Mi a véleményed a Vatikán azon ténykedéséről, hogy a 2. világháború után segítette a katolikus vallású náci háborús bűnösök elrejtőzését?
Bizonyított tény, hogy a horvát katolikus pap, Branikovits (vagy Brankovits) által szervezett, úgynevezett "patkányvonalon" számos volt nácit láttak el hamis papírokkal és kicsempészték őket dél Amerikába, ahol sikeresen elrejtőzhettek.
Vajon összeegyeztethető ez a keresztény vallással?
Hogy jobban megértsd, hírhedt és ismert személyiségek is vannak közöttük, ilyenek, mint Adolf Eichmann, vagy Klausz Barbie, a Lyoni mészáros, a hírhedt Gestapós, vagy az auschwitzi tábor rettegett szelektáló orvosa, Mengele, akit csak az orvosi kar megszégyenítésével lehet doktornak nevezni.
Kedves Anxo!
Annak idején már hallottam a Vatikán ilyen irányú tevékenységéről, de részleteiben nem ismertem az esetet.
A napokban megtekintettem a már linkelt filmet és megdöbbentettek a benne elhangzottak, ezért írtam ki a kérdést és ne gondold, hogy bármi szándékom van vele, azon kívül, hogy felmérjem, ki, miképpen vélekedik egy vallásos közösség vezetőinek ilyen nagy mérvű elhajlásától a várható és hirdetett elvektől.
Ha beírod a szavakat, rengeteg erre irányuló linket találhatsz és a Wiki azért eléggé szavahihető, mert annyian olvassák, merítenek belőle, hogy ha téves információt tartalmazna valamelyik témája, azonnal rengetegen helyesbítést követelnének, vagy végeznének el rajta.
Az angol nyelvű Wiki cikkből megtudható, hogy kifejezetten a háborús bűnösök mentése volt a cél, a hamis papírokat a Vatikán menekültügyi hivatala állította ki, ezért számomra mindez igazoltnak hangzik és ha neked problémád van vele, akkor a szokásos módon cáfolhatod, ugyanis ha a hivatkozásokban, vagy akár magában a cikkben tévedést, valótlanságot találsz, megteheted a lépéseket, hogy azt korrigálják.
Mindaddig, amíg ez nem történik meg, csak üres fecsegés az, amit művelsz és a Te tevékenységed sérti az áldozatok emlékét, mert igenis büntetést érdemeltek volna a gyilkosok és ha Te felháborodsz azon, hogy én szóvá merem tenni azt, amit milliónyi ember szabadon olvashat, akkor meg kell mondjam, a tevékenységed hasonlít az akkori főpapok tevékenységéhez, mert Te is azon vagy, hogy ne derüljön ki az igazság, bizonyára helyesled, hogy büntetlen maradtak a súlyos bűnök és még a lehetőségét is el akarod vetni, hogy tanulni tudjunk az esetből.
Terjeszteni sem én terjesztem, hanem a net, ahol nagyjából 29 ezer helyen olvasható a "ratline" szóra elérhetőség, így hát arra kérlek, fékezd magad valamelyest és ne állj be a gyilkosok védelmezői, cimborái közé magad is.
Ha valóban jó katolikus lennél, akkor
1, El kellene gondolkodnod az itt elhangzottakon.
2, Ha valami nem lenne eléggé tisztázva, akkor neked kellene elsősorban követelned azt és arra törekedned, hogy kiderüljön az igazság, legyen az bármilyen is.
3. Az erkölcsi kérdések megítélése nem oldható úgy meg, hogy a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, ezért ha mindez igaz, akkor szerintem Neked lenne az érdeked, hogy kiderítsd, vannak e hasonló megnyilvánulások napjainkban, illetve mi okozhatta ezt, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett és van e rá mód, hogy valami hasonló a jövőben is megtörténjen,
Persze, ha neked mindegy az, hogy egy tömeggyilkos, egy hóhér, agy olyan ember, aki embereket halálra kínzott a legszörnyűbb módon, az büntetlen maradhat, sőt, még örülsz is neki, akkor érthető az ágálásod, de természetesen ezzel becsületes ember nem érthet egyet.
Kedves 22-es!
Végre egy értelmesebb hozzászólás, aki talán érti is valamennyire ezeknek a híreknek a jelentőségét.
Amennyire tudom, valóban nem tagadja a Vatikán a szerepét, ezt nem teheti, mert sok súlyos bizonyíték gyűlt össze, csupán azt firtatják, maga az egyházfő mennyire lett ezekbe belekeveredve, de mivel közvetlennek tekinthető munkatársai, komoly felelősséggel bíró egyháznagyok is exponáltak, a felelősség alól akkor sem mentesülhet, ha esetleg az ő szerepe valamennyire homályban marad. Maga a Vatikán apparátusa is részt vett ezekben és így közösséget vállalt a náci rezsimmel, úgy tűnik, azok a háborús bűnök nem voltak teljesen ellenére.
A három kiemelt személyen kívül rengeteg egyéb személyről is szó van, olyanokról, akik főleg a Szovjetunióban öltek, gyilkoltak, embereket akasztottak, felelőssé tehetők ártatlan tömegek pusztulásáért és felelevenítődik a már-már elfelejtett inkvizíció, az egyházi bíróságok kegyetlensége is, a régi zsidóüldözések és minden, ami csak régen is rossz volt.
A piszkos politikáról írt soraid igazak, de megkérdezlek, így kell e ennek lennie? Az világos, hogy a sötét erők piszkos eszközöket alkalmaznak, de ennek nem lenne szabad megtörténnie olyan politikai erőnél, ami jó, mert az alkalmazott rossz eszközök a jót is gonosszá teszik és a hazugság a papok szájában sem változik igazsággá.
