Isten előbb teremtette a világosságot és a növényeket, mint magát a Napot?
Mózes első könyve:
3. vers: "És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság."
11. vers: "Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet, gyümölcsfát, amely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, amelyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn."
14, 15, 16. vers: "És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek.
És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn.
Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat."
Isten előbb teremtette a világosságot, mint magát a Napot, a Holdat, és a csillagokat? Nap nélkül nincs világosság. Meg hogyan teremtett Isten a 2. nap növényeket, ha a Napot csak a 3. napon teremtette? Isten nem tudta, mi az a fotoszintézis?
"Beszéljünk inkább arról, hogy tudományos szempontból mióta, mikor és miből van a világosság."
Tudományos szempontból a világosság csak a látható fény lehet, ez pedig nem más, mint kb. 400 és 800 nm hullámhossz közötti elektromágneses hullám, illetve több ilyen hullám keveréke. A csavar az, hogy a "láthatóság" az emberi szem receptorainak kémiai felépítéséből, és nem a fény valamilyen kitüntetett tulajdonságából ered. Az említett hullámhossz tartományon kívüli hullámok is léteznek, de ezek láthatatlanok, illetve különböző állatoknak az érzékelése is más és más.
Arra kérdésre, hogy mióta létezik fény: Azóta, mióta atomok léteznek. A fotonokat, amelyeket a szem receptorai érzékelnek, atomok bocsátják ki, a látható tartományban lévő hullámokért konkrétan bizonyos elektron energiaátmenetek szükségesek (ekkor az elektron egy magasabb energiájú pályáról egy alacsonyabb energiájú pályára kerül, az energiakülönbség pedig fotonként kisugárzódik, az energia és a hullámhossz összefüggését pedig a Planck egyenlet adja meg.
"Azt próbáltam kihozni, hogy Isten teremtésének kezdete Jézus."
A Bibliában nem ez áll. Mózes 1. könyve. Olvasd el.
"Minden növény kibírja 24 óráig fény nélkül. Ehhez nem hinném, hogy felsőfokú biológiai jártasságra lenne szükség."
Nap nélkül a másodperc milliomod részét sem bírja ki egyetlen élőlény sem. Nem csak a fény hiánya, de a hő hiány miatt is, ami szintén a Napból jön. Arról nem is beszélve, hogy a Nap gravitációjának hiánya mit okozott volna Földdel. Arról már nem is beszélve, hogy tudományos tény, hogy a Nap 10 milliárd évvel idősebb, mint a Föld.
A gúnyolódásom oka meg az, hogy iszonyatos nagy marhaságokat írsz.
"Ádám hozzávetőlegesen csaknem 6000 évvel ezelőtt élt"
Ádám nem létezett. Szintén tudományos tény, hogy nem létezett 2 első ember.
"világ 7000 évére"
A világ nem 7000 éves. A Föld, kb. 4 milliárd éves, az univerzum pedig 14 milliárd éves. Ezek már megint tudományos tények.
Tehát továbbra sem oldottuk meg a Bibliában található hibákat :D
De részben választ kaptam a kérdésekre. A tájékozatlanság és a tudatlanság az első két oka a hamis dogmákban való hitnek.
Te Ozmium42 úgy látom, hogy benne vagy a témában. Köszi a válaszod.
Megkérdezhetem akkor azt is, hogy a hőt hogyan kell értelmezni, ha már szóba jött?
"Nap nélkül a másodperc milliomod részét sem bírja ki egyetlen élőlény sem."
Rossz lehet nekik éjjel... A hő kérdése esetében nem biztos, hogy Isten által teremtett akkori világnak a Nap adta a hőt. Ahogy azután sem így lesz.
Jel 21,23
És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy világítsanak benne; mert az Isten dicsősége megvilágosította azt, és annak szövétneke a Bárány.
Ha Isten 40 fokosra teremtette a Földet, és légkörrel együtt teremti, és azt a bizonyos jégkupolát teremti, amit a Biblia alapján ki lehet következtetni, ami "leesett" a vízözönnél, akkor három napig simán elvagyunk Nap nélkül.
A többiben meg higgy, amit akarsz.
"Ádám nem létezett. Szintén tudományos tény, hogy nem létezett 2 első ember."
Szerintem meg igen. A tudomány ezzel kapcsolatban azt sem tudná megállapítani, hogy a dédnagyapám a dédnagyapám volt e. Ahogy már első fokon, szülő, gyermek esetén sem 100 % a pontosság a megállapításhoz. Nézz utána az apasági vizsgálatnak.
"A világ nem 7000 éves. A Föld, kb. 4 milliárd éves, az univerzum pedig 14 milliárd éves. Ezek már megint tudományos tények. "
Ahogy tudományos tény volt az is, hogy 100 éve néhány tízezer éves volt a föld, nekem még gyerekkoromban fele annyi idős volt a tudomány szerint, mint ma. Tudtad, hogy sok millió évet öregszik a tudomány szerint évente? Tudod a békából lett királyfi meséhez elég sok időt kell adni.
"A tájékozatlanság és a tudatlanság az első két oka a hamis dogmákban való hitnek."
Nézd, én ugyan azokkal az ismeretekkel végeztem az iskoláimat, amiket Te tanulsz, tehát a világ létezésére és kezdetére irányuló hitem nem a tájékozatlanság és tudatlanság miatt van. Te magad sem tudsz egyetlen bizonyítékot sem felhozni, amiket kijelentettél, csupán tanulmányaidat osztod meg velünk. Ez hit. Hiszel azoknak az embereknek, akik téged oktattak arra az ismeretekre, amiket tudsz, de nincs a kezedben egyetlen bizonyíték sem. Nézd meg azokat a "tényeket", amiket itt felhoztál egy arról szóló könyvben, vagy cikkben, és emeld ki egy kiemelővel a talán, lehetséges, valószínű és ehhez hasonló szavakat.
