Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit jelent, mire utal a...

Mit jelent, mire utal a Biblia legelső lapjain említett viszály és ellenkezés (ellenségesség, ellenséges viszony) az Asszony és a Kígyó között?

Figyelt kérdés

2013. szept. 1. 09:36
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Nem, nyelvtanilag is az a helyesebb, és mivel ige magyaráz igét, így fedi le máshol is a jelentését.

Mint mondtam, a szöveg tagolása újkeletű dolog, tehát meg kell vizsgálni más tagolásba is. De ha megfigyeled a válaszba nem csak az volt a magyarázat, hogy tagold máshogy, hanem a tagolás megváltoztatását meg is indokoltam. Tehát helytelen az a vádad, hogy ha egyik nem fedi az elképzelést, akkor a másikat kell elfogadni. Csak megfelelő alátámasztás esetén lehet mérlegelni a tradicionális szerkezet felbontását, és annak elfogadását. Ez viszont megtörtént. Éva nem Isten képmására lett teremtve, hanem Isten képmásából. Tehát Isten képmására lett a férfi teremtve és asszony lett teremtve. Nem is lehet ez másképp, mivel:

Csel 17,26 És az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette...

Ha Éva nem Ádámból lett, hanem független teremtésként, az két vérből lett volna az emberiség, és nem egyből. Tehát Ádám lett kizárólag Isten hasonlatosságára alkotva, Éva már belőle lett.

Ádám leszármazottai már atyjuk hasonlatosságára lettek:

1Móz 5,3 Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és

nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára

és nevezé annak nevét Séthnek.

2013. szept. 2. 13:04
 22/25 Pietrosol ***** válasza:

# 21!

"Szerinted hazudott Ádám vagy Éva?"

Nem hazudott, csak, mint fent írtam magyarázkodott és hárított. Mondhatott volna annyit is, hogy:-"igen ettem, hibáztam". A döntést Ő hozta meg, egyébként is Isten, aki mindent tud, mindent tud.

Nem nehéz ezt értelmezni, legfeljebb ha nem akarod.

Nem férfi teremtetett, hanem férfi és asszony egysége. Hiába tagolgatod ezt bárhogy. Hacsak nem az a célod, hogy a prekoncepciód alátámaszd.

Figyelj csak: "És megáldá Isten õket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."- mondja ezt Ádámnak, aki nem férfi, hanem Istenhez hasonlatosan férfi és asszony.

„És nevet ada az ember minden baromnak, az ég madarainak, és minden mezei vadnak; de az embernek HOZZÁ ILLŐ SEGÍTŐ TÁRSAT NEM TALÁLT VALA.”

Kis gondolkozással arra mindenképp ráeszmélhetnél, hogy itt valami nem stimmel, ugyanis korábban Ádámnak azt mondta, amit két bekezdéssel ezelőtt idéztem ("Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.")

Tudnak szaporodni, sokasodni, birodalmuk alá hajtani a...mindent, de hát mindez semmi, mert nincs aki segítsen neki. Végül is mindenre képesek, de kell neki segítség. Mihez is kell segítség? Ha itt nem észleled a defektet, abban én tényleg nem tudok segíteni. De szerintem ezt inkább nem akarod látni.

"Annakokáért elhagyja a férfiú az õ atyját és az õ anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté."

Ki volt Ádám anyja és atyja?

Segítek: Isten.

Kit hagyott el Ádám Éváért?

Istent.

A szétválasztás (Éva megalkotása) volt a bűnbeesés, az almás-kígyós, már tett volt az ember részéről, de a tettnek mindig van előzménye és ez ebben az esetben a teljességtől való elválás volt.

És végül, az Éva előtti asszony fantazmagóriája csupán a Biblia szavaival igazolható, csak valamilyen okból eltakarod magad elől a napot. Ne feledd, az önkorlátozást is te választottad. És ha nem haragszol elállok a további szócsatától.

2013. szept. 2. 18:40
 23/25 anonim ***** válasza:

Akkor csak egyet emelek ki.

" hogy itt valami nem stimmel,

ugyanis korábban Ádámnak azt

mondta, amit két bekezdéssel

ezelőtt idéztem ("Szaporodjatok

és sokasodjatok, és töltsétek be a

földet és hajtsátok birodalmatok

alá; és uralkodjatok a tenger

halain, az ég madarain, és a

földön csúszó-mászó mindenféle

állatokon.")

Tudnak szaporodni, sokasodni,

birodalmuk alá hajtani

a...mindent, de hát mindez

semmi, mert nincs aki segítsen

neki. Végül is mindenre képesek,

de kell neki segítség. Mihez is

kell segítség? Ha itt nem észleled

a defektet, abban én tényleg nem

tudok segíteni. De szerintem ezt

inkább nem akarod látni."

Nem reflektálsz a válaszomra, csak fújod. Kérlek, fussál neki megint a 09:39 válaszomnak még az előző oldalon. Részletesen leírtam, hogy mekkorát tévedsz. Köszönöm.

2013. szept. 2. 20:04
 24/25 Pietrosol ***** válasza:

# 23!

Ne csináld komám, reagáltam a válaszodra. De legyen neked ahogy szeretnéd.

Minden jót!

2013. szept. 2. 20:40
 25/25 Salx Narval ***** válasza:
21- senki nem mondta, hogy Éva független volt Ádámtól, hiszen belőle vétetett. De tényleg hagyjuk, nem egy malomban őrlünk.:D
2013. szept. 3. 04:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!