Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten mindenható, vagy hallhat...

Isten mindenható, vagy hallhatatlan? Ha Isten hallhatatlan, akkor nem tudja magát megölni, mivel hallhatatlan, de ha így van, akkor meg nem mindenható!

Figyelt kérdés
Ez az eszmefuttatás egy haláli filmben találtam, amin ha picit is elgondolkodunk, akkor rájövünk, hogy van igazság tartalma.
2013. jún. 24. 11:40
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Ez a gondolkodás, az emberi agy végességét jelzi. Isten ott kezdődik, ahol a gondolatok véget érnek. Ne gondolkodj ilyeneken, mert akkor sosem fogsz hinni. Mindig lesz egy kérdésed, csak tök felesleges, mert nem vezet semmire.
2013. jún. 26. 11:40
 12/21 nagylzs ***** válasza:

> Ez a logikai paradoxon csak azt mutatja, hogy nem létezik mindenható entitás

Kár hogy ez nem matematika. Ha matematika lenne, akkor egy bizonyítottan helyes és teljes axióma rendszerből kiindulva, bármely állítás ami logikai műveletekkel hamisnak bizonyul, bizonyítja hogy az eredeti föltevés helytelen volt.

Itt azonban nem erről van szó. Kiindultunk olyan fogalmakból mint "Isten" és "halhatatlan" és "mindenható" stb. Ezeknek a jelentése a homályba veszik. Például van aki a mindenhatóságot úgy értelmezi hogy "bármit bármikor önkényesen megtehet". Ha ebből kiindulva logikai paradoxonhoz jutunk, akkor az nem azt bizonyítja hogy nem létezik mindenható Isten. Mivel azt is jelentheti, hogy a mindenhatóságról alkotott fogalmunk az, ami hibás. És valóban: aki Istent önkényesnek állítja be, az ellentmondásra kell hogy jusson.

Ha az eszmefuttatáson elgondolkozom, akkor nem arra jövök rá hogy van igazság tartalma; hanem arra hogy tiszta fogalmakban való gondolkozás nélkül mindenféle képtelenséget ki lehet eszelni, és az úgynevezett logika segítségével még nagyobb eszetlenségeket lehet belőle "bebizonyítani".

2013. jún. 27. 10:50
 13/21 anonim ***** válasza:
Hát isten biztos, hogy haLLhatatlan, meg láthatatlan is :Dxdd a mindenható meg Chuck Norris ._., na jó nem az én vagyok :$ xd
2013. jún. 28. 18:55
 14/21 A kérdező kommentje:

Akkor halhatatlan... így jobb? Bocsássatok meg a helyesírásomért, de a kérdésemre továbbra se válaszoltál!

A másik meg nem én adtam meg azt, hogy halhatatlan, meg mindenható, hanem abban a mesekönyvben van így.

2013. jún. 30. 10:29
 15/21 A kérdező kommentje:

"Az agy mulandó, a lélek örök"

Az agyban születnek a nagy gondolatok... vagyis minden gondolat.

A lélek meg egy valami, ami talán létezik, talán nem.

Szerinted mennyit ér az az ember, ha ennyi ésszel éli le az életét:

[link]

A túlvilágon okos?

2013. júl. 13. 08:11
 16/21 nagylzs ***** válasza:

> hanem abban a mesekönyvben van így

Milyen mesekönyv? Az eredeti kérdésben egy "haláli fim" szerepelt. Nem tudjuk hogy melyik film, de még ha tudnánk, akkor se lenne valószínű hogy a "mindenhatóság" fogalmát tisztán definiálták benne. Tehát a kérdés annyira pontatlan, hogy nem adható rá értelmes válasz. A filmekben sokszor azért mondanak ilyen paradoxonokat, hogy a kedves nézőt gondolkodásra késztessék. Nem az a cél, hogy választ találj a konkrét kérdésre, mert arra nem lehet. Az a cél, hogy fölfedezd a kérdés gondolatmenetének, kiindulási feltételeinek hiányosságait.

Mint mondtam, a kérdés nem jól definiált. Ha neked van róla egy konkretizált, jól definiált elképzelésed, akkor azt a kérdést tedd föl precízen, a saját szavaiddal. (Ehhez le kellene írnod hogy te hogy értelmezed Istent, a mindenhatóságot, a halhatatlanságot, az életet, az ölést és a halált.)

De ezzel talán ne is fáraszd magadat, nem éri meg. Számomra például a mindenhatóság nem jelenti azt, hogy bármit következmények nélkül megtehet, hanem hogy pontosan ismeri a következményeket, és a világot működtető törvények keretei között képes bármit megtenni, ide értve tetteinek törvények által megadott következményeit is.

2013. júl. 13. 20:40
 17/21 poet1 ***** válasza:
Csak Jézus szavait idézném aki ugye egy Istennel: van hatalamam hogy letegyem az életem és van hatalmam hogy ismét felvegyem
2013. júl. 22. 06:22
 18/21 anonim ***** válasza:
mi annak a haláli filmnek a címe?
2013. júl. 23. 22:14
 19/21 A kérdező kommentje:

Botched!

A film hülyeség, de az idézet helytálló és elgondolkodtató.

2013. júl. 24. 09:15
 20/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Megmutatnád nekem a Bibliából, hol írja Isten magáról azt, hogy halhatatlan?

2013. júl. 24. 19:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!