Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők! Mi a véleményetek az...

Hívők! Mi a véleményetek az alábbiról? Tudomány vs. Vallás?

Figyelt kérdés

A hívő emberek gyakrna hangoztatják, hogy a hitet nem lehet tudományos módszerekkel vizsgálni, se igazolni. Ezzel indokolják azt a kijelentésüket, hogy a vallás és a tudomány nem egymás ellentéte, egyszerűen csak a tudomány nem "illetékes" vallási kérdésekben.

De! Mi történne akkor, ha egy őstörténész valami fatális véletlen során rábukkanna egy olyan DNS maradványra, ami igazolná, hogy Jézusnak valóban nem volt biológiai apja, ebből következően tudományosan igazolható a szeplőtelen fogantatás. Ebben az esetben is hangoztatnátok, hogy a tudomány nem illetékes vallási kérdésekben? Ebben az esetben is használnátok ezt a kifogást? Vagy így, hogy titeket igazolna más lenne a helyzet?

A kérdést azért tettem fel, mert gyakori vallásos érv a (tudományos) illetéktelenség. Azonban vannak bizonyos konkrétumok, amik szigorúan tudományos kérdések. Lehetséges a szeplőtelen fogantatás? Jézus apja valóban ember volt? Lehetséges egy ember feltámadása? Akár fentmaradt elegendő adat ezen kérdésekről, akár nem, ezek szigorúan tudományos logikai kérdések.

2013. nov. 13. 19:57
1 2 3
 21/26 openyoureye ***** válasza:
Miért kérdező, tudományos tényt be tudsz bizonyítani vallásos érvekkel? Aligha. Akkor miért nem elfogadható az az érv, hogy tudománnyal nem lehet megmagyarázni a vallást. Matematikai képletekkel sem tudsz verset írni, akkor a vers(ami nem tudományos) nem is létezik? Mert a te logikád szerint ebből ez következik...
2013. nov. 20. 20:03
 22/26 anonim válasza:
Nem az a kérdés,hogy a tudomány illetékes-e a vallásban,vagy nem.A vallás konkrétan azon alapul,hogy képes vagy hinni,bízni egy olyan valakiben akit nem láttál sem te,sem senki más,valamint bizonyítani sem tudod a létezését.És ez igazából nem is azon alapul,hogy kiművelt vagy,vagy csak vakon elhiszed,amit mondanak.Nekem olyan tapasztalataim vannak,amit tudományosan soha,senki nem fog nekem megmagyarázni,mert lehetetlen.Mert a tudományt is Isten teremtette,ezért fölötte áll ennek is.És azért van az,hogy történnek olyan dolgok,amiket nem lehetséges megmagyarázni tudományosan.
2014. febr. 2. 16:16
 23/26 anonim válasza:

A követező rövid tantárgyleírást neptunból másoltam ki. Nálunk egy piarista atya tartja a fakultációt, aki egyben fizika és matektanár is, szóval igen, összehangolható a kettő :)

A tantárgy rövid leírása és feladata a képzés céljának megvalósításában:

Az ember világnézetét a tudomány és a vallás harmonizálása határozza meg. Fontos, hogy a hallgatók szintézist teremtsenek természettudományos műveltségük, tanulmányaik és az embert sok ezer év óta jellemző vallás között. Hangsúlyos területek: filozófiai alapozás, vallástörténet, a tudomány és a vallás múltbeli és jelenkori kapcsolata, az Európát meghatározó kereszténység, a keresztény szemlélet, gondolkodás bemutatása.

2015. máj. 7. 15:31
 24/26 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem Logikai hiba van itt...

Szó sincs itt VALLÁS VS TUDOMÁNY ról sokkal inkább VALLÁS ÉS TUDOMÁNY...

szerintem nem zárják ki egymást.

Meg most bizonyítsd be hogy a sík létezik hajrá xd

2019. aug. 22. 23:43
 25/26 Blu Ken válasza:
Lusta vagyok elolvasni az egészet és ez a hívőknek fájni fog. Ősrobbanás előtt nem volt tér se idő vagyis nem volt hely istenek hogy létezzen. DE ha isten teremtett mindent akkor ő hogy "született meg" mert ha van multiverzum is akkor azon kívűl mivan? eztet soha nnfogjuk megtudni, mert a Legközelebbi csoportba fogunk kijutni az űrbe vagyis csak pár galaxis és pár törpe galaxisig fogunk eljutni max sok ével ezután ha nem pusztul el a föld.
2020. aug. 27. 12:02
 26/26 anonim ***** válasza:

Akkor is hangoztatnánk. Bármennyire is hihetetlen, mi, hívők nem vagyunk sokkal zavarosabbak, mint az agnosztikusok, ateisták vagy az antiteisták.

Másrészt ez teljességgel lehetetlen. Lehetetlen szituációkba meg teljesen felesleges belebocsátkozni. Ennyi erővel arról is vitázhatnánk, ha piros hóval keverve potyognának az égből afrikai gyerekek, akkor a hívők ezt milyen jelnek vélnék... Jézusról nem maradt egyetlen tárgyi leletünk sem és a biológiai, történelmi és földrajzi folyamatokat figyelembe véve nem is valószínű, hogy bármi előkerül, ami az övé volt. Az ókorból kb. csak az uralkodóktól és hasonló fontos emberektől maradtak fenn személyes tárgyak.

Másrészt amennyiben ezt a tudomány igazolná, akkor már nem hitről beszélnénk, hanem tudásról. Hitbéli dolgokban akkor sem nyilvánulhatna meg, ahogy a vallás sem tudományos kérdésekben.

2023. szept. 27. 23:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!