Tud-e Isten olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni? Végülis Bármire képes. és mindent tud
Dexter, elég vicces, hogy a parányi emberi elménkkel megpróbáljuk befogni egy végtelen tudású/hatalmú/erejű Isten képességeit.
Nem tudom hiszel-e Istenben és a végső elszámoltatásban, én igen. És hiszem, hogy amikor Eléállunk, akkor nem merünk majd keresztkérdéseket meg paradoxonokat feltenni Neki.
Synapse, Isten logikus-e?
Isten felette áll az emberi tulajdonságoknak, térnek, időnek. Teljesen felesleges az Ő milyenségén vitatkozni.
"parányi emberi elménkkel"
Csak a saját nevedben beszélj. :)
"És hiszem, hogy amikor Eléállunk, akkor nem merünk majd keresztkérdéseket meg paradoxonokat feltenni Neki."
Az a szép az egészben, hogy nem lesz majd lehetőségem azt mondani hogy "ugye hogy megmondtam, hogy nincs Isten és nincs létezés a halál után, és nem állunk senki elé", hiszen nem lesz létezés a halálom után, így szemrehányást sem tehetek majd neked :D
Az biztos, hogy a Biblia nem logikus.
Ha Isten mindent tud, akkor miért kérdez?
Miért dühöng?
Miért csalódik?
Az özönvíz ennek fényében az előtte lejátszódó történeteket teljesen értelmetlenné teszi. Ugyanez vonatkozik a végítéletre, a Bibliát lenullázza, az összes történet ennek a fényében értelmetlen.
Maga a Biblia az a "felemelhetetlen kő".
Ha viszont Isten mindenható, akkor hogyan hat saját magára? Tudja esetleg gonosszá tenni magát, vagy jóvá? Esetleg közömbössé? Nem mindenhatóvá?
Megteremtheti e a megteremthetetlent? Vagy azt a dolgot, amire semmi sem hat? Esetleg a bankadósságomat is ki tudná pengetni? A többi talán lehetséges, de az utóbbi, hm, bajos.
Látod, lehet ezt ragozni...
Hát a bibliai isten az a teremtő. Isten meg a mindenség. Azt olvastam, hogy a bibliában is megteszi ezt a különbsége,t ha nem is mondja ki. Például atya az isten, aki a szeretet meg törvények, stb.. Az úr, aki képes megsértődni, stb, pedig a teremtő.
Van aki így értelmezi. Én mondjuk nem olvastam a bibliát, úgyhogy ezt nem tudom megerősíteni.
"Isten felette áll az emberi tulajdonságoknak, térnek, időnek. Teljesen felesleges az Ő milyenségén vitatkozni."
Én ezt kicsit másképp fogalmaztam volna meg. Abban egyetértünk, hogy a milyenségén felesleges vitatkozni, de szerintem azért felesleges, mert minden ember kicsit másképp képzeli el a saját képzeletbeli barátját :)
Az igaz Isten, Jehova nevének jelentése jol kihangsúlyozza, hogy milyen isten, és mire képes!
A nevének jelentlse: AZZÁ VÁLOK, AMIVÉ VÁLNI AKAROK.
És ha egy kicsit jobban elgondolkozunk, hogy mit is jelent ez, akkor rájövünk, hogy ebben minden benne van.
Példáúl ha Isten azt akarná, tudna a kedvedre tenni abban, hogy akkora követ teremt, amit nem képes felemelni ahhoz hasonlóan, ahogy egy 5 éves gyerek nem képes egy 5O kg os csomagot cipelni.
De ha éppen a következö pillanatban szükség lessz rá, akkor egy olyan antianyaggá változna, ami megsemmisiti a követ, és még egy másik pillanatban a barátoddá válhatna, aki megvigasztal, mert szomorú vagy.
Isten azzá válik, amivé válni szeretne az akarata megvalósitásához, és ezért nem filozófiai kérdés a kérdésed, kedves kérdezö!
Mindig azzá válik, amire szükség van!
Most köemelö,
utána antianyag,
utána barát,
utána teremtö,
utána a legnagyobb matematikus....
Vagy ha akar, semmivé foszlik.
Szerintem ezzel kezdte...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!