Jehova tanúi! Az őrtorony szervezetnek és vezetőiknek nem kellene halállal lakolniuk, mivel nem váltak be az 1914,1918,1925 és 1975-ös világvége jövendöléseik?
Mózes V. könyve 18. rész:
20. De az a próféta, a ki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta.
21. Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképen ismerhetjük meg az ígét, a melyet nem mondott az Úr?
22. Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!
21:06-os válaszoló!
Raymond Franz a Jehova Tanúi Vezető Testületének a tagja volt, itt olvashatsz az életéről:
A youtube-on is sok videó van róla, valószínű azért nem hallottál róla, mert elég régen volt a Vezető Testület tagja és 1981-ben vált ki a Jehova Tanúi közül. Magyarországon azért is lehet róla most hallani, mert most készült el nemrég a Lelkiismereti válság című könyvének a magyar fordítása, amelyet idős korában írt meg. Egyébként maga Franz nemrég halt meg, 2010-ben, nyugodjon békében.
igen igen, megkérdeztem és tényleg volt ilyen.
nem tudtam róla, ez az én hiányosságom. igazad volt.
egyébként a 21:18-as nak az utolsó 2 mondatával teljes mértékben egyet értek.
21:06os vagyok.
Kedves 2O-as!
Elnézést a tegnapi stilusomért, egy kicsit elment a türelmem, de remélem többször nem fórdúl elö!
Nem haragszom rád, és nem akarok háborút, végülis beszélgetünk a saját meggyözödésünkröl!
Én úgy látom, hogy elöitélettel vagy Jehova Tanúi iránt! Jól látom-e?
Azt látom, hogy olyan oldalakról infórmálódsz Jehova Tanúival kapcsolatban, amelyek megrögzötten le akarják jártatni a Tanúk hirnevét!
Az, ahonnan idézted azt az örtotonycikket, jo példa rá, nem is gondolkoztál azon hogy vajon hiteles e vagy sem, csak egyszerüen elhitted. Ha eddig nem is, de jo lenne ha elkezdenél gondolkozni azon a "197-dik oldalon" mert akárhogy nézzük, nem lehet egy 31 oldalas folyoiratbol! És innen lehet látni az infórmációi hitelességét és a célját az oldallal.
És ez igy van a Jehova névvel vagy bármi mással!
(Példabeszédek 18:17) 17 Aki első az ő peres ügyében, az igazságos; majd bejön a felebarátja, és alaposan megvizsgálja.
Ha csak az ö igazát nézed, akkor "hát igaza van", de megvizsgáltad, hogy mit miért tesznek Jehova Tanúi? Miröl hogyan vélekednek?
Ha neked is az a célod, mint ennek az oldalnak, amiböl idéztél, akkor sajnálom! Akkor nincs amiröl beszéljünk! Ha az igazságra vagy kiváncsi, vagy beszélgetni akarsz, vagy a Tanúk véleménye érdekel, akkor rendben!
És ha igy van, akkor jo lesz, ha ebben a stilusban is tárgyalunk. Én is igyekezni fogok....
..."Kedves 2O-as!"...
Miért nem lehet a 20-at nullával írni? Miért kell O-betűvel? Valami bajotok van a nulla-számjeggyel Jehova tanúi?
Alá is húzza, hogy rosszul van leírva a 20 és ha kimásolom belőle a nullát (O-betűt...) akkor még a Google kereső is rámutat, hogy az bizony egy O-betű nem pedig egy nulla-számjegy.........
Lehet szükségtelen módon hozakodtam elő ezzel a dologgal, csak nem az első alkalom, hogy így látom leírva a 20-at és már kezd érdekelni, hogy mi lehet e-dolog mögött...
Nem hisztek a nulla-számjegyben?
Kedves 20:27!
