Mennyire számít kettős mércének a mai társadalomban, hogy a vallásosokat nem zárják elmegyógyintézetbe? (nem provokálok, lent kifejtem)
A kérdésemet egy cikk ihlette, ami az ördögűzésről szól ( [link] ) a cikk facebook-hivatkozása alatt volt olvasható egy komment: "Ha ez nem vallás lenne, már simán az elmegyógyintézetbe zárták volna őket. Ennyit a kettős mércéről."
Ezen elgondolkodtam, és rá kellett jönnöm, hogy igaza van. Ha pl. a keresztény emberek hite nem lenne vallásnak nevezve, simán bezárhatnák őket tévképzetekért. Sőt, a jehovistákat, mivel agresszív módon akarják terjeszteni a vallásukat, akár közveszélyességért is.
Ismétlem, nem provokálni akarok, csak igyekszem elvonatkoztatni a most megszokott normáktól. (Tudom, ez rengeteg embernek nem megy.) És ha megteszem, akkor világossá válik, hogy ha nem lenne istenhit a földön, akkor az, hogy valaki azt hiszi, hogy kacsák és szíriusi gyíkemberek figyelik minden lépését és irányítják minden mozdulatát, egy kategóriába esne azzal, hogy egy ember azt hiszi, hogy van egy fensőbbséges entitás, "Isten", aki a bűneinkért feláldozta a fiát, és ő most felülről tekint le ránk, stb. stb.
Ezek szerint a társadalmunkban rejlik egy hihetetlenül nagy kettős mérce? Hiszen tudományos álláspont szerint Isten nem több, mint tulajdonképpen egy tévképzet, hiszen létezésére, létezettségére, ténykedéseire semmi bizonyíték nincs.
És innen már csak egy lépés kimondani, hogy akkor tulajdonképpen az emberek lehetnek pszichésen betegek, lehetnek tévképzeteik, de ha ez a tévképzet 2000 éve masszívan gyökerezik az emberiségben, intézményesített formája van, a tévképzetesek találkozókat szerveznek tornyos házakban, ahol tévképzetük tárgyához imádkoznak, akkor már elfogadható, sőt, az állam által támogatandó.
#19-20
Nem tudom az egész az enyém a hsz-edből, vagy csak ahol jelezted a 18-at.
Ugyanis nem volt off amit írtam. Azért nem, mert mindig a kiváltó okot kell előbb szemügyre venni, hogy valaki miért olyan, amilyen. A modern orvostudomány áll úgy a betegségekhez, ahogyan Te. Látja mi a baj, és azt akarja kezelni, nem azt, ami kiváltotta. A legegyszerűbb ilyen betegség például az alvászavar. Mit kap a beteg? Altatót. Pedig a problémát nem fogja megoldani...egyre több altató kell, végül semmi nem lesz elég az ilyen betegnek már...
Tehát a pszichiátriai esetek sem önmaguktól válnak azzá, kivétel, akik eleve így születtek már. A sima megszállottságot ne keverd össze a vallásos megszállottsággal, mert nem ugyanaz a kettő.
És az olyan személyeknek, mint a Jézus, kell látni a tanításaik hatását a jövőre nézve. Egy Isten által felhatalmazott személy nem látja, hogy a jövőben embereket fognak mészárolni a hiányos tudásátadása miatt? Ugyan már. Azt meg tudják jósolni, hogy valakit názáreti jézusnak fognak hívni(aminek hatására Jézus elrohant Názáretbe, hogy teljesedjen már be a jóslat), de azt egy ennél elméletileg fejlettebb személy meg képtelen meglátni, hogy az eredeti vallásos tanítások hogyan is szólnak és miként kell azt tovább adni?
Jézus szembe ment a zsidókkal, mert nem tudott beilleszkedni közéjük, nem fogadták el rögvest messiásnak és legnagyobb bánatára, még kisvártatva sem. Nézd csak meg az a vallást! Hiányzik valami a zsidók vallásából, amit anno a Jézus kifogásolt, hogy azért nem tuti? Nem hiányzik semmi. Ha annyi baj lett volna azzal a vallással, mint azt a Jézus állította, ma már nem is létezne. De köszöni szépen jól van és felveszi a harcot az összes Jézusból kiinduló téveszmés vallással, mint amilyen a kereszténység és az iszlám.
