Maga a vallás állt elő először, azzal a hipotézissel, hogy létezik a "semmi"?
Ugye sokszor felmerült a kérdés, hogy, ha az Univerzumunk létrejötte előtt "mi volt"?
Az, hogy kellett előtte lennie valaminek (akár a semminek, akár Istennek a semmivel együtt) azt nem szintén a vallás kinyilatkoztatása volt először?
Amúgy direkt nem neveztem meg, mondjuk a Kereszténységet, mert fogalmam sincs, hogy hol s, mikor bontakozott ki ez a hipotézis. Tőlem is csak egy tipp az, hogy a vallásra vezessük vissza. (amúgy bocs, ha kicsit értelmetlenül fogalmaztam)
Te nem érted a kérdést -.-. Vagy legyél szíves idézni azt, mikor a vallás keletkezését kérdeztem...
De most már tök mind1...látom nem fogok eredményt kapni.
Szerintem ma már nehéz lenne megmondani, hogy a vallás, a tudomány vagy esetleg egyetlen gondolkodó volt-e az, aki először gondolta ezt a gondolatot, amire te kérdezel.
Illetve az biztos, hogy maga a gondolat először egy valaki fejében született meg, de nem tudom, hogy a vallás képviselője vagy a tudományé volt-e az illető.
Viszont a vallások (már amennyire tudom) nem azt szokták állítani, hogy valaha létezett a semmi, hanem általában máshogy fogalmaznak.
Például a kereszténység:
"
Kezdetben vala az ige.
"
Ebből gondolom, hogy nem keresztény lehetett.
A többi vallást kevésbé ismerem, de nem hiszem hogy ezt állították.
A buddhizmus beszél a semmiről de nem tudom, hogy így kimondja-e, hogy létezik.
Szerintem nem.
Annyi bizonyos, hogy a rómaiak már ismerték a fogalmat és attól függetlenül, hogy római számokkal írtak, mennyiséget jelentett náluk.
A latin nullus szó, amiből később a nulla szó keletkezett, semmit jelent. A tízes számrendszerben ugye van rá kifejezés is =0.
Egyébként tudomásom szerint a görögök is használták a semmi fogalmát, tehát nem Indiából származik, ahonnan az arab számok jöttek. Előtte? Passz...
"Ja, igen, Euklidész azt mondta a semmire, hogy nincs megnyilvánulása."
Én úgy tudom, hogy Euklidész a pontról mondta azt, hogy:
"A pont az, aminek nincs kiterjedése".
De lehet, hogy a semmiről is mondott valamit, nemtom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!