Felteszel egy olyan kérdést, melyet már feltettem magamnak, feltették már tucatnyian, és akár hiszed, akár nem ettől sokkal kacifántosabb kérdéseket is a hosszú (vagy talán rövid) évek alatt, amióta ezzel foglalkozom. Nehogy azt hidd, hogy feltaláltad a spanyol viaszt. Felteszel egy kreacionista ellenes kérdést, és legnagyobb érved, hogy nem volt teremtés, és nem létezett Ádám. Ember, gratulálok. Ezt fiatalabb kortársaim trollkodásnak nevezik, és egyszerűen hiábavalóságnak.
Tekintettel, hogy kérdésed nem az ismeret megszerzésére irányul, hanem másként gondolkodók szétcincálására és gúnyolódására irányul, ezért ezen beszélgetést a részemről befejeztem, válaszaim közül kitörlöm, és nem nézek vissza. Remélem azért más nagyobb bölcsességgel és tudással, de legfőképpen türelemmel viseltetik irántad, aki nem a vitát keresi, ahogy Te, és nem azt, hogy okoskodjon minimális kis tudásával, ahogy Te, hanem elmondja okosan és bölcsen ok-okozatát hitének, és ha mást nem, de talán azt eléri, hogy leszokjál erről a fajta erőszakos vallási térítésről, és pocskondiázásról.
Szia
A teremtéstörténet nagyjából megfelel annak, amit az ősi Földről láttál volna, mikor már nagyjából kihűlt.
Persze a Nap már rég a helyén volt, csak nem nagyon látszott a sok gőztől. Világosság és meleg az már volt.
A teremtés ott kezdődik, amikor 100 fok alá megy a hőmérséklet: egy iszonyú nagyságú esővel.
...kár, hogy a Biblia egy szót sem szól az egész bolygót beborító, sok 100 km vastag felhőkről és az özönvízszerű forró esőről.
Jaj, micsoda viták kerekedtek itt...
A teremtéstörténetnek egyetlen üzenete van: Isten teremtette a világot.
Ezt a Bibliában háromezer éve élt embereknek mondta el, akiknek mai szemmel nézve elég furcsa világképük volt. Valóban nem tudtak a fotoszintézisről, az eget is víznek képzelték, és még jópár tévedésük volt. Az isteni kinyilatkoztatás nem kezdte el betömködni ezeket lyukakat, mert ez mind csak részletkérdés. Aztán képzeld el, ha az ókori népeknek elkezdett volna ősrobbanásról meg evolúcióról magyarázni. Egy árva szót sem értettek volna az egészből.
A Biblia az egyetlen igazán fontos üzenetet adta át: az egész világot (akárhogy működjön is) Isten teremtette. A többit majd a tudományos fejlődés lerendezi.
Először tisztáznunk kell, hogy az Ószövetségnek semmi köze sincs Jézushoz és a valódi kereszténységhez. Amit a mai nép kap (Ószövetség+Újszövetség) az a judeo-krisztianizmus, amit a zsinatokon raktak össze.
Nézzük meg tehát az Újszövetség teremtéstörténetét:
János 1,1.: "Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge."
János 1,4.: "Ő benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága"
Tehát a legegyszerűbb válasz az lenne, hogy a világosság maga az élet, de a kérdés sokkal összetettebb.
János 8,12: "Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága."
A gnosztikus/valódi kereszténység (amit Jézus is képviselt) ismérve az ún "fénymagban" való hit, amit legegyszerűbben "lélek"ként lehetne jellemezni.
Tehát, ha feltételezzük, hogy az Ószövetség katyvaszsága igazából valamilyen gnosztikus irat alapján íródott (ami nem lenne meglepő, mert az Ótestamentum nagy részét a sumér, egyiptomi és szkíta hitrendszerből, mondavilágból - mondjuk szépen - "vették át"), akkor a világosság fénymagot, lelket jelent.
Igen, jó a felvetés, kedves kérdező. Nos, akkor az én összegzésem:
Biblia 1. fejezet
3. nap - szétválasztotta a vizet a szárazföldtől, meg ugye a növények teremtése
4. nap - Nap, Hold stb. teremtése
5. nap - állatok
6. nap - ember
Biblia 2. fejezet:
1. Még nem voltak növények, mert még nem csinált Isten esőt
2. Pára szállott föld a Földről, hogy megnedvesítse azt!
3. Utána a Föld porából alkotta az embert
4. utána a növények
5. utána az állatok
Napot ugyan nem említ, de az első fejezetből tudhatjuk, hogy a növények teremtése után lett a Nap. Vagyis még egy kérdés a növények Nap nélküli fotoszintetizálásán túl, hogy eső hogy lett, vagyis pára hogy szállott fel a Földről a Nap hőjének hiányában? :)
Olvastam olyan hozzászólást, hogy merthogy felhős volt az ég, és így kell értelmezni. A Nap mióta süt keresztül a felhőn, hogy a növények megéljenek? De ha például most lenne egy nagyobb vulkánkitörés, vagy meteor becsapódás, és a Nap fényét blokkolná a sok légkörben lévő füst/hamu stb., már azt is megsínylenék a növények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!