Hol volt isten?
...a nankingi mészárlások alatt? A holokauszt alatt? Az észak-amerikai indiánok kiírtása alatt? Az ausztrál és dél-amerikai őslakosok megölése alatt?
Mit csinált? Nézte és élvezte a műsort?
Feleslegesen írsz ki ilyen kérdéseket.
Aki eddig nem hitt, ezután se fog, aki meg hisz annak megvan a jól bejáratott válasza az ilyen kérdésekre, ahogy láthatod. Egy hívőt sem fogsz ezzel eltántorítani.
Vagy lehetne ilyet is kérdezni:
http://www.youtube.com/watch?v=Qev-i9-VKlY
Ennek legalább jó a dallama. :-)
"Ott volt,látta és fájt a szíve..."
Egy test nélküli, anyagtalan valaminek bajosan fáj a szíve! :)
Ha jól tudom, minden embernek szabad akarata van. Ami azt jelenti, hogy senki nem állít le cselekvés közben.
Ha az óvodában az egyik gyerek homokot szór a másik szemébe és az károsodik az óvónéninek mit kellene tennie? Verje agyon a gyereket?
A legtöbb ember nem nő fel a szabad akarathoz, pont azért nincs istenképük, mert "azt csinálok, amit akarok, és senki nem szól bele". Istennek nem az a dolga, hogy minden pillanatban közbelépjen, amikor valaki rosszat készül elkövetni. Kövesd el, hisz szabad akaratod van, amire sokan annyira büszkék, de nem nőttek fel hozzá. Aztán vállald a tetteid következményét.
Ha lemész az utcára és úgy döntesz elvágod valaki torkát azt szabad akaratból tetted, de később ezért felelősségre leszel vonva. A szabad akarat azt jelenti, hogy elkövethetsz jót és rosszat is. A szabad akarat segít ahhoz, hogy fejlődj, mert így különbséget tudsz tenni a jó és rossz között. Hogyan tudnál fejlődni, ha nem lenne szabad akaratod, ha nem követhetnél el rosszat, hibákat az életedben?
A kérdező szerény véleményem szerint nem rendelkezik természetfeletti hatalommal.A Magyarországon való önfenntartáshoz meg már a teljesítőképesség határán van az ember,úgy hogy érthető hogy nem sokan jótékonykodnak.Nyilván isten is azért ilyen spúr a jótékonykodással mert épp neki is rosszak az anyagi körülményei (biztos leégett anyagilag mikor elfelejtette elzárni a csapot és eláztatta a Földet)
Külön az aki itt a szabad akarattal akar érvelni:Ha én megmenztem a különben halálra ítélt ártatlant,akkor nem korlátoztam senki szabad akaratát.Az illető még ugyan úgy folytathatja cselekedetei véghezvitelét,csak én mindig úgy intézem a körülményeket hogy ne sikerüljön.
Mondjuk:szökésben lévő rabló,300-zzal hajt a sztrádán.De mivel csodatévő vagok ezért úgy intézem hogy mondjuk egy batár nagy útkarbantartó teherautó parkoljon az út közepén.És bumm,nem korlátoztam a rablót szabad akaratában,és segítettem közben a jóknak.
Ezt miért nem tuda volna megtenni a náci haláltáborokban?Mondjuk véletlenül mindig kijukad a gázvezeték,véletlenül mindig lefullad a rabokat szállító teherautó.Senkit nem gátoltam semmiben,mert nem tettem mozdíthatatlanná az itzmait vagy ilyesmi.Ő még ugyan úgy eljuttathatja a rabokat szabad akaratából a koncentrációs táborba,csak nehezebben mint eddig.Na?Megszegtem a szabad akaratot?Nem,pusztán mindig kedvezőtlen körülményeket idéztem elő.De ha ez már megszegésnek minősül akkor isten több százszor megszegte a szabad akarat tételét,hisz mennyi kedvezőtlen dolog érhet egy rossz embert cselekedetei végrehajtásában?Például hogy a németeknél maradjunk:kedvezőtlen volt számulkra hogy az orosz fronton befagyott a seggük a hidegtől és beleragadtak a fél méteres sárba.Itt akadályozva voltak.Ki akadályozhatta őket?Az aki a környezetért felelős.Ki felelős a környezetért?Isten.Jakpot
Isten akármikor terelhette volna úgy a dolgokat hogy minimalizálja a szenvedést,közbe a gonoszt ne korlátozza szabad akaratában.De nem tette.
Ráadásul igazából teljesen el is lehetetleníthetné a gonoszokat tervük véghezvitelében,hisz istennek a szívünk számít,és ha én már eltervezek egy gonoszságot,tök mindegy hogy véghezviszem-e vagy sem,hisz isten a szívembe lát és már érzi az elkövetés előtt hogy én jó vagy rossz ember vagyok.De istent ez nem érdekli,nyilván úgy ül a galaktikus foteljében hogy látja mindenki előre eltervezett gondolatait,de ha már látta a gondolatot akkor jót fog szórakozni a belőle születő cselekedet végignézésén is.Hisz ha látsz egy mozi előzetest te is meg akarod nézni a filmet...
Isten szerintem mozizásból teremtette a filmet,és már egy 9-10000 éve elég izgi a műsor,bár a forró lángok közt elégő dinoszauruszokon is biztos jót szórakozott millió évekkel ezelőtt.Biztos ők is vétkeztek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!