Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért is lenne káros a vallás?

Miért is lenne káros a vallás?

Figyelt kérdés
Többször is találkoztam itt ezzel a megállapítással, de a konkrét indoklás valahogy mindig hiányos volt. Kíváncsi volnék, hogy azok, akik ezt így gondolják, miért is gondolják így, és milyen _konkrét_ példákkal tudják alátámasztani e vélekedésüket?
2010. jan. 28. 20:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
82%
Én nem alapból a vallást találom károsnak. Mert az jó, ha valaki hisz valamiben, de azért a dolgok háta mögé sem ártana nézni. Itt van pl. a katolikus egyház. Az egész csak egy hatalmas üzlet. Bemagyaráztak az embereknek akkora hülyeségeket, hogy nem igaz, az emberek meg csak bólogatnak, gondolkodás nélkül, meg adják az alamizsnát a csóró egyházaknak. Azok meg örülnek. Na így nézve káros. Mert szó szerint butít és nyomorba dönt.
2010. jan. 28. 20:56
 2/16 anonim ***** válasza:
86%
Én nem a vallást (legyen bármilyen) tartom károsnak, hanem a túlzott vallásosságot. Ami már akadályozza az embert abban, hogy beilleszkedjen a társadalomba, normális életet éljen. Egyik ismerősöm a család vallása miatt kimaradt a szalagavatójából, érettségi után rögtön férjhez kellett mennie egy szintén az ő vallásához tartozóhoz. Őt mindez nem zavarta, belenyugodott, ennekellenére szerintem nagyon sok lehetőséget dobott el magától, mert nagyon okos lány.
2010. jan. 28. 20:57
 3/16 anonim ***** válasza:
77%

Mert feltétlen vakhitet követel, illetve hogy jó birka (bárány, ugyebár...) módjára fogadd el azt, amit pár másik ember mond, anélkül, hogy te magad egy fél gondolatot is pazarolnál rá. A vallások - bármelyik, egyet kivéve - azt hirdetik, hogy ha ellenkezni mersz azzal, amit a "nagyok" mondanak, vagy amit egy kétezer éves, emberek által szerkesztett könyv mond, akkor bűnös vagy.

A vallások számára a gondolkodó és autonóm ember a legnagyobb ellenség, a gondolkodás a legnagyobb bűn. Hogy miért? Mert ha sokan gondolkodnak, akkor kevesen hisznek vakhittel, és akik nem hisznek vakhittel, azokból nem lehet megélni. Itt a kulcs a megélhetés: kevés vakhitű = kevés pénz. Sok vakhitű = sok pénz. Erre nagyon sokan rájöttek már, de sajnos mindig sokkal többen lesznek a birkák, mint a gondolkodni képes emberek. Illetve... Már ez sem olyan biztos. :)

2010. jan. 28. 21:01
 4/16 anonim ***** válasza:
85%
Ja, meg amikor a muzulmán nők nem hajlandóak kimenni az utcára burka nélkül...
2010. jan. 28. 21:01
 5/16 anonim ***** válasza:
66%

Érzem, hogy le leszek pontozva..

Az én véleményem!

Szerintem a vallásra olyan embereknek van szüksége, akiknek túl kevés önbizalmuk van, vagy nehezen kezelik a valóságot. Azt szokták mondani, hogy a hit erőt ad, és ez segíti át az adott illetőt egy bizonyos helyzeten.

De szerintem ez egyáltalán nem a valláson múlik! Normál esetben az embernek van egy egészséges önbizalma, ami szerény véleményem szerint felér a "hit erejével". Itt most az átlagos dolgokra gondolok általában (vizsgák, munkahely stb.). Nem Istenben kell(ene) elsősorban bízni, hanem önmagunkban. Ha sikerül valami az életben, az nem Isten érdeme, hanem a miénk.

Másodsorban, az emberben van általában egy, ha úgy tetszik bizonyítási vágy. Nem feltétlen a másoknak, hanem sokkal inkább saját magunknak ( "akkor is megcsinálom!" elv). És az embereket (szerintem) ez a két dolog (is) segíti, és nem az, hogy Istenhez fordulnak.

A lényeg. A hit nem káros. Dehogy az. Aki azt mondja téved, vagy hazudik. Csak azért az sem mindegy, hogy miben hiszünk. Imádhatunk egy Istent, aki elvileg szeret, és vigyáz ránk, vagy bízhatunk önmagunkban, a barátokban, családban.

És hogy miért káros a vallás? Nézőpont kérdése. Ha azt nézed, hogy mennyi vallásfanatikus ember van szerintem te is elismered, hogy ez nem éppen jó / hasznos dolog. Viszont ha valaki hisz, de nem kényszeríti másokra, tulajdonképpen azzal semmi baj nincs. Mindenkinek szive joga.

2010. jan. 28. 21:06
 6/16 A kérdező kommentje:

Mindenekelőtt, én senkit nem pontoztam le, mindenkit csak fel, mert minden válasz egy-egy újabb nézőpontot, megközelítést tükrözött, tehát mindenképpen hasznos.

Másodszor, köszönöm az eddigi válaszokat, mindegyik megfontolandó. Várom a továbbiakat is!

2010. jan. 29. 08:21
 7/16 anonim ***** válasza:
94%

A vallás hasznos,mert:

kordában tartja a népet(ne ölj,stb...)

fenyíti őket az ovis pokollal,amiben tüzelik az ördögök az embereket)ezért meg sem merik próbálni,hogy öljenek,mert félnek,mi van ha tényleg így van..

