Ahhoz, hogy megbocsáthassunk a keresztény Istennek amiért ki akart írtani minket, vajon nekünk is fel kellene áldoznunk a gyermekeinket? Ez lenne a követendő példa amit a keresztény Isten is mutatott?
"Ahhoz, hogy megbocsáthassunk a keresztény Istennek amiért ki akart írtani minket ...."
Megkérdezhetem, hogy szerinted mikor és hogyan akart "kiirtani minket"?
"Ha Őt elfogadná minden ember nem lenne bűn a földön, nem lenne az a sok rossz, és ennyi boldogtalanság és nem lennének ilyen "hülye" kérdések"
Ezt pont úgy írtad, mintha a keresztények körében nem lennének sem bűnösök, sem boldogtalanok...
A boldogtalanság/boldogság és a bűntelenség/bűnözés nem vallás, hanem emberfüggő dolgok. Attól még lehet boldogtalan és bűnös is valaki, hogy vallásos, és lehet boldog és bűntelen is, hogy nem vallásos. Tehát a boldogságnak és a bűntelenségnek semmi köze a valláshoz, vallásossághoz, attól teljesen független dolgok.
17-nek:
" Isten valójában az angyalok előtt teszi egyértelművé, kinek van igaza. "
- Rendben, ez még logikus is. Viszont ebből az következik hogy az angyalok enyhén szólva fogyatékosok, mert, nem vágták le a helyzet súlyosságát még így 2000 év távlatából sem. Még mindig van olyan aki kételkedik abban, hogy az ördög rossz? :) Vagy mi másért szenvedne még mind a mai napig az ember?
" Isten minden körülmények között ragaszkodik az igazságossághoz, hiszen rengeteg tanú, az angyalok figyelik az eseményeket, ami a végéhez közelít sátán szemszögéből."
- Igen, valószínűleg még mindig van aki kételkedik... Tehát az anygalok nem a legokosabb teremtményei Istennek. De várj megmagyarázom miért mondom ezt. Egy embernek, ha be akarjuk mutatni, hogy egy kutyavidal rossz, akkor már az első másodpercekben(persze normális épelméjű emberről beszélünk) felkiált, hogy elég, értem, állítsd le. Vagy hogy miért rossz az amit egy pedofil csinál(egy másik példa, hogy több ember tudjon azonosulni vele). Nem kell éveken át folymatosan nézetni velünk, mi az első alkalomból is leszűrnénk a lényeget.
Ezzel szemben egy olyan gyengeelméjű banda miatt szenvedünk akik nem képesek hasonlóan gyors megállípítást tenni? Hát kössz szépen, előre is.
A másik dolog pedig az, hogy attól, hogy Isten képes mindent visszaálítani és még a holtakat is feléleszteni, az nem kérpótol senkit az elszenvedett sérelmek és fájdalmak után!
Mondok egy példát: Attól hogy eltöröm a kezed és összeforr, nem fogom újra és újra eltörni, hogy demonstráljam: egy sporthoz szükséges védőfelszerelés. Sőt, el sem kell törni, mert az adott helyzetből látható, hogy ez lehet a következmény. Ennek ellenére Isten mégis védőfelszerelés nélkül küldi ki az embereket, hogy megmutassa néhány ostoba teremtménynek, hogy: Látjátok, megmondtam, kellene védőfelszerelés. És mindez nem elég, nem állította le az egészet, hanem hagyta és hagyja mind a mai napig, hogy az ember szenvedjen, az anygalkák meg röhögnek rajtunk és fel sem dogják, hogy ez egy demonstráció/bemutató, nem pedig vicces videók gyűjteménye amit a youtube-on lehet nézni...
Bocs, de a magyarázat elfogadhatatlan.
"ezek után Isten visszafordít minden rosszat, mert Ő vissza tud mindent fordítani. a halottakat is fel tudja támasztani. "
- Az jó, majd megkérdezem az Auschwitz-ben meghalt zsidókat élvezték e a műsort, vagy az első és második világháborúban harcoló és elesett katonákat, esetleg a Hiroshima-i atombomba áldozatait. Mert ugye több int 1500 év kevés volt ahhoz, hogy az angyalkák mindezt felfogják...
