Hány éves kortól mernétek egy gyerek kezébeb adni a Bibliát?
Én nem hinném, hogy a kezébe adom valaha is. Nem fogom telehülyíteni mesékkel az agyát
...
Az az igazság, hogy az a bajom vele, hogy ha azt mondom, hogy az Isten teremtette az élőlényeket 7 nap alatt, akkor meggyőződésévé válik ez. Nyilván a hét napot nem ennyinek kell értelmezni, hanem ezzel arányos földtörténeti koroknak, az Istent sem szakállas zsidónak kell elképzelni (ez a baja az egyháznak, meg azoknak, akiknek ez az istenképük), hanem a mindent megalkotó intelligens természeti erőnek, felsőbb hatalomnak, ami a fizikában nyilvánul meg, a természet törvényszerűségeiben és szépségében. Csak az a baj, hogy ezt egy kisgyerek nem fogná fel, hanem szó szerint venné...
Nézz már meg egy szombat délelőtti, kifejezetten gyerekeknek szánt rajzfilmet. Nincs a Bibliában olyan történet, ami borzalmasabb annál.
Egyáltalán nem baj, ha a gyermekem megtanulja, nem lehet csúfolkodni sem büntetlenül, következmények nélkül.
Nagyon szomorúan nézem esténként a híradóban, hogy ma olyan dolgokat neveznek diákcsínynek, amikért a mi időnkben még páros lábbal rúgták ki a gyereket az iskolából, a szülő meg azt se tudta, hova bújjon szégyenében, mert ezt művelte a gyereke. Ma a gyermekeket, 15-16 évesekről beszélek, nem szabad megbüntetni. Ez normális?
A világ lehet nyugodtan liberális. Isten erre nem hajlandó. Ő ítélni fog feletted, ha tetszik ez neked, ha nem. Ha hiszed ezt, ha nem. Az én gyerekeim ezzel legyenek tisztában!
A Jézusba vetett hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit.
"A Jézusba vetett hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit."
De a remény önmagában hamis.
És ha a tudomány oldaláról nézzük: a nagy számok törvénye is adhat pl. reményt. Vagy a tudomány más területe. A tudomány is elismeri, hogy az ember érhet el magasabb agyműködési állapotot, amikor olyan dolgokra képes, amiket a vallás csodáknak nevez.
A válasz megírásának időpontja: ma 18:37
"Nincs a Bibliában olyan történet, ami borzalmasabb annál."
Jaj, dehogynem! A Bibliában kinyírt a jóisten vagy 2 millió embert. Ahhoz képest még az este 10 utáni horrorfilmek is gyermekded játszadozások.
"Nagyon szomorúan nézem esténként a híradóban, hogy ma olyan dolgokat neveznek diákcsínynek, amikért a mi időnkben még páros lábbal rúgták ki a gyereket az iskolából, a szülő meg azt se tudta, hova bújjon szégyenében, mert ezt művelte a gyereke. Ma a gyermekeket, 15-16 évesekről beszélek, nem szabad megbüntetni. Ez normális?"
Nézőpont kérdése. Ezzel pl. én sem értek egyet ateistaként. De ez teljesen független a Bibliától.
"A világ lehet nyugodtan liberális. Isten erre nem hajlandó."
Te már csak tudod, hogy ő mire hajlandó. :)
"Ő ítélni fog feletted, ha tetszik ez neked, ha nem."
Már megint megpróbálod a saját félelmeidet másokra is rávetíteni?
Megsúgom, nem mindenki olyan besz.ri, mint te, hogy egy ostoba irományban lévő írás miatt összekakilja magát, és egész életében attól rettegjen, hogy a felhők között ülő és minket figyelő öregapó majd hogyan ítél felettünk. Van, aki azért éli normálisan az életét, mert belátja, hogy ez a hosszú távon járható út; és nem azért, mert fél valami kitalált dologtól.
"A Jézusba vetett hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit."
