Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták hogyan döntik el...

Az ateisták hogyan döntik el az élet kialakulásával kapcsolatban, hogy miben hisznek?

Figyelt kérdés

Az élet kialakulására több elmélet is létezok pl: ősleves vagy a Földre az élet máshonnan érkezett egy meteoriton stb.

Na most, a sok elmélet közül, hogyan választják ki, hogy melyikben fognak hinni?

2013. febr. 23. 18:56
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
86%

A valószínűsége alapján el lehet dönteni, hogy melyik az elfogadhatóbb, de az, hogy egy ateista elfogad egy elméletet, gyökeresen más, mint ahogy a vallásos tekint a vallására. Egy ateista például elhiszi, hogy az élet egy meteorral került a Földre, de bizonyítékok hatására eldobja ezt a hitet és az új bizonyítékok hatására a valószínűbbet választja (már ha foglalkoztatja a téma).

Egy vallásos ezzel szemben nem kíváncsi a bizonyítékokra érzelmi alapon köteleződik el a vallása mellett és a bizonyítékokkal szemben is ragaszkodik a hitéhez, lásd a mellékelt ábrát:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Vidiripi és a 84%-os közt lezajlott vita.

2013. febr. 23. 19:08
 2/24 anonim ***** válasza:
54%

"Na most, a sok elmélet közül, hogyan választják ki, hogy melyikben fognak hinni?"

Az ateisták nem hisznek. Bizonyítékok alapján döntenek, hogy melyik eshetőség a legvalószínűbb. Amúgy ez a meteoros sztori alapból kizárható, nincs olyan életforma ami ki tudna alakulni egy meteoron vagy akár egy kisbolygón. Plusz olyan sincs, ami kibírná, a belépést a Föld légkörébe.

2013. febr. 23. 19:15
 3/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem az egyszerű életformák alakulnak ki a meteoron, hanem az azokat felépítő aminosavak. És azok megmaradhatnak a meteor belsejében.
2013. febr. 23. 21:22
 4/24 anonim ***** válasza:
23%

Gyakoriválasz, bocsi, de nem értek egyet.

Tapasztalatom szerint a legtöbb ateista is érzelmi alapon dönt a világnézete mellett, méghozzá olyan érzelmektől vezérelve, hogy kiábrándult vagy utálja a vallást. Tehát marad számára az ateizmus, amivel jobban tud emiatt azonosulni.

De egy vallásos is dönthet a hite mellett értelem alapján. Csak a vallás, ugyanúgy, mint a filozófia nem mérhető, kézzelfogható adatokon alapszik, így olyan értelemben nem bizonyítható, mint a természettudomány.

Tudom, hogy itt most a válaszom nem kapcsolódott a témához, ez csak egy megjegyzés volt, a kérdés ateistákhoz szól, inkább meghagyom nekik a lehetőséget kibontakozni itt.

2013. febr. 23. 22:07
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Én igyekszem tudományos értekezéseket és könyveket olvasni a témában, de képtelen vagyok eldönteni, hogy mi igaz és mi nem. Ezért csak feltételezéseim vannak. Alapvetően nagyon puritán nézeteim vannak, és úgy gondolom, az ember egyszerűen képtelen elfogadni, hogy tulajdonképpen ő sem több, mint egy csótány, csak kicsit nagyobb és értelmesebb. Ezért kitalál vallásokat, hogy megmagyarázza, hogy van értelme az életnek, nem a semmiből jövünk, és nem a semmibe haladunk.
2013. febr. 23. 22:29
 6/24 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem a legtöbb ateista nem utálja a vallást, hanem egyszerűen nem érdekli, nem törődik vele. Akik a tudománnyal foglalkoznak, azok inkább tudnak reálisan dönteni egy elmélet mellett, de ahogy azt már előttem leírták, elvetik, ha egy másikra találnak bizonyítékot. Aki nem ezzel foglalkozik, az elfogadja a legfrissebben közölt hírt, hogy most éppen melyik a legvalószínűbb. És persze van, aki érzelmi alapon dönt. Ez is benne van. A magam részéről én egyelőre egyiket sem tartom valósnak. Ha valaki megkérdezi, szerintem hogyan keletkezett az élet, azt felelem, nem tudom. Még egyik elmélet sincs 100%-ig bizonyítva, miért kéne bármelyiket is elhinnem?
2013. febr. 23. 22:53
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Gyakoriválasz2 tökéletes választ adott.

