Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hányan vagyunk csillagász...

Hányan vagyunk csillagász érdeklődésű ateisták?

Figyelt kérdés

Észrevettem, hogy a legtöbben, akik próbáljuk győzködni a hívőket, van némi fogalmunk a csillagászatról.

Ezt jól látom, hogy a legtöbbünknek hobbija is a csillagászat?

2013. nov. 4. 20:57
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
62%

Nem sok mindenről, ami kapcsolatban van a csillagászattal, hiszen a bibliai tanítások elfogadásával egy átlagos hívő megelégszik az egyszerű magyarázattal és a 2000 éves tudásszinten megragad, így még az alapokat sem ismeri kellőképpen, bár néha vannak beszólások, amikor egyes területeken némi hiányos ismeret birtokában valaki felállít egy zavaros teóriát a vallás megtámogatására és azt érvekkel meg lehet cáfolni.

Általában a vallásosak azt hangsúlyozzák, hogy semmit sem tudunk biztosat, csak annyit, hogy valahogy megteremtődtek a dolgok, amik olyan bonyolultak, hogy nyilván tervezve voltak és erre az ateisták biztatják őket különféle ismeretek szerzésére.

Olyasmi ez, mintha egy gyermek kétségbe vonná a differenciálszámítás lehetőségét és a tanár biztatja, hogy tanulja meg előbb a szorzótáblát...

2013. nov. 5. 11:07
 12/24 A kérdező kommentje:

"Megint meg kell kérdeznem, mert érdekel:

miről győzködi egy csillagász a hívőket?"

Nekem csak feltűnt, hogy sokan (legalábbis itt) szeretjük a csillagászatot. De nem csillagászként győzködjük őket, vagy ha jobban tetszik, vitatkozunk, hanem emberként.

Amúgy meg nem biztos, hogy érdemes őket győzködni a csillagászattal, mert egyesek még a csillagászat távolságok fogalmával sincsenek tisztában.

2013. nov. 5. 11:09
 13/24 anonim ***** válasza:
65%

Bocs, a szorzótáblás hasonlatom durva volt, elnézést, nem sértésnek szántam.

Legyen mondjuk a szögfüggvények...

:)

2013. nov. 5. 11:22
 14/24 anonim ***** válasza:
48%
Mivel hasonlat, szerintem nem érezhetik sértésnek. Maradjunk a szorzótáblánál. Azt hiszem, a vallásos szemléletű embereknek nem is a csillagászati távolságokkal van bajuk, hanem magával az idővel. Nem tudja elképzelni sem, hogy mit jelent az, hogy 65 millió èvvel ezelőtt kihalt az állatvilág 95%-a, nem tudja felfogni az idő " teremtő ", formáló mechanizmusát. Azt meg, hogy valami 10 milliárd fènyévre van, csak távolságnak hiszi és felfogni sem képes, hogy amit látunk, annak jó része már nem is létezik. Minél távolabb van valami, annál biztosabb, hogy már nem abban a formájában van. És ha megkérdezünk egy vallásost, szerinte " mi az idő?" , egyből jön valami Bibliai parafrázissal. Természetesen a kormeghatározási módszerek sem igazak, az emberek is tévedhetnek, a Biblia szerint nem lehet...stb.
2013. nov. 5. 12:10
 15/24 titak ***** válasza:
12%

Kérdésre:

Ha az asztrofizika is beletartozik a témába akkor én is. Valamikor azt(is) tanultam, de ma már azt is nehéz kiszámolnom, hogy a perc mutató 1 óra alatt hányszor megy körbe az óra számlapján. :o)

#tzolko, filoszmen - kár a fáradtságért - "boldogok a lelki szegények"

2013. nov. 5. 22:52
 16/24 anonim ***** válasza:
36%
Ez igaz. A boldog birkanyáj...
2013. nov. 5. 23:19
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Vallásos vagyok, de érdekel a csillagászat, biológia, "hiszek" (idézőjelben, mert nem hitkérdés) az evolúcióban. A vallás egy más dolog, a kettőt nem szabad keverni. Az egyiket tudni kell, a másikban hinni és megtapasztalni. Sajnos vannak nagyon sötét hívő emberek, akiknek fogalmuk sincs, mi az evolúció és társai, így élből elutasítják. Általában félinformációk alapján. Ugyanúgy vannak rettenetesen begyöpösödött tudósok, akik képtelenek látni a csodát és mindent élből elutasítanak, amire nem tudják a magyarázatot és nem mérhető, egzakt. Régen én is próbáltam győzködni embereket, de már látom, hogy nincs értelme, semmin nem változtat, ha a Kovács János azt hiszi, a Föld lapos és 6000 éves.
2013. nov. 6. 22:03
 18/24 anonim ***** válasza:
Kedves előző! Elmondanád, mi a csoda?
2013. nov. 7. 07:22
 19/24 piriiiiii ***** válasza:
54%

Nem vagyok kimondottan ateista, csak nem érdekel Isten, vagyis nem hiszek benne, meg az egész bibliai cuccban.

A csillagászat viszont tényleg nagyon érdekel, egy időben csillagász akartam lenni.

2013. nov. 10. 16:59
 20/24 anonim ***** válasza:

Ilyen híres (esetleg hírhedt?) lettem?

Különben ja,érdekel,és szerencsére "környéken" van is ilyen hely ahol lehet ezzel foglalkozni.

(Egy kis reklám:Aki Budapesti,és érdekli a csillagászat,vagy csak egy jó társaságban akarja tölteni a csütörtök estéit közben tanulva az ég csodáiról,annak ajánlom a III. kerületi Laborc utcai Polarisz csillagvizsgálót.)

És válaszolva 2#-esnek:Ha például beleköt valaki az Ősrobbanás elméletbe,hogy "nincs bizonyíték",akkor ezt simán lecsaphatod alapszintű csillagászati ismeretekkel.Az elemek százalékos mennyisége,a legidősebb csillagok,a kozmikus háttérsugárzás,és a vöröseltolódás mind mind bizonyíték.De másik jól használható érv a finomhangoltság ellen is.

2013. nov. 22. 20:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!