Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten mindent lát és...

Ha Isten mindent lát és mindent tud, akkor a végső döntéskor minek kell elé járulni?

Figyelt kérdés

Csak azért, hogy Isten a hatalmában tetszelegjen, hogy mindenki rettegje várja, hogy jobbra, vagy balra pöcköli? Ez olyan megalázó lenne. Mint egy munkahelyen, hogy kirúgnak-e aznap, vagy nem? És még vég védekezni sem lehet, hiszen totális leépítés van.

És mi lesz a csecsemőkkel, akik még nem tudtak dönteni a világnézetek között, vagy a gyerekek. Valaki hülyeségeket csinál és épp a megtérése előtt jön az elszámolás, mit mond: "Bocs Főnök, épp most akartam megtérni? " Vagy a még meg nem született, atom hívő, Isten legigazibb bárányai, azok semmi esélyt nem kapnak? Már éppen megfoganna az anyaméhben a pici sperma-hívő, mikor lezárják a szavazást?!?! Gondolom a titokzatos lélek ilyenkor még sehol sincs. Bármikor jön el a nagy pillanat, sok arra érdemes is kimarad, vagy nem jutnak el oda, hogy bizonyítsanak. Nem igazságtalan a rendszer?

2014. jan. 15. 09:42
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A szembesítés miatt jó lesz. Pl. ha vannak olyan emberek, akik betesznek az MNB-be este 5000milliárd euro-t,és reggelre már nincs ott a pénz, (mintha mi sem történt volna)de a kamatot leszívják (állítólag 7%), amit a lakosság fizet, akkor nem baj, ha megtudjuk, hogy kik voltak. Ezt naponta megcsinálják állítólag. Ez csak egy a sok közül.
2014. jan. 15. 14:06
 12/16 pelgrim ***** válasza:
46%

Kedves filoszmen,

Igen, én mint hívő kitaláltam azt, hogy mivel én vagyok, kell hogy legyen Isten, hiszen te is vagy és mi mindannyian vagyunk. De Isten nem egy valaki, és nem teremtett bennünket, hanem mi mindannyian belőle fejlődtünk ki. Mi Isten fejleményei vagyunk, nem teremtményei.

De hogyan járulhatnánk Isten elé ha Isten nem egy valaki?

Isten kezdetleges ábrázolás szerint egy hatalmas, jóságos, néha szeszélyes valaki, aki az egyik embert megdorgálja, mert valami nagyon rosszat tett, a másikat megjutalmazza, még másokat próbára tesz, vagy játszadozik velük stb. Ez az ábrázolás jó volt az őskorban, azóta minden tekintetben sokat fejlődtünk, mégis még mindig vannak sokan, akik egy ilyen ábrázoláshoz ragaszkodnak. Ez a titokzatosság bűvölete, a vallásos előjárók, ugyanis szükségesnek ítélték e dolgokat egy titokzatosság leplével takarni, hogy a hívők ne merészeljenek másképpen gondolkodni, vagy elhagyni a számukra kijelölt utat. Ez a bűvölet még mindig érezteti hatását nem csak a hívőkön, de még azokon is akik ateistának vallják magukat. Onnan az efféle kérdések.

Mindennek ellenére Istenről alkotott elképzelésünk is folyton fejlődik. Ma közelebb állhatunk a valósághoz, ha Istent úgy képzeljük el, mintha egy ihlet lenne az Eredeti Önfejlesztő Ihlet, melynek fejleménye minden más létező élőlény vagy élettelen dolog; mint egy Mindenható Törvény, egy Vezérlő Alapelv mindenben; mint minden Hatalom, Bölcsesség és Szeretet kimeríthetetlen forrása bennünk és körülöttünk mindenütt.

„Ha Isten mindent lát és mindent tud, ...”

