Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Biblia miért csak az akkori...

A Biblia miért csak az akkori kor emberének szól?

Figyelt kérdés
Vannak benne általánosságban is érvényes dolgok, de nagyon sok minden csak az akkori kor emberének szól. Isten miért nem gondolt a később élőkre és adott át üzenetet a jövőben előforduló problémákra? Például napjainkban sokakat megosztó kérdései, mint az eutanázia és az abortusz. Ezekre miért nem találni benne egyértelmű választ? Hisz nem annak lenne értelme, hogy a Biblia minden kor minden kérdésére válaszoljon? Persze azok közül amik hozzákapcsolhatóak.
2013. ápr. 11. 18:51
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
30%

Mert a Biblia abban a korban íródott és ezért elavult. Persze lehet azzal a tudattal élni amit persze sok vallásos ember állít,hogy a Biblia még most is íródik...de ez szintén butaság.

Teszem, azt a technológiai fejlődés és az Űrkorszak nincs megemlítve benne. Persze én nem vagyok vallásgyűlölő,de egészen biztos vagyok benne,hogy ide be fognak tenni pár biblia idézetet :D

2013. ápr. 11. 18:56
 2/13 sörbi válasza:
88%

Szerintem az eutanáziára és az abortuszra is érvényes az a parancs, hogy "Ne ölj!" Tehát, van válasz. :)

És, a magzat igenis ember, és senkinek nincs joga elvenni valakitől az életet, még ha a másik fél arra is kéri.

A Gyűrűk Urában van erről egy tök jó gondolat, azt hiszem Gandalf mondja Frodónak mikor Frodó megkérdi, miért nem ölték meg Smeagolt, és valami olyasmit válaszol rá, hogy ne vegyél el életet, ha nem tudsz a holtnak életet adni. Sokkal jobban volt megfogalmazva, de ez a lényege.

Na ennyi voltam. :D

2013. ápr. 11. 19:05
 3/13 anonim ***** válasza:

És az miért nincs benne a Bibliában, hogy ne nyúzd meg a boltos lányt, hogy a évérben tudj mosakodni?

Erre nem is gondoltál?

2013. ápr. 11. 19:11
 4/13 A kérdező kommentje:
Ezt a két dolgot csak példaként említettem, mert ezek jutottak először eszembe. Nem feltétlen ezekre keresem a választ, mert biztosat senki nem tud rá mondani csak véleményt.
2013. ápr. 11. 19:11
 5/13 anonim ***** válasza:
77%

A Biblia kicsit sem elavult. Teljes egészében lehet használni irányt adó könyvként. Persze aki sosem olvasta, az honnan tudná? Egyáltalán hogy lehet feltenni úgy egy kérdést, hogy a gúny tárgyát nem is ismeri az illető?

Ki az a hülye, aki azt hiszi, hogy az űrhajózás szükséges az élethez és arról mindenképpen kell írni az élet könyvében? Az abortusz gyilkosság, ahogy az eutanázia is, ami ráadásul öngyilkosság. Isten mind kettőt tiltja. Legalább a minimális tudással legyetek már tisztában.

2013. ápr. 11. 19:36
 6/13 anonim ***** válasza:
24%

Kedves Kérdező.

A szent írás nem elavult, és a mai kor emberének is szól.

A Teremtő nem változtat az elvárásiban, csak azért, mert az ember tudományos, vagy orvosi szempontból, fejlettebb lett.

Ahogy az egyik hozzá szóló nagyon helyesen írta, a gyilkosság ma is gyilkosság, és a paráznaság az ma is ugyan olyan helytelen, és büntetést fog maga után vonni.

Szerintem az abortusz egyértelmű. Hiszen erről is már beszéltünk itt ezen a gyakori kérdésekben.

Isten szemében az élet szent, ezért az embriót is külön emberi lénynek tekinti (Zsoltárok 139:16). Isten kijelentette, hogy felelősségre vonja azt, aki kárt tesz egy meg nem született gyermekben. Gyilkosságnak tartja, ha valaki kioltja egy ilyen gyermek életét (2Mózes 20:13; 21:22, 23).

