Egy mondatba meg tudnál fogalmazni egy társadalmi együttélést segítő etikai, erkölcsi törvényt?
A léviták egyházi szolgálatáról » 19. fejezet
9
Mikor a ti földetek termését learatjátok, ne arasd le egészen a te meződnek szélét, és az elhullott gabonafejeket fel ne szedd.
10
Szőlődet se mezgéreld le, és elhullott szemeit se szedd fel szőlődnek, a szegénynek és a jövevénynek hagyd meg azokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.
11
Ne orozzatok, se ne hazudjatok és senki meg ne csalja az ő felebarátját.
12
És ne esküdjetek hamisan az én nevemre, mert megfertőzteted a te Istenednek nevét. Én vagyok az Úr.
13
A te felebarátodat ne zsarold, se ki ne rabold. A napszámos bére ne maradjon nálad reggelig.
14
Siketet ne szidalmazz, és vak elé gáncsot ne vess; hanem félj a te Istenedtől. Én vagyok az Úr.
15
Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítéletben; ne nézd a szegénynek személyét, se a hatalmas személyét ne becsüld; igazságosan ítélj a te felebarátodnak.
16
Ne járj rágalmazóként a te néped között; ne támadj fel a te felebarátodnak vére ellen. Én vagyok az Úr.
17
Ne gyűlöld a te atyádfiát szívedben; fedd meg a te felebarátodat nyilván, hogy ne viseljed az ő bűnének terhét.
18
Bosszúálló ne légy, és haragot ne tarts a te néped fiai ellen, hanem szeressed felebarátodat, mint magadat. Én vagyok az Úr.
# 10!
Konfuciusz jézus előtt élt.
Javaslom, hogy felfedezd, hogy minden nép hagyománya közös gyökerekből táplálkozik.
Nemcsak Konfuciusz,hanem Platón, Epiktétosz...mondott olyan gondolatokat Jézus és a Biblia előtt,amit nagynak hisznek a keresztények. Csak már sok száz évvel azelőtt megfogalmazódott. És ott van a dzsainizmus is és rengeteg általunk szinte nem is ismert Ázsiai bölcseletek. De én a saját véleményetekre vagyok kíváncsi.
Ha fel kellene építeni egy társadalmat,mi lenne az első evidencia,az alaptörvény?
2 felől lehet megközelíteni a problémát.
a.) Megmondod, hogy mit kell tenni
b.) Megmondod, hogy mit nem szabad tenni
A fő gond akkor szokott megtörténni, amikor valaki megszegi az egyik pontot. És csak úgy állítható meg, hogy mi is megszegjük.
"...soha ne tedd másoknak azt, amit magadnak nem kívánsz."
Na de ha mondjuk mazochista a pacák?
:)
- Egy mondatban? -
Ifjú koromban olvastam Puskin könyvét, minden napra írt egy bölcsességet. Számtalan frappáns mondást kitaláltak már. Minden körülmények között általában nem állják meg a helyüket, ahogy a bibliai idézetek sem, mert mindenre van benne példa és mindennek az ellenkezőjére is.
"Öltözzetek lilába,
menjetek a p*csába!"
Fradi B-közép
Mindenki abban hisz, amiben akar, mindaddig, amíg hitének gyakorlásával másokat nem zavar vagy sért.
(Nem csak vallásos hitre gondolok, hanem pl. lehet felőlem homoszexuális is, ha ezt nem gyakorolja másokat zavaró módon.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!