Majd ha eljön Isten országa megkérem, hogy daráljunk már le téged egy húsdarálón, utánna úgyis feléleszt és majd elmesélheted milyen kellemes volt.
Ez a gondolkodás, hogy a cél szentesíti az eszközt, nem Istentől való, ugye tudod ;) Pedig folyamatosan ezzel példálózol. Ezen azért gondolkodj el.
"ki tudja, mi volt abban a gyümölcsben? tehetett egy olyan anyag is benne, ami "elrontotta" a tökéletességet. "
- Hagyjuk már ezt a butaságot. Minek teremtett egy mérgező fát egyáltalán Isten? Szerinted logikus egy 3 éves gyermek előtt gyógyszereket hagyni az asztalon és azt mondani, ne egyél belőle mert nem szabad?
1, A gyermek nem érti miért - ahogyan elméletikeg Ádám és Éva sem érthette, mivel eddig mindet szabad volt.
2, Nyilván nem voltak korábbi tapasztalatai azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a következménye annak, ha megszeg egy szabályt, mert eddig nem voltak szabályok, így irreális ekkora büntetést kiszabni rájuk --> Isten nem pártatlan és nem szereti az embert
3, Ha tegyük fel leült volna velük és elmagyarázta volna, hogy: figyeljetek gyerekek, ne egyetek ebből a gyümölcsből, mert ez és ez lesz, nos nem hiszem, hogy ezután bármi probléma lett volna. Mondom ezt úgy, hogy a 7 éves fiam is fel tudja fogni, hogy mit szabad és mit nem, sőt azt is tudja és érti miért nem szabad bizonyos dolgokat.
Ebből két következtetés vonható le:
a, Ádáméknak nem lett elmagyarázva semmi
b, annyira értetlenek(buták és még szépen is fejeztem ki magam) voltak, hogy nem ütötték meg egy 7 éves gyermek felfogásának szintjét sem, ráadásul még Isten SEM tudta ezt normálisan elmagyarázni nekik. És ha már Isten sem tud elmagyarázni úgy valamit, hogy az érthető legyen, akkor barátom az az egyed, nem hogy NEM értelmes lény, de még egy kődarab is intelligensebb kell, hogy legyen nála.
" ha Jézus nem jön le, és nem válalja a jogi kiskaput"
- Milyen jogi kiskaput? Most Isten az igazság mintaképe átveri saját magát? Hogy van ez?
"szerintem a cél szentesíti az eszközt ebben az esetben, mert végtelen ídeg tartójó feledtetni fogja az akár évtizedekig is tartó szenvedést.béke :-)"
- Jaaa, akkor minden meg van bocsájtva, ha el tudja feledtetni! :) Akkor ennyi erővel te simán bevállalnád a 10 ezer éves szenvedét is a "pokolban", ha Isten megígérné, hogy elfeledteti veled az ott átélt zsenvedéseket. Hát persze, így minden rendben van. Egy beteg elmében biztos! Mert, hogy ez a gondolkodás nem normális az is tuti!
18-nak:
HOPP! Rátapintottál a lényegre barátom! :) Örülök, hogy vannak még emberek akik gondolkodnak, azt hittem egyedül maradtam... :)
19-nek:
" Hűha, nem olvastam el minden választ, lehet már írták..."
- Pedig nem ártott volna elolvasni, tudod attól nem leszel butább...
" Jézus önként vállalta - ez az egyik dolog -, és nem, nem nyírta Őt ki senki, az csak úgymond látszat."
- Nem ölte meg senki? Érdekes, akkor miért temették el? Az, hogy elméletileg feltámadt, az nem jelenti azt, hogy nem halt meg korábban, különben, hogy támadhatott fel?? A látszat az, hogy te okosnak képzeled magad, holott butaságokat beszélsz.
20-nak:
"És kérdező nem akart minket kinyírni Isten. Ott volt Noé esete, ott is csak a bűnöket pusztította el."
- De bezony, hogy kiírtott mindenkit a Földön. Az pedig lehetetlen, hogy Noén és családján kívül senki a világon nem volt normális, csak bűnözők tömkelege élt...
De gondolom a mai felfogásod szerint is mindenkit elpusztítana és csak téged hagyna életben, mert te vagy a kiválasztott. Élj csak a mesevilágodban.
