Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan tudták a Bibliai...

Honnan tudták a Bibliai történetek lejegyzői, hogy pontosan milyen párbeszédek zajlottak le a szereplők között azoknál az eseményeknél, amelyeknél jelen sem voltak?

Figyelt kérdés
Nem tartjátok egy kicsit furcsának, hogy olyan szóváltások tömkelegével vannak tele az Írások, amelyek menetét az érintetteken kívül senki más nem ismerhette?
2013. febr. 21. 18:39
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Kedves 9-es

"Nem róka fogta csuka. Mert bár valóban 40 ember írta, de nincs zavar a bibliában.

Egy témán vonul végig, és szépen kirajzolódik a mondani valója, az Isteni terv és annak folyamatos megvalósulása beteljesedése."

Ami a birtokunkban van az olyan leirasok, masolatok amelyek kivetel nelkul a Krisztus utani 4-ik es 10-ik szazad kozott keletkeztek. Es ez a mintegy 1.500 leiras nem egyeb mint a masolatok masolatai es melyekben rengeteg elterest szamoltak ossze, illetve ellentmondasokat. A szovegekben elmelyedo szerzok minden masolatban maskent ertelmeztek es sajat koruk elvarasaihoz igazitottak a verseket.

A legismertebb eredeti szoveget a „Codex Sinaiticust” amely szinten a 4-ik szazadbol szarmazik mint a „Codex Vaticanus” – 1844 ben talaltak a sinai kolostorban. Nem kevesebb mint 16.000 javitas talalhato benne, legalabb ket korrektor tollabol. Sok helyet tobbszor is megvaltoztattak es uj eredeti szoveggel helyettesitettek, tehat valoban roka fogta csuka.

"Ennek a könyvnek a megértéséhez el kell rugaszkodni az emberi gondolkodástól, mivel nem emberi elméből pattant ki.

Ha emberként fogjuk fel sosem fogjuk megérteni. ezért el kell sajátítani Isten gondolkodás módját.

Ami nem jön magától, csak ha kérjük Jehova segítségét, a szent szellemén keresztül.

Az Ő gondolkodása magasan fentebb van az emberi gondolkodástól, s nem is bonyolult hanem igen egyszerű."

Igen az a legnagyobb tevedesunk hogy mindent teologia modon probalunk ertelmezni es ami mosolygasra ad okot hogy talalunk is ra magyarazatot hisz elegge tagas tartomany ha vallasos vonatkozasokba akarunk valamit tálalni.

Idezek:

“A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala, és monda az asszonynak: Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?”

Itten mi is tortenik ? kigyo mint allat beszelget ? vagy nem emberi gondolkodassal kell nezni es akkor a kitalalt Satan van jelen aki ugye angyal formaban gyozkodi Evat.

Teny hogy meg sokan hisznek a meseben megha nem is valljak be.

" Kiküldé őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy mívelje a földet, a melyből vétetett vala.

És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját.”

Kerubok ? leteztek ? vagy mese kitalalt dolog ? akarcsak az okori mitoszokban melyeket kitalalt filozofianak titulalnak jelenleg is. Mit keres a Bibliaban ?

" És járt Énókh az Istennel, minekutánna Methuséláht nemzette, háromszáz esztendeig; és nemze fiakat és leányokat.

És lőn Énókh egész életének ideje háromszáz hatvanöt esztendő.

És mivel Énókh Istennel járt vala; eltűnék, mert Isten magához vevé.”

Mi van ? Enokh Istennel jar ? A teologia magyarazat szerint csak hangkent tapasztalhatta jelenletet vagy pedig latomasok, almok esetleg jelenesek formajaban.

Pedig nem meghala es eltemetetek hanem magahoz veve, hadd ertsuk ugy az irast ahogyan irja es akkor valami nem stimmel, talan egy UFO kozbenlepett ? Hat persze hogy nem a teologusok erre is tudjak a magyarazatot elvegre semmi olyant nem tartalmazhatott a Biblia amit nem tudtakvolna megmagyarazni.

