A Biblia miért ilyen soviniszta?
Van az Isten, a fiú, meg a szentlélek. Egyik se nő.
Csak Ádámot teremtik, Évát csak akkor, amikor Ádám egyedül érzi magát. Éva Ádám alárendeltje. Éva a főbűnös.
Ha a nő fiút szül, x napig tisztátalan, ha lányt, kétszer annyi ideig. Ha menstruál, tisztátalan.
Soha nem a férfiak "magtalanok", mindig a nő a selejt.
A nő maradjon csendben. A nő engedelmeskedjen a férjének.
Népszámlálásokkor csak a férfiakat veszik számba.
Egyetlen nő miatt Isten kinyír 24.000 embert.
A férfiaknak az Ótestamentumban több feleségük lehet, de a nőnek nem lehet más férfi az életében. Különben kinyírják.
Jézus megtagadja az anyját.
Akinek felesége van, az tegyen úgy, mintha nem volna.
A nők soha nem ismerik meg az igazságot, hiába tanulnak.
Babilon szajhája.
144.000 szűz férfi jut be a mennybe. Nők nem.
A férfiak mindig ártatlanok. A nők mindig bűnösek.
És még lehetne sorolni.
Hogy van ez?
Ha elolvastad volna a történetet, akkor láthatod:
"Ő pedig monda néki: Ne, bátyám, engem meg ne ronts, mert nem szoktak így cselekedni Izráelben, ne kövess el ilyen gyalázatot."
A másik pedig, hogy Dávid király megharagudott is lemészároltatta az Amnon nevezetű egyént.
Érdemes elgondolkodni ezen a törvényen:
Mózes harmadik könyve - A léviták egyházi szolgálatáról » 20. fejezet
"
17
És ha valaki feleségül veszi az ő leánytestvérét, atyjának leányát, vagy anyjának leányát, és meglátja annak szemérmét, és az is meglátja az ő szemérmét: gyalázatosság ez; azért irtassanak ki népök fiainak láttára, az ő leánytestvérének szemérmét fedte fel: viselje gonoszságának terhét.
"
Sőt a családon belüli erőszak máshol is halállal bűntetendő, nem csak ebben a részben.
Szóval, ha utálod a Bibliát vagy menekülsz tőle, akkor az a te dolgot. Engem nem zavar, ha a kis szektáddal állítólag a nők érdekében harcolsz, hogy eltereld a valós problémákról a figyelmet.
De ha engem és a testvéreimet rágalmazol azzal, hogy utáljuk a nőket, lenézzük őket és barbár módon erőszakoskodunk, akkor feljelentelek rágalmazásért.
Isten áldjon!
Hál Istennek..... vagyis bocs, SZERENCSÉRE, nincs szektám.
Nem rólad gondolom, hogy erőszakoskodtok, csak a könyvetekben van. Mert benne van.
De részemről lezárult a beszélgetés.
Átmegyek a Tudomány kategóriába, ahol legalább nem akarják nekem a feketéről bebizonyítani, hogy fehér.
Részemről viszont röviden reagálnék néhány súlyos tévedésre, ha már az eredetileg 20 állításból 3-at sikerült pontosítania a kérdezőnek. Tudom, hogy őt nem érdekli, csak tegnap épp köpködhetnékje volt, de lehet, hogy mást igen. Nem olvastam el a többi választ, bocs, ha már volt valamelyik.
"I. Timóteus levél, 2. fejezet. (...)"
1. Tanulni csak csendben lehet egy iskolai osztályban is; ha mindenki beszélget vagy mással foglalkozik, az nem tanulás.
2. Az újonnan csatlakozó nőkre vonatkozott, hogy nem taníthatnak. Ez is logikus, nem kell magyarázni, hogy miért.
A nagy tudású, régebbi hívő nők taníthattak, van is rá példa.
3. Más helyen pedig kifejezetten hangsúlyozzák a férfi (Ádám) felelősségét a bűnbeesésben.
"I. Korintus levél 7. fejezet"
Teljesen jó példa arra, amit írtam: a szövegkörnyezet fontossága.
Innentől kezdve pedig nincs probléma.
"Még hogy szövegkörnyezetből kiragadás. (...)"
Kezdjük ott, hogy mi is az a SZÖVEG. Nagyon egyszerű az alap: a mondatok _összefüggenek_ egymással.
Amit a kérdező írt, az egymástól teljesen független mondatok összevisszasága.
"2. se tud olvasni: (...)"
A kérdező nem tudott _továbbolvasni_ és értelmezni.
1. A szövegből világosan kiderül, hogy a 144.000 Izrael fiai közül valók.
2. A "zsenge" valamiből az első részt jelentette (pl. a termesztett növényekből is). Tehát ezt követte a többi (rész).
És világosan le is van írva, hogy ezután látott egy nagy sokaságot az író.
"volt egy női párja, Asherah, csak ezt szépen kitörölték a történelemből."
Ez speciel érdekelt volna, hogy honnan szedte a kérdező, az meg pláne, hogy mivel bizonyítja...
@ filoszmen:
Ha annyira unnád, akkor már rég nem lennél itt, mert találtál volna magadnak értelmesebb elfoglaltságot. Már bő másfél hónappal ezelőtt javasoltam neked egy párat, de neked eszed ágában sem volt, te egyszerűen itt érzed jól magad, itt próbálod levezetni a feszültségeidet vagy a frusztrációdat.