"De ez se volt jó megoldás hosszú távon"
- Mi van, akkor most mindenható vagy sem? Próbálkozik ezzel azzal? :) Ha nem ért hozzá, - mint mondjuk valaki a villanyszereléshez - akkor ne is fogjon bele!
"Ha Őt elfogadná minden ember nem lenne bűn a földön, nem lenne az a sok rossz, és ennyi boldogtalanság és nem lennének ilyen "hülye" kérdések."
- Nincs hülye kérdés, csak hyülye válasz. Még ezt sem tudod? Egyébként sem volt kötelező válaszolnod ra, hidd el nekem is sok időt és energiát spróolhattól volna, ha nem a hülyeségeidre kellene válaszolnom! Szóval a jövőben ha ezt látod: "openyoureye nevű felhasználó kérdése:" akkor nem válaszolj rá, mert látom, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon és nem is szeretnék veled azon lenni :)
"Végül nem kötelező megbocsátanod Istennek, nem szorul rá a megbocsátásodra"
- Na álljunk meg egy szóra! Az, hogy én nem értek egyet a keresztény istenképpel, az nem azt jelenti, hogy elutasítom a valódi Istent :) A keresztények sem ismerik el a jehovista istenképet amin nem is szabad csodálkozni :) Szóval szögezzük le: ÉN a kersztény de legfőképp a jehovista istenképpel nem értek egyet!
"ergo nem is kell feláldoznod a gyermekedet, hogy így tehess. "
- Nem is tenném, mégha valami csoda folytán ki is derülne, hogy a kerszetény istenkép valós. De szerintem nem az :)
"Megtette ezt is helyetted Jézus Krisztus által."
- Senki nem tett helyetttem semmit! És elvárom, hogy ezután se tegyen ;)
"Ha Őt kéred, hogy megbírj bocsátani Istennek, és őszintén megfogod kapni Tőle."
- Csak hogy tisztázzuk, ugye felfogtatd, hogy nekem semmi bajom Istennel. A hamis istenképetekkel van bajom.
21-nek:
"Megkérdezhetem, hogy szerinted mikor és hogyan akart "kiirtani minket"?"
- Természetesen: Özönvíz.
"sátán sokkal furfangosabb módját választotta annak, hogy megtámadja Isten szuverenitását, mint amit egy kutyaviadallal lehet érzékeltetni."
Na igen, a szokásos ködösítés, mellébeszélés. Persze, tudom, mi nem ismerhetjük ki sem Isten, sem sátán gondolatait, mert ahhoz túl egyszerűek vagyunk...
"éppen ezért Isten időt adott sátánnak állításai bizonyítására. addig nem tesz semmit, csak amit a "szerződés" megenged."
A kérdező is időt ad a kutyaviadal rendezőjének, a kutya gazdájának az igaza bizonyítására (ugye arra, hogy a kutyák egymás marcangolása nem problémás dolog). Addig a kérdező sem tesz semmi mást, mint amit a "szerződés" megenged. Egy jóérzésű emberben (aki ugye eddig nem ismerte még a kutyaviadalt) az első összeugrás, vonítás, hörgés és az első vér látványa azonnal ellenérzést kelt, és felháborodik a kutyaviadalt illetően, és legszívesebben azonnal a kérdezőhöz vagy a rendezőkhöz fordulna, hogy állítsák le a viadalt. Tehát a példával semmi probléma sincs, vagy vond kétségbe bármelyik állításom jogosságát.
"nem állítottam, hogy Isten akarta, hogy ott legyen az a fa, és a biblia sem ennyire konkrét az adott helyen. "
Isten véletlenül teremtette volna az Édenbe a jó és rossz tudásának fáját? Vagy nem is ő teremtette oda? Akkor meg hogy nézhette tétlenül, hogy egy ilyen potenciális veszélyforrás egyáltalán ott lehessen a kertben? Hiszen tudomása volt róla hogy ott van, erre figyelmeztette is az első emberpárt. Vagy nem lett volna hatalma eltüntetni onnan a fát? Vagy legalább körbekeríteni, hogy még véletlenül se tudjon hozzányúlni Ádám és Éva?
