Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A katolikus egyházon kívül...

Izidorkata kérdése:

A katolikus egyházon kívül más egyházak is bocsánatot kért az inkvizícióért?

Figyelt kérdés

halottam hogy a legnagyobb protestáns egyházmég egy régrbbi presbiteri pápája bocsánatot kért azinkvizicióért. De úgy tudom hogy Kálvin, Luther követői, meg egy rakás angol presbiter is sütögetett embereket. Most a pápa az ő nevükbe is bocsánatot kért ezekért a gyászos tettekért?

Még egy idevágó kérdés, Jézus keresztrefeszítésért valaki bocsánatot kért már?

2013. júl. 30. 09:09
 1/8 anonim ***** válasza:
73%
miért kérnének Jézus keresztre feszítésért bocsánatot? Az el volt rendelve
2013. júl. 30. 10:18
 2/8 anonim ***** válasza:

A protestánsok miért kérjenek bocsánatot? Mert meghaltak?

Ezt írja a wiki: " A legújabb korban II. János

Pál pápa volt az első római

katolikus pápa, aki

bocsánatot kért a

protestánsok és a zsidók

elleni bűnökért,

Konstantinápoly keresztes

kifosztásáért, a latin-

amerikai és ázsiai erőszakos

hitterjesztésért, mea culpát

gyakorolt az egyház összes

múltbéli bűnéért, az

inkvizíció kegyetlenségéért."

2013. júl. 30. 10:54
 3/8 anonim ***** válasza:
8%
Vagy a te éles elmédben az inkvizíció az volt, hogy szegény, szerencsétlen ateistákat több évszázadon keresztül gyilkolta a sok mocskos egyház, a katolikustól kezdve, a reformátuson keresztül mindenki?
2013. júl. 30. 10:56
 4/8 anonim ***** válasza:
84%
"Még egy idevágó kérdés, Jézus keresztrefeszítésért valaki bocsánatot kért már?" Tényleg idevágo. (De hova is???) Szerinted Jézus keresztrefeszitéséért kitöl kellene bocsánatot kérni? Kinek? Kifejtenéd?
2013. júl. 30. 11:11
 5/8 anonim ***** válasza:
83%

Az első és legfontosabb, hogy a fogalmak a helyükre kerüljenek. Megbeszélni utána lehet őket.

A keresztre feszítésnek sem az egyházakhoz, sem az inkvizícióhoz nincs köze.

Az inkvizíció egy eljárásrend, amelyet a katolikus egyház rendelt el. Az inkvizícióért csak a katolikus egyház kérhet bocsánatot.

Vallás nevében gyilkolni egyes korokban szokás volt. Ez azt jelenti, bizonyos körülmények között jogos megölni azt, aki nem az én vallásomat követi, tekintet nélkül bármire. A lefolytatása többnyire közönséges gyilkosság, néha formai körítéssel, de semmiképpen sem (bármilyen hamis, vagy igaz) hivatalos eljárással. Ugyanis nem létezett egyház által deklarált hivatalos eljárás az inkvizíción kívül.

Emberi tartás kérdése, hogy valaki miféle tettekért kér bocsánatot és minek a nevében. Vannak, a katolikustól különböző egyházaknak olyan képviselői, akik minden, vallás nevében elkövetett korábbi gyilkosságot (megaláztatást) ma elítélnek és elnézést kérnek érte. Ez hivatalossá akkor válhat, ha az illető egyház legfőbb irányító testülete jelenti ki a megfelelő formalitás mellett hivatalosan. Anélkül csak az adott ember méltóságát fejezi ki, nem egyházét.

2013. júl. 30. 12:01
 6/8 anonim ***** válasza:
50%

Bizonyára sokan olvasták Merle népszerű regényfolyamát, a Francia históriát, amely a reformáció idején zajlik, a vallásháborúk korában. Franciaországot jól bemutatja, ahol a reformáció hívei is tartottak vérengzéseket, azokon a területeken, ahol ők voltak többségben.

Már IV. Henrik is vezetett ellenük hadjáratot, amikor francia király lett, a korábbi pártja ellen, mert nem tartották be a nantesi ediktumot, amelyet a reformáció hívei számára hoztak létre, de ők is megszegték.

Lerombolták a katolikus templomokat, sőt La Rochelle-t is meg kellett ostromolnia XIII. Lajosnak, vagyis a kérdés jogos, a vallási fanatizmus korában nem csak a katolikus, de más egyházak is követtek el rémtetteket, elpusztítva a más vallásúakat és az ateistákat is természetesen.

Mindez ugyan az áldozatokon nem segít, de mégis megnyugtatóbb a jövőre nézve, hogy teljesen elvetik az ilyen irányú cselekedeteket.

Magam ateista vagyok, de Jézus kivégzését talán I. Constantinus már jóvátette a Római Birodalom részéről, amikor a kereszténységet államvallássá tette.

2013. júl. 30. 12:08
 7/8 A kérdező kommentje:

Kálvinról olvastam hogy kiváló protestáns teológusokat égetetett meg máglyán, mert dogmatikai-filozófiai kérdésekben nem találta elég pontosnak a nézetüket.

tovább... a tvbe láttam hogy micsoda boszorkányüldözés volt a protestáns skandináv vidékeken a 17-18században, nagy számú boszorkányt, és megszálotat égettek el, tömegesen végeztek ki, ezzel szemben Könyves Kálmán már jóval előbb sokkal felvilágosultabb nézeteket vallott.

Én inkvizíciónak a vallás nevében elkövetett hamis vádak alapján, és módszeresen végzett üldözést értem.

Az evangéliumokat olvasgatva úgy értettm hogy Jézust is vallási okokból került konfliktusba, és vallási nézet nevében ítélték el.

2013. aug. 1. 09:18
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, kérlek ne használj jól definiált fogalmakra nem megfelelő szavakat. Ez lehetőséget teremt az összemosásra. Az inkvizíció a katolikus egyház jól szabályozott eljárása volt. A katolikus egyház, és más vallások egyéb típusú gyilkosságait talán jobb rémtetteknek, tömegmészárlásnak, kivégzésnek, vagy közönségesen gyilkosságnak nevezni, mert jellegüktől függően e megnevezések egyikét hajtották végre. Abban egyetértünk, hogy ezért is jár bocsánatkérés (csak nehezebb megfogalmazni, mert az inkvizíció mindig egyházi eljárás volt, a többi meg "magánszorgalomból" is csinálták. Tehát a bocsánatkérést ott nehezebb nevén nevezni).

Egyébként voltak "hivatalos" kivégzések a reformáció részéről is, ilyen például Szervét Mihály máglyahalála, amelyet Kálvin, hatalmának megszilárdítása okán, teológiai ellentéteik miatt rendelt el. Sütő András kitűnő színdarabja (Csillag a máglyán) meséli el a részleteket.

2013. aug. 1. 09:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!