Istenhit, egyház. Tényleg rejlik ebben valami igazság, vagy csak a régi, tudatlanabb emberek gondolkodásának továbbélése és össze-vissza magyarázása a mai világban?
Kedves kérdező!
Nincsen kísérleti bizonyítása Isten létezésének éppen úgy, ahogy cáfolata sincs és nem is lesz. Mindenkinek az egyedi tapasztalataira, élményeire, gondolataira kell támaszkodnia a kérdés megítélésében.
Ugyanakkor nagyon szépen körvonalazni lehet a különböző világnézetek mellett szóló érveket és a velük járó előnyöket/hátrányokat. A logikát, mint minden ember számára azonosan felfogható rendszerre támaszkodva teszek kísérletet a téma teljesség nélküli összefoglalására.
Az ember alapvető motivációja a cselekvésekre, nem más mint a boldogságának a fokozása és az aktuális boldogsági szintjének csökkenésének elkerülése. Kizárólag ez a két motiváció határozza meg cselekedeteinket. Kérdés, hogy az ateista vagy a keresztény szemlélet a sikeresebb-e?
Ateizmus
Az ateisták hite szerint az embernek nincs lelke és a halállal mindennek vége szakad. Tehát a cél, hogy még a halál előtti 60-80 évben a lehető legmagasabb legyen a boldogságunk átlaga. A cél elérésében pedig nincsen semmiféle korlátozás. Ha pl kirabolhatsz egy bankot, úgy, hogy garantáltan senki sem veheti észre, nincs okod nem megtenni, legfeljebb a lelkiismereted az ami kicsit zavaró lehet, de az könnyen elfojtható és a sokadik alkalom után már nem is fog közbe szólni. Azaz a társadalom törvényeit is elegendő annyira betartani, hogy ne üssön vissza. Gyakorlatilag eltaposhatsz bárkit, megszeghetsz minden törvényt, ha az megéri neked, a többi emberrel is csak annyira kell foglalkoznod, amennyire az jól esik a számodra vagy érdekedben áll.
1. Az ateizmus teljesen szabaddá tesz, felment mindennemű erkölcsi vagy társadalmi korlátozás alól, amivel nagyon erős érvényesülési készséget ad és megnöveli az esélyeket arra nézve, hogy az életünk folyamán kifejezetten sikeres és boldogok lehetünk.
2. A világ lakosságának legnagyobb része ateista (Magyarországon különösen), így ez az általánosságban véve legjobban elfogadott eszme bárhová is megyünk.
3. A tudomány is az ateizmus mellett áll, hiszen a jelenleg megmagyarázhatatlan kérdésekre is magában hordozza a lehetőséget, hogy a jövőben majd válasszal szolgálhat.
4. Visszatekintve a történelemre számtalan nagy gondolkozó, sikeres ember, akire példaképként lehet tekinteni, köztudottan ateistának vallották magukat.
5. Az ember teljesen logikus reakciója, hogy csupán abban hisz, amit megtapasztal, az ateizmus pedig kifejezetten ezekre a biztos és jól érthető alapokra építkezik.
Kereszténység
Alapvető eltérés az ateizmussal szemben, hogy feltételezi a halál utáni örök lét állapotát a mennyben vagy a pokolban. Ebből kifolyólag, a keresztények szemében a földi élet 60-80 éve matematikailag elhanyagolható az örök szenvedés/boldogsághoz képest, így lényegtelen, hogy ezalatt a rövid kis idő alatt boldogok-e, egyetlen cél, hogy ne az örök pokolra hanem az örök boldogságra jussanak a tetteink alapján. Azt feltételezik, hogy Isten folyamatosan figyel tehát hiába van lehetőség egy bank észrevétlen kirabolására, nem tehetik meg hiszen, a halál után ezért komoly retorzió járna, sőt nem elég a társadalom törvényeit betartani, hanem annál jóval szigorúbb vallási előírások megtartása is szükséges. Vasárnaponként misére kell járni, pénteken nem húst enni, folyamatosan törekedni a jóra, házasság előtti szex kizárva, katolikusoknál még a válás körülményes és sok egyéb kellemetlenség. A mellette szóló érvek egy 5000 éves íráson alapszanak és Jézus eljövetelén, akinek a létezéséről szintén nem lehet kétségbevonhatatlan bizonyítékot felmutatni. Néhány érv ami a kereszténység mellett szól:
1. Ha az egész csak kamu, akkor az ó-keresztények, akiknek még volt rálátása a dologra, miért hagyták, hogy megetessék őket az oroszlánokkal pusztán a hitük miatt?
