Miért nevezik az istent jónak és igazságosnak?
Úgy látszik kénytelen leszek átfogalmazni az előző kérdésemet, mert az előzőt törölték. Igyekszem úgy leírni, hogy ne sértsek meg vele senkit.
Miért nevezik istent kegyelmesnek, jónak, igazságosnak, stb, amikor a bibliában ilyeneket csinál? Hadd idézzek nektek konkrét példákat:
„Hat napon munkálkodjanak, a hetedik nap pedig a nyugodalomnak szombatja az Úrnak szentelt nap: valaki szombatnapon munkálkodik, megölettessék.” (2 Móz. 31.15)
„És szóla nékik: Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.” (2 Móz. 32.27)
„Vidd ki az átkozódót a táboron kivül, és mindazok, a kik hallották, tegyék kezeiket annak fejére és kövezze agyon azt az egész gyülekezet.” (3Móz. 24.14)
„És monda az Úr Mózesnek: Halállal lakoljon az a férfi, kövezze őt agyon az egész gyülekezet a táboron kivül. (4Móz. 15.35)
„És ha valaki nem keresné az Urat, az Izráel Istenét, megölettessék kicsinytől fogva nagyig, úgy a férfi, mint az asszony.” (2Krón. 15.13)
Valóban ez számít kegyelmes istennek? Ha kell, még tudok bőven idézni, ez csak egy kis részlet volt a sok közül. Nem én írtam őket, hanem maga a biblia. Hívők véleményére lennék kíváncsi.
"tzolko válasza:
Akár miben hiszel Te is ugyanúgy meghalsz, akárcsak a többiek.
Csodák sajnos nincsenek, csak gyermeteg mesék, és abban hívő emberek. Növény, állat, ember elpusztul, ha élete végetér és egy sem támad fel újra. Nincs ördög, nincs Isten, így jóságos sem tud lenni.."
Hát ez nagyon érdekes. Akkor te miért nem veszed el ami neked kell az életben? Miért tartasz be szabályokat? És egyáltalán mi értelem az életednek? Akár most is meghalhatnál, hisz úgysem lesz semmi, akkor minek életed végéig várni? Miért félti az ember úgy az életét, ha szerinted utánna úgysem lesz semmi. Nincs felelőség, nincs semmi. Azt tehetnél amit akarnál és ha beb*szik a terv, csak kiloccsantod az agyvelőd és kész, ha meg összejön a buli akkor meg élsz mint marci hevesen. Miért nem vállalod ezt be, ha úgysincs kockázat? Mert ugye vagy jobban élsz mint most, vagy ennyi vége. Nem veszthetsz... Kíváncsi vagyok téged mi tart vissza mindezektől.
Az én életemnek van értelme és becsületes vagyok.
Azt hiszed, hogy egy kitalált Istentől való félelem jó emberré tesz valakit?
Kedves Kerdezo!
Orulok,hogy olvasod a Bibliat,es kerdeseket teszel fel,mert ezek valoban latszolag ellentmondasok. Mindez abbol fakad,hogy evezredek alatt,kulonbozo szituaciokban es kulonbozo emberek altal irott szovegekre ugyanazt a gondolati semat szeretned rahuzni,raadasul mindezt a XXI. szazadi ember szemevel nezve.
A Biblia szoveget kulonbozo korok emberei irtak: voltak kozottuk gazdag jeruzsalemi papok,szegeny uldozott profetak,bekeben es haboruban elok egyarant. Olyan ez,mintha Magyarorszag tortenetet ugy allitanak ossze,hogy az.adott korbol kritika nelkul gyurnanak ossze leirasokat. Valoszinuleg sok lenne az ellentmondas,ha egybevennenk eg kozepkori szerzetes,egy kuruc bujdoso,egy dualizmus kori pesti polgar,vagy egy 45-ben vegzalt zsido tapasztalatait. Par fontos szempont a Biblia ertelmezesehez:
1. Nem tudomanyos vilagmagyarazat
2. Sok ember irta,ergo kulonbozo elettapasztalatokat tukroz
3. Az okori Izraelben nem volt objektivitasra es pontossagra torekvo tortenetiras,ezel modern szempontok.
4. Nem volt szerzoi jog.
Es meg valami: az Oszovetseg nagy resze idejen a zsidok meg nem voltak monoteistak. Az a gondolat,hogy JHWH nem csak az ovek,hanem az egesz vilag Istene,csak a fogsag idejen gyokerezett meg. Korabban inkabb a monolatria divott: minden nepnek megvan a maga istene,JHWH csak a mienk,csak rolunk gondoskodik. Nincs objektiv jo,hanem az a jo,ami a mi nepunket segiti,epiti,es az a rossz,ami hatraltatja. Ergo az ellenseg kiirtasa jo,a sajatjaink kozul a bunosok kiirtasa etikus,stb. Ja,es meg valami: a Leviticus nagy reszet sosem alkalmaztak,evszazadokkal kesobbi papi irok a sajat vagyaikat irtak le bennuk. De semmi bizonyitek nincs ra,hogy a nagyon szigoru vallasi eloirasokat alkalmaztak ia volna.
Az utolsó értelmes dolgot állít az előtte levő két hozzászólás meg értelmetlen mocskolódás.
Valóban nem tudhatjuk ez a valóság e hisz álmunkban sem tudjuk, hogy álmodunk. Viszont ennek a világnak nagyobb realitás alapja van mint egy álomnak.
tzolko-nak meg üzenem: Először is csak szerinted kitalált az Isten szerintem pedig létező entitás. Másodszor pedig akár egy kitalált személy is megváltoztathat egy személyt akár gyökeresen is. Pl a fiam nézte a pumuklit és a tűzzel játszott az epizódban. Kigyulladt a konyha, nagy galibát okozott. Utánna mondta is a fiam, hogy ő sose fog a gyufával játszani. Később szülinap után bent maradt egy szál gyufa az asztalon. Mikor meglátta kiabált hogy azonnal vigyük ki, annak nem szabad ott lennie. Nem hiszem, hogy valaha is kellene attól tartanom, hogy gyerekként felgyújt valamit(egyébként 6 éves).
Remélem érthető példa. De mondhattam volna akár filmeket is, hisz még azok is képesek akár egy felnőtt ember gondolkodását is megváltoztatni bizonyos dolgokról. Pedig azok is kitalált események.
Természetesen abban hiszel amiben akarsz, nekem tökmindegy vallásos vagy e vagy sem. Én biztos az vagyok és leszek is. Bár már többször hallottam olyat hogy egy hitetlen megtért viszont olyanról még nem nagyon, hogy egy hívő ateistává lett. Szóval még lehet találkozunk az én oldalamon... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!