Mint ahogy korábban valaki hozta példának, ez olyan, mintha kiszórnék egy marék színes altatót a szoba közepére, vagy elnézném hogy valaki kiszórta. Vagy ott hagynék egy töltött, kibiztosított pisztolyt a szoba közepén. Nemhogy eltakarítanám onnan, vagy olyan helyre raknám ahol biztosan nem érheti el a három éves gyermekem, inkább ott hagyom szétszórva, és csak annyit mondok hogy "Ne nyúlj hozzá, mert meghalsz tőle!", majd egyszerűen elmegyek hazulról... Ráadásul mindeközben még azt is tudom, hogy a házban van egy gonosz lélek is, aki probléma nélkül megetetné szép mese kíséretében gyermekemmel az altatót, vagy kezébe adná a pisztolyt!!
Ez nem éppen egy épelméjű entitásra valló cselekedet lenne, úgy gondolom ez normális ember számára probléma nélkül belátható.
7.
Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet az Istentől van; és mindaz, a ki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent.
8.
A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet.
9.
Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az ő egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa.
10.
Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy ő szeretett minket, és elküldte az ő Fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért.
11.
Szeretteim, ha így szeretett minket az Isten, nekünk is szeretnünk kell egymást.
12.
Az Istent soha senki nem látta: Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad, és az ő szeretete teljessé lett bennünk:
13.
Erről ismerjük meg, hogy benne maradunk és ő mibennünk; mert a maga Lelkéből adott minékünk.
14.
És mi láttuk és bizonyságot teszünk, hogy az Atya elküldte a Fiút a világ üdvözítőjéül.
15.
A ki vallja, hogy Jézus az Istennek Fia, az Isten megmarad abban, és ő is az Istenben.
16.
És mi megismertük és elhittük az Istennek irántunk való szeretetét. Az Isten szeretet;és a ki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten is ő benne.
17.
Azzal lesz teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizodalmunk van az ítélet napjához, mert a mint ő van, úgy vagyunk mi is e világban.
18.
A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: a ki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben.
19.
Mi szeressük őt; mert ő előbb szeretett minket!
20.
Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert a ki nem szereti a maga atyjafiát, a kit lát, hogyan szeretheti az Istent, a kit nem lát?
21.
Az a parancsolatunk is van ő tőle, hogy a ki szereti az Istent, szeresse a maga atyjafiát is.
"Ezt pont úgy írtad, mintha a keresztények körében nem lennének sem bűnösök, sem boldogtalanok..."
Nem pont úgy írtam. Azt írtam, hogy "nem lenne annyi", ez eléggé takarja azt, hogy ha el is fogadja vki Jézust, a megtérés - azaz ember saját vétkeinek minden elhagyása - az egy hosszú folyamat. Tökéletesen bűntelen egy ember sem lesz amíg ebben a testben vagyunk bezárva..., csak is Jézus Krisztus megváltása által lehetünk azzá. Ír erről Pál apostol is, de van erre példázat Jézus beszédei közt is.
Jujj, ezt nagyon elértetted.
Nem kell a gyerekeidet feláldozni.
Ha viszont egy csorda bűnöző kivégezné a fiadat (a világháborúk idején nem volt ez ritka eset...), ÉS te mégis megbocsátanál nekik, az már szeretet lenne a javából.
Az erőszak csak erőszakot szül, de pont ez itt a lényeg, hogy ezt a folyamatot meg kell törni valahol. Isten ezt megtette.
(Bevallom, egy kicsit belezavarodtam a mondanivalómba... úgyhogy remélem, nem mondtam nagy hülyeséget.)
"Nem pont úgy írtam. Azt írtam, hogy "nem lenne annyi","
Nem. Te kategorikusan kijelentetted, hogy ha Jézust elfogadná mindenki, akkor nem lenne bűn a földön, nem lenne az a sok rossz. Ez nem azt jelenti, hogy nem lenne annyi bűn a földön, hanem azt, hogy egyáltalán nem lenne bűn a földön. Nagy különbség!
