Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme van több millió...

Mi értelme van több millió forintból templomokat építeni, hogyha Isten nem is létezik?

Figyelt kérdés
Nem akarok vitát kelteni, de annyira nem biztos ez az Isten dolog, hogy felesleges annyi pénzt beleölni egy kvanagy épületbe, ahol lehessen imádkozni... Nem?!

2014. okt. 18. 23:34
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

#17: Köszönöm! :)

#18: Nem hagytam figyelmen kívül, csupán nem értek egyet azzal, hogy az én adóforintjaimból karitatívkodik az állam. Úgy gondolom, ha valakinek tényleg egy templom kell ahhoz, hogy gyakorolni tudja a vallását, vagyis attól teszi függővé a hitét, attól függően él civilizált, kulturált életet, hogy van-e templom vagy nincs, azt már rég megette a fene szerintem.

"Gyanítom, hogy az itt kialakult vitában az érvek súlyát, mindenki a saját világnézete alapján méri le. "

Szerintem jól gyanítod, és ez alól én sem vagyok kivétel. Irigylem kicsit azokat, akik bármilyen helyzetben, minden témában tárgyilagosak tudnak maradni. Nem tudom, létezik-e ilyen ember egyáltalán.

A többivel viszont egyetértek.

"Nem azt mondtam, hogy mindenki, aki NEM hívő, NEM vallásos, az elveszi mások javait."

Vagyis az, hogy valaki elveszi-e mások javait, az NEM annak a függvénye, hogy hívő-e, vallásos-e az illető, vagy sem. Ebben megállapodhatunk?

"Ha Isten nem létezik, akkor tényleg értelmetlen templomot építeni. De akik a templomot építtetik, azok ugyanolyan biztosra veszik Isten létezését, amennyire te tudod, hogy nem létezik."

Na hát hajrá, építsék akkor a templomjukat szorgalmasan, fene se bánja. Csak ne az én pénzemből, hanem a sajátjukból. És lehetőleg napi háromszori harangozás legyen elég nekik: egy napindító reggel 7-8 körül, egy déli ebédjelző és egy esti napzáró. fél-egy-fél percnyi harangszó pont elegendő lenne, ebben a sorrendben. Szerintem ezzel senkinek semmi problémája sem lenne, ezzel még talán Filoszmen kollega is meg tudna békélni :D

#21: Így van. De egy dolog, hogy mire kapják, az meg egy másik, hogy mire költik.

2014. okt. 19. 22:57
 22/35 anonim ***** válasza:
0%
De ne az én adómból. Azokéból, akik hisznek.
2014. okt. 20. 06:20
 23/35 anonim ***** válasza:
100%

*troll mód on

"NE AZ ÉN ADÓMBÓL"

ne az én adómból épüljön uszoda, nem tudok úszni

ne az én adómból kezeljék a fogyatékosokat, én nem vagyok az

ne az én adómból legyen egyetem, fizesse az aki odajár

ne az én adómból épüljön 4-es metró, vidéki vagyok

ne az én adómból épüljön stadion, nem focizom

ne az én adómból ....stb.

2014. okt. 20. 08:16
 24/35 anonim ***** válasza:
44%

Ez is igaz, de akkor sem nyitottál előttem új horizontokat..

Nem hiszem, hogy egy templom hasznosságát össze lehetne hasonlítani egy autópályáéval, vagy egy sportlétesítménnyel... Ha már ennyire a Biblia, hol van benne az, hogy templomot kell építeni? Persze nem vagyok hagyomány ellenes, műemlék, hagyomány... De számtalan ilyen dolog lenne, amit azonban állami szintről le se sz@rnak..

2014. okt. 20. 08:48
 25/35 anonim ***** válasza:
#24-igen,de aki csak a vallásosokat gyűlöli, annak mé' legyen rossz? :DD
2014. okt. 20. 08:52
 26/35 anonim ***** válasza:
45%

#24:

"ne az én adómból épüljön uszoda, nem tudok úszni "

Na látod, ez öreg hiba. Én a helyedben inkább nem lennék erre büszke. Meg kéne tanulnod, nagyon nem hátrány, ha az ember tud úszni. Életmentő lehet sok esetben.

"ne az én adómból kezeljék a fogyatékosokat, én nem vagyok az"

Már bocs, de a példáid alapján eléggé olyan színben tünteted fel magad...

A fogyatékosság elég speciális területe az életnek. A fogyatékkal élők kezelése szakértelmet igényel, amire jobb egy erre a célra szolgáló komplexumot létrehozni, semmint a családja, környezete nyakába varrni (ha ők nem akarják vagy nem is tudják ellátni az illető fogyatékost). Ez egy amolyan szükséges rossz, nagyon sok szempontból, de ezt tényleg magyarázni kell?

