Miért nem egyértelmű egyesek számára, hogy a Biblia nem származik semmiféle istentől?
Ószövetség:
A zsidóknak készült "mesekönyv", mely tartalmazza az akkori szokásaikat, törvényeiket. Ha Istentől erednek ezek, akkor miért nem örök érvényűek? Miért nem tartunk manapság rabszolgát, miért nem kövezzük meg a szombaton dolgozókat? Isten miért változtatta meg a törvényeit, akkoriban miért voltak megfelelőek?
Aztán a tudomány által megdöntött részeit már meg sem említem ennek a könyvnek. Ez lenne az Istentől sugallt iromány?
És ezzel mi a helyzet:
Bir. 1,19 "Vala pedig az Úr Júdával, és kiűzé a hegység lakóit; de a völgy lakóit nem lehetett kiűzni, mert vasszekereik voltak." ?
Én azt sem értem, hogy aki kereszténynek mondja magát, az hogyan tud olyan sztorikat is helyeselni, mint Szodoma és Gomora, az özönvíz, az egyiptomi elsőszülöttek "kivégzése" stb.
Újszövetség: Néhány barlanglakó vénember, akik meg akarták lovagolni az akkoriban népszerűvé váló Jézus sztorit, írtak egy olyan személy életéről, kivel némelyikük még nem is találkozott. Mithrász és Ozirisz történeteiből is merítettek, külsős forrás meg nincs. Eltérő helyszínek, csodák stb. Mi kell még?
Erkölcsi mondanivaló meg az Ezeregyéjszaka meséiben is van. És az is érdekes, hogy a világi törvénykezés sokszor szembe megy ezzel a híres erkölccsel (nem kövezzük meg a melegeket, rabszolgát sem tarthatunk stb.)
"Én azt sem értem, hogy aki kereszténynek mondja magát, az hogyan tud olyan sztorikat is helyeselni, mint Szodoma és Gomora, az özönvíz, az egyiptomi elsőszülöttek "kivégzése" stb."
Azért,mert erről szól az agymosás.A Bibliával alapvetően semmi baj nincs,a vallással van a probléma,amely önálló véleménnyel,értelemmel nem rendelkező embereket akar látni maga körül.Vagy elfogadod az egészet cakkumpakk,vagy nem vagy igaz hívő...Nincs középút,nem választhatsz,mindent fogadj el,ne gondolkodj,ne kételkedj (egészséges mértékben)Ez lelki zsarolás,és ráadásul primitív hazugság is.Ezért van az,hogy be vannak oltva a hívek az olyan dolgok ellen,amelyeknél kilóg a lóláb,ha még meg is látnak némelyeket,azonnal jön a "Nem szabad ellentmondanom a Bibliának,mert akkor rossz hívő vagyok,az Úr meg fog büntetni,megvonja szeretetét tőlem,kételkedni csak a hamisak szoktak..." gondolkodásmód.
Még egyszer írom,a Bibliával mint olyannal nincs baj,tartalmaz érdekes dolgokat,bölcsességeket,igazságokat,tanításokat amiknek az ember hasznát veheti.Azzal már lehet gond,ha valaki kizárólagos szentírásnak veszi.
Katy-től azért megkérdezném:A tudomány,a történelem elfogadja Jézus csodatételeit? Szerintem nem,de ha tévedek javíts ki.
Azért, mert akár származhat is egy istentől.
Egy eléggé emberi: hiú, gyenge fegyelmű és önző - de azért érzelmes és jóindulatú istentől.
Egy millió ilyen isten van a vallásos világképek között.
Ha a tudomány nem fogadja el Jézus csodatetteit, az az Ő dolguk.
Ám magunktól nem jöttünk létre, és egy értelmes tervező munkái vagyunk.
S ugyan miért ne lehetne hatalma olyasmihez amit az ember, nem tud végre hajtani.