Magyarázatot ad,hogy mi és hogyan keletkezett,legendás történeteket tart számon,próbálja az embert egy erkölcsös helyes életre vezetni,és felvázolja mi vár az eddig ismeretlen halál után..

A vallás káros,mert:

Több kár,mint haszon(inkvizíció,keresztes háború,muzulmánok,és egyebek gyilkolászásai)

Nem mindenki hiszi el,és ezért erőszakosak néhányan a térítők,minden vallás a sajátját tudja be megfelelőnek,és esélyt sem ad a másik variációnak,még le is gonoszozza,amiből ellenségeskedés lesz,és háborúzás..Káros abban is,ha valaki kicsit befolyásolhatóbb,és mindenféle szektákba keveredik,ami a saját céljait akadályozza,vagy úgy nő fel,úgy nevelik,hogy szigorú vallásos legyen,és ezzel elnyomják minden saját elképzelését (ha olyan ember) szintén nem arra tanítják,hogy mindenkinek a vallását fogadja,tartsa tiszteletben,így megintcsak nem lesz talpig jó..

ez minden vallásra vonatkozik,szerintem egy olyan vallás lenne a jó,ami arra tanít,hogy minden embert becsüljünk meg,fogadjuk el ő mit gondol a világról,szeressünk mindenkit,még azt is,aki bánt,ne szerezzünk ellenségeket,és segítsük egymást tiszta szívvel,ne tegyünk különbséget gazdag és szegény közt,fogjunk össze,a szeretet legyen a legfontosabb dolog,hisz minden ember a testvérünk.Nem lenne szabad háborúzni,meg egymást ölni,és bízom benne,ha én így gondolom,van még rajtam kívül más is,aki ezt így gondolja!

2010. jan. 29. 10:38
 8/16 anonim ***** válasza:

Maga a hit jó dolog. Az embernek ki kell pótolnia a hézagokat ott, ahol nem ért valamit, vagy könnyen megkattan, ez tény. A vallás az amikor valaki betart egy olyan hagyományrendszert, amivel esetleg lelke mélyén nem is ért egyet, vagy már azt sem tudja pontosan mi miért történik és nem is akarja végiggondolni, hogy az valóban jó dolog-e. Az egyház pedig a világi szervezet, amelyik eldönti, hogy mit valljanak és igazgatja a pénzügyi helyzetet.

Az emberekben nagyon erős a valahova tartozás vágya, egy olyan ígéret, hogy valahol szeretni fogja őket egy olyan lény, aki mindenre tudja a választ és leveszi a döntéshozás legtöbb ember számára elviselhetetlen terhét a vállukról, nagyon vonzó alternatíva.

Nagyon sok (nem minden) vallásos ember önálló döntésekre képtelen, függ attól, hogy vezessék őt, nem maga a kereszténység alapelve (szeretet, béke, megértés, elfogadás) hajtja őket, hanem a csoport érdeke. Hihetetlen agresszíven rád erőszakolja az igazát, ha pedig nem fogadod el, akkor le vagy kakkintva, rosszabb esetben minden hülyének elmond. (Szeretet, béke, megértés, elfogadás egy csapásra kilőve.)

Nem is beszélve az egyházak hihetetlen pénzéhségéről és hatalomvágyáról. (Református egyház mind a két kedvenc teázómat bezárta, mert a tulajok nem nyaltak eléggé, katolikus pedig ingyen dolgoztat, szerződéseket szeg, stb... mert majd Isten megfizeti. Ezek konkrét példák.)

Ha esetleg bármi további kérdésed lenne, vagy valamit nem értesz, akkor örömmel válaszolok.

De ismétlem, a hittel nincs semmi bajom, én is elhiszem, hogy a levegő ami körülvesz, létezik, pedig nem látom, csak hallottam a tanáromtól, hogy őt úgy tanították, hogy volt olyan ember aki elektronmikroszkóppal látta a levegő atomjait.

2010. jan. 29. 12:21
 9/16 ceri ***** válasza:

"szerintem egy olyan vallás lenne a jó,ami arra tanít,hogy minden embert becsüljünk meg,fogadjuk el ő mit gondol a világról,szeressünk mindenkit,még azt is,aki bánt,ne szerezzünk ellenségeket,és segítsük egymást tiszta szívvel,ne tegyünk különbséget gazdag és szegény közt,fogjunk össze,a szeretet legyen a legfontosabb dolog,hisz minden ember a testvérünk.Nem lenne szabad háborúzni,meg egymást ölni,és bízom benne,ha én így gondolom,van még rajtam kívül más is,aki ezt így gondolja!"

Mintha Jézust hallanám. Legfeljebb a"fogadjuk el ő mit gondol a világról"-ral van egy kis bibi, de semmiképp sem a másként gondolkodók likvidálását hirdette (pont ellenkezőleg), legfeljebb a meggyőzésüket. Az már más kérdés, hogy valósült meg ez a középkorban. Mindenesetre nem kellene összemosni a dolgokat. Aki egyenlőségjelet tesz az egyház bűnei és a jóra törekvő ember közé, az hazudik.

2010. febr. 2. 11:02
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
igen,Jézussal egyet értek,csak a vallással nem,ami köré alakult,és átformálta a mondanivalóját..
2010. febr. 3. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!