Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A halál után bomlandó aggyal...

A halál után bomlandó aggyal hogyan beszélhetünk tudatállapotként a mennyországról?

Figyelt kérdés

Mindenhol látom, hogy egyre csak harsogják: "a mennyország nem egy létező hely, hanem egy tudatállapot". Tegyük fel létezik lélek (bár pontos definíciója sincs, sokféleképpen lehet értelmezni ezt a szót), akkor sem az felel a tudatért, hanem az agyunk. Vagy szerintetek agy nélkül beszélhetünk tudatról, tudatállapotról. Az agy pedig lebomlik a sírban, ez tény (vagy elég, ha mondjuk az illetőt hamvasztják).

Ezenkívül én a Bibliában sem találtam sehol egy sort, ahol tudatállapotként írnák le a mennyországot, nem is tudom honnan jött ez az roppant új keletű nézet, azt viszont tudom, hogy miért. A mennyország először az égben volt, miután ennek az esélye leredukálódott a nullára, azután helyesbíteni kellett a mesét. Ez a tudatállapot rettentően okosan, sőt tudományosan hangzik, de rémesen nagy butaság.

Tehát a kérdés igazából az, e tény tudatában, hogy az agyunk szépen lassan elpusztul, megsemmisül a halálunk után, akkor hogyan lehetne a mennyország tudatállapot?

(Annak pedig külön örülnék, ha valaki megválaszolná azt is, hogy mégis honnan ered ez a nézet.)

2013. aug. 22. 15:57
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
(Prédikátor 9:10) "Mindazt, amit kezed megtehet, tedd meg a te erődből, mert sem cselekedet, sem tervezés, sem ismeret, sem bölcsesség nincs a seolban, ahová mégy."
2013. aug. 24. 14:10
 12/12 anonim ***** válasza:

Szia!

A Menny nem egy tudatállapot, de nem is egy elvont, túlvilági hely a meghaltak lelkei számára, hanem egy időben és térben létező hely, ahonnan Isten kormányozza a világmindenséget (Zsolt 103,19)

A spirituális definíció onnan származik, hogy sokan spiritualizálják a Biblia tanítását, miszerint a lélek halála után valahová kerül. Ez a filozófia a hellenisztikus gondolkodás terjedésével lett népszerű, aminek semmi bibliai alapja nincs. A Szentírás ugyanis arról tesz bizonyságot, hogy a halottak a sírban nyugszanak öntudatlanul, egészen a feltámadásig (Préd 9,7-8; Dán 12,11). Ez a felfogás ellentétben állt a környező pogány népek felfogásával, ami a Bibliától nem meglepő, hiszen a zsidóság törvényei is teljesen ellentétben álltak más népek törvényeivel (Eszt, 3,8)

2014. febr. 16. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!