“És láták az Istennek fiai az emberek leányait, hogy szépek azok, és vevének magoknak feleségeket mind azok közűl, kiket megkedvelnek vala.”

Ittem mintha hasonlosag lenne a gorog mitologiahoz ami ugye mese a gyerekeknek, eggyeseknek, de figyelem ISTENEK FIAI-rol van szo, NEM egy ISTEN-rol. Ja es termeszetesen az emberek leany gyerekei kiszolgaltatott helyzetben is kerulnek elvegre Istenseg ohajanak nem ajanlatos ellenkezni, FELTEVE HA AZ VALOBAN ISTENSEG VOLT.

“Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, és bánkódék az ő szívében.

És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem.

De Noé kegyelmet talála az Úr előtt.”

Szoval a "Bibliai Isten" rajott hogy vegul tevedes volt embert alkotni. Ha Isten akkor miota TEVED ? miota nem lat es tud es hal es erez teged ? miota nem lat elore hogy az embernek milyen lepesei milyen jovobeli pozitiv vagy negativ hatasai lehetnek onmagara ? Miota kell korrigalnia az Isten-nek a terven ? miota kell beigerje hogy jovoben majd ujra jovok es itelkezek a nep felett ?

„Megjelenék pedig ő néki az Úr a Mamré tölgyesében, és ő űl vala a sátor ajtajában, a hő napon.

És felemelé az ő szemeit, és látá, hogy ímé három férfiú áll ő előtte. És látván, eléjök siete a sátor ajtajából, és földig meghajtá magát.

És monda: Jó Uram, ha kedves vagyok te előtted, kérlek, ne kerüld el a te szolgádat.

Én pedig hozok egy falat kenyeret, hogy erősítsétek meg a ti szíveteket, azután menjetek tovább, mert azért tértetek be a ti szolgátokhoz. És mondának: Cselekedjél, a mint szólál.

És vőn vajat és tejet, és a borjút, melyet elkészített vala, és eléjök tevé: és ő mellettök áll vala a fa alatt, azok pedig evének.

Nevete azért Sára ő magában, mondván: Vénségemre lenne-é gyönyörűségem? meg az én uram is öreg!

És monda az Úr Ábrahámnak: Miért nevetett Sára, ezt mondván: Vajjon csakugyan szűlhetek-é, holott én megvénhedtem?

Avagy az Úrnak lehetetlen-é valami? Annak idején, esztendőre ilyenkor visszatérek hozzád, és fia lesz Sárának.

Azután felkelvén onnan azok a férfiak, Sodoma felé tartanak vala. Ábrahám is velök méne, hogy elkisérje őket.”

„És elfordulának onnan a férfiak, és menének Sodomába: Ábrahám pedig még az Úr előtt áll vala.

És hozzá járula Ábrahám és monda: Avagy elveszted-é az igazat is a gonoszszal egybe?”

„És monda: Ne haragudjék kérlek az én Uram ha szólok még ez egyszer: Hátha találtatnak ott tízen? És Ő monda: Nem vesztem el a tízért.

És elméne az Úr, minekutánna elvégezte Ábrahámmal való beszélgetését; Ábrahám pedig megtére az ő helyére.”

Mikor a két angyal estére Sodomába jutott, Lót Sodoma kapujában űl vala, és a mint meglátá őket Lót, felkele eléjök, és arczczal a földre borúla."

Szoval 3 FERFI jelenik meg, majd az eggyes szamu megszolitas majd a tobbes szamu folytatas, tehat beszelgetnek. Majd a FERFIAK elmennek de ott marad az UR. Tovabba az elment FERFIAKBOL akik Sodomaba igykekeztek utkozben mar ANGYALOKKENT jelennek meg Sodomaban, ahol Lot jelenleteben hol ferfikent hol meg angzalokkent vannak jelenm ja es vakito fennyel rendelkeznek hasonlo a Scifi filmekben lathato speci eszkozokhoz.

Ember legyen aki kiigazodik a sok javitgatasok kozott de a teologusoknak nincs fennakadasuk itten se.

"És bocsáta az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből.

És elsűlyeszté ama városokat, és azt az egész vidéket, és a városok minden lakosait, és a föld növényeit is."

