Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme van több millió...

Mi értelme van több millió forintból templomokat építeni, hogyha Isten nem is létezik?

Figyelt kérdés
Nem akarok vitát kelteni, de annyira nem biztos ez az Isten dolog, hogy felesleges annyi pénzt beleölni egy kvanagy épületbe, ahol lehessen imádkozni... Nem?!

2014. okt. 18. 23:34
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%
Vadiúj templomokat ma már ritkán építenek, legalább is mifelénk. A régieket újítják fel, az állam pénzén azokat, amik müemlékek. Ennek semmi köze Istenhez, egy 500 éves épület müemlék, ezért óvni kell. A nem müemlék templomokat meg adományokból újítják. Aztán a saját pénzem meg hadd adjam már oda, ahova szeretném...
2014. okt. 19. 08:38
 12/35 anonim ***** válasza:

Tehát akkor minden vallásos álszent ?

2014. okt. 19. 09:10
 13/35 anonim ***** válasza:
37%
Nem is a templommal van baj... Aki nem sportol, annak egy uszoda,vagy focipálya szúrhatja a szemét... Hanem ez a köcsög harangozás... Engem ne hívjon, ne értesítsen egy épület, ne zavarjon, ha pihenni akarok... mert lezúzom azt harangot. A nyájat minek értesíteni bármiről, hiszen aki jár templomba, tudja mi mikor van, mikor kell menni. Egyébként meg minden állami támogatást el kellene törölni! Az uszodámat és egyéb sport tevékenységemet sem támogatja az állam, pedig ezzel több hasznot hozok, mint a templomba járók. Nem betegszem meg, nem terhelem a tb. - t, nem megyek táppénzre, folyamatosan részt veszek a munkában, környezetemet egészségre nevelem.. De mi a haszna az országnak, a költségvetésnek abban, hogy emberek mélán végigbólogatnak másfél órát, hogy hétköznapi bűneiktől hétvégén megszabaduljanak... A templomokra fel kéne rakni a " Lelki terror háza" táblát, mint az emberiség egy sötét korszakának mementója...
2014. okt. 19. 10:19
 14/35 anonim ***** válasza:

#1: Bizony építenek manapság is templomokat. Ráadásul az ateisták pénzéből (is), anélkül, hogy bárki megkérdezte volna őket róla, hogy akarnak-e egyáltalán templomok építésére költeni az adóforintjaikból. Sőt, a muszlimokat, hindukat, sátánistákat, wiccákat se nagyon kérdezik meg erről.

[link]

#2: Ez egy rég lejárt, nagyon béna sztori. Levegőt se láttál, hallottál, tapintottál még, mégis naphosszat csak szuszogsz, lihegsz, fújtatsz. Akkor meg minek csinálod? Hiszen a logikád szerint...

#3: Mélységesen egyetértek.

DE: akkor dobják össze a keresztények rá a pénzt, és építsék fel közös erővel, felebaráti szeretetben, ha ennyire fontos nekik a templom. Nekem nincs szükségem rá, nem akarok építeni templomot, mégis kérdezés nélkül elveszik tőlem rá a pénzemet adó formájában.

#7: Ebben mondjuk van valami (hogy turistalátványosság).

#8:

"Ha létezik Isten és nem építünk neki templomot, akkor morcos lesz ránk."

Igen, egy jóságos, bölcs, szerető isten biztosan attól lesz morcos rád, mert nem építesz neki templomot... Ez azért elég erőltetett magyarázat lett. Egyébként is, a Bibliában benne van, hogy ne építsetek templomot, mert Isten nem kőből és fából készült épületekben lakozik, hanem a szívedben. Nem olvastad volna?

A Pascal fogadásával kapcsolatban pedig úgy magyarázható ez a filozófiai érv Isten mellett, mint ahogyan ellene is. Olvasd el Dawkins bácsi Isteni téveszme c. könyvét, mindjárt valamelyik első fejezetben foglalkozik Pascal fogadása érvvel, és nagyon szépen megmagyarázza benne, hogy az ateisták csak nyerhetnek, és a vallásosak buknak nagyot, ha mégsem létezik Isten. Márpedig pont annyira valószínű hogy létezik, mint amennyire valószínű az, hogy nem létezik.

Tudod a filozófia egy nagyon szép "tudományág", csak éppen az a baj vele, hogy egy dolog melletti érvei pontosan ugyanolyan súllyal használhatóak fel ellenérvként is. Pusztán nézőpont kérdése az egész. Lásd az utánad következő (#9) válaszát, pontosan erre gondoltam, nagyon szépen megfogalmazta.

#10: Érdekes, én nem vagyok vallásos, ateistaként élek, mégsem akarok elvenni semmit senkitől, se tőled, se mástól. Nekem nincs szükségem vallásra ahhoz, hogy civilizált, kulturált emberként tudjak viselkedni, ergo az érved ezennel meg is bukott. Másrészt rengeteg olyan ember van (személyesen is iserek párat sajnos), aki mélyen vallásosnak vallja magát, mégis lop-csal-hazudik, amikor csak alkalma nyílik rá. Így az érved kétszeresen is megbukott.

