Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Istennek mi szüksége van...

Istennek mi szüksége van bölcselkedni?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, egy végtelen tudású lény ihleti az írókat...Miért írat le olyan gondolatokat, amiket már valahol, korábban már kimondtak, mint gondolat benne van a közösségben, már leírták, vagy egy másik földrészen le fogják írni, vagy hasonlót...mindenhol vannak tapasztalati bölcseletek, amire támaszkodik egy közösség. Ráadásul ilyen tekintetben minden sincs leírva a Bibliában. A létezés keretei a társadalmakban más és más, hiszen más keretrendszerek alakultak ki, amik bizonyítottak, hiszen a közösség létezik. Vannak más nézőpontok is, máshol még a nap is máshogy süt...

Isten ihletésére, - ahogy mondják - egyszerűen csak " gereblyéznek ", összeszednek innen-onnan gondolatokat, bölcseleteket, amik már máshol rég beváltak, működnek. Ezekben semmi újszerű, semmi eredeti nincs. Ti, hogy látjátok ( újabb provokatív kérdésemet )?

2014. júl. 21. 21:31
1 2 3
 21/22 Pietrosol ***** válasza:

skcm!

"A saját kitalációdban csak tudod ki/mi szabadul és honnan, nem? Amit te találtál ki, abban én hogyan igazodjam el?"

A Dnyána-jógáról beszélek, nem saját kitalációról.

"Én abban tudok neked választ adni, amit a hinduk filozófiája tanít, ami a brahmanizmus alapja."

Nem tudsz válaszolni, mert amiről beszélsz nem ismered, legfeljebb felületesen, mint teóriát. Holott a megismerés útja nem filozófiai vagy elméleti, hanem gyakorlati út.

Köszönöm a diskurzust, minden jót.

2014. aug. 1. 06:21
 22/22 anonim ***** válasza:

Kedves Pietrosol!

"..A Dnyána-jógáról beszélek, nem saját kitalációról..."

Értem, mikor rákérdezek, hogy a nem létező filozófiai ágakból a Tied melyik, akkor előkerül egyből a dnyána-yoga.:)

Ha ehhez a yogához szerinted a filozófia - ami szerinted nem létezik - nem kapcsolható, akkor csak ott lehet a gond nálad.:)

"...Nem tudsz válaszolni, mert amiről beszélsz nem ismered, legfeljebb felületesen, mint teóriát..."

Érvek helyett vagdalkozol.:) Eleget gyakoroltam, meg gyakorlom szerintem most is a vallásom, tehát nem hobbiból irogatok ide, hanem nekem ez a vallásom, amiről neked lövésed nincs hogy eszik vagy isszák....:)

".. Holott a megismerés útja nem filozófiai vagy elméleti, hanem gyakorlati út.."

Ez így is van, azért kellene tudnod, hogy a filozófia úgy kifejező módja a vallásnak(a dnyána-yoga egy a sok közül, ami a hinduk vallásának egyik megismerési módszere, mint pld a karma;- hatha;- astanga;- bhakti), mint ahogyan a fizikának a matematika. Nem tudod, csak vakítasz itt másokat...

2014. aug. 1. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!