Nem történt semmi baj, én is elnézést kérek, nem kellet volna ironizálnom. Ami a Jehova Tanúit illeti, én teljes mértékben elfogulatlanul közelítek a társulathoz. Nem teszek mást, minthogy az Őrtorony irodalmat kritika alá vetem, hogy megfelel-e a történelmi, illetve teológiai valóságnak. Ami a Jehova nevet illeti, ismerem az Őrtorony Társulat összes állítását, hogy mire alapozzák ennek helyességét. Hivatkoznak régi Károli fordítású Bibliára, de erről tudjuk, hogy egy téves olvasatról van szó. A héber szövegben a JHVH Tetragrammaton található, és aki ismeri egy kicsit is a héber nyelvet az tudja, hogy ez utóbbi szót nem lehet kimondani. A zsidók ezért helyette Ádonájt ejtettek, amely köré később e kifejezés magánhangzóit pontozták, hogy jelezzék hogy kell kiejteni. Grammatikusan tehát = JaHoVaH = Jehova. Az Újtestamentum esetében pedig tudjuk, hogy egy darab olyan kézirat sincs, amelyben szerepelne a Tetragrammaton, olvasd az eredeti szövegkitikai kiadást itt, és győződj meg erről magad:
Nem értem tehát, hogy miért is kéne kétségbevonnom a meggyőződésemet. Ami pedig a korábbi Őrtorony kiadványokat illeti, szintén ez a helyzet. A hivatkozott linken a blogíró világosan leírja, hogy honnan idéz. Mondtam neked, hogy a régebbi őrtorony kiadványok általában szkennelve megvannak, meg is találtam neked tessék:
na szupi ezt műár szeretem! így kell vitázni, kulturáltan :)
21:06os vagyok még mindig :P
"..."Kedves 2O-as!"..."
Azért használom az "O" betüt a "0" helyett, mert a laptopon a román betükészletet használom, mert ebben benne vannak az ékezetek is, viszont nincs "0", csak az angol betükészletben, viszont ahhoz át kell váltsak angolra,majd vissza, ami egy pindurkával több idöt vesz igénybe, mintha odatennék egy "O"-t. És szerintem nem félreérthetö, ha ezt használom, persze látszik, ha jobban megnézi valaki.
Kedves kérdező! A kérdésed azért nem jó, mert nem voltál elég alapos a kutatásban. Hogy ez azért van-e, mert nem is akartál az lenni, vagy csak mások negatív és felületes véleményét ismételgeted, ezt a te lelkiismeretedre bízom.
Ugye azt már megállapították itt sokan, hogy Jehova Tanúi szervezete sohasem állították magukról, hogy Istentől közvetlenül ihletett próféták lennének, SŐT, kezdet kezdetétől kijelentették, hogy nem tévedhetetlenek és csalhatatlanok a bibliaértelmezéseikben. Nem is várja el napjainkban ezt egyetlen hívőtől sem a Szentírás. Ezt MINDEN Tanú tudja azóta is, tehát MINDENKI tisztában van azzal, hogy az igazságkeresésben, a pontosabb megismerésben lehetnek buktatók, zsákutcák és el is fogadjuk, mint természetes velejáróját az bibliai igazságkeresésnek.
Az is igaz, hogy fogalomzavarban szenved itt is sok ember, hiszen Jehova Tanúi NEM LEHETNEK JÓSOK, ez kizárt! A "jósláshoz" valamiféle természetfeletti spiritiszta háttér kell, amire támaszkodnak. De a Tanúk messze elutasítják a spiritizmus minden formáját. Az ókori bibliai próféták sem voltak jósok, ők Jehovától kapták a prófétálás képességét, ami be is vált minden esetben, nem emberi jövendőmondók voltak.
Ti kiragadott félmondatokra és merő hazugságokra alapoztok, mely így már magában is INKORREKT érvelés. Akit viszont tényleg őszintén érdekel, hogy mi a félreértés alapja, annak egy kis infó:
Érdemes megvizsgálni a "próféta" és a "prófétai" kifejezéseket. Ezekről a szavakról sokaknak talán a jövendölés jut eszükbe. Szerintük próféta az, aki előre megmondja a jövőt, néha talán rejtélyes szavakkal, melyeket többféleképpen is lehet értelmezni.
Tagadhatatlan, hogy ha az ember a Biblia un. "prófétai könyveit" olvassa hamar rájön, hogy jó néhány jövendölést tartalmaznak, egyebek között Jehova nagy napjának eljöveteléről. Ez összhangban van a "próféta" szó alapjelentésével. Prófétának nevezték azt, aki meghitt kapcsolatban volt Istennel, és gyakran az volt a szerepe, hogy feltárja, mi történik majd a jövőben. Énókkal kezdve sok bibliai próféta csakugyan jövendölt később bekövetkező eseményekről (1Sámuel 3:1, 11–14; 1Királyok 17:1; Jeremiás 23:18; Cselekedetek 3:18; Júdás 14, 15).
