Tud-e Isten olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni? Végülis Bármire képes. és mindent tud
Mert ha tud, akkor nem mindenható, hiszen nem tudja felemelni.
Ha nem tud, akkor meg azért nem mindenható.
Ugye?
A válasz az, hogy Isten mindenható, és nem léteznek számára paradoxonok, mint pl. ez a kérdés.
Szia!
Tetszik, hogy a "Bármire" szót nagybetűvel írtad majd a "képes" szó után új mondatot kezdesz kis betűvel írva az "és" szót. Ezek után pedig befejezetlenül hagyod a kérdésed utolsó mondatját pont vagy bármilyen jel hozzáadásának hiányában.
Üdv.
Bemásolok neked két régebbi kommentet (egyiket sem én írtam):
[1]:
Isten teremtsen egy követ amit nem lehet felemelni, aztán emelje fel?
Ez az állítás pont olyan, mintha azt mondnánk, teremtsen az Isten egy zöld labdát, ami piros.
Az állítást nem Isten mindenhatósága teszi paradoxonná, a "zöld labda, ami piros" önmagában logikai ellentmondás.
Szintén önmagában logikai ellentmondás a "felemelhetetlen kő, amit fel lehet emelni".
Az állításokat egyik esetben sem a mindenhatóság teszi logikailag ellentmondásossá. Tehát ez nem cáfolja a mindenhatóságot, csak az állítások cselesen vannak megfogalmazva.
Ha viszont azt állítod, ha valaki mindenható logikailag paradox dolgokat is kell tudnia teremteni, ebben az esetben viszont Isten a logika szabályai felett áll. Tehát nem cáfolhatod a mindenhatóságot logikai érvekkel, miután kijelented, hogy Istennek át kell lépnie azokat. Ebben az esetben tud az Isten, olyan felemelhetetlen követ teremteni, amit felemel, csak te mivel a logika szabályai szerint gondolkodsz, nem értheted meg.
Az Isten "hallhatatlan" dolog vicces kijelentés, valóban kevesen hallják. :D
[2]:
Az állítás: (létezik felemelhetetlen kő )tehát (Isten nem mindenható).A matematikai logika szerint ez akkor igaz, ha
1. )I --> I vagy 2.) H-->H/I. A létezik felemelhetetlen kő azt jelenti, Isten nem mindenható.
1.)Tehát feltételezve, hogy Isten nem mindenható, igaz, hogy nem mindenható. Ez az állítás nem sok eredményre vezetett
2.) Ha Isten mindenható akkor az állítás mindenképpen igaz.
A logikai hiba a felemelhetetlen jelző használatánál van,mert ebben benne van már a mindenhatóság tagadása.
A matematikusok ezzel húzták az egyetemen a teológusokat.
Az én kérdésem tehát:
Mitől nem lehet valami felemelni? Bár ezek után válaszolni sem érdemes rá.
Kedves "Xu" látom kötekedõs kedved van, de ha már itt tartunk... 1 az hogy véletlen volt hogy pontot raktam.. a "Bármire" szót pedig direkt írtam nagy kezdõbetûvel... 2 ha jóltudom a "mondatját" szót úgy kell leírni hogy "mondatát"
nekedis jó estét :)
ez a két megállapítàs tetszik :) most gondolkozok hogy tudnám megcáfolni (ugysem tudom) de gondolkozom :D
na azèrt annyira ne menjünk bele :D amúgy én nem hiszek Istenben...
"most gondolkozok hogy tudnám megcáfolni"
Nekem meg ez tetszik:)
Csak néha magaddal kapcsolatban is alkalmazd, amit abszolút igaznak gondolsz.
Egyébként abban hiszel, amiben akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!