Kedves #21
Nem tisztem Jézust védeni, bár követője próbálok lenni. Nem mondanám, hogy Isten nem látta előre az eljövő káoszt, hisz alapvetően elég sötét képet fest a végidőkről. ("lesznek az emberek magukat szeretők" vagy "vajon talál-e hitet")
A hiányosnak titulált tanítást én úgy látom, hogy a gondolkodásváltoztatásra nem hajló keményszívűek előtt rejtett marad az üzenet:
"2Kor 4:3 Ha mégis leplezett a mi evangéliumunk, azoknak leplezett, akik elvesznek:
2Kor 4:4 Akikben e világ Istene megvakította a hitetlenek elméit, hogy ne lássák a Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát, aki az Isten képe."
A zsidó vallásban egy hajdani helyes rendszerhez való ragaszkodással jó alapokhoz igazodnak, amit meglehetősen eltorzít a Talmudi írások szentesítése. Ez legalább akkora hiba, mint a Krisztust követőknél a katolikus dogmák szentesítése, vagy az (síita) iszlámoknál az Imámok álláspontjának felértékelése.
Jézus valóban szembe ment a zsidókkal, de tudni kell, hogy ez alatt csak a Juda törzsét kell érteni (legfeljebb Benjámin és részlegesen Lévi olvadt akkorra beléjük) A bibliában többször olvasni, hogy Galileából felment a zsidókhoz Jeruzsálembe. Tehát Galileában akkor nem zsidók éltek, hanem bizonyára más Izraeliták. Jézus azt is mondta, hogy "Izrael elveszett juhaihoz" jött tehát minden bizonnyal legalább annyira a többi törzshöz, mint a zsidókhoz. Van olyan elmélet miszerint az elveszett - legalább 9 - törzsek leszármazottai jelentős arányban vannak jelen Európában és az Európából elszármazottak közt. Minden bizonnyal a legtöbb fehér ember közelebb áll genetikailag Jákobhoz, mint a falasa zsidók (fekete bőrű etiópok akik némi salamoni származást hangoztatna Shába királynőjük révén)vagy a prozelita kazár judaisták.
..., de már nagyon off-ba sodródtam és tulajdonképp csak vélemény szinten kell válaszolnunk arra, hogy kettős mérce-e, amit a kérdező leírt. Szerintem nem az, de ha szerinted az, nekem úgy is jó, apám nem volt pap :-) és semmilyen valláshoz tartozónak nem vallom magam, úgyhogy nem célom megvédeni őket és magam is táplálok némi ellenérzést irántuk.
Béke veled.
A vallásnak van egy folyamata, felépítése, amitől az úgy működik, hogy a világban az első perctől jelen lévő szenvedést a lehető legkisebb mértékűre csökkentse. Tehát nincs olyan, hogy valaki meghal mások bűnéért. Mindegy, hogy ezt nem Jézus találta ki, hanem a nyakába varrták utólag - mert hagyni egy hitközösségnek, hogy megöljék a tanítóját, a legnagyobb bűnök egyike, tehát ki kell dumálni valahogy - ...többek között az "Isten akaratából történt" is erre szolgál...
Továbbá. Jézusnak voltak misztikus képességei, és bármennyire is szeretnék jóindulattal lenni a kereszténység tanításai felé, nem látsz hasonló képességekkel rendelkező keresztényeket, mert a tanításaikban ezeknek a képességeknek az elérése már nem szerepel. De látsz keleten misztikusokat, akik szintén rendelkeznek ilyen és ennél rendkívülibb képességekkel, valószinű, hogy azért gondolják sokan, hogy járhatott arrafelé Jézus tanulni, abban az időben, amely a bibliai értekezésekből korban hiányzik.
A hinduknál van egy tanítás: ne alapíts új vallást, a régit tartsd be. Meglehet ez roppant kellemetlen olyannak, aki azt hiszi magáról, hogy messiás, vagy felhatalmazott, meg próféta, de a vallásos elvek betartása mindenkinek kötelező, mégha pillanatnyilag a megvalósítása az ottani gyülekezetnek, gyülekezeteknek ez nem is megy.
Tehát, ha látok egy népet, amely vall egy hitet, vallást és azt nem a legtökéletesebb módszeren adja elő, valósítja meg, akkor nem az a megoldás, hogy alapítunk újat, mint egy gazdasái társulást(KFT:D), hanem igyekszünk az általunk helyesnek vélt úton járni, az eredeti vallásos elveknek megfelelően, de az adott vallás keretein belül.
