Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők! Mi a véleményetek az...

Hívők! Mi a véleményetek az alábbiról? Tudomány vs. Vallás?

Figyelt kérdés

A hívő emberek gyakrna hangoztatják, hogy a hitet nem lehet tudományos módszerekkel vizsgálni, se igazolni. Ezzel indokolják azt a kijelentésüket, hogy a vallás és a tudomány nem egymás ellentéte, egyszerűen csak a tudomány nem "illetékes" vallási kérdésekben.

De! Mi történne akkor, ha egy őstörténész valami fatális véletlen során rábukkanna egy olyan DNS maradványra, ami igazolná, hogy Jézusnak valóban nem volt biológiai apja, ebből következően tudományosan igazolható a szeplőtelen fogantatás. Ebben az esetben is hangoztatnátok, hogy a tudomány nem illetékes vallási kérdésekben? Ebben az esetben is használnátok ezt a kifogást? Vagy így, hogy titeket igazolna más lenne a helyzet?

A kérdést azért tettem fel, mert gyakori vallásos érv a (tudományos) illetéktelenség. Azonban vannak bizonyos konkrétumok, amik szigorúan tudományos kérdések. Lehetséges a szeplőtelen fogantatás? Jézus apja valóban ember volt? Lehetséges egy ember feltámadása? Akár fentmaradt elegendő adat ezen kérdésekről, akár nem, ezek szigorúan tudományos logikai kérdések.

2013. nov. 13. 19:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
60%

Nem tudod elképzelni?

(látom félreértettétek, mert ateista vagyok)

;)

2013. nov. 14. 03:29
 12/26 nagylzs ***** válasza:
2013. nov. 14. 08:45
 13/26 anonim ***** válasza:
0%

A hívők nem azért válaszolják a tudomány illetéktelenségét mert nem mond ellen a vallásnak vagy bármi másért, hanem mert a nem hívők állandóan kötekednek a két dolog közti kapcsolattal. Sosem jó nektek semmilyen válasz (hozzáteszem: a hívők sem tudják mindenre a válaszokat).

De az én véleményem a kérdésedre az, hogy a tudományt Isten teremtette, ezért ő azt bármikor felülírhatja, úgy ahogy akarja. Van hozzá hatalma és joga. Az ő részéről ez nem logikátlanság, hanem hatalom. Nem szólhatunk bele, úgyhogy akárhogy pereskedsz vele, ő fog győzni. És ne mond hogy ez igazságtalanság a részéről, ő teremtett téged, és a Fiát adta érted, hogy te ne kárhozz el az ördöggel (aki nagyon is létezik).

2013. nov. 14. 08:46
 14/26 A kérdező kommentje:

"tudományt Isten teremtette"

Istent az ember alkotta. Innentől fogva logikailag hibás ez az állításod.

"Nem szólhatunk bele, úgyhogy akárhogy pereskedsz vele, ő fog győzni"

Érdekes. Nem létezik olyan teológiai tétel, amit ne lehetne 100%-osan cáfolni egy ateista érvvel. Nekem nagyon úgytűnik Isten szerepe egyre szűkűl :)

"ő teremtett téged"

Megint tévedsz. Nem ő teremtett se engem, se téged. Akárhogy hisztizel, a biológia makacs dolog. :)

"aki nagyon is létezik"

A képzeletedben maximum.

2013. nov. 14. 11:25
 15/26 A kérdező kommentje:

Ja hogy ez irónia volt? Elnézést nem vettem észre :D

2013. nov. 14. 11:26
 16/26 anonim ***** válasza:
0%

Hazugságok a tankönyvekben

http://www.youtube.com/watch?v=mXgkbkgNEU4

2013. nov. 14. 15:56
 17/26 A kérdező kommentje:

És ezt te be is nyalod? Gratulálok.

2013. nov. 14. 16:27
 18/26 anonim ***** válasza:
dexter! Látom kicsit gonosz vagy! :D TELJESEN igazad van, nincs isten csak az ember fantáziájában, de nem gondolod, hogy ilyen dolgokkal sok ember lelkivilágába beletrafálsz? Én tudod, hogy segíteni szeretnél a sok szerencsétlen tudatlanon, de így sok embert megbántassz! Bár én nagyon jól szórakozom a dumáidon! Eszméletlen dumád van! ;)
2013. nov. 14. 20:21
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

elgondolkodtató amit dexter ír.

sok fanatikus hívőt ideültetnék, és gyerünk győzd meg dextert.

sírva menekülnének sztem a bibliát mutogatva.

2013. nov. 14. 20:38
 20/26 anonim ***** válasza:

Rengeteg olyan dolog van, ahol hívők a tudomány segítségével próbálják meg igazolni a hitüket.

Hívők által pénzelt tudományos társaságok ill. díjak is vannak ilyenek.

Ha egy hitet igazoló tudományos eredmény születik, akkor természetesen nincs kétség, hogy az igaz és hiteles is!

Csak az lehet a hamis vagy nem illetékes, ha a tudományos eredmény cáfolja a hittételt.

2013. nov. 16. 01:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!