Ha valaki ezt nem fogadja el, akkor ennek több oka is lehet:
Mivel maga képtelen ezekre, ezért hihetetlen, és számára nem kézzelfogható, így nem is fogadja el mint valós eseményt. A Teremtő aki létre hozta az életet, ugyan miért ne lenne képes meggyógyítani azt ami beteg, hiszen Ő alkotta, tudja mivel lehet jóvá tenni.
Mint ahogy az ember az alkotását ha elromlik benne egy alkatrész kicseréli egy hibátlanra, és újra működő képes lesz.
alap anyag pedig van bőven.... :)
A másik lehetőség, hogy nincs benne alázat, hogy elfogadja, hogy vannak korlátai, mert nem ő az Isten, és van aki ezt a szerepet már betöltötte aki felette áll az egójának ezért alárendeltségben kellene lennie, de nem teszi, mert független akar lenni, ez pedig nem teszi lehetségessé elfogadja ezt...
Katy Weaver
"Ha a tudomány nem fogadja el Jézus csodatetteit, az az Ő dolguk."
Persze,hogy az ő dolguk,csak akkor ne tegyél túlzó kijelentéseket.
Kedves kérdező!
A Biblia egyértelműen Istentől ihletett könyv, ezt főlöslegesen fogjátok tagadni, inkánb a régebbi kérdések visszaolvasáaával kellett volna neked is töltened az időd, ahelyett hogy provokálsz, itt egy példa:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Itt sem voltak valami fényesek és meggyőzőek az érveitek, újjat pedig azóta nem tudtatok írni, csak a magadfajta ateisták szokásos fröcsögésével van tele a GYK. Ha ezen átrágtad magad, mutatok más kérdéseket is, csak szólj bátran!
Mellesleg elég nevetséges, hogy ugyanazokkal az érveitekkel lövöldöztök már évek óta, mint az őrült, holott tisztán emlékszem, hogy a Bir. 1,19-et is egy pár napja magyaráztuk el újra egy hasonlú témájú kérdésnél. Azt is rengetegszer leírtuk már, hogy az ó és újszövetség közt van egy lényeges külömbség, de úgy látszik hiába...
Most pedig lehet lepontozni, mint ahogy azt az előző hívők válaszaival is tettétek. ( Érdekes, nem rég tett fel valaki egy olyan kérdést, ami a trollkodással, lepontozással kapcsolatos, ott arra hivatkoztatok, hogy de hát a hívők között is ugyanannyi troll, meg lepontozó van, pedig egy frászt, itt is szinte minden hívő válasza nullázva van, de biztos csak véletlen ez is, mint ahogy a többi kérdésnél is.)
Azért Pistike, mert a bibliai jóslatok "beteljesülésénél" ez szokott történni:
-Adott egy kétséges hitelességű igeszakasz, ami valami homályos dologra utal, bármire rá lehet fogni. Így a homályos, legkevésbé sem pontos jövendölést gyönyörűen alátámasszátok, egy utólag belemagyarázott dologgal.
-Kérdés, hogy az omnipotens isten, már ha mindenáron a jövőt akarja mutatni, miért nem közvetít valami abszolút konkrét dolgot?
-Ráadásul furcsa az is, hogy a hiperintelligens lény ilyen primitív módszerrel közvetíti az üzenetét, mint a sugalmazás.
[Ráadásul eléggé ellentmondásba kerültök önmagatokkal is, hiszen a keresztény vallások számottevő hányadának alapgondolata a szabad akart és a teljesen determinált jövő ezt ugye kizárja.]
Utolsó, szerintem inkább olvasgass bele azokba a próféciákba, egyáltalán nem homályos utalások, már számos helyen kifejtettem, hogy miért nem, viszont ha elfogulatlanul és objektíven álsz a dolgokhoz, akkor te magad is rájöhetnél erre...
"[Ráadásul eléggé ellentmondásba kerültök önmagatokkal is, hiszen a keresztény vallások számottevő hányadának alapgondolata a szabad akart és a teljesen determinált jövő ezt ugye kizárja.]"
Senki sem mondta, hogy előre kiszámított a jövő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!