Mint említettem, nincs semmi baj a zsidók vallásával ma. Ha akkor annyi baj lett volna, mint azt a Jézus jelezte, s amiért neki valahogy nem ment zsidónak lenni, akkor az a vallás eltűnt volna, mint az összes többi, eltűnik a süllyesztőben.
Tudod miért maradt fenn? Mert Jézus után is születtek abba a vallásba olyan szentek, akik az életükkel és a tanításaikkal a helyes úton tudták tartani a zsidó vallást. A vallásos út egyik nehézsége pont ez, hogy mennyire hűséges, mennyire ragaszkodó ahhoz, amiben hisz. Ha a vallást látod követhetetlennek, akkor benned van a hiba, tehát magadat kell formálnod egy akkor már háromezeréves tapasztalati rendszerhez, és nem a háromezer éves tapasztalati rendszert formálni egy 33 éves ember kitalációjához.
Akkora tehetséggel, képességekkel és sokminden mással, nem arra kellett volna elfecsérelnie az életét és a lehetőségeit, hogy bebizonyítsa a zsidóknak, hogy ő messiás, hanem, ha egyedül is, mint a többi szent, a saját életével kellett volna bizonyítania, hogy ő jó zsidó.
Nem volt az, szembe ment velük és olyan dolgokat kifogásolt a vallásgyakorlataikban, amelyeknek vagy nem ismerte az értelmét(kegyszobor imádat), vagy feleslegesnek gondolta azt(bizonyos rítusok).
Viszont a mártírsággal jól kufárkodott*, láthatjuk, hogy minden kornak megvannak a maguk mártírjai, de a vallásokban ezekre semmi szükség nincs. Mert aki nem tud alkalmazkodni, beilleszkedni, az milyen módon él így meg harmóniát? Enélkül az érzet nélkül meg milyen vallásos út az, amin éppen jár? Visszavonultan, egyedül, sok szent él napjainkban is...mert a másik út meg ez lett volna...ha azt választja, pont olyan lett volna, mint azok a szentek, akiknek a nevét sem ismeri a világ, de közöttünk éltek, élnek, és semmi galibát nem okoztak a világban. Inkább gondolnám, hogy az ilyenek kerülnek mennyei világokba, mint a felforgató elemek, mint amilyen a Jézus is volt...
*= a misztikus képességeknek van egy olyan tulajdonsága, hogy ismételnie kell tudni a misztikusnak. A "feltámadás" képessége is ismételhető, Indiában sok yógi mutatja ezt be. Tehát úgy hagyni magad keresztrefeszíteni, hogy tudod úgyis túléled, simán rájátszás a mártíromságra. Ez a szemfényvesztés egyik legmagasabb foka...
Szóval azért nem jön az a Jézus ide vissza, mert az alsóbb bolygórendszerek valamelyikén gondolkodik azon, hogy mit szabadított rá erre a világra az elmeszüleményeivel...
Egyébként semmi bajom az emberekkel, akik keresztények. Ha zsidónak, hindunak, univerzalistának, vagy bármi egyébnek születik, a hite miatt pont úgy hinne azokban is. Tehát nem a vallás formájától értékes, hanem a belső önmagától, amiért képes elfogadni és felfogni Isten létét és jóságát...
Mellesleg tudnám javasolni meditációra, ha a kereszténységben és az iszlámban is ott a Jézus, és elméletileg mindkét vallás hívei napi szinten társulnak a szentjeikkel, akkor a Jézus hogy lehet, hogy egymással szembe vezeti azt a két vallást? Mind a két oldalon rengeteg ember állítja, hogy neki mondja a tutit....akkor most hol is van itt az isteni, meg egyéb kapcsolat, no meg az Igazság?
Még annyit, hogy hiába idézed a szentírásból, és máshonnan, hogy ki mikor mit csinált. Mikor valami nem stimmel, az rendszerint kimaradt a szentírásból, vagy másképpen kell érteni, stb. A tényeket vedd alapul mindig. Például:
- Jézus élt és amit tanított, abból mi lett a világban.(ezt kell látnia egy olyan szinten lévőnek, mint amilyennek Jézus van beállítva)
- a zsidók ma milyen állapotban vannak a saját tanításaik követéséből kifolyólag.
Ezek a tények, nem az, hogy eredetileg ki mit gondolt(hiszen ezek is merő feltételezések). A hinduk vallásában is rengeteg megvalósítási probléma látszik ma is. De akkora szarvashibákat, mint a jézusi vallások, nem követnek el...mert a vallás felépítése ezt biztosítja. Ezt hagyta figyelmen kívül a Jézus, mikor vallást alapított.