De mi a helyzet akkor, ha a szüléskor egy váratlan helyzet arra kényszeríti a házaspárt, hogy válasszon az anya és a gyermek élete között? Ebben az esetben a pár dönti el, hogy kinek az életét mentsék meg.

Tisztelettel

Katy Weaver

2013. ápr. 11. 20:01
 7/13 A kérdező kommentje:
Tényleg eléggé rosszul választottam meg a példákat. De szerintem nem ennyire egyértelmű a dolog, de nem akarok ezen tovább fennakadni, mert nem ez érdekel. Köszönöm, hogy leírtátok a véleményeteket.
2013. ápr. 11. 20:21
 8/13 anonim ***** válasza:
Kérdező! Mondj példát, hogy mire gondolsz, mert ez így nem egyértelmű. A két példád rossz volt, nem gond, mondj másikat, mire gondolsz? Valamiért csak feltetted ezt a kérdést, nem?
2013. ápr. 11. 20:43
 9/13 anonim ***** válasza:

Szóval ha teszem azt valaki lányát megerőszakolják akkor nem vetetheti el a magzatot mert az szent? Tehát ki kell,hogy hordja egy elmbeteg gyermekét? Vajon ugyan ezt mondaná az az ember akinek ez megtörténne a lányával...szerintem nem.

A magzat nem ember...legalább is 1 hónapos kóráig nem az. Az előbb említett példán meg el lehetne gondolkodni.

Az Eutanáziát én sem pártolom de a szenvedés nem élet. Állítólag Isten sem akarja,hogy szenvedjenek gyermekei, akkor miért akarná,hogy még éveket éljenek le úgy,hogy 24 órában felügyeletre van szükségük, nem tudnak se enni rendesen se semmit csinálni , le vannak bénulva beszélni képtelenek...a testük börtönébe vannak zárva. Ezen is vel lehetne gondolkodni és kérem sőt könyörgöm mint ember az emberrel való kultúrált beszélgetésben...kérem a Bibliát és a vallást most hagyjuk ki ezegyszer, logikusan emberien gondoljuk ezeket végig. Köszönöm.

2013. ápr. 11. 22:38
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

"Isten szemében az élet szent, ezért az embriót is külön emberi lénynek tekinti (Zsoltárok 139:16). Isten kijelentette, hogy felelősségre vonja azt, aki kárt tesz egy meg nem született gyermekben. Gyilkosságnak tartja, ha valaki kioltja egy ilyen gyermek életét "

Ez eddig rendben van, de mintha lenne passzus a Bibliában, ahol Isten a már megszületett gyermekek kiirtására, legyilkolására ösztönöz. Ezeknek a gyermekeknek nincs semmiféle bűne, csak annyi a körülmény, hogy a szüleik nem hisznek benne, vagyis az Istenben.

Azt az érvet, hogy egy figyelmeztetés elég lenne a gyilkolásra, nem fogadhatja el normális ember. Az sem meggyőző, ha arra hivatkozik valaki, hogy ezek régi dolgok, mert a végítélet napjai is hasonló vérengzést vetítenek elő, eszerint, meg az özönvíz és egyéb Bibliai példák szerint Isten egyáltalán nincs a gyilkolás ellen.

A kérdező inkább a mai kor tudományos eredményeivel való szembenállást marasztalja el a kérdésével, a sárból és oldalbordából gyúrt embert, a világ 6 napos teremtését, a fáról nyert tudást és az egyéb anakronisztikus dolgokat.

A válasz különben kézenfekvő, még száz éve is rengeteg analfabéta volt a világban, nemhogy kétezer éve, ezért a Biblia írói sem tudhattak akkor a leírtaknál bonyolultabb magyarázatot adni, csak azt, ami már elképzelhető volt, ráadásul a primitív gondolkodású közönségnek ennyi éppen elég lehetett. A bibliai időkben az emberek egészen másképpen látták ezeket a dolgokat, lásd görög, római mitológia és végül is akkor ez előbbre vitte a világot, de az egyszerű magyarázatok megmásíthatatlan volta hamarosan visszahúzó erővé változott.

Természetesen a kérdező ezt feszegeti, tulajdonképpen a Biblia Isteni ihletését cáfolja, amire ez a kérdés kitűnő és eredeti gondolkodásra vall.

Bravó!

2013. ápr. 12. 00:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!