkorban a kolostorok, templomok hatalmas irattárokkal és könyvtárokkal rendelkeztek. De például a keresztes hadjáratokról azt hallottam, hogy egy ürügy volt a túlnépesedés megszűntetésére és a keleti népek (törökök, arabok) támadásának elodázására. "Túl sokan vagyunk? Isten nevében szólítsunk fel mindenkit, hogy fegyverbe, menjenek keletre mondjuk, ott sok a főd, ha meghalnak, nekünk már nem gond, ha letelepednek, legaább itt nincsenek sokan..." Nem köpködni jöttem, csak amiket én hallok, olvasok és nézek, azok nem a tipikus romantikus lovagtörténetek, és körülbelül ez jön le belőlük. Az igaz, hogy ha nincs vallás, az emberek találnak más okot a gyilkolásra és pusztításra. Csak az idegesít, hogy a vallás gyakran az isteni kegyeletre és Istenre hivatkozva tett meg olyan dolgokat, amit egyébként, a tömegek befolyásolása nélkül nem lett volna képes elérni, ráadásul a dogmák közt ott van, hogy ne csaj, ne hazudj. Ennyiből mondjuk az északi vallásokat (Odin, Thor és társai), kicsit jobban kedvelem, mert ott nem volt semmi alapfeltétel, az erősebb és ravaszabb győz, a legyőzöttek hozzátartozóinak joguk van vérbosszút állni, vagy vérpénzt követelni. Semmi ájtatoskodás. Na mind1, sok mindent megtudtam azért a kommentekből, köszönöm mindenkinek!
2010. jan. 31. 18:09
 13/40 anonim ***** válasza:
van benne valami,de legalább kordában tartják az embereket,mert aki betartja a tízparancsolatot,az nem tesz akkora kárt,mint aki nem..gondolok az ölésre..csak azt nem értem,amikor öltek a biblia nevében,hol volt a tízparancsolat betartása???
2010. jan. 31. 18:40
 14/40 ceri ***** válasza:
82%

" a legyőzöttek hozzátartozóinak joguk van vérbosszút állni, vagy vérpénzt követelni. "

Te ilyen világot szeretnél? Ha kutatsz, biztosan találsz magadnak egy megfelelő helyet- valahol keleten vagy délen,.... esetleg a maffia...

Viszont az emberek nagy többsége nem ilyen világot akar. Ezért alakult ki ezzel ellentétes törvénykezés a "fejlett" világban, aminek az egyik alap pillére a kereszténység. Értelmetlen az olyan felvetés, hogy a kereszténységnek lehetett volna alternatívája. Persze lehetett volna, mint ahogy egy Opelnak egy Ford. De mindegy minek hívjuk, a lényegüket tekintve nincs különbség. Ami pedig a kereszténység bűneit illeti. Egyszerűen butaság vagy rosszindulat ennek az eszmének a rovására írni a háborúkat, hódításokat. Kb olyan mint ha azt mondanád, hogy az autószerelő overallja javította meg a kocsidat. Észak Amerikában szinte 100%-ban kiirtották a bennszülötteket vallási eszmék nélkül is, csak mert útban voltak a fehér embernek. Míg délen (ahol a keresztények működtek), kisebb volt a népirtás. Márpedig ha igazad lenne, akkor ott 1 db indián sem maradhatott volna életben. A tények viszont ennek pont az ellenkezőjét mutatják. Én nem állítom, hogy a Spanyolok a kereszténységük miatt voltak kíméletesebbek, de ennek ellenkezőjének a hangoztatása egy marhaság. Mint ahogy az sem logikus és tisztességes, hogy a mai erkölcsi normák alapján ítéljük meg a középkort -benne az egyházat.

2010. febr. 1. 09:13
 15/40 A kérdező kommentje:
Félreértés: Nem ilyen világot szeretnék! Annyit jegyeztem meg, hogy a kereszténységben is tökéletesen jelen vannak a véres öldöklések, csak ők elleplezik hazugságokkal, az északiak legalább nyíltan tették. Rossz pontok: Északiak: néha kegyelen gyilkosok - 1. Keresztények: néha kegyetlen gyilkosok - 1 és hazudnak -1 = 2 Erről beszéltem.
2010. febr. 1. 09:57
 16/40 A kérdező kommentje:
És azt sem tagadom, hogy esetlegesen nem lettek volna olyan helyzetek, ahol a keresztények miatt kevesebb ember hal meg. De miért nem tud az ember olyan lenni, hogy nem szükséges istennel vagy mással fenyegetni, hogy egyszerűen csak jó legyen? Minek kellett az, hogy a spanyolok a kereszténység eszméi miatt ne gyilkolják le az indiánokat, hanem egyszerűen csak azért, mert azok is emberek?
2010. febr. 1. 10:00
 17/40 A kérdező kommentje:
Rájöttem hol hibáztam, rosszul tettem fel a kérdést, amit akartam vele: "Az egyházak alapvetően fölöslegesek az emberiségnek, csak leplezik azt, amit egyes emberek mindenképpen megtennének, de így 'legálisan' megtehetik. Vélemény?"
2010. febr. 1. 10:04
 18/40 ceri ***** válasza:
68%

"Minek kellett az, hogy a spanyolok a kereszténység eszméi miatt ne gyilkolják le az indiánokat, hanem egyszerűen csak azért, mert azok is emberek?"

Nem azt mondtam, hogy azért nem irtották ki. Sőt pont arra akartam rámutatni, hogy a politika sajátítja ki az eszméket, ha az érdekei úgy kívánják.