Kedves 23-24
Szabad nekünk eltérőképp vélekednünk és a vallásokkal ellentétben nekem semmi késztetésem arra, hogy másokat a saját meggyőződésemre csábítsak/kényszerítsek. Amúgy se lehet egy élet alatt felépült világnézetet pár sorba összeírni. Sűrített formában, leegyszerűsítve, valahogy úgy látom, hogy Isten létét a hiányának lehetetlensége feltételezi ami elsősorban a világban felismerhető tervszerűségből látható. Márpedig, ha egy értelmes és hatóerővel bíró hatalom valamit létrehoz azzal célja van. A célját bizonyára közli azzal akivel szemben elvárásai vannak és mint a teremtett világ "csúcs"-faja, joggal feltételezhetjük, hogy elsődlegesen rólunk szól a történet. Ezt a közlést a Bibliában vélem felismerni és hiszem, hogy egy Aki képes volt a világmindenség komplex megtervezésére és kivitelezésére annak nem nagy kihívás az üzenetét képviselő irományt és esetleges alakulását olyan mederben tartani, hogy az betöltse szerepét.
Számomra nem idegen az, hogy az Édeni bűn miatt az emberiség meg lett fosztva az élet egy magasabb szintjétől, és ennek a "romolhatatlan" életnek a visszaszerzésére nyújt opciót a Megváltó áldozat. Furcsa, hogy a választott nép valódi indok nélkül elhatárolódik attól, hogy a próféciáik alapján várt szabadító "Felkent" azonos Jézussal, de szintén a saját Szent Írásaik ezt előre közlik, úgyhogy - végülis - mégse meglepő.
Ekkora terjedelemben nem tudom részletesen kifejteni a nézetemet és azt is tudom, hogy amit leírtam önmagában nem tűnhet hitelesnek.
Erős túlzással ez olyan mint a sportfogadás. Én erre a lóra teszek, Te egy másikra és egyikünk biztosan veszíteni fog. ... de az se kizárt, hogy mindketten :-))
A kérdezőtől elnézést kérek az "off"-ért
#Tisztelt 25!
"..Szabad nekünk eltérőképp vélekednünk és a vallásokkal ellentétben nekem semmi késztetésem arra, hogy másokat a saját meggyőződésemre csábítsak/kényszerítsek..."
Abban a vallásban szokás kikényszeríteni az egyetértést, ahol a Te feltételezett megváltó áldozatod leledzik. A jézusi vallások tejesztik szerte-széjjel a világban az igét. A zsidó vallásba is, meg a hinduba is bele kell születni...okuk nincs bárkit bármire rábeszélni.:)
Meg miért is beszélnék bele bárkibe azt, amit az adott vallás keretein belül kell megtapasztalni? Nem véletlen kell beleszületni. Akinek az apja és anyja is hithű, gyakorló zsidó/hindu, az kiskorától megtanítja egy gyermeknek amit tudni kell. A saját szintjén. Ha a gyerek eszesebb(fogékony lelki dolgokra), akkor vannak rá öreg bölcs tanítók, akik tovább tudják formálni. Nyilván formálták volna a Jézust is, csak van akit nem lehet és nem mindegy, hogy miért. Szerinted hogy venné ki magát, ha ma bemenne egy templomba egy hívő és kijelentené, hogy azért született az emberek közé, hogy betöltse az írások jóslatait? Megsúgom, tömve van ilyenekkel a diliház...és tudod miért? Mert a Biblia is olyan, mint a szappanoperák, meg a folytatásos filmek, hagyva van a végén a történetnek egy szál, hogy a főhős visszatérhessen. Hogy hogyan, azt mindenki maga képzeli el, s némelyeknek olyan jól sikerül, hogy még testi tüneteket is tudnak produkálni, stigmákat például.
A keleti tanítások pontosan levezetik, hogyan nem létezik megváltó áldozat. Buddha kereken kijelenti, hogy senki nem válthat meg másokat. Még a Bibliában is ott van ez az igehely. A hindu szentírás pedig részletesen tanítja, hogy miért is nem lehet másokat megváltani senkinek. Még magának az Atyúristennek sem.
Csak azt a nehéz egy keresztény hívőnek - no meg muzulmánnak - elfogadnia, hogy a hit, meg a bizalom Isten kegyében önmagában nem elég arra, hogy visszajuthasson bármi kellemes helyre ebben a világban sem, nemhogy a lelki világba.
