Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire fontos, hogy miben...

Mennyire fontos, hogy miben hiszünk?

Figyelt kérdés

Kezdjük az elejéről. Megszületik egy gyermek, aki alapból semmit sem tud a világról, de még magáról sem. A szülei, akik már régóta élnek ezen a föld nevű bolygón már sok mindent tapasztaltak, hallottak, tanultak és láttak életükben, ezért ők át tudják adni a tudásukat a gyereknek, vagyis elkezdik tanítani. A kis gyerek először elkezd járni, aztán beszélni majd gondolkodni. Kezdi gyűjteni a tapasztalatokat tehát mondhatjuk, hogy kezd beilleszkedni a világba és az iskola által kezd felzárkózni a születése előtt történt dolgokból. Ezáltal szerez egy alap intelligenciát és kialakul benne egy gondolat a világról, amelyben él. Sokat hall az evolúcióról és a vallásról is, de egyik sem érdekli, úgy dönt inkább ezek nélkül éli az életét. Dolgozik keményen és úgy gondolja minden, amit eddigi életében megszerzett, csak is az övé. Majd ezután összeismerkedik egy gyönyörű és okos lánnyal, akivel nagyon boldog és úgy érzi megtalálta az élete értelmét. Mindig mondta a lánynak, hogy csak Ő érte él, csak Ő jelenti neki az életet. Látszott, hogy nagyon szerette, szinte már imádta. A fiatal folytatta tanulmányait közben és sikerült egy nagyon jól fizető álllást szereznie. De neki csak az volt fontos, hogy a lánynak, akit nagyon imád, mindent megtudjon adni. Csak Ő érte dolgozott, csak Ő érte kelt fel nap mint nap és csak Ő érte élt. Nagyon boldogok voltak, míg egy nap a lány szakított vele...

A fiú úgy érezte semmi értelme már az életének, ha nem lehet a lánnyal többé és nem láthatja gyönyőrű arcát, nem foghatja puha kezét, ezért úgy döntöt, számára nincs értelme tovább élni. Felment a padlásra és felakasztotta magát...

Ha ennek a fiúnak a szülei vallásosak lettek volna és a fiúkat megtanították volna arra, hogy az élete értelme ne emberektől vagy tárgyaktól függjön, talán még ma is élne és akkor mondhatnánk, hogy ezt a fiút megmentette az Istenbe vetett hite.

Tehát a kérdésem ezek után az, hogy szerintetek mennyire fontos, hogy miben hiszünk?

2013. aug. 18. 13:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
hát látod eléggé fontos
2013. aug. 18. 13:46
 2/14 anonim ***** válasza:
45%
Hát aki egy lány miatt képes felakasztani magát, az kétlem, hogy szerzett egy "alap intelligenciát", hogy téged idézzelek.
2013. aug. 18. 13:57
 3/14 anonim ***** válasza:
Itt nem feltétlen kell hinnie Istenben. Elég csak belegondolnia, hogy mekkora fájdalmat okozna ezzel a szüleinek, akik eltemetik a saját gyereküket. Ha meg ő volt az egyetlen gyerekük, akkor főleg. Abban teljesen egyetértek, hogy nem egy ember miatt kell élnünk, és nem tőle kell függjön minden, ami minket körülvesz, így az életünk sem. Talán a hite tényleg megmenthette volna, ha lett volna, de egy kis ész is társulhatott volna mellé. Én nem vallom magam hívőnek, de nem állítom az ellenkezőjét sem. Viszont ha lenne valaki, akibe halálosan szerelmes vagyok, ő pedig elhagyna, akkor tudnám, hogy ennek így kellett lennie. Nem ő az, akit nekem rendelt a sors, még várnom kell az igazira. Egy szerelem miatt soha nem lennék öngyilkos. Annyit nem ér az egész.
2013. aug. 18. 14:00
 4/14 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Minden embernek, mint ahogy a történet szereplőjének is, van hite. Hit nélküli ember nem létezik. Viszont érdemes a hit és a vallásos hit fogalmát elválasztani. Az egyik a szokásainkból, rögzült gondolatokból, érzelmekből és megnyilvánulásaikból, viselkedésformákból él, míg a másik egy transzcendenst feltételez.

