Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem választhatja meg a...

Miért nem választhatja meg a gyerek/ember maga azt, hogy miben akar hinni? Miért kell már csecsemő korában eldönteni helyette, hogy milyen vallást vegyen fel?

Figyelt kérdés

Ezt én sosem fogom tudni megérteni. Szerintem a vallás az egyik legszemélyesebb dolog a világon. Senkinek sem lehetne beleszólása abba, hogy egy adott ember miben és hogyan higgyen. Mégis a legtöbb szülő amint megvan a gyerek már viszi is kereszteltetni. De miért? Mire fel? Mi jogon döntjük el azt, hogy miben higgyen az az emberi lény?

Itt vagyok én. Engem is megkereszteltek. Ennek ellenére nem járok templomba, mert nem értek egyet az ott elhangzottakkal. Nem vagyok ateista, hiszek én valamiben, de nem egészen abban és úgy, amit a katolikus vallás megkíván. Mi értelme volt hát megkereszteltetni gyerekkoromban? És úgy gondolom, hogy 10ből 8 ember szintén így van ezzel. Megkeresztelték gyerekként, de egyáltalán nem gyakorolja a vallást.

Miért nem választhatja meg minden ember maga, hogy milyen felekezet tagja akar lenni (ha akar egyáltalán)?

És persze tudom, hogy "ki lehet lépni", de ez nem megoldás. Szerintem az volna a megoldás, ha eleve nem aggatnák ezt a dolgot rá senkire sem.

2014. ápr. 18. 09:17
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
0%

Lehet, én vagyok értetlen, de te nem választhatod meg szabadon, milyen vallást kövess, mert gyerekként megkereszteltek?

Ha elmész muszlimnak, megjelenik a Vatikán halálkommandója, és végez veled? Vagy úgy érzed, téged kötelez bármire is a keresztvíz?

2014. ápr. 22. 23:13
 32/37 A kérdező kommentje:
Mint már fentebb írtam, egyrészt macera a kereszténységtől megszabadulni (tisztában vagyok vele, hogy van rá mód), másrészt pedig a keresztény neveltetés mellett 10ből 8 gyerek szintén abban fog hinni, mert azt hallja. És ez komoly befolyásolás. De ezt is kifejtettem már feljebb, ha érdekel a kérdésedre a válaszom, olvass vissza.
2014. ápr. 23. 08:34
 33/37 anonim ***** válasza:
100%

"de te nem választhatod meg szabadon, milyen vallást kövess, mert gyerekként megkereszteltek?"

Nekünk emiatt nem lehetett katolikus templomban ökumenikus esküvőnk, mert a párom más keresztény hitben nőtt fel, bár katolikusnak volt keresztelve.

A pap szerint még a templomba sem tehette volna be a lábát (de nagy kegyesen nem dobott ki minket).

Mindezt a jézusi szeretet nevében.

2014. ápr. 23. 10:46
 34/37 anonim ***** válasza:
Kedves előttem író ,a Jézus szeretete nevében tette ezt a pap, de nem abban, hiszen isten nem tesz külömbséget, ő minden népből és nemzetből elfogad embereket, Jézus vagy Isten nevében már sok istentelen tettet hajtottak végre ezért fontos megvizsgálni hogy maga Isten hogyan vélekedik ,vagy mit hagyott hátra Jézus. Amúgy a kérdező kérdése jogos, hisz Jézus aki tökéletes volt és azért jött a földre hogy példát állítson nekünk, és ő maga is 33 éves korába keresztelkedett meg.
2014. nov. 28. 07:42
 35/37 anonim ***** válasza:
70%
Engem is megkereszteltek,nem mondanám hogy zavar,de nem volt értelme.Általánosban jártam pedig hittanra,anyum néha elvitt ilyen jehova tanúi gyűlésekre,anyumhoz is járnak jehova tanúi és engem is ''tanítottak''egy ideig,de őszintén szólva hülyeségnek tartottam,szóval ateista vagyok,felesleges volt.
2014. nov. 28. 11:47
 36/37 zsoaberdeen válasza:

Képzeljétek el, az én gyermekem most 5 éves. Nincs megkeresztelve. Én magam akkor járok templomba imádkozni, ha úgy érzem, hogy szüksége van rá a lelkemnek.

A férjem nagyanyja egyszer, mikor elmentünk hozzá látogatóba megkérdezte, megvan-e már keresztelve a gyerek. Mondtam, hogy nincsen. Erre kérem azt mondta, hogy micsoda kommunista hozzáállás, meg, hogy nem gondolok rá, ha meghal a gyerek, akkor a pokol tüzében fog égni örökké?

Hát, ilyen emberek is vannak.

(a reakcióm? felálltunk, megköszöntük a szíves vendéglátást és azonmód eljöttünk.)

2015. nov. 18. 08:33
 37/37 anonim ***** válasza:
re 27: Van egy olyan korosztály, aminek nem lehet semlegesen elmagyarázni, hogy ez a vallás ezt hiszi, ez meg azt, és neked azt kell választanod, amit akarsz, mert ehhez neked jogod van. Mit fogsz válaszolni, ha a gyereked 4 évesen megkérdezi, hogy most van-e isten? Azt, hogy az ateisták szerint nincs, a többiek szerint van? És ha megkérdi, hogy kiknek van igaza, akkor mit válaszolsz? Hogy nem tudod? Gratulálok, máris elkezdted agnosztikusnak nevelni.
2015. nov. 18. 16:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!