Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Zsidókról alkotott felfogás?

Zsidókról alkotott felfogás?

Figyelt kérdés
Sajnos sokaknak majd szúrja a szemét ez a kiírás, de ezek tények. Vallásos emberek sokszor elítélően nyilatkoznak róluk. Persze ehhez joguk is van. De. Akkor hova lett a tartsunk össze, mindenkit egyformán szeretni? Mivel annyira hangoztatják ezt és mégsem így tesznek. Azt olvastam valahol, hogy régebben talán a keresztény egyház(?) üldözte a zsidóságot. Bár erről csak részinformációim vannak. Mit gondoltok erről a kérdésről?
2013. okt. 23. 01:49
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Ezek szerint néhány ember inkább annak vallja magát. Szerintem egy vallás tagja csak akkor legyen valaki, ha tényleg komolyan gondolja és az egész lelkileg is tud azonosulni.
2013. okt. 24. 00:03
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

"Erre nagyon jó példa Kertész Ákos. "

Hát ez a válasz tényleg nagyon jellegzetes példa. Kertész Ákos elismert és kedvelt író volt évtizedeken át, de soha nem merült fel, hogy zsidó. Minden könyvét olvastam, több filmjét láttam, de nem tudtam, hogy zsidó, igaz, nem is érdekelt soha az emberek származása.

A zsidóságáról akkor szereztem tudomást, mikor az idézett kijelentést tette. Egy Kossuth-, Arany János-, Hazám- és József Attila díjas írót elüldöztek négy szó miatt, amit aggastyánként, a Fidesz zsarnokoskodása és a baloldal töketlenkedése miatti elkeseredésében vetett papírra, és amit később visszavont. Elüldözték, és még most is ezt a négy szót hozzák fel annak bizonyítására, hogy A ZSIDÓK ilyenek meg olyanok.

2013. okt. 24. 01:04
 13/15 anonim ***** válasza:

Hát erre is csak azt mondhatom, hogy egy a sok közül.

Ezt egyéni szabadságnak hívjuk

De számtalan ellen példa van, hiszen nem egy Tanút Ismerek akik Magyar származású, de Indiai felesége van, vagy Magyar a hölgy a férje Roma származású, sőt olyanról is tudok, hogy magyar Testvérnőnek Kínai férje vagy Vietnámi férje van, vagy Néger a férje a felesége.

Katy Weaver

2013. okt. 24. 18:57
 14/15 megfelelő ***** válasza:

Én például szeretem a jehovásokat is meg a zsidókat is függetlenül, hogy nem értünk egyet sok mindenben. Ha megismersz valakiket, akkor nemcsak a rosszat fogod remélhetőleg észrevenni.

Amúgy Jézuson kívül szerintem senki sincs, aki mindenkit tudna szeretni.

Az üldözéseket pedig nem a keresztények kezdték, hanem sajnos a zsidók, és mivel a "keresztények" voltak többen és elegük lett belőle, elkezdték a zsidókat üldözni.

2013. nov. 6. 10:16
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsóhoz annyit tegyünk hozzá, hogy mindig mindenhol az ÚJ vallást kezdték üldözni.

Babilóniából Ábrahámnak el kellett jönnie, a király meg akarta égetni ( de I-ten megmentette ), mert összetörte a bálványokat. Azért tette, mert felismerte az egyetlen igaz I-tent és így rájött, hogy a bálványok nem istenek.

Egyiptomban, miután új Fárao jött, az visszaállította az egyiptomiak régi vallását ( az elõzõ Farao monoteizmus-szerû vallássl próbálkozott ) és üldözte a zsidókat.

Késõbb a zsidóknak lett bajuk a kereszténységgel, mégpedig az, hogy a zsidó vallás szigorú szemével ( és az iszlám szerint is ) a kereszténység bálványimádás.

A keresztények viszont azt mondták: a zsidók megölték Jézust, vagyis I-tent. Ezért üldözték a zsidókat, ezért kellett a középkorban a zsidóknak "szégyenruhát" hordani, emiatt voltak a hátrányosan megkülönböztetõ törvények, sokszor - így Magyarországon az Árpád-korban - csak a Vatican nyomására, még úgy is csak vonakodva ( mivel a zsidók a magyar király hasznos alattvalói voltak ).

A Katolikus Egyház álláspontja csak a XX. sz-ban kezdett változni, mai álláspontját a II. Vatikáni Zsinat nyilatkoztatta ki, "Nostrqa aetate ..." ( Korunkban ... ) kezdetû iratában. ( Hivatalos magyar fordítása: [link] illetve: [link] )

"Vallásos emberek sokszor elítélően nyilatkoznak róluk. "

Márminthogy vallásos zsidók? Kikrõl?

2013. nov. 27. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!