Hányan vagyunk csillagász érdeklődésű ateisták?
Észrevettem, hogy a legtöbben, akik próbáljuk győzködni a hívőket, van némi fogalmunk a csillagászatról.
Ezt jól látom, hogy a legtöbbünknek hobbija is a csillagászat?
Nem sok mindenről, ami kapcsolatban van a csillagászattal, hiszen a bibliai tanítások elfogadásával egy átlagos hívő megelégszik az egyszerű magyarázattal és a 2000 éves tudásszinten megragad, így még az alapokat sem ismeri kellőképpen, bár néha vannak beszólások, amikor egyes területeken némi hiányos ismeret birtokában valaki felállít egy zavaros teóriát a vallás megtámogatására és azt érvekkel meg lehet cáfolni.
Általában a vallásosak azt hangsúlyozzák, hogy semmit sem tudunk biztosat, csak annyit, hogy valahogy megteremtődtek a dolgok, amik olyan bonyolultak, hogy nyilván tervezve voltak és erre az ateisták biztatják őket különféle ismeretek szerzésére.
Olyasmi ez, mintha egy gyermek kétségbe vonná a differenciálszámítás lehetőségét és a tanár biztatja, hogy tanulja meg előbb a szorzótáblát...
"Megint meg kell kérdeznem, mert érdekel:
miről győzködi egy csillagász a hívőket?"
Nekem csak feltűnt, hogy sokan (legalábbis itt) szeretjük a csillagászatot. De nem csillagászként győzködjük őket, vagy ha jobban tetszik, vitatkozunk, hanem emberként.
Amúgy meg nem biztos, hogy érdemes őket győzködni a csillagászattal, mert egyesek még a csillagászat távolságok fogalmával sincsenek tisztában.
Bocs, a szorzótáblás hasonlatom durva volt, elnézést, nem sértésnek szántam.
Legyen mondjuk a szögfüggvények...
:)
Kérdésre:
Ha az asztrofizika is beletartozik a témába akkor én is. Valamikor azt(is) tanultam, de ma már azt is nehéz kiszámolnom, hogy a perc mutató 1 óra alatt hányszor megy körbe az óra számlapján. :o)
#tzolko, filoszmen - kár a fáradtságért - "boldogok a lelki szegények"
Nem vagyok kimondottan ateista, csak nem érdekel Isten, vagyis nem hiszek benne, meg az egész bibliai cuccban.
A csillagászat viszont tényleg nagyon érdekel, egy időben csillagász akartam lenni.
Ilyen híres (esetleg hírhedt?) lettem?
Különben ja,érdekel,és szerencsére "környéken" van is ilyen hely ahol lehet ezzel foglalkozni.
(Egy kis reklám:Aki Budapesti,és érdekli a csillagászat,vagy csak egy jó társaságban akarja tölteni a csütörtök estéit közben tanulva az ég csodáiról,annak ajánlom a III. kerületi Laborc utcai Polarisz csillagvizsgálót.)
És válaszolva 2#-esnek:Ha például beleköt valaki az Ősrobbanás elméletbe,hogy "nincs bizonyíték",akkor ezt simán lecsaphatod alapszintű csillagászati ismeretekkel.Az elemek százalékos mennyisége,a legidősebb csillagok,a kozmikus háttérsugárzás,és a vöröseltolódás mind mind bizonyíték.De másik jól használható érv a finomhangoltság ellen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!