Mivel mi Isten fejleményei vagyunk, mint ahogy a fa levelei sem a fa teremtményei, hanem fejleményei, – Isten, az Eredeti Önfejlesztő Ihlet jelen van bennünk mint a Vezérlő Alapelv, mint a Mindenható Törvény teljes Hatalmával, Bölcsességével és Szeretetével, – tanúja tetteinknek, az eltitkolt gondolatainknak, érzelmeinknek, a leghalványabb ihletnek, amely valaha megilletett bennünket. Ez a tanú Isten, – az ember Isteni kiléte, vagy az Isten egyszülött Fia / Leánya, a Krisztus bennünk, az akiről Jézus azt mondta hogy: „Én vagyok a jó pásztor, …” Ez a jó pásztor „mindent lát és mindent tud, ...”

„akkor a végső döntéskor minek kell elé járulni?”

Az ember élete folyamán gyakran szembesül saját tetteivel, gondolataival, érzelmeivel. A vallások ezt lelkiismeretnek nevezik, – isteni kilétünk ismerteti velünk tetteink minőségét, – eléje járulunk. Nem állunk szó szerint valaki elé, de erezzük szavaink igazságát, tetteink helyességét méltányosságát vagy e dolgok hiányát. Személyiségünk, hajlamos arra hogy helytelen tetteinket, érzelmeinket gondolatainkat a feledés homályába rejtse, de az élet végén, mikor a személyiség arra kényszerül hogy uralmát feladja, feloszlik ez a homály, akkor ismét szembesülünk tetteinkkel.

A halálközeli élmények kutatói többek között erről a szembesülésről számolnak be.

2014. jan. 15. 15:41
 13/16 Szeressük egymást ***** válasza:
Ez nem igazságtalan rendszer. Épp azért igazságos, mert mindenki megkapja a cselekedeteinek a méltó jutalmát.
2014. jan. 15. 23:31
 14/16 anonim ***** válasza:

..."ki kétkedőn boncolja Őt, annak választ nem ád,

de a hívő előtt az ÚR feltárja önmagát"

ez egy református dal, Csákány Mariann csodálatos tolmácsolásában:

http://www.youtube.com/watch?v=gjWkBujYPys

...amely dalban a tanítás is benne rejtőzik, amelyet itt kiemeltem a számodra..

...tanulság, hogy ne kritikával fordulj Isten felé, mert Ő az ÚR mindenkor, és te hiába is kritizálod ŐT, akkor is Övé az IGAZSÁG (vagyis Isten nem lehetséges fölülbírálni...ill .teheted, mert szabadságot adott erre is, de nélkülöz minden józan észt az ilyen hozzáállás..:)

2014. jan. 16. 08:09
 15/16 Palito válasza:

Nem vagyok hívő, de a Bibliát mint szépirodalmi művet olvastam jó pár éve. Én úgy emlékszem, hogy a gyerekek alapból a paradicsomba kerülnek.

A végítélet meg gondolom olyasmi lenne mint az özönvíz, ott sem sokat teketóriázott, egy ember kiválasztott + a család és slussz passz.

Ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi akkor szerintem ha létezik akkor olyasmi nem nagyon érdekli, hogy ki mennyire tudja a zsoltárokat meg bérmálkozott-e, esetleg hogy mit gondol adott ember Jézusról, mivel a ma ismert Biblia rengeteg átalakításon ment keresztül az évezredek folyamán (ajánlom figyelmedbe az I. és a II. niceai zsinatot pl.) Szóval én úgy gondolom hogy emberként leszünk megméretve, ha leszünk. Azt meg nem olyan nehéz elbírálni. főleg ha az illető ráadásul a mindenható.

Az meg hogy mennyi időbe telne a "bírálás" sztem mind1, tekintve hogy attól kezdve hogy odajutsz, előtted az örökkévalóság.

2014. jan. 17. 04:09
 16/16 anonim válasza:
Gondolom hogy szembenezz onmagaddal es ez minden vallasban megvan ilyen olyan modon.
2014. jan. 28. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!