Egyébként már sok keresztény eljutott egy határig, nem bíznak a katolikus papságban, megjegyzem, az általa összeállított Bibliát azért a legtöbben mégis elfogadják, a bizalmatlanság csak korlátozott érdekes módon.
Amit a franciák kihallgatásáról írtál, azon nem kaptam levegőt, amikor az ellenállás egyik kétséges vezetőjének az esetleges árulását úgy vizsgálták, hogy azt a személyt hallgatták ki koronatanúnak, aki megkínozta, hogy árulásra bírja és már nem emlékszem, a megtört szerencsétlen milyen ítéletet kapott, mint áruló, vagy esetleg felmentették, de a hóhérja szabadon elmehetett. Megdöbbentő!
Minden demokratának nagy csalódás lehetett ez a film, a USA módszerei is rettenetesek, a kínzások mestereit alkalmazták tanároknak, nahát, elképesztő.
Számukra ugyan akad azért mentség, mármint a demokratáknak, mert eszükbe sincs mindezt eltitkolni, sőt, amint látod, világgá kürtölik és ezzel hozzájárulnak, hogy ilyesmiket ne lehessen csak úgy, könnyedén elkövetni, mert mód van rá, hogy megtudja a világ és kiderüljenek a sötét ügyek.
Aztán amelyik politikus bűnössége bebizonyosodik, az megkapja a magáét, tudsz róla talán, hogy még elnököt is kivágnak ilyen esetben, a Fehér Házból is repül, mint a pinty.
Egy politikus mégsem szentségekről prédikál, ezért a dolog hordereje sokkal nagyobb annál, mint aminek látszik, de persze, aki nem akarja észrevenni, az soha nem fogja.
Egy egyszerű ember esetében talán érthető, hogy parancsra elhallgat, hiszen széllel szemben nem ajánlatos , hm, tevékenykedni, de az egykori jellemhibát legalább a film készítésekor többen bevallották, bár valószínűleg ma már nincs következménye, csupán a saját negatív szerepük felvállalása és lehet, hogy ez furdalta is a lelkiismeretüket.
Azért a Vatikán mégsem pusztán egy ember, a katolikusok azt tanulják, olyan állásfoglalást tesznek magukévá, amit a vezetőik tanítanak. A főpapok nevezik ki az alsóbb papságot és az egész szervezet beállítottságáról, nézőpontjáról is árulkodnak ezek a meglepő tények és nem szabad elfelejteni, hogy ha a nyíltan kimondott szavak mögött más a gyakorlat, akkor érvényesülnek a finomabb módszerek, amit esetleg csak súgnak, vagy sugallanak.
Részemről mindezt undorítónak, kiábrándítónak, felháborítónak találom, mindenestül ezt az egészet és nem igazán értem a mentegetőzést, mert ha a szomszéd kutyája mocskosabb is, mint az enyém, attól még nem lesz a kutyám tisztább, csak akkor, ha rendesen megmosom, ez esetben, ha szembenézek az igazsággal és levonom a konzekvenciát.
üdv
"nem jó a hozzáállásod. Fegyveráldás, békepapok, nekem nem mondanak újat. Bevallom, ezt a történetet itt nem ismertem, de nem ingott meg a hitem. Érted, ugye? Egy keresztény nem a papnak, papban hisz, hanem a tanításban. Nem emberben, hanem Istenben."
Isten azt mondja az igében, hogy vessétek ki a gonoszt magatok közül! /1Kor 5:13/ Aki megtűri a nyilvánvaló gonoszt a gyülekezetben, az hogyan hisz Istenben?
„Karlheinz Deschner, az eredetileg katolikus szerző, egy egész életet áldozott arra, hogy hat kötetben megírja ezt a „krimit”. Művében a bűntettek minden elképzelhető formájáról olvashatunk, amelyeket az egyház a külpolitika, a kereskedelem, a pénzügy és az oktatáspolitika területén elkövetett, a tudatlanság és a babonák terjesztéséről, valamint a szexuális erkölcs, a házasságjog és a bűntetőjog gátlástalan kihasználásáról. És mindez oldalak százait tölti meg.” (Hans Küng: A katolikus egyház, Európa kiadó, Budapest, 2005., 16. old.)
Ha nem ingott meg a hited a gonoszt magából nem kivető egyházban, ez nyilván azért van, mert a hasonló a hasonlót vonzza!
Kérdező!
Ma már nyugodtan alhatsz, megkaptad amit akartál: minden katolikus (1,2 milliárd ember) gonosz, ez itt ki lett jelentve. Szép álmokat! :)
Kedves Anxo!
Úgy érted, hogy 1,2 milliárd katolikus helyesli a Vatikán hozzáállását?
Biztos vagy ebben?
"Úgy érted, hogy 1,2 milliárd katolikus helyesli a Vatikán hozzáállását?"
Kötve hiszem.
És remélem, hogy nem!
Kérdező!
Olvasd el a 24es kommentjét, hogyan reagál a 23asra. Akkor összeáll, miért írtam, amit írtam.
Hasonló a hasonlót vonzza, olvashatjuk.
Tehát függetlenül a 23as hitvallásának tartalmától, ezzel újabb bélyeg rajtunk, ki lett jelentve: gonoszok vagyunk mind. Ezért írtam, hogy nyugodt lehet az álmod.
"Kedves Anxo!
Úgy érted, hogy 1,2 milliárd katolikus helyesli a Vatikán hozzáállását?
Biztos vagy ebben?"
és mindebből ismét azt hozod ki, hogy szerintem 1,2 milliárd katolikus így gondolkodik.... kiforgatod a szavaimat, de azért "Kedves" Anxo-nak hívsz...
Elhagyhatjuk ezt a képmutató nyájaskodást, főleg ebben az összefüggésben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!