De nézzük tovább: Azt mondod, hogy amíg ebbe a testbe vagyunk bezárva (feltételezem itt arra gondoltál, hogy amíg a lelkünk ebbe a testbe van bezárva), addig mindig lesz bűnös ember. Máris ütötted az előző kijelentésed, mert előbb azt írtad, hogy nem lenne bűn a földön, ergo bűnözés sem lenne, mert nem lenne bűnös ember. Most meg azt írod, hogy mindig lesz bűnös ember. Ezek szerint akkor is, ha elfogadjuk Jézust. Ez egyébként még logikusnak is tűnik, hiszen rengeteg ember él a földön, akik elfogadják Jézust, mégis bűnöznek. De akkor felteszem a kérdést: Minek elfogadni Jézust? A bűnözés teljesen független attól, hogy elfogadjuk-e jézust, vagy sem. Akkor meg minek elfogadni? Semmivel sem lesz jobb azáltal, ha elfogadjuk Jézust, hiszen - mint már írtam - ma is rengeteg ember él, aki elfogadja Jézust, mégis bűnözik, bűnös, ezt ráadásul te is megerősítetted ("Tökéletesen bűntelen egy ember sem lesz amíg ebben a testben vagyunk bezárva").
Ezért írtam, hogy a bűnözés vagy bűntelenség nem vallásfüggő, hanem emberfüggő dolog, ki mennyire hajlandó betartani a békés egymás mellett élés alapvető szabályait. Igaz, hogy ezek egy része a Bibliában is le van írva (Ne lopj, Ne ölj, stb.), de ezek még így kevesek, ráadásul a Bibliában egy csomó elavult dolog is le van írva, pl. hogy ne dolgozz szombaton. Szerinted ez betartható lenne? Mondjuk a rendőrök egyáltalán nem járőröznének az utcán szombaton, vagy a tűzoltók nem vonulnának ki sehová szombaton, hiába ég a ház... És ezek még csak triviális példák voltak.
Ezen felül, volt már olyan időszak a történelem folyamán, amikor mind arányaiban, mind mennyiségileg sokkal kevesebb nemhívő volt, mint ma. Összességében mégsem voltak boldogabbak az emberek (akkor is állandóan lázongtak, betegeskedtek, ráadásul lényegesen nagyobb arányban nélkülöztek, mint manapság, satöbbi). Akkor meg minek visszahozni a dolgot? Gondolod, hogy ma jobb lenne? Miből gondolod? Senki sem jövőbelátó, te sem, szóval ne akard megerőszakolni a jövőt, mert úgysem olyan lesz, mint amilyennek szeretnéd. Sosem volt másként, ez már csak így megy, mióta világ a világ.
24-nek:
" sátán sokkal furfangosabb módját választotta annak, hogy megtámadja Isten szuverenitását, mint amit egy kutyaviadallal lehet érzékeltetni."
- Furfangos vagy sem, én emberként is levágnám és le is vágom, hogy ami a mai világban megy az nem normális. Nem kell több bizonyság, ezt egy gyengébb felfogó képességű ember is látja. Szóval mire is várunk még?
"addig nem tesz semmit, csak amit a "szerződés" megenged. "
- Butaság hagyni, hogy mások szenvedjenek, ahhoz, hogy bizonyíthassak valamit. Ez olyan, mintha én elkezdenélek folytogatni és 1 perc múlva sem lenne meggyőző a szenvedésed és az elkeseredett vonaglásod ahhoz, hogy meggyőzd az minket szemlélő tömeget, hogy már elég. Az, hogy mind a mai napig nem tesz semmit teszi nyilvánvalóvá az, hogy az elképzelt keresztény istenkép nem fedi a valóságot.
" nem állítottam, hogy Isten akarta, hogy ott legyen az a fa"
- Ha nem akarta, nem lett volna ott. Ez is, mint sok más dolog, nem fedi a valóságot.
28-nak:
"Ha viszont egy csorda bűnöző kivégezné a fiadat (a világháborúk idején nem volt ez ritka eset...), ÉS te mégis megbocsátanál nekik, az már szeretet lenne a javából. "
- Álljunk meg egy szóra. Most ezen példát a keresztény istenre kivetítve a következő helyzetet kapnánk:
A csorda bűnöző kivégez egy csomó embert(bűn) majd ahhoz, hogy megbocsássak nekik elküldöm a fiam, hogy őt is kivégezhessék és a vére által üdvözülhessenek. Hát nem észbontó? És te komolyan ebben hiszel?
"Isten ezt megtette."
- Hol? Mivel? Mikor? És kivel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!