#12: Egyetértek.

Filoszmen, erre nem írok semmit, már megszoktam a stílusod :D Engem nem zavar, de most nem mindenben értek veled egyet. A déli harangszóra nekem megkordul a gyomrom, amolyan pavlovi reflex lett az évek során :D De itt a kisvárosban ahol élek, az evangélikus templomban félóránként-óránként verik azt a rohadt nagy kolompot, ha kell ha nem, és ez tényleg idegesítő. Tudod, mikor a harangok elcsászkálnak évente egyszer Rómába, abban a néhány napban sokkal nyugodtabb az egész város, környék, sokkal türelmesebbek, barátságosabbak az emberek, sokkal kevesebb a feszkó az egész környéken. Ezt minden évben megfigyelem, és mindig bejön. Vajon miért?? (Költői kérdés volt, de ezt te úgyis vágod, tudom.)

Ha annyira nagy az összetartás a keresztények között, akkor évente egyszer dobjanak össze egy nagyobb összeget, és építsenek fel minden évben egy új templomot az összedobott pénzből. Vagy használják fel templomépítésre a perselypénzt, adományokat, amit akarnak, de ne az én pénzemből, adóforintjaimból akarjanak maguknak templomot, hogy tudjanak hol imádkozni. Cserébe viszont ha én be akarok menni egy templomba, akkor nagyon szívesen fizetek belépőt. Ők viszont ingyen mehetnek be, amikor csak akarnak, és mindenki happy, problem solved. Nem ez lenne az ésszerű, a logikus egy normálisan működő társadalomban? A templom a keresztények heppje, hát fizessék is meg az árát ha annyira akarnak maguknak egyet, ne velem akarják kifizettetni az építési költségeit. Én sem akarom rájuk erőszakolni a saját heppjeim költségeinek megtérítését, mert az meg az én dilim, arra majd előteremtem magam a pénzt, ha gyakorolni akarom.

Szerintem.

2014. okt. 19. 12:40
 15/35 anonim ***** válasza:
A kérdésedet megelőzi ez a kérdés: minek az embereknek emberek által készített templomi épület?
2014. okt. 19. 14:10
 16/35 anonim ***** válasza:
A déli harangszó rendben van, a Nándorfehérvári diadal emlékére nekem is megkondul (xd) a gyomrom.. De a többi? Az már a kereszténység durva zaja, ami egy csoportnak szól csupán, nem a sceptic - usoknak... Jó étvágyat az ebédhez!
2014. okt. 19. 14:28
 17/35 anonim ***** válasza:
52%

Kedves Sceptic!

A #10 válaszom csupán a #9 azon feltevésére reflektál, miszerint "az egész vallási ideológia egy velejéig rohadt gondolatra épül, mégpedig arra, hogy az emberek egy jövőbeli haszon (mennyekbe jutás) reményében lemondanak dolgokról és civilizáltan viselkednek. "

Nem azt mondtam, hogy mindenki, aki hívő, vallásos, az elveszi mások javait.

"Tudod a filozófia egy nagyon szép "tudományág", csak éppen az a baj vele, hogy egy dolog melletti érvei pontosan ugyanolyan súllyal használhatóak fel ellenérvként is. Pusztán nézőpont kérdése az egész."

Érdekes, hogy #9 válaszában ezt milyen könnyen megtaláltad, míg az enyémben - amiben pont ez volt a lényeg - figyelmen kívül hagytad.

Gyanítom, hogy az itt kialakult vitában az érvek súlyát, mindenki a saját világnézete alapján méri le.

Miheztartás végett: én pont nem adnék egy árva petákot sem az egyházaknak. (Maximum a karitatív, oktatási, stb. tevékenység alapján, de egy fillérrel sem többet, mint akármelyik civil szervezetnek. Nemhogy a dupláját(!!!).)

Nem is értem, milyen alapon tápolják ezeket az adónkból. (Dehogynem értem. Náluk van a puska, az egyházak meg őket szolgálják.)

2014. okt. 19. 14:44
 18/35 anonim ***** válasza:
Bocs! * Nem azt mondtam, hogy mindenki, aki NEM hívő, NEM vallásos, az elveszi mások javait.
2014. okt. 19. 14:45
 19/35 anonim ***** válasza:
100%
Ha Isten nem létezik, akkor tényleg értelmetlen templomot építeni. De akik a templomot építtetik, azok ugyanolyan biztosra veszik Isten létezését, amennyire te tudod, hogy nem létezik.
2014. okt. 19. 21:44
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
Az egyházak nem templomépítésre és a pap kocsijára kapják a pénzt az államtól, hanem iskolák, könyvtárak, árvaházak és öregek otthonának fenntartására.
2014. okt. 19. 22:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!