Ha logikusan végig gondolod, hogy azért kerül el valaki a lelki világból, mert nem tudott az ottani feltételek szerint élni, akkor majd lesznek potyajegyek vissza, amiért nem is kell semmit csinálni? Az önmegvalósítás arról szól, hogy vissza kell itt szerezd azt a tudást, amit odaát elvesztettél, vagy elhanyagoltad. És a megszerzése még semmire nem elég. Úgy is kell élned. Mert a felismerések, a tanulságok önmagukban nem érnek semmit. A cselekvő életben kell tapasztalati bölcsességgé érniük. Így válik az egyéni lélek újra alkalmassá arra, hogy visszamehessen a lelki világba.
Nincs olyan, hogy valaki ezt ledolgozza helyetted. Mert a belső önmagad csak Te tudod megváltoztatni, erre rajtad kívül senki nem képes...
Jézus akkor lett volna hiteles, ha a zsidó bölcsek, tanítók listáján ma is ott szerepelne. Nyilván volt rá esélye, csak elhirtelenkedte...
üdv
skcm
ui: egyébként nem offolunk, a keresztények "megváltó áldozata" szerintem egy masszív tévképzet, amivel komoly károkat okoznak(tak) az emberiségnek mind a múltban, mind a jelenben és az a gyanúm, hogy működni fog ez a folyamat még a jövőben is...
Kedves 26.
"azért kerül el valaki a lelki világból" Nem tudom, hogy honnan veszed a "lelki világ" létére irányuló információt, de az álláspontodat és világnézetedet valószínűleg abból az információs környezetből alakítottad ki ahonnan ezt vetted. Az a bizonyos információs környezetre is rá lehet mondani, hogy elmegyógyintézetbe valóknak szól, ha más alapokon nyugvó (pl materialista) álláspontból ítéled meg. Az én világkép-informális alapom a Biblia, másodlagosan és esetlegesen egyes apokrif iratok. Természetesen nincs sok értelme az eltérő alapokon felépült nézetek ütköztetésének, az igazság a földi létünk alatt nem fog eldőlni. Tudod én másik lóra tettem és csak a végcélban dől el, hogy melyikőnké a befutó :-)
Jézusra vonatkozóan elsősorban azért nem fogunk egyetérteni, mert én úgy vélekedek róla, mint egyetlenről, aki Istenből eredt, szemben az emberekkel, akik "csak" alkotásai Istennek. Ilyen tőmondatban leírva bizonyosan elfogadhatatlanul idegennek hat amit írtam és elmegyógyintézeti beutalódra már jó vagyok vele :-))
Ha változna a gondolkodásod Jézus irányába, akkor sokat tudnánk beszélni...
Béke Veled
Tisztelt 27!
"..."azért kerül el valaki a lelki világból" Nem tudom, hogy honnan veszed a "lelki világ" létére irányuló információt, de az álláspontodat és világnézetedet valószínűleg abból az információs környezetből alakítottad ki ahonnan ezt vetted..."
A keleti filozófiák - brahmanizmus - részletesen kifejtik, hogyan épül fel a megnyiélvánult világ, mind az anyagi, mind a lelki. A bibliai menny az anyagi világ felsőbb bolygórendszereiben van, tehát a Biblia a lelki világról, ahonnan a lelkek eljöttek, nem is beszél. Ugyanis az Isten eredeti formájában örökké ott tartózkodik és mindig fiatal, nem öregszik meg olyan értelemben, mint ahogyan a másodlagos teremtő, a mennyei bolygók uralkodója, akit a Biblia Atyaként emleget.
"...Az a bizonyos információs környezetre is rá lehet mondani, hogy elmegyógyintézetbe valóknak szól, ha más alapokon nyugvó (pl materialista) álláspontból ítéled meg...."
Az elmegyógyintézeti beutaló nem a logikus magyarázatokra vonatkozik ebben a topicban, hanem az olyan zakkantakra, akik fanatik értelmezik a vallások mondanivalóját és ezt a gyakorlatban be is mutatják, mint pld az ördögűzés.
".. Az én világkép-informális alapom a Biblia, másodlagosan és esetlegesen egyes apokrif iratok..."
Nekem a hindu szentírások, a TAO, Konfuciusz tanításai, Buddha tanításai.
".. Természetesen nincs sok értelme az eltérő alapokon felépült nézetek ütköztetésének, az igazság a földi létünk alatt nem fog eldőlni. Tudod én másik lóra tettem és csak a végcélban dől el, hogy melyikőnké a befutó :-).."