2. Az ember lelkiismerete által diktált ösztönös magatartási formák összhangban vannak a keresztény tanításokkal.
3. A világ annak ellenére létezik, hogy a tudomány szerint az öröktől fogva létezés nem lehetséges épp úgy mint a spontán semmiből való létrejövés, ami egy felsőbbrendű, az emberi logika fölött álló erő létezését valószínűsíti.
4. Ha 100%-ban tudományos alapokra helyezzük a gondolkozásunkat el kell fogadjuk Gödel nem teljességi tételét, ami bizonyítja, hogy nincs olyan valamirevaló elmélet aminek az ellentét ne lehetne bizonyítani, mivel csak az ember által önkényesen elfogadott axiómákon alapul minden elmélet, amiknek a helyességét pedig nem tudjuk igazolni a saját rendszerűkön belül, tehát a tudomány elfogadása is ugyan olyan hit kérdése, mint a vallásba vetett hit csupán valószínűbbnek tűnik az érzékszerveink alapján. Illetve valójában még azt sem állíthatjuk biztosan, hogy most tényleg a gyakorikerdesek.hu-t olvasgatjuk-e, mivel előfordulhat, hogy a testünk egy kapszulában fekszik vhol és csak beképzeljük a valóságkánt megélt világunkat.
5. Az érzékszerveink alapján a Newtonféle fizika is elfogadhatónak tűnik közben tudjuk, hogy az atomok szintjén csupán a véletlenek határozzák meg a világ működését, tehát a valóság, ami körülvesz minket csupán véletlenül olyan, amilyennek tapasztaljuk.
6. Ha 50-50% ot adunk Isten létezésére és nem létezésére, egyértelműen nagyon kockázatosnak tűnik 60-80 év kedvéért azt kockáztatni, hogy az örök pokolra kerüljünk. (Továbbá a pokol amennyiben létezik valószínűleg jóval kellemetlenebb hely, mint az emberi elmével feltudjuk fogni, tehát az a minimum, hogy végtelenszer újra át kell éljük életünk legkellemetlenebb pillanatait, úgy hogy minden alkalom után törlik az emlékeinket, hogy ne tudjunk hozzászokni)
7. Az ateisták minden a boldogságot hajhászó igyekezete ellenére ritkán szoktak boldogabbak lenni azoknál, akik kénytelenek megtartani a keresztény előírásokat, mivel pusztán a tudat, hogy létezik Isten és nem értelmetlenül, véletlenül születtünk a világra kifejezetten kellemes, és elősegíti a lelki béke megtalálását.
8. A keresztény értékrend erős tartást ad, sok olyan kérdésben, amin mások elkezdenek töprengeni egy keresztény azonnal állást tud foglalni.