Nagy a hasonlosag a Scifi filmekben torteno megsemmisito eszkozokhoz illetve modszerekhez.

" És monda a nagyobbik a kisebbiknek: A mi atyánk megvénhedett, és nincsen a földön férfiú, a ki mi hozzánk bejöhetne az egész föld szokása szerint.

Jer, adjunk bort inni a mi atyánknak, és háljunk ő vele, és támaszszunk magot a mi atyánktól.

Adának azért inni bort az ő atyjoknak azon éjszaka, és beméne a nagyobbik, és hála az ő atyjával, ez pedig semmit sem tuda annak sem lefekvéséről, sem fölkeléséről.

És lőn másodnapon, monda a nagyobbik a kisebbiknek: Ímé a mult éjjel én háltam atyámmal, adjunk néki bort inni ez éjjel is, és menj be te, hálj vele, és támaszszunk magot a mi atyánktól.

Adának azért azon éjszaka is az ő atyjoknak bort inni, és felkele a kisebbik is és vele hála; ő pedig semmit sem tuda annak sem lefekvéséről, sem fölkeléséről.

És teherbe esének Lót leányai mindketten az ő atyjoktól.

És szűle a nagyobbik fiat, és nevezé annak nevét Moábnak; ez a Moábiták atyja mind e mai napig. "

Nagyszeru Bibliaba illo reszlet a jelenlegi korunkban hogyan is neveznenk ezen esemenyeket ? Egy teologus se indokolja nekem azzal hogy nem letezett mas ember a Foldon. Erdekes nem latom hol iteli el az iras ezen csekedetet, hat sehol, szomoru.

"De Hér, Júdának elsőszülött fia gonosz vala az Úr szemei előtt, és megölé őt az Úr.

És monda Júda Ónánnak: Eredj be a te bátyád feleségéhez, és vedd feleségűl mint sógor, és támaszsz magot bátyádnak.

Ónán pedig tudja vala, hogy a magzat nem lesz az övé, azért valamikor az ő bátyja feleségéhez bemegy vala, földre vesztegeti vala el a magot, hogy bátyjának magot ne támaszszon.

És gonoszságnak tetszék az Úr szemei előtt, a mit cselekeszik vala, annakokáért megölé őt is."

Szerintem erdemes elgondolkozni ezen, mennyire ISTEN a "Bibliai Isten".

2013. febr. 22. 23:25
 12/13 anonim ***** válasza:

# 9/11

Azt írod,nincs zavar a Bibliában.Gondolom,te már elsajátítottad a nem emberi,hanem Isteni felfogást,és ha az igen egyszerű,akkor biztos tudnád tolmácsolni másoknak.Ha megkérlek,leírod,hogy a következő kérdésekre mi a magyarázat Isten szempontjából?

1.Tízparancsolat:"Ne hazudj!"

Ha hazudni bűn,és Isten senkit sem kísért,akkor ez,hogyan lehetséges?

"2 Thess. 2,11 "És azért bocsátja reájok Isten a tévelygés erejét, hogy higyjenek a hazugságnak"

Ugyanez a helyzet az öléssel:"Ne ölj!"

"2 Móz. 32,27 "Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ... és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát."

Még egyszer hangsúlyozom,hazudni,és ölni bűn,és a Biblia szerint Isten senkit sem kísért.Úgyhogy akkor még tegyük hozzá ezt is:

"Ésa. 45,7 békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!"

Plusz a teremtés könyve:Isten megteremti az embert,tehát tudja,hogy milyen,ismeri A-Z-ig.De kiteszi a kert közepére a tiltott fát,hogy kísértse az embert,aki persze gyengeségében elbukik.

Másik kérdésem:Ha Isten igazakra és hamisakra is kiárasztja szeretetét,mindenkit szeret válogatás nélkül,akkor,mégis,hogyan ítélkezhet?

2013. febr. 23. 09:04
 13/13 anonim ***** válasza:
Azok a személyek akik lejegyezték a bibliai történetek nem maguktól írták, hanem Isten ihletése alatt írtak.
2013. márc. 29. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!