Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos és ateista emberek!...

Vallásos és ateista emberek! Örömöt okoz nektek az, amikor kritizálhatjátok más világnézetét?

Figyelt kérdés
Néha mintha azt látnám, hogy élvezik azt, hogy butának nézik a másikat.
2014. szept. 3. 21:49
1 2
 11/17 Napfonat ***** válasza:
100%

Egyet értek a 7-es hozzászólóval.

Kérdező! Nagyon jó a kérdés! Ez engem is érdekelne. Fel nem foghatom, hogy amikor vallási vagy ezoterikus témában feltesznek egy kérdést, akkor miért erőlködik oda a sok kötekedő ateista, akik durván beszólogatva, sértegetve a másikat nem is a kérdésre válaszol?

A minap egyik hozzászólásom után durva reakciót kaptam. Felvettem a kesztyűt, és visszadobtam. Erre a válasz az volt, hogy szó szerint az anyámat szidta. Ő éppenséggel ateista volt.

Vallásos embereket még nem láttam itt durván beszólni.

2014. szept. 4. 12:00
 12/17 openyoureye ***** válasza:
100%

Én személy szerint mindkét oldallal szeretek vitatkozni. És hogy élvezem e? Nagyon :)

Szerintem elég kevés olyan ember van aki el tud menni valami bődületes nagy hülyeség, vagy hazugság mellett. Ez mind a két részről tapasztalható:

- a vallásos oldalról: az egymást követő logikátlan elméletek és kijelentéseket(isten a megtestesült szeretet, de ha nem úgy éled az életed ahogy neki tetszik akkor meglakolsz)

- az ateisták részéről pedig inkább a tiszteletlenséget és a valótlan állításokat emelném ki. (hülyének titulálják a hívőt a nézetei miatt, a másik peidg pont tegnap vetődött fel, had idézzem pontosan:"A kereszténység ... 1000 év alatt embermillárdokat mészárolt és nyomorított meg. ")

Bár azt meg kell jegyeznem, hogy míg a vallásosak a logika hiányától szenvedve mondanak furcsa állításokat, addig az állítólagos tudománypárti ateisták a fent említett példát szemlélve vagy műveletlenebb, mint azt állítja, vagy önigazolásképp még a hazugságok terjesztésétől sem riad vissza, hogy meggyőzze a másikat, ezzel pedig eléggé ellentmond önmagának. Ha csak tényekre alapozza kijelentését, hogy Isten nem kétezik, hogy eshet abba a hibába, hogy kész tényekkel nincs tisztában, vagy kiszínezi azokat? Ez a részükről nem objektív hozzáállás amit a vallásosaktól ugye elvárnak...

Végtére is mindenki a saját igazát próbálja bizonygatni kisebb nagyobb sikerrel, de azt szerintem túlzás állítani, hogy az ateisták bármiért is nyeregben érezhetnék magukat. A tudomány nem áll semelyik oldalra sem, inkább az ateisták szeretnék kisajátítani azt. A tudomány vívmányai éppen annyira az ateistáké, mint a vallásosaké, a kérdés csak az, hogy ki mennyire használja fel azok eredményeit és milyen következtetéseket von le belőlük. A tudománynak nem célja az istenhit eltörlése, mint ahogy azt sokan hiszik.

Nyilván mind a két oldalnak megvannak a vaskalapos hívei akik körmük szakadtáig ragaszkodnak a saját véleményükhöz még akkor is ha az a józan paraszti ésszel szembe is megy. Őket jobb ha kihagyjuk ebből a beszélgetésből, mert valójában nem ők képviselik a valódi hardcore-t(Magot).

Míg a vallásosak azzal jönnek, hogy csak szimplán el kell hinni Isten létezését és amíg az ateisták a vallásosak különös megtapasztalásait hallucinációknak vélik addig mindig is lesz létjogosultsága mindkét tábornak, hisz egyik oldal sem rendelkezik megfelelő bizonyítékkal a másik ellen.

Nekem ez a véleményem.

2014. szept. 4. 12:30
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Azt hiszem kérdező, rosszul osztottad fel a világot. Egy csomó vallásos és ateista embernek egyáltalán nem okoz örömet, ha másokat szidhat (a kritizálást ebben az értelemben használva). Következésképp nem ez a választóvonal.

Az emberek ismeretei, ezzel empatikus képességei különbözők. Minél kisebb, annál több kudarc éri. Nemcsak vallási kérdésekben, mindenben. De ők is emberek, nekik is elemi szükséglet a siker. Ők mások káromlásában próbálják ezt elérni (többnyire nem sikerül, de ennyi telik). Minél több ismerettel rendelkezik valaki (ha most a neveltetésből származó, és gyakran sokkal erősebb érzelmet nem számítom), annál jobban megérti, hogy a másiknak oka van másnak lenni. És rájön, hogy ez jó, mert ismeretei bővülésének forrása lehet. És kritizál (most viszont a jó értelemben, a megismerés kifejezett igényével). Helyesebb vitának nevezni. A vita egyben megismerés, ha kulturáltan teszik. A vita lényege a másik gondolatainak megismerése, és távol áll tőle a másik megsértése (hiszen ezzel éppen a vita lehetőségét gyengítené).

A világnézet érzékeny és személyes tulajdonság. Nagyobb tudású emberek nagyobb toleranciával viseltetnek, és aki még nem fertőződött a gyűlölettel, könnyedén és szívesen átveszi ezt a módszert, még ha kisebb tudású is. Mert megérzi, hogy így lesz könnyebb az élete. A gyűlölettel fertőzött embert rendbe rakni viszont nehezebb, mint a pestist gyógyítani.

2014. szept. 4. 13:41
 14/17 openyoureye ***** válasza:
Jól mondod utolsó.
2014. szept. 4. 20:14
 15/17 anonim ***** válasza:
#13, #14 egyetértek
2014. szept. 4. 20:33
 16/17 Balint1105 válasza:
Regényeket tudnék írni erről a témáról, de inkább most csak annyit jegyeznék meg h, az h vallásos nem helyes, tudni illik az ateizmus is vallás, abban hisz ő nincs teremtő, se isten és ő van a középpontban...
2014. szept. 12. 10:39
 17/17 Ling-ce ***** válasza:
Nekem nem az okoz örömöt, hogy kritizálhatom a másik világnézetét. Egyébként keresztyén vagyok, nem ateista. Én annak örülök, ha meg tudom védeni a magamét. Az ateista számomra nem ellenség, nem én akarom őt megváltoztatni, hanem adni szeretnék neki abból, amim van, hogy általa gazdagabb legyen. Sőt ha világnézetemet nem is változtatta meg, de én is tanultam Feuerbachtól, Freudtól. Csodálom, de nem követem őket.
2014. szept. 21. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!