Pedig akár a GYK-n is lehetne hasznosan tölteni az időt, van más kategória bőven, ahol lehet segíteni másoknak, vagy akár beszélgetni is, bibliaidézetek nélkül. Senki és semmi nem tart vissza attól, hogy máshol olvass, írj, beszélgess.
Először leszögezném: Hiszek Istenben, nem tartozok egyik egyházhoz sem, és nő vagyok :). A kérdezőnek pedig teljesen igaza van. Hiába magyarázzák ki (mindenre és ellene is lehet igét felhozni) de ha a teljes bibliát nézzük, igenis hímsoviniszta! Nem kell ezen a keresztényeknek besértődni, ez tény :)
Azt meg külön viccesnek tartom, hogy a jehovák szektásozzanak... :D majd bepisiltem! :'D
Istenben azért hiszek, mert tudományosan képtelenség intelligens tervező nélkül ez az egész élet. Az evolúció meg több helyen támadható, és kevésbé bizonyítható (legalábbis számomra) mint a teremtéselmélet. És ezt 1 "lény" csinálta. Ha megteremtette, és ilyen logikusan, fantasztikusan, akkor biztos nem véletlen. Van célja, és itt van. Tehát Istennek lennie kell!
A biblia többsége viszont emberi iromány. Van egy kevés alapja, van benne "ige", de rengeteget raktak rá. Gondoljunk csak abba bele, hogy a katolikusok és Konstantin császár állították össze, aszerint, hogy az hatalmuknak megfeleljen, és az akkori társadalmi elvárásoknak is megfeleljen. Csak azt nem értem, ezen azóta miért nem gondolkozott el egyetlen protestáns vallás sem...
Ha érdekel, hogy mit miért gondolok így, írj privit. Nem vagyok kíváncsi az agymosottak betanult kritikáira...
Boccs mindenki :)
Ahogy már írták. A Biblia tényleg patriarchális társadalomban íródott. De igazából, amiről nem beszélnek a nő és a férfi egyelőnek lett teremtve. Csak társadalmi szerepük más, ez egy másik férfiközpontú vallásban az Iszlámban is így van. Csak nm nagyon veszik figyelembe.
De ha megnézed a régi "ősanya" vallásokban a férfi volt alárendelve. Mai napig is vannak Matriarchális társadalmak, keleten, vagy délebre is. Egyszer olvastam pszichológiát róla, hogy a férfi felsőbbrendűség hogy alakulhatott ki. Én magam, nem vagyok vallásos. Az én szemembe a Biblia csak egy nagyon szép mese. (remélem nem sértek meg senkit). A lélek létezésében viszont hiszek. Szóval "pogánynak" nevezném magam. És a nemek egyenlőségében hiszek. Sőt szerintem egyik nem sincs abban a helyzetben, hogy nagyon lenézze a másikat. (ja, Jézus egyenlőként tekintett a nőkre. ezt nem úgy találtam ki) Amúgy szerintem sosem volt egyik nem sem felsőbbrendű, ez csak egy társadalmi kitaláció. Ha egy férfi gyengébb jellem, a nő megmondta neki a frankót beszéljünk a középkorról, vagy a mostani világról. A felsőbbrendűséget, meg inkább a személyiség dönti el, mint a nemek, bőrszín, vagy vallás ;) Csak tudod, jó hinni vagy támaszkodni az ilyesmikre.
Még leírnám hogy a férfi felsőbbrendűség végül is, hogy alakulhatott ki Régen olvastam már róla. Nézzük a tyúkokat, a birkákat stb. Egy hímet látsz köztük. A nőstényekből több van. A férfiakban hogy is nevezzem, hogy megfelelő legyen "félelem" kezdett kialakulni, hogy a nők többségben vannak. Hiszen nekik kell hódolniuk stb. hogy mi elfogadjuk úgy, mint párunk, és utódaink apja. Mivel a hímnek nőstény kell a szaporodáshoz. Szóval talán egyfajta félelem miatt alakult így ki. Végül társadalmi szerepe lett ennek az egésznek. Pár álltanfajnál is kialakult, hol a nőstény, hol a hím dominál.
Ezek ösztönök. Nem kell nagyon komolyan venni. Főleg a Bibliát. Ember kéz írta. Nők is írhatták volna. De hát nem így történt ugyebár. Ezért nem is hiszek benne. Nő létemre nem vagyok bűnös. A havivérzésem miatt nem vagyok tisztátlan, hanem azt mutatja, hogy képes vagyok életet adni. Képes vagyok a férfinak megmondani a véleményem, és számítani is fog. Biológiailag, meg mindenki lánynak készül, a férfi "továbbmutálódik". (vagyis mutánslány)
Ha ezt nézzük, akkor ennyi erővel először a nőt teremtették meg nem?
Azt bevallom, lehet mi vagyunk a gyengébbik nem. Nemcsak fizikailag. Mert a páromat szeretem, és szolgálnám is. (nem rabszolgaként, hanem szeretetből. Szívesen főznék rá, takarítanék stb.) De nem azért, mert nőként ez a kötelességem, meg mert Bibliai mesék ezt mondják, hanem mert megérdemli. Szóval nem azért "szolgáljuk" (helytelen kifejezés) párunkat, mert felsőbbrendű, meg kötelesség, hanem mert úgy érzed, hogy megteszed érte. Természetesen ő is megteszi értem azt, amit úgy érez, hogy megérdemlem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!