A történeted szereplőjének hite úgy nyilvánult meg, hogy önmagát akkor érezte teljesnek, ha a szerelmével volt együtt, vagyis azt hitte, hogy nélküle az élet kettétörik. Ketté is törte.

Egyébként nagyon fontosnak tartom az egészséges hitet, ami szerintem transzparens és nem ragad meg benne semmi lényegtelen. Úgyis csak az a fontos ami megmarad, ami le tud morzsolódni az emberről, az nyilván nem is fontos.

2013. aug. 18. 14:27
 5/14 anonim ***** válasza:

Gondolom itt a kérdező arra utal,hogy ha a fiú hitt volna istenben,akkor nem gondolta volna azt,hogy a lány után egyedül marad a világban,hiszen isten akkor is vele maradt volna és segített volna neki,legalábbis ő úgy érezte volna.

Azonban ez szerintem sarkos kérdés, hiszen ilyen alapon azt a kérdést is fel lehet tenni,hogy egy ember megöli a családjának tagjait,mivel nem tudja fizetni a hitelt és nem akarja,hogy a ebben a rossz világban éljenek tovább,majd végez magával is..

2013. aug. 18. 16:18
 6/14 anonim ***** válasza:
Meg nem értem, ha a fiú annyira el volt keseredve, miért nem találta meg magától a vallást? Miért kellett volna ehhez gyerekkorában vallásosan nevelni?
2013. aug. 18. 19:31
 7/14 anonim ***** válasza:

8 évig jártam hittanra, mert kötelező volt. Az utolsó évben vasárnaponként utáltam korán felkelni, hogy még a templomba is elmenjek. Alig vártam, hogy vége legyen ennek az egésznek, és ne kelljen azt csinálnom, amit mások mondanak. Itthon szerencsére nem kötelezett rá senki, hogy vallásosan éljek, összesen annyit vártak el tőlem, amennyit fent is leírtam. Most pedig, sok évvel később, magam kezdtem el érdeklődni a vallások iránt, így a kereszténység iránt is.

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy az sem szerencsés minden esetben, ha egy szülő szigorúan vallásosan neveli a gyerekét, később eltávolodik tőle. Én sem vallom magam vallásosnak, attól azért még messze vagyok. Nem vagyok elfogult egyik ágazattal szemben sem, és nem is leszek. Ha az említett fiú akarta volna, saját maga is megtalálta volna a helyes utat. Ezekkel a kérdésekkel akkor is találkozunk, ha nem akarunk. Elég csak kilépni az utcára. Aki fogékony rá, az észreveszi. Aki nem, sajnos rossz útra tér...

2013. aug. 18. 19:47
 8/14 anonim ***** válasza:

ennek semmi koze a vallashoz

ott van minden elcseszve hogy: O erte elt, O erte dolgozott, stb, ha ennyire belebolondul valakibe es utanna nem kepes feldolgozni 1 szakitast csakis a fiu hibaja, es semmi koze ahhoz hogy hivo vagy sem,

a nagyon vallasos keresztanyam is felkotte magat, mig par nem hivo haverom normalis emberkent atveszeltek a szakitast

2013. aug. 18. 20:24
 9/14 anonim ***** válasza:

Szerintem rendkívül fontos az, hogy ki miben hisz.

Egy keresztény, aki még beszámítható, nem fogja felkötni magát, ha tudja, hogy az öngyilkosság bűn, márpedig tudja. Legfeljebb hisztériás roham során.

2013. aug. 19. 18:56
 10/14 anonim ***** válasza:

A vallás sem adja meg az élet értelmét, célját.

Addig rendben, hogy kaparni kell az utolsó ítéletre, de mi van utána?

Ha üdvözülsz, az miért jó?

Miért kell örökké élni? Mi értelme van?

Ha örökké élsz, teszel majd egyáltalán valamit? Lesz célod?

2013. aug. 20. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!