Összefoglalva én úgy látom mind2 elméletnek vannak előnyei és hátrányai. Jelen korunkban jóval népszerűbb az ateizmus, mint a kereszténység, viszont a kereszténység ellen szóló érvek csak látszólag igazolják az ateistákat, azaz logikai alapon semmiképpen sem megállapítható, hogy kinek van igaza. Tehát az ateizmus is csak épp olyan vallás, mint a kereszténység, amiről gyakran elfeledkeznek az emberek. Én személy szerint a kereszténységre voksolok mivel 100%-ig úgy sem lehet megbizonyosodni, ha pedig én döntöm el nagyon pesszimistának érzem a felfogást, hogy 60-80 év után mindennek vége és egyébként is teljesen értelmetlen a létezésem, azt a néhány megkötés pedig nem olyan komoly teher megtartani, sőt már a remény kellemes tudatáért is megéri, hogy esetleg örök boldogsággal jutalmaznak a halál után. Bárhogy is döntesz ne hamarkodd el, alaposan fontolj meg minden érvet és ellenérvet! Sok sikert az élethez!
Amíg nem tapasztalod meg (vagy nem érik meg a hited hozzá) az egésznek a szépségét, szükségességét, amíg nem érzed, hogy enélkül nem lehet élni, mert csak olyan az ember mint egy zombi, hogy mozog, de valójában nem él, amíg nem érzed a bibliát olvasva, hogy ez valójában örömhír és a benne leírtak maga az élet, addig nem fogod érezni az esznek az értelmét, még lehet ellenséges is lesz picit az egész. Ahhoz, hogy valaki igazán megtérjen, először el kell távolodnia ettől. Azért, hogy megtapasztalja a másik oldalt, hogy milyen is az ha nincs, hogy tudja értékelni, majd ha újra lesz hite. Én vallásos családban nevelkedtem, 19 éves koromig csak eljártam templomba mert sz a szokás, meg a közösségbe jókat hülyülni. Aztán 19 évesen pár nap alatt megvilágosodott bennem az egésznek az értelme, a szépsége, hogy ez maga az igazi élet! Legszívesebben sírtam volna az örömtől, hogy Jézus eghalt értem és a bűneimért, legszívesebben az összes hívőt átöleltem volna, hogy mi tényleg Krisztusban testvérek vagyunk! Azóta is érzem ezt. Annyiban változozz még az életem, hgy merek tanúságot tenni az életemmel, és beszélek annak a hitemről akit érdekel. Odafigyelek a papok prédikációira, mert nagyon értelmes és értékes dolgokat mondanak. Ha a Bibliát olvasom, akkor érzem, hogy ez ma is aktuális (sőt) az egész olyan élő. Az egyház is olyan élő. Nehéz ezt elmagyarázni. Olyan érzés, mintha felkapcsolnák a villanyt a szívedben, és az agyadat is megvilágosítja az a fény.
Az, hogy eltávolodsz nem feltétlenül negatív, legalább megtapasztalod, hogy milyen ha nincsen, hogy milyen üres is a világi élet enélkül, hogy mennyire baromság ez az élj a mának... Csak adja Isten, hogy utána benned is megszülessen a felismerés, hogy ez az egész mennyire kell, mint egy falat kenyér az éhezőnek, vagy mint egy korty víz a szomjazónak. Remélem, hogy majd felismered az egésznek a fenségességét, hogy emberi ésszel mi csak a töredékét foghatjuk fel annak, hogy mit is nyújt nekünk Krisztus az Egyházon keresztül.
Én ebben nem hiszek. Meg lehet magyarázni ezt is hogy azért találtak ki istent, isteneket mert nem tudtak megmagyarázni természeti jelenségeket. Ez IGAZ lehet. Azonban, az istenhit ennél több. Életvezetést segít, célt és értelmet ad az életnek, jótékony közösségek alakulnak ki, barátságok, emberi kapcsolatok jönnek létre. Isten a jó szüntelen keresése az emberi egymásra találás, a közösségek, kapcsolatok kiépítése. Popper Pétert idézném: "Én nem tudom, van-e Isten vagy nincs, de úgy kell élni, mintha lenne, mert különben elzüllik az ember."
Én emberként azt mondom hogy nem az a fontos hogy van-e isten vagy nincs, hogy benne hiszel vagy magadban, de a hit a fontos. A pozitív önkisugárzás hogy hiszel. Ha ateista vagy ha nem, hinni minden embernek hinnie kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!