A keresztény egyház hogyan tud szembenézni a múltban elkövetett sötét bűneivel?
Hogyan művelhetett a "szeretet vallása" ennyire gonosz dolgokat, mikor társadalmi hatalmán volt, a középkorban?
Hiszen nemcsak az egyes embereknek okozott szenvedést megkínzásuk és megölésük által (bár ez is több tízezres nagyságrendű), hanem az egész emberiség fejlődését hátráltatta, és okozott óriási károkat a tudományellenességével.
Isten vajon hogyan számoltatja el mindezért az egyházát?
És mi, emberek, hogyan tekintsünk ezek után az egyházakra?
"A keresztény egyház hogyan tud szembenézni a múltban elkövetett sötét bűneivel?"
Most éppen el van foglalva azzal, hogy maffiásat játszik.
10:09:
"ahogy a hit mondja, ha ŐSZINTÉN megbánod bűneidet, akkor feloldozást kapsz."
Tehát nyugodtan elkövethetem a bűnt, később öregkoromban csak annyit kell tennem, hogy megbánom, és akkor feloldozást kapok? Ez így nem néz ki túl jól...
Üdv progizo!
A Biblia az egyházakkal kapcsolatban kétféle felfogás létezik. Van olyan egyház, aki magát igaznak valja, noha amint magad is említetted, számtalan bűnt enged meg magának. Amikor Jézus Krisztus a földön járt, jövendölt olyan vallásos emberekről, akik Isten nevében megengedik maguknak azt is, hogy gyilkosságokat kövessenek el:
"Ezeket beszéltem néktek, hogy meg ne botránkozzatok. A gyülekezetekből kirekesztenek titeket; sőt jön idő, hogy a ki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik." (Ján 16,1-2).
Jézus azonban megadja a miértre is a választ:
"És ezeket azért cselekszik veletek, mert nem ismerték meg az Atyát, sem engem."(3. vers)
Isten tehát nem tekinti egyházának ezeket az intézményeket, mindazonáltal el fogja őket számoltatni.
Mindazonáltal a Biblia szerint létezik valódi egyház is, akiket mindig másvalaki képviselt. Ezeket a közösségeket szólítja meg Jézus Krisztus a Jelenések könyve 2-3. fejezetében foglalt hét levélbe, ami hét egyháztörténeti korszakot is jelképez. Hozzáteszem egyébként, hogy a középkori üldözéseknek főleg azok a keresztények voltak kitéve, akik a Biblia alapján akarták gyakorolni a hitüket, mert ezzel leleplezték a Középkori Egyház valódiságát.
Innen is latszik,hogy nem Jezus tanitasat kovetik.
Mindig a hatalom szerepelt a kozeppontban,es ezert mindent megtesznek ,hogy meg is[naluk]maradjon.
Ezert kiforgatjak a Biblia szavait ezzel felhasznalva a hivoket haborukra,munkara,barmire amivel fenntartja magat.
El kell vele szamolniuk!
Jezus fogja oket szamon kerni,es el lesznek itelve,a Jelenesek konyve tarja fel,es azonositja oket.
Minden nap ahogy megyunk a vegidobe,veszit a hatalmabol,mig vegul teljesen megsemmisul,Isten fogja vegre hajtatni.
Kedves kérdező, vannak kollektív bűnök? Én a magam bűneiért vagyok felelős. Akik indiánokat öltek, azokat elszámoltatják majd értük. A pedofil papokat a pedofíliával számoltatják majd el; a rejtegetőket pedig bűnrészességért, hacsak őszintén meg nem bánják.
A tudósok pedig nem állnak a törvény felett, még ma sem.
De ilyen sötét múlttal maga mögött hogyhogy még szalonképes a keresztény vallás? Gyakoroltattak emiatt vele önkritikát? Többek között azért, hogy a hasonló vallások ne essenek ugyanebbe a hibába, mert pl. az iszlám is hasonlóan gonosz dolgokat művel.
Összemérhető a kereszténység áldozatainak száma pl. a 20. századi izmusokéival?
Szerintem simán.
Az egyház is egy olyan hatalom, amiben gyarló emberek ténykednek, akik félnek, ha veszélybe kerül a létük, vagy a megélhetésük. (pl. jön egy ipse olyan tanítással, hogy a Föld a nap körül kering, az okot adhat arra, hogy a hívők elfordulnak az egyháztól).
Ezért is kézenfekvő volt odapörkölni néhány "eretneknek".
...
Különben is, a középkorban nem hinném, hogy volt munkanélküli segély. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!