Nincsenek eltérő alapok, emberek vannak, akik nincsenek tisztában a vallásuk eredeti értelmezésével. Megvalósításhiány az oka.
Az én vallásomban a szerencsejáték tiltott, tehát nem fogadok lovakra, hanem utána megyek a tudásnak, ami ahhoz szükséges, hogy ne vakhitben éljem le az életem.
"...Jézusra vonatkozóan elsősorban azért nem fogunk egyetérteni, mert én úgy vélekedek róla, mint egyetlenről, aki Istenből eredt, szemben az emberekkel, akik "csak" alkotásai Istennek. Ilyen tőmondatban leírva bizonyosan elfogadhatatlanul idegennek hat amit írtam és elmegyógyintézeti beutalódra már jó vagyok vele :-))
Ha változna a gondolkodásod Jézus irányába, akkor sokat tudnánk beszélni..."
Aligha, idéznék Konfuciusztól:
".. A határt mindenki saját módján lépi át. Mondd meg, hogy milyen határsértést követtél el és megmondom, hogy ki vagy.(Konfuciusz).."
Több millió indián, és hindu tudna mesélni arról, hogy a jézusi tanítások hatására hányan és milyen kegyetlen módszerekkel lépték át a határt. És az egész eszmerendszer kiagyalója Jézus volt. Aki először lépi át a határt, az viszi a bajba a többieket is...
Mikor Hitler megbukott, akkor az összes katonája visszamutogatott, hogy "parancsot teljesített". A keresztények is Isten és Jézus nevében tették azt, amit. Mert egy hiányos, szentimentalista és következetlen, az eredeti tanításoktól jócskán eltérő rögeszme lett átadva az utókornak...pusztít még napjainkban is.
üdv
Ezt így külön írnám, hogy ne vesszen el a szövegben...
Gondolkodj el rajta, hogy az a több millió áldpozat, akik a kereszténység lelkén száradnak, az mennyire valóság és hogy egy értelmes emberi lény, aki megismeri ezeket a tényeket, az tiszta lélekkel felvállalna-e egy ilyen hitet, mint a kereszténység, vagy az iszlám? Alig hiszem...
És ezt még egy ateista is helyesen tudja felméri...mert a kívülállók sokkal reálisabban látják, hogy hol a probléma. Csak a vakhitűekkel nem lehet megértetni, hogy a jövőre felelősséggel gondolva, nem támogatunk olyan eszmét, amely ilyen kegyetlen dolgokra képes.
..előre bocsátom, hogy nem kell jönni azzal, hogy Indiában a hinduk miket csinálnak. Nekik is vannak hibáik, de NEM mészároltak le embereket azért, mert nem követik az ő vallásukat. A zsidók ugyanígy. Csak a keresztényeknél és a muszlimoknál dívik, hogy aki nem áll be a sorba, az hulljon, mint a férgese. És mind a két vallásban ott a Jézus...
"NEM mészároltak le embereket azért, mert nem követik az ő vallásukat. A zsidók ugyanígy. Csak a keresztényeknél és a muszlimoknál dívik, hogy aki nem áll be a sorba, az hulljon, mint a férgese."
Magam is ateista vagyok, de ezt azért nem gondolom, így, ennyire különválva.
Hirtelenjében nem is tudok olyan vallást, ahol nem volt öldöklés vallási okokból.
Bizony, a zsidó sem jobb, bár kétezer év üldöztetés ugyancsak megcsappantotta az agresszivitásukat, de a mai Izraelben létezik harcias vallási irányzat és a Biblia is ír ilyet, Júda és Izrael konfliktusa kifejezetten vallási alapú volt.
A népvándorló népeknél világos, hogy nem volt tiltva az öldöklés, az indiánokra gondoltam, hogy esetleg ott, de aztán eszembe jutott a nemrégiben forgatott Apocalypto film, az aztékok vérengzése. Még az élő ember szívét is kitépték az isteneik dicsőségére.
Szerintem még a buddhisták sem mentesek az erőszaktól teljesen, mert ha lett volna olyan vallás, azt a népet már kiirtották volna.
Indiában pedig mind a mai napig gyakoriak a vallási zavargások.
Annyi igaz, hogy a keresztény vallás valóságos melegágya az öldöklésnek, de ez nem különleges dolog, mert maga a vallásosság csinál az emberekből elvakult gyilkosokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!