"Az egyházak alapvetően fölöslegesek az emberiségnek, csak leplezik azt, amit egyes emberek mindenképpen megtennének, de így 'legálisan' megtehetik."

Irtják most a XXI-ik században is az embereket, csak most a demokrácia égisze alatt. Persze ez ugyanúgy hazugság, (mint anno a kereszténység), csak az olaj kell, meg a területek feletti ellenőrzés biztosítása. De mint ahogy a demokrácia eszméje sem azért jött létre, hogy rossz dolgokat csináljunk a nevében, ugyanúgy igaz ez a kereszténységre is. Krisztus után néhány száz évig abszolút nem volt kifizetődő kereszténynek lenni, sőt sokszor életveszélyes volt.

Az egyház vezetői politikusok. Voltak köztük is rosszak, és még rosszabbak, mint ahogy ma is vannak a politikusok között. Ilyen alapon elítélhetnénk a demokráciát is. Feltalálói a görögök rabszolgákat tartottak, ma pedig az USA háborúzik (Irak, Afganisztán-olaj, ópium), persze a demokráciáért meg a terrorizmus ellen. Most akkor utasítsuk el a demokráciát is? mert rossz dolgokat tesznek a nevében.

Szerintem inkább utasítsuk el a hazug embereket, főleg ha pápák, politikusok, vagy böszmék.

2010. febr. 1. 13:26
 19/40 anonim ***** válasza:

"az északiak legalább nyíltan tették"

Nem hinném. Olvasd el bármelyik sagát, ott benne van minden! Az istenek azt jutalmazták, aki minél ravaszabb volt, és minél ravaszabbul tette el a vetélytársát láb alól. Szóval ők sem tették annyira nyíltan azért.

A másik: tudom, nehéz sokaknak lenyelni, de a gyilkosság nem mindig jogtalan! Elég a bűnözőkre gondolni! Egy háború sem mindig jogtalan!

A keresztes háborúk miért bűnök? Előtte 300 évvel a muzulmánok pont ugyanezt tették Bizánccal, tehát ha jogilag nézzük, a keresztesháborúk jogos elégtétel volt + megállította a muzulmán expanziót.

Én megértem amiről írsz, kedves kérdező, én évekig az északi vallások rajongója voltam, Thor kalapács is volt a nyakamban, de az egyetemen tanultam 1-2 dolgot, és az az giazság, hogy a pogány vallások ugyanúgy idealizálva vannak! Az sem volt annyira romantikus meg szabad világ, ahogy a filmekből lejön.

És a másik, hogy a vallást és a kereszténységet miért heroizálták? Nos, szerintem a heroizmussal és a heroizálással nincs semmi baj! Hogy miért énekeltek makulátlan és tiszta lovagokról? Azért, mert ez volt az ideál! Ha nem is mindegyik volt ilyen, de legalább erre törekedtek! Ez volt a cél! És ez már alapból jelent valamit...például azt, hogy ha követtek el ők is bűnöket, nem járt érte dicsőség!

A filmeken mindig a gonosz lovagok vannak ábrázolva akik falvakat irtanak, stb.. Azt nem ábrázolják a filmeken, hogy a Teuton Lovagrendben, akiről kiderült hogy gyilkolt, szigorú elzárásban részesült, de rossz eseteben ki is végezheztték érte!

Szóval ezzel az egésszel csak azt akartam kifejezni, hogy a kereszténységnek, egyháznak, középkornak van egy olyan oldala is, amiről az átlagember nem nagyon hallott életében! És ezt nem ártana megismerned!

Mert ami a médiából + az olcsó könyvekből lejön az ponyva, szenzációhajhász és az igazságnak ritka esetben felel csak meg.

2010. febr. 1. 14:53
 20/40 A kérdező kommentje:

De az északiak vallásában nyoma nem volt az olyan tételeknek, hogy "Ne ölj, ne hazudj"... Ahogy mondtad, ott még dicsőség is volt egy nálánál erősebb fizikumú embert eltenni láb alól cselekkel, trükkökkel... Amennyire tudom még a mérgezés is belefért a sorukba... A keresztényeknél az ilyet alattomosságnak, meg rossz erénynek titulálták, attól még ugyanúgy csinálták... Na mind1, belátom, hogy ilyen szinten mehetünk a civilizáció ellenességbe, mert ezek a dolgok leginkább onnan erednek...

Ami idegesít viszont továbbra is, hogy a kereszténység azt hirdette, hogy éljenek az emberek visszafogott életmódot, ne hajszolják a pénzt, az italt, az élvezeteket. A főpapok mit csináltak? Herdálták a pénzt, amit a köznép befizetett nekik, egy talpnyi földet nem kellett megmunkálnia a legtöbbjének, mert szintén adóban megkapták... Na nem azt mondom, hogy mindegyikőjük ilyen volt. De a főpapok közül rengetegen csinálták ezt.

Egy király adományozott egy nagyobb összeget egy pápának. Az visszaküldött egy kis fadarabot, hogy Jézus keresztjéből való. A pápa utódja elherdálta a vagyont, és annak reményében, hogy kap még pénzt, ő is küldött pár fadarabot... Na ez most micsoda?

Bort és nemi életet nélkülözniük kell: rengeteg szerzetes és pap ábrázolás mutat részeg papokat, azt meg szerintem mindenki tudja, hogyan "játszák" (direkt van idézőjelben) ki a papi nőtlenséget. Kisgyerekek vagy homoszexualitás...

2010. febr. 1. 19:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!