Jézus valószínűleg nem is élt:
Tehát a reményed már eleve valószínűleg alaptalan. De majd rájössz, mikor a nagy ítélőszék előtt nem őt, hanem mondjuk Mithras-t pillantod meg. Vagy Krisnát. ... vagy éppen senkit. Az evolúcióban meg értelmes ember nem hisz, már írtam. vagy tudja, vagy nem tudja; vagy valószínűnek tartja, vagy nem. De nem hisz.
Őszintén sajnálom a gyerekedet, hogy ilyen szülő jutott neki. Alig maradt esélye, hogy értelmes ember legyen belőle. :(
"A tudatlanság gyakrabban vezet önhittségre, mint a tudás: olyanok szokták határozottan kijelenteni, hogy a tudomány soha sem fogja ezt vagy azt megoldani, akik keveset tudnak, nem pedig olyanok, akik sokat."
/Charles Darwin/
"Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták."
/André Gide/
Az a baj, hogy túl komolyan veszitek ezt a Bibliát.
Ha a szülők nem erőltetnek a gyerekre semmit (járjon hittanra, templomba, tanulja meg a tízparancsolatot, egyéb vallásos szokások) akkor számára a Biblia is egy mese lesz.
9 éves voltam, amikor a rengeteg magyar, indonéz, lengyel, stb népmese mellett elkértem a Bibliát is. Számomra az a könyv nem volt különb a többinél. Ószövetséget olvastam, mert abban voltak részek, amiket megértettem, érdekesebbek és olvasmányosabbak is voltak. (Nem az eredetit, hanem egy olyan változatot, amit hétköznapibb nyelven írtak le.)
Nem fogja úgy átélni a megkövezést, meg minden egyebet, amit valójában jelent. Hiszen hányszor van a magyar népmesében olyan, hogy a sárkány feldarabolja a királyfit, beledobja egy zsákba, és visszaküldi a lován a királyi udvarba?
A gyerekek fantáziája nem rossz, nem gonosz, és nem agresszív. Tudatosítani kell benne, hogy mi az, amit olvas. Egy történet, és NEM valóság!
Ha nem fogjátok a Bibliát úgy odaadni a kezébe, hogy nesze fiam, olvasgasd, ez a szent, és minden így van, akkor nem lesz defektes véletlenül sem.
Megérteni úgyis csak évekkel később fogja teljes valójában, de majd akkor elolvassa újra.
Egyébként szerintem ezeknek a dolgoknak az erőltetése, és főleg a vallási nevelés súlyos személyiségfejlődési problémákat okozhat később. Nem jobb, ha az embereket hagyjuk felnőni, hogy egészséges, érett felnőttek legyenek, utána dönthessenek?
"Egyébként szerintem ezeknek a dolgoknak az erőltetése, és főleg a vallási nevelés súlyos személyiségfejlődési problémákat okozhat később. Nem jobb, ha az embereket hagyjuk felnőni, hogy egészséges, érett felnőttek legyenek, utána dönthessenek?"
Teljesen egyetértek. Vajon ezek a gyerekek milyen felnőttek lesznek?
http://www.youtube.com/watch?v=ppQhleVuWPM&feature=related
Sajnálom őket. :(
Nagyon rátapintottál a lényegre, és a legnagyobb fájdalmamra, hogy ezt én tudom, csak bizonyitani nem. De ez nem az én problémám, nekem csak fáj látni a vesztükbe rohanó embereket. De ez van.
A Jézusba vetett hit reményt ad, hinni lehet az evolúcióban is, de az nem ad semmit.
A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.
Ne is törődj vele. Foglalkozz inkább magaddal. Te ott leszel a jóistenke jobbján, és nézhetsz minket fentről, ahogy az ördögök kínoznak majd minket. Most te szenvedsz, akkor meg majd mi. Látod, van ebben igazság!
Mert ugye Isten szeret minket ... kínozni. :))
"Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták."
/André Gide/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!