Annyit hozzátennék, hogy az ateistákat alig érdekli ez a kérdés, kivétel, akinek ez a szakmája.

A teremtéselmélet ezer sebből vérzik, minden más sokkal valószínűbb.

Valóban, felőlem születhetett az élet a levegőben, vagy akár a Holdon is, jöhetett meteorral, bár a legvalószínűbb a hivatalos verzió, az óceánokban védve volt és könnyen elszaporodhatott, fejlődhetett az élet.

Mindez logikus és valóban valószínű, több részlete bizonyított, de ha nem így van, akkor sincs semmi baj, eddig is megvolt az emberiség anélkül, hogy biztosan tudta volna, ezután is meglehet.

Ez a hiszek dolog csak a vallásosaknak fontos, hiszen az Ő hitük annyira összefügg, hogy a többezer éves elméletekben levő rés megingathatja a hitet, bár már ma is sokan jelképesen értelmeznek rengeteg dolgot a Bibliából, példát mutatva arra, hogy a tudományos elképzeléseket nem szükséges kétségbe vonni, legalább is minden téren.

Magam teljesen elfogadom a kapott magyarázatokat, mert kielégítenek és egyszerű ismereteimmel egybevágnak, de nem kötöm az ebet a karóhoz, bármilyen ennél jobb magyarázatot készséggel elfogadok.

Sajnos népmeseszerű változat nem elégít ki.

2013. febr. 23. 23:38
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Először is: az ateisták nem hisznek!

Azt csak szeretnék a hívők, hogy az ateista is hívő legyen.

Elfogadják a legvalószínűbb elméletet.

Másodszor is: ha valami miatt ma még nem lehet pontosan tudni, hgy mi is történt - attól sem esnek kétségbe. Tudják, hogy a tudásunk véges, de bővíthető.

És bővül is, naponta. Nem a hit - hanem a tudás segítségével.

2013. febr. 24. 02:37
 9/24 Salx Narval ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, pontosítanod kellene, hogy kiket is értesz ateisták alatt. Valahol minden ember ateista, még a vallásosak is, ők sem hisznek minden Istenben, egyet, esetleg többet kiválasztanak, a többit ép úgy elvetik. Valaki a minap találóan meg is fogalmazta, hogy mi eggyel több Istenben nem hiszünk, mint mondjuk a keresztények. Ha valaki nem hisz az Istenek létezésében, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy van egy elmélet amire úgy alapozza az életét mint egy vallásos ember, ilyenek is vannak, csak ők kevesen. Tehát tisztázni kellene, kikhez intézted a kérdést, mert számos ateista létezik, különböző nézetekkel.Én az előttem szólókhoz hasonlóan, nem ragaszkodom foggal körömmel egyik elmélethez sem, hiszen nem vagyok tudós. Nem dől össze az életem, ha holnap kiderül, hogy teljesen másképp alakult ki az élet, mint ahogy gondoltam. Ha kiderülne, hogy annyira melléfogtam és bizonyosságot nyerne valamilyen Isten létezése, akkor átértékelném a nézeteimet és követném a törvényeit, ahogy tőlem telik.
2013. febr. 24. 05:39
 10/24 anonim ***** válasza:
100%

"ők sem hisznek minden Istenben"

Tudod, az a nagyon fontos különbség egy hívő és egy ateista között, hogy az ateista nem hit alapján dönti el a dolgokat.

Így bár igaz az, hogy a hívők egy része sem hisz minden istenben (van olyan, aki igen) - de ez mégsem ugyanaz, mint az ateista, aki valószínűséget számol, mér, kísérletezik.

A hívő pedig az érzései és a vágyai alapján dönt.

2013. febr. 24. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!