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy Jehova prófétáinak nem csupán az volt a feladatuk, hogy Istentől származó jövendöléseket mondjanak el. Isten gyakorta a szószólóiként használta fel őket, hogy közöljék másokkal az akaratát. Ábrahámról, Izsákról és Jákobról például nem gondolnánk, hogy megmondták előre a jövőt, a Zsoltárok 105:9–15 mégis prófétának nevezi őket. Alkalmanként azzal bízta meg őket Isten, hogy jelentsenek ki valamit a jövőről, mondjuk akkor, amikor Jákob megáldotta a fiait. Ám ezek a patriarchák abban az értelemben is próféták voltak, hogy elmondták családjuknak, amit Jehovától megtudtak a szándékában betöltött szerepükről (1Mózes 20:7; 49:1–28). A Bibliában használt "próféta" kifejezés újabb jelentésárnyalatára világít rá az, hogy Áron Mózes prófétájaként szolgált. Azáltal töltött be prófétai szerepet, hogy Mózes szószólója, vagyis ’szája’ volt (2Mózes 4:16; 7:1, 2; Lukács 1:17, 76).
A mi korunkban Jehova Tanúi tudják és vallják a Biblia alapján, hogy nincsenek és nincs is szükség ilyen csodaadományokra, mint pl. az ihletett prófétálás képessége - már csak ezért sem lehetséges, hogy az ellenlábas kritikusainknak igaza legyen, miszerint mi "hamisan prófétáltunk"!!!
Tehát, akik minket azzal vádolnak, hogy "ihletett" prófétának tüntetjük fel magunkat, azok egyrészt sekélyesen ismerik a Bibliát, másrészt elég logika sincs bennük, hiszen ezzel a kijelentéssel azonnal meghazudtolnák önmagukat a Tanúk.
Figyeld meg, hogy mit ír ezzel kapcsolatban az Ébredjetek folyoírat 1995 száma:Az 1914-es év második fele előtt sok keresztény arra számított, hogy Krisztus abban az időben tér vissza, és elviszi őket az égbe. Emiatt A. H. Macmillan Bibliakutató egy 1914. szeptember 30-án tartott előadásában kijelentette: „Valószínűleg ez az utolsó nyilvános előadásom, mivel hamarosan hazaköltözünk [az égbe].” Macmillan nyilvánvalóan tévedett, de nem ez volt az egyetlen eset, hogy neki vagy Bibliakutató társainak nem teljesedtek be a várakozásaik.
Az 1931 óta Jehova Tanúiként ismert Bibliakutatók arra is számítottak, hogy az 1925-ös évben be fognak teljesedni a Biblia csodálatos próféciái. Feltételezték, hogy a földi feltámadás abban az időben fog elkezdődni, és olyan régi hithű személyek térnek vissza mint Ábrahám, Dávid és Dániel. Hozzánk időben közelebb sok Tanúnak az volt a sejtése, hogy a Krisztus millenniumi uralmának kezdetével összefüggő események 1975-ben kezdenek majd megtörténni. Várakozásuk azon az értelmezésen alapult, hogy az emberiség történelmének hetedik évezrede akkor kezdődik el.
Ezek a téves nézetek nem jelentették azt, hogy Isten ígéretei nem voltak igazak, vagy hogy Isten hibát követett el. Semmi esetre sem! A hibák vagy téves elképzelések, mint az első századi keresztények esetében is, abból eredtek, hogy nem fogadták meg Jézus intését, miszerint ’nem tudjátok az időt’. Nem rosszindulat vagy Krisztussal szembeni hűtlenség miatt jutottak téves következtetésekre, hanem az iránti heves vágyuk miatt, hogy a saját életükben meglássák Isten ígéreteinek beteljesedését.
Ennélfogva A. H. Macmillan később megmagyarázta: „Megtanultam, hogy el kell ismernünk hibáinkat, és folytatnunk kell a kutatást Isten Szavában a további felvilágosodás érdekében. Nem számít, milyen helyreigazításokat kell tennünk időről időre a nézeteinkben, az nem fogja megváltoztatni a váltságról való kegyes gondoskodást és Isten örök életre vonatkozó ígéretét.”
Isten ígéretei valóban megbízhatóak! Az emberek azok, akik hajlamosak a tévedésre. Ezért az igaz keresztények megőrzik várakozó álláspontjukat, Jézus parancsának engedelmeskedve. Éberek maradnak, és készen állnak arra, amikor Krisztus elkerülhetetlenül eljön mint Isten Ítélet-végrehajtója. Nem hagyják, hogy hamis jóslatok homályosítsák el ítélőképességüket, s azt eredményezzék, hogy a keresztények figyelmen kívül hagyják a világ végére vonatkozó igazi figyelmeztetéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!