"ne az én adómból legyen egyetem, fizesse az aki odajár "

Egyetemek létesítése emeli az állam gazdasági szintjét, növeli termelékenységét, jobb létet biztosít állampolgárainak, emeli a nemzetközi megbecsültségét az adott országnak, olyan emberek kerülnek ki belőle, akik új, olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb, szebb, környezetbarátabb technológiákat, módszereket képesek kidolgozni és megvalósítani, satöbbi satöbbi.

"ne az én adómból épüljön 4-es metró, vidéki vagyok "

Egy metró megépítése nem jön ki pártízmillió forintból, arra nem lehet összedobni a pénzt. Egy metrót nem néhányszáz vagy néhányezer ember használ, hanem jobb esetben százezrek, milliók. És egy metrónál az a jó, minél hosszabb, mert annál messzebbre tudja elszállítani az utasait, annál nagyobb területet fed le. Ráadásul emeli az ingatlanok értékét is, ahol megállókat létesítenek hozzá, így a város értékét, presztízsét, használhatóságát, tisztaságát, élhetőségét is. Egy metró még az emberek egészségének szintjét is növeli egy városon belül. És szerintem még sok egyéb pluszt is nyújt egy új metró, amibe én kívülállóként bele se látok. Össze sem lehet hasonlítani egy templommal, nem tudom minek hoztad ezt a példát.

"ne az én adómból épüljön stadion, nem focizom "

Ezt meg Viki bácsitól kérdezd meg, az ő heppjei a stadionok :D

2014. okt. 20. 09:21
 27/35 anonim ***** válasza:

Azt láttad ugye, hogy jeleztem 'troll mód' ?! Iróniát ismered?

Nem vagyok se vallásos, se fogyatékos ellenes, stb.

Templom, autópálya, uszoda, sérült embertársaink segítése, színház, stb., ha neked nem kell, akkor szüntessük meg??

Mindegyikre szükség van! Max. nem mindenkinek.

(zavarnak a harangok - OMG!)

Te nem vagy vallásos (én sem), de sokan igen (még ha nem is gyakorolják, csak annak vallják magukat)

[link]

Gondolom ez elég jelentős népcsoport, vagy azért mert Neked nem tetszik, szüntessük meg?!

Septic - ezek példák voltak, irónia - csak a fogyatékos válaszra reagálok (mert részemről az volt a legdurvább, elismerem), természetesen egyetértek, és nem a szakértő kezelés indokkal, hanem mert ők is az EMBERTÁRSAINK!

(viszont filoszmen hasznossági elvét nézve, a Taigetoszt jelenti)

"#26 igen,de aki csak a vallásosokat gyűlöli, annak mé' legyen rossz? :DD" ezt csak én nem értem?!

2014. okt. 20. 11:45
 28/35 Sztracsatellavagyok ***** válasza:

Már csak arra adjon nekem valaki bármilyen forrást, hogy ezek a templomok és felújítások mennyi támogatást kapnak, és mennyi az önerő. Aztán arra is, hogy más intézmények (könyvtárak, iskolák, egyetemek, kulturális házak) mennyit kapnak, és nekik mennyi az önerő.

Félreértés ne essék! Én csak azt mondom, hogy a templomok sok embernek fontosak - pont, ahogy valakinek a könyvtár vagy a szomszéd utcában lévő múzeum/kastély vagy bármi, tehát középítmény.

2014. okt. 20. 11:46
 29/35 anonim ***** válasza:

"Azt láttad ugye, hogy jeleztem 'troll mód' ?! Iróniát ismered? "

Láttam, de átsiklottam felette, elnézést... :) Nem tudtam vele mit kezdeni. Így már értem, miért írtad.

Az iróniát ismerem, rengeteget szoktam én is ironizálni a válaszaimban, ha rászolgálnak a kérdezők. Ezt nem bizonygatom, olvass vissza néhány hsz-em, meglátod majd.

"Templom, autópálya, uszoda, sérült embertársaink segítése, színház, stb., ha neked nem kell, akkor szüntessük meg??

Mindegyikre szükség van! Max. nem mindenkinek. "

Ebben igazad van, de azt figyelmen kívül hagyod, hogy az autópálya, az uszoda, a mozi, a fogyatékos-ellátó központok nem egy mesterségesen gerjesztett, életben tartott és tápolt valamik eredményei, míg a templomok viszont azok.

2014. okt. 20. 12:13
 30/35 szp72 ***** válasza:
100%

A társadalom szempontjából fontos, hogy az emberek jók legyenek. Ha ezt tanulják a templomokban, akkor az hasznos, függetlenül attól, hagy van-e Isten vagy nincs.

A vallást azért támogatta oly sokáig az államhatalom, mert alapvetően engedelmes polgárokat nevelt. Ezért mondta Ferenc Jóska: "Fontos a hadsereg és a klérus. A többi zérus."

2014. okt. 20. 23:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!