Valójában a szabad akarat az oka annak, hogy bűnbe esik az ember?
Ha nem lenne szabad akarat, nem eshetnénk bűnbe, így mindenki vígan élhetne a mennyben. De, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, megkaptuk ezt az "áldást", de inkább átkot, hogy választhassuk a bűnt és ne élvezzhessük a paradicsomot. Remekül kigondolt terv.
Már előre hallom, hogy milyen ostoba vagyok, hogy a szabad akarattal, csak választási lehetőséget kínált az Isten..... mire is? Lehetőséget biztosított, hogy eltávolodhassunk tőle? Milyen jó fej :)
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy mi értelme volt a szabad akarat megalkotásának? Milyen előnyei vannak számunkra? Mert a hátrányt már fentebb vázoltam.
Az ironikus hangvétel ne tévesszen meg senkit(ilyen vagyok), kíváncsian várom az ésszerű magyarázatokat!
Én is feltettem ezt a kérdést Istennek,hasonlóképpen:Miért kellett erre a gyalázatos világra születnem?
Válasz:Ha te nem születtél volna erre a világra hanem velem maradsz,sok ember nem menekült volna meg általad.
Ennek a világnak meg kellett születnie mert az embereknek látniuk kell hogy milyenekké tudnak válni.A bűn pedig nem vihető fel a mennybe.
De hát olyan sokat kell szenvednem.
Válasz:A te szenvedésed elenyésző azok az emberek számára akik most megmenekülnek a pokoltól.Jutalmatok pedig többszöröse a mennyben...
https://www.youtube.com/watch?v=nm9FzcCsCFM
Nekem úgy tűnik, hogy open és katy kicsit elbeszélnek egymás mellett. Pedig opennek is jó a kérdées meg katynak is a válasza.
De két dologra szeretném felhívni a figyelmet, amire válasz kellene:
Az egyik, hogy Isten miért nem jelenik meg mindenkinek és mondja meg azt, hogy mi a hibája, mit kellene máshogy és miért?
Isten miért nem védi meg az embereket, miért állítja olyan helyzetbe őket, hogy tapasztaljanak rosszat és ha nem rosszként válaszolnak a rosszra, szintén keservesen szenvedjenek?
Isten minek teremtette a világot, ha tudta, hogy sokan szenvedni fognak, miért olyanra teremtette az embereket és miért nem avatkozott az életükbe pozitívan?
Isten miért büntet meg olyan embereket, akik nem tudták, hogy létezik nem tartottak meg értelmetlennek tűnő szabályokat? Nem hiszem, hogy Isten a hiszékenységet akarja vagy a többi ember annyira sötét szellemileg, hogy ne ismerje meg Istent. Ha igen, akkor mégis miért és mitől?
Egy dolgot a szabad akarattal kapcsolatban megjegyeznék.
A szabad akarat nem arról szól, hogy van lehetőséged választani a rosszat. Hanem arról, hogy te rendelkezel a tetteid felett és nem vagy báb. Hogy a hatalmad mire használod, az a te felelősséged.
Isten lehetővé tette, hogy egy kádba ha akarsz vizet engedjél. Ha te a kis hugod fejét nyomod be, az a te felelősséged.
Tehát Isten nem teremtett rosszat, hanem a rossz abból adódik, hogy hatalmad van és a másik egyénre tudsz negatívan hatni.
Lehet azon rágódni, hogy mit rizsázok, hogy mindenképpen létezik a rossz, ha egyszer van rossz.
Én inkább azt mondanám, hogy az ember képes meghalni és képes a másikat korlátozni (pl. bezárni). Ne ilyesmikből adódik a rossz. De a halált sem minden kultúra gondolja rossznak.
Miért engedi Isten, hogy rosszra is használjuk a hatalmunkat? Ez jó kérdés...Talán, hogy lássuk a következményét vagy így szelektál. Nem hiszem, hogy sokak máshogy élnének, ha tudnák, hogy létezik Isten.
Vagy csak várnák a pillanatot, hogy seggbe rúgják.
Még egy dolog felvetődött.
Még pedig az, hogy az ember szellemileg fogyatékosnak lett teremtve, szebben és kicsit máshogy megfogalmazva, butának.
Az egy fokkal értelmesebb vád szerint csak szimplán nem tudta, hogy milyen a rossz.
Erről lehetne még kicsit beszélni, hogy mi célja volt annak a fának.
"Hanem arról, hogy te rendelkezel a tetteid felett és nem vagy báb. Hogy a hatalmad mire használod, az a te felelősséged. "
Ez csak akkor igaz, ha Isten nem mindenható és főleg nem mindentudó.
mert ha isten mindentudó, akkor 100% pontosságú jóslatot tud mondani, hogy ekkor meg ekkor mi lesz veled. Mivel tud jóslatot mondani így te determinálva vagy, vagyis szabad akaratod onnantól illúzió.
Mondjuk létezik pár bizonyíték hogy szabad akarat tényleg csak egy illúzió, de ennek per pill nincs köze a vallási értelembe vett szabad akarathoz.
A szabad akaratnak is megvan az előnye. Ha nincs a bűnbeesés, most zombik módjára szoronghatnánk a Paradicsomban. :o)
> #4
"Minden nomrális szülö a konektorokat bebiztosítja a kerti tavat szintén, nem hagy az udvaron egy nagy kád vizet. Nem teszi elérhetövé pici gyermeke számára hogy magára rántsa a fazék forró levest vagy zsírt. Nem ülteti be a nyitott ablakba, ..."
Ez most nagyon mellé trafált. Isten akkor miért a kert közepébe ültette a tiltott fákat?! miért nem az egyik sarkába? miért nem kerítette el? Mi oka volt hogy a kertbe ültette és nem az univerzum egy másik pontjára? Én se rakom le a kutyám elé az ebédemet, csak azt amit neki szánok.
Utolsó itt az is fontos, hogy hány éves vagy. Kisgyermek, akire az anyucinak még mindig vigyázni kell, kisfiam, kislányom ne nyúlj a kályhához, tudod bibi lesz....
Az ember egyszer felnöl, már a legtöbb. Ádám és Éva felnött emberek voltak, nem kisbabák, nem is voltak mentálisan elmaradottak.
Valahogy elment a kedvem többet kommentálni, bocs ezt az infantilissá vált eszmecserét.
Katy
Tudod van olyan oldala az életnek amit bűn nélkül is lehet élvezni!A lényeg h ha valamiért vérrel veritékkel megküzdesz és soha nem adod fel annak meg lesz a gyümölcse csak tudnod kell hol a határ!
A legnagyobb baj az emberrel az hogy mindég a könnyü utat akarkja választani mindég azt akarja h az ölébe hulljon az a bizonyos szerencse ezért kezd gondolkozni a bűnök cselekedetein h ménnél könnyebb és gyorsabb legyen a jólét stb stb.Én ezt így látom!
Katy, legalább olvasd már el a Bibliát...
Ádám és Éva nem ismerték a jót és a rosszat az alma megevése előtt. Neked valaki olyan felnőtt, akinek semmilyen erkölcse nincs, aki tudatlanságban él? A felnőttség nem abból következik, hogyan nézel ki - pláne, hogy Ádám (és Éva) felnőttként lettek teremtve. Tehát már az első héten felnőtt férfi és (valamikor később) felnőtt nő voltak. Ettől még hírből sem lettek felnőttek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!