Miért van az, hogy pl. a keresztények elég nagy hányada, annak ellenére hogy hívő valamilyen szinten, természetesnek veszik hogy nem követik vallásuk irányelveit?
Kedves Kérdésfelvető!
Sajnos igazad van, de csak részben. Ugyanis te Magyarországból, illetve Európából indulsz ki, ahol a kereszténység nem csak vallás (mint pl. Krisna hit), hanem a kultúránk része (volt államvallás). Valószínű, hogy keleten a helyzet pont fordított.
Azt akarom ezzel mondani, hogy sajnos nem mind keresztény, aki annak látszik. Attól, hogy valakit csecsemőként megkeresztelnek, még nem lesz keresztény, mivel a Biblia egyértelműen a tudatos választású felnőttkeresztséget hitelesíti. Érdekes, hogy pont a gyónást említed, hiszen ez a katolikusokon kivül semelyik más felekezetnél nem gyakorlat, a Biblia sem ebben a formában tanítja...
Na igen, a házasság előtti szex szinte napi téma itt a Gyakorikérdéseken is, jómagam sem éltem szexuális életet a házasság előtt, sőt a feleségem volt az első nő akit megcsókoltam. A szexnek egyértelműen a házasságban a helye. A Biblia egyébként előre jelezte, hogy ez lesz:
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét."
Jézus is figyelmeztetett:
"Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nem minden, a ki ezt mondja nekem: Uram! Uram! megy be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-e, és nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem cselekedtünk-e sok hatalmas dolgot a te nevedben?"
Az egy harmad nagyon optimista becslés, sajnos.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
21:35 hozzászóláshoz egy picike kiegészítés, írod: "Sajnos igazad van, de csak részben. Ugyanis te Magyarországból, illetve Európából indulsz ki, ahol a kereszténység nem csak vallás (mint pl. Krisna hit), hanem a kultúránk része (volt államvallás). Valószínű, hogy keleten a helyzet pont fordított." Nem csak a kérdező, hanem te is az európai kultúrkörből indultál ki. Keleten a helyzet valóban fordított: ha pl. Indiából indulnál ki, akkor a Krisna-tudat nem csak egy vallás, hanem életfilozófia, a kultúra része, a hinduizmus legősibb és legelterjedtebb formája. A Krisna-tudatúak a tradíciókat követik, azt meg nem kérdőjelezik. Pontos útmutatások (védikus szentírások) vezetik át az embert a kiteljesedő életén. Indiában a kereszténység csak egy vallás - bár nem hiszem, hogy ők ezt így gondolnák, csak a nézőpontot szerettem volna átfordítani.
A világon 2 milliárd keresztény él és 840 millió hindu. Európa összlakossága 375 millió beleértve a nem-keresztény vallásúakat, akiknek száma egyre nő.
Tekintélyelvű társadalmakban a vallási előírások kikényszerítése is hatékonyabb, míg a szekularizált, demokratikusabb, -kövezzenek meg- felvilágosultabb országokban a vallás is sokkal rugalmasabban van jelen a szokások formálásában.
Ezzel együtt a keleti vallások szülőhazájukban pont annyi társadalmi problémát és képmutatást szülnek, mint itt a kereszténység. Aki amellett érvel, hogy valamilyen értelemben különbek, mint a történelmi vallások, azt csak lenyűgözte az újdonság ereje.
A kereszténység és a vallás nem ugyanaz. Nem mindenki hívő, aki kereszténynek vallja magát. Szokássá vált, hogy csecsemőkorban megkeresztelik a gyermekeket és ezáltal kereszténnyé válnak (vagyis csak azt hiszik). A keresztény szó Krisztusit jelent. Aki Krisztust követi, hallgat rá, átadja Neki az életét, az keresztény.
A krisnásokról és a kereszténységről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!