Miért parodizáljátok ki az ó görög vallást?!
Az oldalon rengetegen irkálják azt hogy "persze persze...Akkor nyilván Zeusz is létezik..."Hogy írhattok ilyen istenkáromlást?!Zeusz az igaz,illetve az összes többi vele kapcsolatos isten/félisten/nimfa/szörny/gigász,a többi vallás pedig nem igaz!
Aki nem ismerné a görög tanokat:
Nem maradtak feljegyzések hogy mikor (köszönjük kereszténység...) teremtették az isteneket a világegyetemet,de tudjuk hogy nagyon régen.Az első 3 isten volt Gaia,Khaosz és Erebosz.Ők voltak a kezdet.Gaia és Erebosz házasságából megszületett a hajnal,és az éj,éj pedig más házasságokkal megteremtette a szerelmet,félelmet,ijesztőt,árnyakat,alvást,és halált.De ne fussunk ennyire előre,ez már nagyon a végén van.Szóval volt Gaia aki önmagától szülte meg későbbi férjét,Uranoszt.Uranosz magához vette a ghatalmat,és ő lett az istenek királya.Eközben folyton folyvást egyesült gaiaval,aki ezekből a nászokból folyamatosan új titánoknak,isteneknek,szörnyeknek,óriásoknak,és száz karú,ötveb fejű gigászoknak adott életet.Ezeket Uranosz undorítónak vélte,és bezáratta őket a Tartaroszba.Ez egészen folytatódott addig míg meg nem született az egyik legfondorlatosabb isten,kronosz.Kronosz elbújt Gaia egyik üregében,és így nem tudta észrevenni Uranosz.Mikor uranosz ismét el akarta venni megannyi fivére és nővére életét egy újabb Gaiaval való egyesüléssel,Kronosz előugrott Gaia egyik üregéből egy gyémántsarlóval,és levágta Uranosz gemináját.A véres ,spermás geminát elhajítva,mindenhol ahol földet ért,titánik,gigászok,félistenek,nimfák,és néhol istenek is születtek (így született Aphrodité istennő is)Ezzel megkezdődött Kronosz uralma,aki apja mintájára Gaiat vette el feleségül,és ő is elnyelte az összes gyermekét (féltvén a hatalmát).
A történet még nagyon hosszú,és még a végénél se tartunk,tehát aki érdeklődik,annak majd leírom a vita során.
Kérdésem:Ez miért nevetségesebb,bármelyik ma is élő vallásnál?Én teljes szívemből ezt hiszem,sőt már bizonyságot is szereztem róla:Minden nap érzem valamelyik isten jelenlétét.
A görög vallás isteneit az emberek hozták létre maguknak. Hasonlóan a rómaiaknál. Az antik vallás sajátja ez. Minden természeti ciklusnak, minden foglalkozási ágnak meg volt a maga istene, akinek áldozatot mutattak be. Ezeknek az isteneknek a száma növekedett, egyeseket idővel elfelejtettek, majd újra elővették a kultuszát. Sőt mindenkinek megvoltak a házi istenei is Rómában (egyébként van párhuzam az antik istenek és a keresztény szentek között, abban az értelemben, hogy a parasztembernek, akinek az egész élete ezekhez a természeti ciklusokhoz, időjárási jelenségekhez kötődtek, szükségük volt ilyen "házi szentekre") Ez a magyarázat arra is, hogy átvettek más népek isteneit. Ha a kereszténység ugyanolyan monoteista vallás lett volna és nem hirdeti, hogy csak egy Isten létezik, akkor minden valószínűség szerint a Kr. u 2. században már Rómában, Epheszoszban vagy Alexandriában lett volna néhány temploma a Krisztus nevű istenségnek. Gond nélkül beillesztették volna.
Az meg, hogy a keresztényeknek köszönhető, hogy nem tudjuk miként vélekedtek a világ teremtéséről...
Egyrészt ez nem teljesen igaz, másrészt azért elég gyanús, hogy a görög-római szövegek nem bővelkednek a Genesis leírásával, sem a túlvilági léttel. Sokkal jobban foglalkoztatta őket a jelen annál mint, hogy honnan jöttek.
Ez nem volt hangsúlyos az antik kultúrában.
Nem tudom ki pontozta le 57-est.Ki szerint nem hasznos legalább félig?Na mindegy,pedig tök jókat mondott,és ki is találta személyemet.És igaz,a görögök tényléeg sokkal nagyobb figyelmet szenteltek saját faluik,közöségeik,szigertük,vagy poliszuk eredetére,mint az általános emberiség eredetére.Például Aigana szigetének mítosza szerint a szigeten Zeusz egy nimfától született halandó félisten fia képezte a sziget egész lakosságát.Ez nem tetszett a fiúnak,hogy ő az egyetlen halandó,ezért Zeusz a szigeten élő hangyákat (mürméx) emberekké változtatta,így már több halandó is élt a szigeten,méghozzá igen harcias nép (mürmidónok)
de különben kisebb nagyobb változásokkal megvan az emberiség teremtése is , Hésziodosz és az Iliász tartalmában.Az emberiséget elvileg Prométheusz,a legokosabb,legforróvérűbb,legfurfangosabb titán teremtette,mégpedig sárból és vízből formálta.
És utolsó:Igen,lehet hogy létezik a te elképzelésed is.Ez jellemző a görög mítoszokra hogy területenként,poliszonként,szigetenként más más szereplói,helyszínei,személyei,vagy más más számok szerepelnek egy egy mítoszban.Jó péélda ere Pandorra szelencéje melynek ugyancsak két változata van,vagy Prométheusz büntetése aminél egyik változat szerint egy sziklához közözték ki hősünket másik szerint viszont egy karóra szúrták fel.Aztán ott van ugyancsak kétféle forrásból kétféle alakban,kétféle helyszínnel Hermész isten szülőhelye is.Tehát gyakori a változatosság.De ez a kereszténységnél is látható.Valahol Gabriel arkangyal maga Jézus,valahol nem,valahol az Atya,fiú,szentlélek mind külön van,valahol együtt,valahol Jézus személye külön Istenétől,valahol nem.
De még mindig nem tudom miért hitelesebb az hogy egy isteni szerződés létét igazolja a szivárvány,min az hogy az olümphoszi istenek és a gigászok háborúja során Pallasz Athéné Pallasz gigász bőréből csinált magának páncélt.Vagy hogy Zeusz a gigászokkal folyó háborúban Thübón gigászra hajította az Etnát.Ez miért szürreálisabb mint az első?
Sziasztok!
Én ateista családban nőttem fel, majd katolikus lettem. Aztán benéztem a Tanúkhoz (sajna), majd most ateista szerű vagyok. Vagyis, hiszek Istenbe is, meg a Hellászokba is.
De ez mind1. Amiket kérdező írtál az részben igaz. Lehet, hogy sokféleképpen megtalálható egy mítosz, de akkor a legáltalánosabbat meséld el, így sokkal könnyebben bevezetheted az egészbe. Mert, mondhatnánk, hogy Erósszal kezdődik az univerzum, mert ilyen elképzelés is van. A mitológia egy nagyon összetett "jelenség", hit. Én imádom, pont most készítek egy power pointot ami segít a nem igazán jártasaknak betekintést adni, illetve ma vettem egy új görög lexikon.
De az Istenek meghazudtolása pont úgy káromlás mint akármelyik más vallásba, (szerintem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!